Nuffnang

30 December 2014

pregnancy 39 weeks : macam dah ada tanda nak bersalin

Assalamualaikum

Harini 31/12/14 genap 39 minggu mengandungkan baby comel dalam tummy ni.

Agaknya sebab daddy baby asik pujuk baby lahir 1/1/15 , malam tadi ayu mula dah rasa banyak tanda tanda nak bersalin. (Google sebab tu tahu)

Antaranya..

-malam tadi dari pukul 12-4 pagi ayu tak berjaya tido akibat ketidakselesaan melampau pada perut,ari ari dan belakang pinggang ke bawah.
-perut memulas. Pagi ni baru kul 10 dah 3-4x membuang air besar.
-terlalu kerap kencing. Malam td sepanjang tak leh tido tu, 7-8x ayu kencing kot. Sampai confius kencing ke ape ni. Banyak sentiasa.
-baby mengeras dan tak gerak kuat macam selalu. Yela.. Space dah xde kot. Dia gerak xbape kuat susah nak kira jadiknyaaa..

Kata makcik ayu, baby ayu da turun sangat dah. Dia suh monitor contraction sela masa. Tapi tu lah masalah ayu. Ayu xtahu dan xpaham contraction tu camne. Rasanya masih mild mild ni lum real contraction kot. Masih braxton hicks kot. Acah acah je kot. Kottt laa..sebab masih bole tahan lagi. Dan tidak konsisten sela masanya.

Oh ye..bab tanda.. Darah or air. Lum ada lagi...

Petang ni checkup kat KD dgn doc utk 39 week. Hopefully semua ok. :)


29 December 2014

Banjir : Catatan Meruntun Hati

Assalamualaikum

Takziah buat mangsa banjir. Sedih. Sedih. Sedih. Sebak tatkala baca luahan hati mangsa dan juga gambar gambar yang terpampang di FB, tv mahupun akhbar. 

Harini ayu nak share luahan catatan dari seorang doktor di Klinik Kesihatan Badang. 


Ini tanda sokongan dan penghargaan peribadi ayu kepada beliau. Usaha seorang doktor yang mendahulukan pesakitnya melebihi dirinya sendiri. Berhadapan dengan pelbagai masalah dan ujian kritikal di KK tempatnya bertugas yang tak ubah macam hospital sementara sepanjang dilanda bah banjir besar... Patient nak bersalin, budak kecil kena sawan berkali kali. Patient breast cancer nak meletup. Patient mengalami tumpah darah. Dan pelbagai lagi situasi kritikal yang beliau dan kakitangannya hadapi. Namun itu semua tidak mematahkan semangat dan kebergantungan terus tetap kepada Allah.

Membaca catatan sebegini buat ayu lebih byk bersyukur dengan nikmat nikmat yang Allah berikan.




Setahun Jadi Isteri Dia

Assalamualaikum

Semalam 28/12/14 genap 1 tahun bergelar isteri kepada seorang suami.

Alhamdulillah, itu yang paling sesuai untuk ayu lafazkan ke hadrat ilahi. Dan BiG THANKS buat suami tercinta.

Ayu berdoa agar kasih yang terbina bawa sampai ke syurga... Tahun ni berdua. Tak lama lagi bertiga. Semoga cahaya mata yang bakal lahir ni menambah utuh ikatan yang dibina.

Dalam kesaratan 38 minggu 5 hari, semalam ayu dan suami tetap gak dok meraikannya even simple calebration. Ayu dah syukuuurrr sgt semalam.

Suami belanja makan kat nando's.. Makan kek secret recipe chocolate indulgance kesukaan puan isteri dan jalan-jalan dating kat Puteri Harbour sambil bergambar kenangan. Hihi.

Banyak gak berjalan semalam. Sampai dok terfikir. Esok boleh terbesalin ke? Hihi. Nampak gaya baby comel masih nak duk dalam tummy ummi lagi. Hihi.. Agaknya memang baby nak lahir januari kot. Boleh raikan birthday nanti dengan ummi. Sebab ummi pun birthday bulan januari.

Tak kisah la baby.. Ummi daddy tetap sabar tunggu baby comel lahir. Even ayu dok eksaited tengok kawan yang due dekat dekat ayu sumer dah deliver. Hihi..

Ok, kite belanja satu gambar ye. :)



26 December 2014

Pemenang GA Go Green By Ayu Zan

Assalamualaikum

Ok. Cabutan dah pun dibuat.

Hasilnya, ayu umumkan ya.. Pemenang simple GA yang ayu anjurkan haritu ialah....


Nombor bertuah : 3
izzeyda 

Tahniah dear atas kemenangan. Nanti tinggalkan komen details untuk pos ya.
nama :
alamat :
No.tel :

Insya allah ayu pos isnin ni atau secepatnya sebab takut terbesalin pulak. Hihi

Pada 5 peserta lain yang menyertai terima kasih ayu ucapkan sebab sudi join.

 Next time ayu buat GA lagi ya. Seronok juga buat GA guna DIY item ni. :)

25 December 2014

DIY Guest Book

Assalamualaikum

Hujung bulan 11 haritu member ayu kawin... Dia bagi dana.. Dan ayu tolong dia buatkan simple guestbook dalam kesaratan mengandung. Hihi..

Simple. Beli sketch book, balut dengan cotton hitam, beli lace merah semeter.. Letak di tengah dia. Untuk label nama pengantin ayu print kat kertas tebal, tampal kat felt hitam. Selebihnya hiasanya..ayu tambah juga penanda buku love tu.

