Nuffnang

30 November 2015

Cameron Highland Day 1 : Lata Iskandar, Ladang Teh Boh Habu, Copthorne Hotel & Kea Farm

assalamualaikum

alhamdulillah, pada 18/11/2015 haritu kami bertiga (ayu, suami dan anak) berpeluang bercuti bersama di cameron highland. Lama dah nak gi ni tapi banyak betul kekangan itu dan ini. Nak pergi lepas majlis kahwin, kena morning sickness pula, kandungan dah besar, rasa tak selesa pulak nak jalan jauh. Nak gi bulan 6 haritu amani comel sangat dan masih berbuai, Ni amani pun dah besar tido tak pakai buai dah, dah boleh mamam stoberi, boleh dah pergi.

Kenapa cameron? Sebab i love sejuk sejuk dan nak recall balik pengalaman gi cameron masa usia 15 tahun.haha. ayu dan suami sebenarnya pernah gi cameron masa kami form 3. satu bas ok. rombongan budak form 3. tapi masa tu tak la kenal sgt. Jeling jeling pun idok lagi. hihihi.

Ok jom kita start cerita day 1 kita.

ayu pecahkan kepada 3 bahagian ya, sebab kalau 1 bahagian je, confirm tahun depan baru siap entry untuk di post. haha

Hari pertama - Lata Iskandar, Ladang Teh Boh, Hotel Copthorne & Kea Farm.

Pada jam 4.10 am, 18/11/2015 kami memulakan perjalanan dari Johor Bahru. Berhenti subuh di R&R Ayer Keroh dan sarapan pagi di R&R Seremban.

exit tapah
Kami memilih melalui jalan Tapah, dengar cerita dan baca review ramai orang, memang jalan ni hardcore. Belok belok, curam curam amat ngeri.

Serius! memang best jalan ni, dengar kicau burung, bunyi air gunung, bunyi unggas dan cengkerik bersiul siulan sepanjang jalan. Sepanjang lalu jalan tapah, kami buka tingkap, memang rasa udara segar tengah hutan. 

Yang tak bestnya, ayu ketakutan sepanjang jalan sebab tengok bekas runtuhan yang banyak. Allahu robbi tak henti doa ayu agar tidak hujan dan dilindungi sepanjang jalan. Dan amani pulak, mabuk agaknya, dia merengek je kejap kejap dan menangis sambil pegang kepala.. Kena keep breasfeeding..baru amani tenang..

Kami memang plan nak singgah Lata Iskandar menghayati keindahan ciptaan tuhan ni. Alhamdulillah, sepanjang jalan kurang orang dan kat lata ni pun orang pun tak ramai. Boleh feeling macam sewa tempat ni. wakakak.. maklumlah, kami gi masa weekdays. oh ya, kalau nak ke lata iskandar ni kena melalui tapah ye awak. kalau lalu simpang pulai memang tak ketemu lah.

cecahkan kaki anak dara ni. Menjerit dia..sejuuukkk...
lata iskandar
Setelah itu, kami teruskan perjalanan yang berbaki menuju ke destinasi yang dinanti.

Sampai je atas, kami terus tuju ke Ladang Teh Boh. Tapi bukan Sungai Palas tau, kami ke ladang boh di Habu, kalau dari Tapah, memang nampak sign board. Nak naik ladang ni jalannya kecil dan mencabar tau. Sepanjang nak naik ni ada bee farm dan strawberry farm juga tapi kami tak singgah yang kat Habu ni.

factory tour
Memula sampai, kami dibawa masuk dalam kilang buat teh ni, siap ada pegawai ladang yang bercerita mengenai setiap step dalam proses pembuatan teh dari proses melayurkan daun hinggalah siap. Cume packagingnya tak buat di sini. Yang dalam box tu jenis teh. 

lepas tu, naik bukit tengok view.
penat oi jalan. 
Selepas penat daki bukit tengok pokok teh, kami layan teh dan scone kat cafe.
Husband pilih Teh Vanilla dan ofcos scone sebab bini dia sebut scone scone scone dari kat JB lg. haha
Tidak mengecewakan. Sangat sedap uooollsss.. harga pun tak mahal, 

so yummyyyy

Aktiviti seterusnya ialah check in hotel dan berehat memandangkan masa ni dah dekat pukul 4 pon.

