Nuffnang

23 May 2017

Tips bila baby selesema

baby kalau selesema kesian kan..
Kesian tengok..nak hembus hingus tak reti. tu belum lagi kalau kena yang hingus pekat sampai hidung sumbat.

nak nyusu pun mereka tak selesa.. time gini memang asyik menangis je mereka..

time ni mak memang rasa terhiris hati. kesian tengok... umur kecil kecil mana lah boleh bagi ubat ubat klinik tu, risau lain pulak bahaya nya nanti.

maka mak mak pun mula mencari solusi alami.. biasanya mak mak cari yang semulajadi contohnya gunakan KUNYIT calit kat batang hidung anak.

habislah KUNINGGGGGG semua bantal tilamm anak, pakej baju anak dan mak pun kuning kesan degil tak hilang dek kerana mak berusaha yang terbaik buat anak...


tapi guna kunyit ni terbatas.. kat luar tak kan nak bawak kunyit. dan kita pulak tak kan stanby dalam handbag bawak kunyit sentiasa. kan?


tapi sejak setahun lalu saya kenal krim ni...

ALHAMDULILLAH......

yang dalam kotak tu jenis cream dalam tiub, sebelah nya jenis spray 

syukur.. sejak sejak ada TUMERIC CREAM dan TUMERIC SPRAY ni, si kunyit yang dimudah bentukkan jadi krim dan spray. senang nak bawak pi mana mana. :-)

mak mak tak bising dah.. picit, calit je kat hidung anak. tak kuning hidung anak, dan tentunya mak mak gumbira tengok baju bantal dan selimut pun bersih aje,,

dah tak kuning dahh..tetapi kesan MANTOP! 

insha allah, kerap kerap sapu..cepat clear masalah selesema anak. ;-) tambah pulak bahan bahan alami saja di dalamnya buat hati mak mak tambah tenang..

dah besar gini asyik nak mencalit je... :-) 


bagi ibu ibu yang memerlukannya, boleh whatsapp : www.wasap.my/60103787836 untuk pembelian dan pertanyaan.


TUMERIC CREAM RM30


TUMERIC SPRAY RM35


bahan alami :- kunyit, habbatusauda, jintan dan biji kopi.


sesuai untuk digunakan dari bayi hingga dewasa.


okey.. dada.. mmuuuahhh.. :-*

22 May 2017

UBAT NYAMUK SEMULAJADI




assalamualaikum..

ihihihi,,

saje nak tepek first video kat youtube..
still belajar belajar lagi nak buat video ni..

tapi tetap nak share buat kenang kenangan.hihihihi

video tentang cara guna essential oi citronella / serai wangi untuk halau nyamuk..

mudah mudahan bermanfaat..

kalau u olls nak,
jom roger saya..

sebotol kecil ni 10ml, tapi sekali guna kan setitis dua je.. insha allah berbulan bulan lamanya..

www.wasap.my/60103787836

17 May 2017

Tukar Tukar Hadiah Hari Guru 2017

Assalamualaikum

semalam sambutan hari guru di sekolah tempat ayu bekerja...
dan..antara slot kegemaran saya secara peribadi ialah TUKAR TUKAR HADIAH!

No automatic alt text available.
ini versi mini. RM50/box(50 ml each btl)
. kalau botol biasa RM20/btl 200ml each.

dan saya memilih GIFT SET MINI MULTIPURPOSE AROMATHERAPY SPRAY SUTRA.

harapnya tuan badan suka dan gembira menerimanya..


okey, ada soalan.. kenapa multipurpose(pelbagai guna)?

sebab :-

  1. boleh jadikan insect repellent (semut lipas lalat) untuk spray pandan.
  2. boleh jadikan air freshener (haruman rumah, bilik dan kereta).
  3. boleh jadikan haruman buat melegakan stress.
  4. boleh jadikan ironing aid
  5. boleh jadikan table & glass cleaner (insha allah wangi lama dan meja/mozek/cermin bersih berkilau)
  6. bole jadikan body spray kerana bebas bahan kimia berbahaya

setiap satu haruman pun punya banyak kebaikan khas tersendiri.
nanti akan datang saya ceritakan satu persatu ya..

dan saya.. menerima hadiah TUPPERWARE.. terlupa pulak nak snap gambar, hihihi

#setahunempatbulanbersamasutra

love,

ayu
yang lama dah tak blogging
www.noridayuzan.wasap.my

15 May 2017

DIY : Jahit Batu Seremban

Assalamualaikum

hehehe..
sape kenal ayu dari awal, ofcos tahu DIY is apart of my life
ayu vs diy tidak dapat dipisahkan..

alkisahnya seorang sahabat minta jahitkan 10 set batu seremban.

kiranya ni projek saja saja la. tapi azab juga nak siapkan. maklumlah, ada bidadari solehah tolong sama.. haha

so far baru siap 2 set untuk amani. dan 3 set untuk kawan yang mintak jahitkan.

ni first set try je ni. jadi mainan amani sekarang :-)

korang pun mesti boleh jahit.. simple sangat..
nanti jangan lupa google kaedahnya..


Selamat Hari Guru 2017

Assalamualaikum

Image may contain: flower and text

Sempena 16 Mei 2017 ni, saya mengucapkan 
Selamat Hari Guru dan Terima Kasih Cikgu!
buat semua warga pendidik.

terutamanya.. guru guru saya :-
  • Guru mengaji
  • Tabika Kemas Parit Amal
  • SK Parit Bakar Darat, Muar
  • SMK Bandar Maharani , Muar
  • Politeknik Seberang Perai, Penang.


jasa kalian tidak mungkin saya lupakan.
moga Allah anugerahkan kesihatan yang baik dan dirahmati-Nya sentiasa.
:-*

14 May 2017

Salam Rindu

Assalamualaikum semua..

entah kan ada lagi ke tidak yang sudi singgah..

lama kemahen tak ke mari... rindu membuak.. dah bersarang labah labah blog. malahan domain pun lupa nak renew.. huhuhu

takpe..tu nanti kite usahakan..

u olls apa khabar?

kenal lagi tak saya..?

mesti ramai dah tak kenal kan?

doakan saya kembali aktif mencoret..

Image may contain: 3 people, people sitting

19 June 2016

shell out at home

Assalamualaikum

Semalam fathers day.. tp semalam juga lah daddy amani yg memasak. Beliau dah lama ajak bershellout di rumah, tapi puan isteri ni allergic ketam udang tu dia jadi xberapa nak ada mood shell out.

Tp smlm cakap kat dia...kite buka mkn shelloutla.. demi nak meraikan hari bapa utk dia. Hihi. Tp isteri ni tak boleh pegang ketam udang..nnt habis bengkak tangan.. jadi, encik suami lah yang buat semua. Isteri settle sotong je. Ikan pulak, marinated, dan bakar oven je..



Menu shellout semalam :

Nasi putih
Jagung madu rebus
Ketam sambal telur
udang butter blackpepper
Ikan bakar
Sotong sambal berkunyit
brokoli Cpsicum carrot bakar

alhamdulillah. Sampai sahur td shell out lagi. sbb smlm masak lebih.hihi.