Hotel kami pilih Copthorne Hotel yang terletak di Brinchang. Dengar nya hotel ni paling tinggi kat atas, jadi paling sejuk. Dan prestasi hotel sememangnya tidak mengecewakan. Alhamdulillah.

Sebenarnya pakej yang kami ambil ni kami beli dari Groupon dengan harga RM 320(3 hari 2 malam) untuk Deluxe Room. Murah ok...hotel ni 4 star. Dapat bilik ada bath tub dan ada balkoni. Lokasi pun kat Kea Farm, jadi ramai je yang jalan kaki gi Kea Farm, situ kan susah parking, jadi kalau hotel dekat ni memang bonus tau. 

groupon

Kami compare dah dengan trivago, web asal dan agoda, nampaknya groupon memang win untuk hotel ni. So, husband pun proceed booking 2 hari sebelum pergi. Memandangkan weekdays, proses booking memang lancarrr.... beli kupon groupon, transfer payment, emailkan kupon groupon kepada hotel dan settle....

my dhiya.. happyy bangat

sampai hotel, anak dara ni lah gadis paling gumbira. tengok tengok aksi dia. Mencuit hati ummi daddynya. Kami dapat bilik tingkat 12. Dan memang view dia bestt...
view siang dan malam di hari pertama
Dalam hotel ni, macam biasalah dia includekan sekali nescafe dan tea. Paling best, dia guna cameron valley tau. teh valley ni sodapp.. kami laki bini suka betul. Selain tu, ada peti sejuk dan peti besi simpan barang berharga tu juga. Kat toilet pula disediakan syampoo, shower foam, lotion, cotton buds, sanitary plastic, shower cap dan set berus gigi.

Kat luar sekitar 6 pm

Kami rehatkan diri memandangkan kesian kat mr driver yang drive seorang dari JB. Dalam dekat kul 6, kami ronda ronda sekitar hotel. Depan hotel copthorne ni ada termometer besar u olllss.. hihi. dengar nya termometer ni masuk Malaysia Books Of Records. Tapi memang stylo tau. Masa ni suhu 18 darjah celcius. Nyamannnn....

Kami singgah di Kea Farm beli jagung mutiara, strawberi coklat, keledek manis, cendawan jarum goreng dan air dan jenjalan tengok apa yang terjual di Kea Farm. Tak shopping cenderahati pun sebab baru je sampai kan. Cari stoberi je sebab mmg dah gian nak makan sangat. hahaha.

maaf gambar kea farm sebiji pun xde dalam kamera. haha

Lepas dinner kat kedai makan biasa biasa je...kami tido awal malam tu memandangkan cik kecil Dhiya Amani dah kepenatan dan ajak ummi tido.

bersambung Day 2 ya...

17 November 2015

Amani pakai tudung

assalamualaikum

saje...nak sharing pic si manja ummi ni dengan tudung bawal ummi. hihihihi
besar nanti biar anak dara ummi ni gelak gelak menengok photo comel beliau masa usia 10 bulan ni.
hihihi

sama tak dengan daddy?

16 November 2015

Homeschooling : Sensory Bag

Assalamualaikum

sejak anak memasuki usia aktif ni, memang ayu sangat sangatlah jarang berblogging, tapi hajat hati memang nak sangat sharing homeschooling info yang sikit sikit ni.

kali ni ayu sharing simple activity with minimum budget untuk meransang mata dan minda anak kecil kita.

sesuai untuk baby sekitar 6bulan ke atas.
sensory bag

bangun pagi ummi terus sajikan ini. hahahha

bahan-bahan yang diperlukan :

  • 1 paket gel rambut murah (kos sekitar rm2- rm3)
  • 1 keping zipper file (kos sekitar rm2-rm4)
  • 1 set stiker yang timbul (kos rm 2 di mr diy) boleh guna sticker yang sesuai.

tak sampai rm10 kan kosnya..
simple je, gunting sticker tanpa membuka lapisan lekat tu, dan susun dalam fail. Setelah itu, pelan pelan masukkan gel rambut ke dalam fail. Lepastu, kalau boleh seal guna ducktape supaya tak bocor keluar.

cara main?
  • boleh letak depan anak, tengok apa dia buat dgn benda ni. sebab imaginasi budak budak ni lain macam. 
  • boleh buat sesi bercerita, kenalkan benda benda dalam bag file tu.
  • gerak gerakkan ikan atau bahan dalamnya supaya anak tertarik

tahan ke tak?

alhamdulillah, setakat dah sebulan lebih ni masih tahan dan boleh digunakan lagi. bergantung pada kelasakan kot. kalau ditusuk benda tajam, insya allah tak tahan.hehe

Alhamdulillah amani suka usaha kecil ummi.

selamat mencuba kekawan.

nak tahu lebih mengenai homeschooling?

TERSANGAT BESAR MANFAATNYA...



19 October 2015

Resepi Baby : Cheezy Butter Chicken

Assalamualaikum

cheezy butter chicken ni sedap. senang pulak tu nak masak.
sesuai untuk anak anak yang dah pass cheese ya. 

amani makan banyak menu ni. suka dia...

Cheezy Butter Chicken
RESEPI

tumis bawang putih+besar menggunakan unsalted butter. 
Masukkan ayam (yg digaulkan dgn kunyit), campurkan air. 
Tambah creamcheese dan cheese sagat sikit. 
Kalau baby dah besar, ayam boleh goreng garing dulu dan boleh tambah susu segar sikit untuk keenakan rasa

#nosalt&sugaradded

selamat mencuba

08 October 2015

finger food baby : Biskut Roti Bakar

assalamualaikum

biasanya kalau nak gi jalan..atau nak balik kampung, ayu akan buatkan simple snack ni untuk si comel ayu tu. sebagai kudap kudap dalam kereta atau kat memana lah.

sapu dengan unsalted butter atau apa-apa puree (mcm jem : kurma, strawberry) dan bakar sampai perang.



Sedap sapu unsalted butter, ummi pun layan sekali. hehehe

05 October 2015

Resepi Baby : Homemade Chicken Tempura

Assalamualaikum

Kalini nak share menu dhiya amani yang sedappp..hihi
boleh jadikan finger food. mesti anak anak suka.


HOMEMADE CHICKEN TEMPURA

Blend isi ayam bersama dengan kacang peas, 
gaulkan dengan sedikit tepung gandum unbleached (ayu guna atta) 
dan celup telur seterusnya goreng :)

sebab apa letak peas, supaya rasa nugget lemak lemak gitu. Korang boleh campurkan cheese (block bega, cream cheese utk yang dah pass cheese)

yang ummi daddy punya tak bubuh peas, tapi bubuh serbuk lada hitam, oregano sikit dan garam. fuhh..sedappp.. daddy amani suka betul.

kalau nak ffeeling nugget, lepas celup telur boleh lah celupkan dalam breadcrumbs.



04 October 2015

Homeschooling : Bermain Getah Rambut Warna Warni

Play & learn.

Amani sekarang dah nak dekat 9 bulan, banyak aktiviti play and learn yang boleh ummi buat bersamanya. A
ntaranya ialah bermain dengan getah rambutnya yang colourful tu. 

Boleh ajar masukkan benda dalam bekas. Tapi amani belajar tolong 'kemas' keluarkan dari bekas je buat masa ni. Hihi.. siap dia marah ummi kemas masukkan dalam bekas. Dia akan keluarkan semula.


selain itu, kalau baby dah besar sikit boleh buat aktiviti sorting colours guna colourful getah rambut ini.

*aktiviti dibawah pengawasan parents ye..sbb tetiba nnt jumpa amani mengunyah je kalau tak dijaga.. bahaya ooooo...


01 October 2015

Flashcard untuk bayi dibuka untuk tempahan

assalamualaikum

alhamdulillah, cadang tak nak meniaga bab flash card ni tapi Allah bagi ruang peluang untuk tambah duit malah tambah pahala dengan cara menyediakan bahan bantu mengajar untuk sicomel genius syurga anda semua.

saya mulakan dengan rakan rakan terdekat yang minta buat. Dan beranikan diri untuk ambil tempahan dari luar juga.


felt flash card
flash card numbers


Open tempahan slot october

untuk yang nak order flashcard numbers ni. 
Saya ambil order tak banyak untuk setiap bulan.

  • Material : kain felt jd tak mudah koyak sebab baby suka koyakkan kan..
  • Ukuran : diameter 10cm, boleh juga nak square.
  • Nombor : 1 hingga 10. Kalau nak tambah sampai 20 pun boleh req kita bincang nnt.
  • Sesuai untuk anak anak kecil anda juga yg toddlers.
  • warna warni @ 1 warna shja.
  • melatih sensory skill (vision) sebab berwarna warni.
  • Nombor dijahit ya.. jadi baby tak boleh kopek-kopek. sebab tu agak pricey sikit. tapi kalau bajet korang tak besar. meh PM sy.
AYU - +60103787836 @ FB sy https://www.facebook.com/noridayuzan


Berminat boleh pm sy.


Rm30 + poslaju tambah rm5 sahaja untuk semenanjung malaysia.
kalau tak jahit (tampal sahaja) rm 20
Cod - ambil di rumah sy di permas jaya

29 September 2015

Resepi Baby : Bubur Ayam Beserta Lobak & Brokoli



Sedap gila bubur ni. Sampai ummi amani pun layan. Satu suap kat anak, dua suap kat ummi. ayyooo..haha

kenapa sedap? Padahal tak buh garam pun. Rahsianya, ayu cuma tambahkan garlic yang diketuk dan juga tambahkan sedikit unsalted butter dan cream cheese. (cream cheese utk 8m ke atas ya)

Resepi :

Masak bubur seperti biasa, campurkan lobak yang dicincang halus dan juga isi ayam yang juga dicincang.
agak dah nak masak, campurkan pula bawang putih, unsalted butter dan juga cream cheese.
Masak sehingga bubur kembang dan lembut.

sedapppp.. hihi

28 September 2015

Resepi Baby : Bubur Ayam Lemak Manis


Ni antara bubur favorite amani.
banyak dia makan kalau buat bubur ni.
lemak manis kan.

Resepinya :

Masak bubur bersama labu, brokoli dan isi ayam. (boleh bubuh stok ayam utk lagii sedap)
lepas tu boleh blend atau terus makan. 
bergantung pada umur dan kesesuaian makan anak lah ya.

ayu x blend bubur. tapi isi ayam dah siap-siap ayu chop. 

Amani Dah Tumbuh Gigi

assalamualaikum

hehe.. cerita lama ni.
Amani dah tumbuh gigi pada 31/8/2015.
ngam ngam lepas sarapan, ummi cuci mulut dia terpegang sesuatu yang tajam.
haha..
menjerit kecil ummi memanggil daddynya untuk sesama menonton gigi anak yang mula menampakkan dirinya.

masa ni dah 2 weeks tumbuh.
dan sjk itu, amani dah tak nak sangat makan bubur blend halus. Cume perlu masak lelama sampai lembut atau chop aje. Besar dah baby ummi.

Tips Memilih Pakaian Pejabat Wanita

Assalamualaikum.

Mesti ada antara korang yang kerja kena pakai pakaian pejabat kan? 
Gambar kat bawah ni lah BIASA sangat antara kita semua pakai. 

Bosan kan? hitam putih aje.



Ramai wanita antara kita yang sudah bekerjaya namun masih tidak tahu apakah cara untuk bergaya ke pejabat. Percaya ataupun tidak, pakaian ke pejabat tidak semestinya perlu tampak bosan dan sekadar berwarna hambar. 

Jom!

Ayu nak share sikit TIPS pakaian pejabat wanita.

Mungkin boleh jadi pemangkin semangat untuk kita nak pergi bekerja.


Classic look
Ini adalah antara gaya pakaian ke pejabat yang paling mudah untuk wanita gayakan ke tempat kerja. Walaupun ianya mudah for you to pull off, namun ada masanya ia akan membuatkan anda kelihatan sedikit membosankan jika terlalu kerap digayakan. Namun terdapat satu tips yang boleh anda lakukan untuk elakkan situasi itu iaitu dengan menambahkan statement piece ke atas persalinan anda seperti aksesori, kasut mahupun solekan yang menarik. Bila di tambah aksesori menarik, yang classic tu terus jadi menarik kan?





Casual business look
Gaya ini mudah untuk anda dapatkan dan ianya agak versatile. Satu tips yang anda perlu tahu ialah to always wear heels, smart top yang boleh buatkan anda kelihatan feminine, blazer dan seutas beg yang menyerlahkan gaya professional anda. Anda juga boleh have fun dengan aksesori mahupun kasut ataupun beg yang bersesuaian, bergantung dengan kerja anda. Masa ayu kerja kat bank dulu, memang kena always wear heels dan bergaya professional.



Careless chic
Ianya mungkin adalah untuk mereka yang seolah-olah tidak mengambil kisah ataupun hiraukan tentang fesyen. Tetapi di mata pencinta fesyen gaya yang ditonjolkan ini adalah street-style-worthy. Kadang kadang nampak chic tu comel kan?




Glam look at the office
Fuh! Sape suka glamer?
Ini adalah penampilan yang sesuai untuk wanita seksi yang rule the world, dan mahu menakluk profession kerjaya mereka dengan solekan yang cantik, bibir kemerahan, kasut tumit tinggi yang bergaya bersama persalinan yang stunning! Sesuai untuk para wanita yang berani dalam memilih fesyen.



Simple & Feminine
Jika anda adalah gadis yang suka akan flowy flirty dress bersama barangan kemas yang kecil dan suka tampil smart kasual maka ini adalah gaya yang paling sesuai untuk anda. Simple tapi tetap cantik dan terserlah kewanitaan.

So korang pilih yang mana? 
Esok datang kerja boleh lah dengan gaya baru.

"GAYA BARU, SEMANGAT BARU!"

22 September 2015

Resepi Baby : Mee Suah Goreng basah

Assalamualaikum

Amani dah 8 bulan.
Ni menu tumis kali pertama.
Dan, pengasuh kata amani enjoy the dish.


Resepi

Bahan:
Mee suah (rendam lama sikit utk buang masin)
Carrot+isi ayam (saya rebus--kisar@chop)
Serbuk bilis homemade
Bawang putih seulas-cincang

Cara :
Tumis bawang putih, masukkan isi ayam dan carrot yang dikisar. Bubuh serbuk bilis sebagai perasa tambahan yang selamat.
Masukkan mee suah dan sedikit air.
Biar didih jap, dan kacau mee tersebut.

Siaaappp!

Memang cara saya, lepas masak untuk dhiya amani, ummi rasa dulu. Kalau sedap ummi rasa, insya allah anak makan pun selera..

19 September 2015

Fun Fries Super Sihat

Assalamualaikum

Sekali imbas macam beli fries yang fast food dan goreng kan?

Oh tidak. Ni fun fries no sugar, salt, msg added. ONLY POTATO.
dan sedap gila.. sampai daddy amani pun terliur sama.


Menu ni sesuai sangat sebagai finger food utk baby 8 bulan cam amani, dan sebagai kudap kudap ummi daddynya juga. Tambah pulak daddy amani mmg hantu kentang.. Garing diluar, lembut di dalam. hehe

Ayu bawa funfries ni juga masa keluar tadi, amani kan kalau ummi daddy makan, dia pun nak makan, jadi, haruslah bawa bekal. Dan, fun fries ni amani makan tak cukup cukup pulak dah.

Camne nak buat?

Senang je. Potong kentang, Rebus dan bakar kat oven. 

Sihat kan? Tak oily langsung lah sebab baked. hehehe

18 September 2015

Resepi Baby : Pancake Oat with Banana

Assalamualaikum

asik la share resepi amani. hehe..
since amani dah 8 bulan, ummi boleh masak lebih banyak yang best untuk sicomel ummi.
yang ni sesuai untuk breakfast. Boleh jadikan as finger food juga. 

pancake tanpa telur dan tepung. Sooo simple dimple.hehe 


RESEPI PANCAKE OAT WITH BANANA
BAHAN-BAHAN

Oat
Pisang
Kurma
Air panas

Cara :

1. Rendam oat dengan air panas (air sikit je, macam bancuh cekodok).
2. Lenyek kurma dan pisang di dalam oat tadi. Kurma (sila buang biji dan kulit)
3. Sudukan di dulang pembakar @ goreng kat non stick pan. Kalau bakar tu, agak agak je macam dah kering sikit boleh angkat. Dalam 180 drjh cel selama 15 min. Tapi goreng pon sonang.hehe

sedap tau, ummi daddy pun layan. Ala...macam jejemput pisang.hehe

Resepi Baby : Jejari Ayam & Kentang Bakar

Assalamualaikum

Sharing resepi finger food amani. Manatau boleh jadi rujukan untuk super mama's yang nak homemade food for their babies & todds.

Since amani baru 8 bln, ummi buat no salt, sugar added ya.
tea time ummi hidang ni
Resepi Jejari Ayam & Kentang Bakar

Bahan - bahan :
kentang
isi ayam (prefer organic)
Air utk merebus

Cara:

1. Rebus kentang dan isi ayam sampai masak.
2. lenyek @ chop. Ayu guna chopper. Tahap halus ni depends pd umur anak anda.
3. Bentukkan. Dan simpan dlm fridge dlm 1/2 jam.
4. Untuk baby yang belum pass telur macam amani, ayu bakar suhu 180°c dlm 20-30 minit @ agak kering.
Kalau baby da pass telur boleh celup telur than, goreng macam bergedil.

bento amani hari khamis haritu.

Amani layan betul resepi ummi ni. Boleh pegang sendiri dan boleh juga mommies cubit sikit sikit suap ke babies.


oh ya.. buat lebih, boleh frozenkan dan goreng@bakar bila nak mamam ya.

#homemadebyummi

16 September 2015

Amani nak makan sendiri

Assalamualaikum

Jumaat lepas amani demam sikit. Ala..dedar dedar sikit suhu terkawal. Ummi daddy jerlum the whole night utk pastikan suhu tak naik. Paginya anak ummi daddy dah sembuh.

Tapi sejak demam tu, baby kecik kami dah kurang makan. Sebelum ni, pisang kalau penyek2 pakai jari then suap mesti amani suka. Tp skrg, dia reject.

Rupanya, baby kecik kami dah nak makan sendiri. Tapi pepaham jela. Makan sendiri banyak main la.hehe.. Lenyek lenyek makanan. Hihi. Tak pe.. Baju kotor boleh basuh. Yang penting sayang ummi nak makan. :)



10 September 2015

DIY : Baby Activity Book

assalamualaikum

 menaip entry ini dikala jam 12.30 malam. Amani dan daddynya dah tido pon. Ummi gigih nak jahit cloth book @ quiet book yang ada simple activity untuk amani. Masa ni je mampu jahit. sebab kalau amani celik, ayu fokus kat dia. kesian kalau nak tinggal tinggal dan kita bz jahit lak. Dah la time keje 7 am- 4 pm dah kita tinggal dia.

Dalam baby activity book yang ayu buat laju laju tanpa template ni, memang banyak kekurangannya, sebab yela..ummi dia tak pernah buat ni lagi. ni pun after study sikit sikit baru buat.

umur macam amani 8 BULAN sesuai untuk latih motor skills dan sensory skills dia. Yang mudah mudah je. Macam bentuk, warna, benda keras, benda lembut, bunyi bunyi plastik dan lain lain ikut kesesuaian umur lah ya.
A photo posted by Ayu Zan Gallery (@ayuzan) on

jom tengok satu satu..

no.1 - Bunga

bunga ni kelopak tak jahit, supaya amani boleh kopek kopek kelopak dia. Baby memang suka kutil kutil benda kan. Sebab ayu perasan amani suka betul kopek kopek tikar.hehe

no.2 - Matahari

simbolik matahari memancarkan cahaya. Yang reben kuning tu, biasa orang panggil taggies, sesuai untuk baby sebab nanti dia suka nak masukkan jari comel dia dan belit belit lepastu usaha lepaskan jari. Nampak simple, tapi baby tahu je nak main nanti.hehe

no.3 - Bentuk dan Isinya

dalam tiap bentuk ayu bubuh berbeza isinya. Segitiga - isi manik, segiempat - isi mcm bantal dan bulat ayu isikan plastik. Terjuntai juntai tu baby suka la..hehe

no.4 - Rerama

dalam rerama ayu buh plastik. nanti dia picit, bunyi bunyi amani suka.

no.5 - Awan dan manik

ni simbolik hujan xjadi. hahaha. manik manik dan tali. Semua ni ransang minda anak untuk gerakkan manik kat tali tu.

no.6 - Pelangi dan warna

reben taggies tu untuk belit belit, macam ayu cerita kat no.2 tadi, dan warna warna untuk ransang penglihatannya..

mudah mudahan usaha kecil ummi ni bawa keberkatan.

doakan saya ya.


DIY : Flash Cards Number

Assalamualaikum

sambil amani tido, mencuri masa last week ayu buat flash card dari kain felt untuk amani. Nombor 1-10 dengan warna warninya ikut lah kain yang ada.



ni lah hasilnya. mudah mudahan bermanfaat untuk yang bercadang nak buat flash card sendiri. senang je, cuma perlukan masa dan fokus nak siapkannya.



02 September 2015

Snack Cup untuk isi makanan baby

Assalamualaikum

Sebelum ni ada yang tanya saya buh makanan baby kat bekas kecil apa. Sebab baby bawah setahun kan makan sikit sikit je. Nak beli termos pun,termos besar besar, yela..bawah puree or bubur cume 2oz je.hihi.. Nanti masa nak makan, pengasuh rendam jap kat air panas,dah boleh makan.

Saya pakai snack cup brand tupperware. Sape tahu tupperware tentu tahu produk hebat ni kan. Dijamin seumur hidup ok.hihi

Dah tu tertonggeng dalam beg pun tak tumpah. Buh biskut pun tak lemau.

tupperware isi makanan anak

Snack cup ni muatan dia 4 oz. Beli set ni dapat 4 biji.

Sape ahli tupperware, boleh lah gi beli. Tapi sape bukan ahli, nak beli kirim saya pon boleh. 

Kot ada yg nak, boleh pm saya kat FB : Noridayu Zan @ whatsapp +60103787836


31 August 2015

Kad Kahwin Bajet

Assalamualaikum

Dulu diy kad kahwin sendiri sebab bajet.
Setahun lepastu buat untuk sedara terdekat.

Dan sekarang ada permintaan lagi dari rakan FB.

Jadi ayu teruskan usaha murni #kadkahwinbajet ini.

Buat apa nak bazir kad kahwin mahal kan? Yang penting jelas nak baca, cukup maklumat dan MURAH TAK BAZIR.

HARGA :
500 PCS -

tebal : 35 SEN/PC SIAP ENVELOPE.

Contact ayu : +60103787836 (whatsapp n sms shja)

sekarang tengah buat 2 tempahan terawal. Semoga bisnes bajet ni berkat hendaknya.



28 August 2015

Bento Amani

Assalamualaikum

demi menyemarakkan semangat ummi nak masak hari hari untuk amani, ayu telah mula mengabadikan photos bento amani dengan hashtag #bentoamani dan #homemadebyummi

hehehe

jom checkidout. hehe

oat kurma dan puree epal

bento amani. mashed potato dan puree epal

bubur kacang peas

puree pear dan bubur brokoli dan serbuk bilis

bubur hulk dan mee suah sup

seronok masak untuk baby. even hari hari ayu bangun jam 4 untuk siapkan bento mak pak dan anak.hihi.. tp kadang even mak pak tak bento, anak tetap bentooo...

semoga ummi terus rajin... go go chayooookkk

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com



Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Merdeka Giveaway Dari Kasutkaca15

saya join merdeka giveaway dari kasutkaca15. semoga murah rezki saya.

Giveaway Wallet By Opzzpinky

klik

Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada jam 10.00 malam 17 OGOS 2015 hingga 11.59 malam 31 OGOS 2015. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 155.00 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI...
Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini. 

Syarat-syaratnya :
1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Wan Sarah | Cik Miela | Missakuradiary | Aderakukeysah  
Awansayatasana | Azirahman | Yayacendana | Nizam |

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Follow  Instagram Sponsor

5. Buat entri bertajuk Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Sekian.