Pen pulak.. Ayu beli sepaket kat jusco. Terus ada banyak warna. Colourful sikit. Hihi

Bekas pen, ayu guna kotak. Balut cotton corak hitam merah. Hias reben.

Frame. Ayu pakai frame kayu. Hias reben je. :)

Tetiba jadi tema HITAM MERAH. Even pengantin kata kat ayu, tak kisah warna apa.hehe


Tu jelah dapat tolong member ayu haritu. Hopefully beliau suka. 

Dan semoga pasangan pengantin baru ni berbahagia sampai syurga dan dikurniakan zuriat soleh dan solehah.
 (Mereka suami isteri sekelas dengan kami suami isteri)

24 December 2014

Senarai Peserta GA Go Green

Assalamualaikum

dalam tak berapa aktif berblogging, haritu ayu ada anjurkan satu simple GA untuk para penyokong Go Green. Tak berapa cukup promosi, maka hasilnya ada la beberapa orang yang join dan support GA ni.. ribuan ucapan terima kasih ayu ucapkan.

entry GA : Go Green Giveaway By Ayu Zan

Senarai peserta beserta No. bertuahnya ialah :


  1. nor nazliana - http://adna2029.blogspot.com/2014/12/go-green-giveaway-by-ayu-zan.html
  2. thisni3zahata - http://thisni3zahata.blogspot.com/2014/12/go-green-giveaway-by-ayu-zan.html
  3. izzeyda - http://izzeyda.blogspot.com/2014/12/go-green-giveaway-by-ayu-zan.html
  4. Queen Contest - http://cowament.blogspot.com/2014/12/go-green-giveaway-by-ayu-zan.html
  5. azman Arsad - http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/12/go-green-giveaway-by-ayu-zan.html
  6. Sheila Salim - http://sheilashahfiekry.blogspot.com/2014/12/go-green-giveaway-by-ayu-zan.html
Kalau ada yang nak baca pendapat dan ulasan kenapa diorang support Go Green dan penggunaan cloth pad, boleh la baca entry entry bernas para peserta tersayang ayu ni.. :)

Keputusan ayu umum dalam 1-2 hari lagi dan pengeposan hadiah insya allah ayu buat pada hari isnin minggu depan ya.. :)

22 December 2014

Pregnancy : 38 minggu

Assalamualaikum

Esok rabu.. Genap 38 wk usia kehamilan ayu. Alhamdulillah.. Semakin besar dah baby kat dalam. Rasa perut pun makin bam bam dah. Hihi.

38 wk ni ramai je orang bersalin kan? Kawan kawan ayu ramai yang selamat melahirkan anak diorang dalam 37-40 minggu. Means..tak lama dah masa untuk anak ayu ni lahir melihat dunia.

Ummi dia ni masih kerja. Menghabiskan sisa kerja agar nanti cuti tidaklah ayu menyusahkan rakan rakan. Itulah target ayu.. Cuti bersalin ayu amik awal sikit lepas bincang dgn mak dan suami. Kekawan pun tengok macam ayu dah patut cuti sebab perut dah turun sgt katanya.

Maklumlah.. Kerja tingkat 3. Toilet tingkat 2. Pejabat nak punchcard tingkat 2 blok lain. Rumah pulak tingkat 3. Memang mencabar sikitlah. Hihi... Lelagi time da nak terkucil kena dok turun tangga lagi. Memang macam nak berlari.

Ramai yang tanya.. Larat lagi ke bertangga tangga gitu.. Insya allah boleh lagi. Da hidup dgn tangga dari sebelum nikah dan mengndung.. Jadi, insya allah tak ada masalah cume penat sikitla. Hehe..

Doakan ayu ye kawan-kawan. Moga mudah melahirkan dan lahir zuriat penyambung warisan ummi daddy ni sihat,selamat dan sempurna.. Aamiinnn..

19 December 2014

DIY : Nursing Pillow

Assalamualaikum

Awal mengandung dulu ada ayu share ayu cuba buat nursing pillow/maternity pillow. Dan, dah dekat due ni, ayu modify sikit bantal tu. Kasi kembung sikit. Dan sesuai la untuk nyusukan baby comel nanti.hehe

Pastu.. Ayu tukar batang bantal baru. Dan masih tak puas hati, ayu buat sarung sekali. Nanti kotor, bole basuh sarung je. Hehe.

Nanti nak tambah tali kat bahagian bawah hujung bantal tu supaya masa bantal ni dol kat riba kita...bole adjust ikut tahap kelebaran pinggang kita agar lebih selesa...



Baby besar sikit nanti boleh buat support baby baring juga. Hehe


Ni last kot diy baby stuff. Hihi. Hopefully betul la last. Tak tersimpan simpan barang menjahit ni. Hoho


18 December 2014

DIY Simple Nursing Cover

Assalamualaikum.

Eh. Kata da nak start cuti menjahit. Hihi. Tapi tadi dok syiok lipat lipat kain menjahit, dok terfikir..nk buat 1 simple nursing cover lah. Ayu tak la cadang nak NIP(nursing in public) tapi kalau tetiba keadaan mendesak, rasanya nursing cover ni membantu agar tidak mendedahkan bahagian aurat kita ketika menyusukan baby tersayang.

Berbaki 2+ minggu lagi nak sampai due date, sempat lagi ayu dok menjahit. Bukan apa.. Baik penat sekarang. Nanti masa pantang idok boleh memegang mesin lagi. Hehe..

Nursing covee ni ayu buat ikut apa yang ada jela ya. Kain pun cotton poly nipis je. Beli kat nagoya dulu. Korek korek balik corak ni jela yg agak besar dan sesuai untuk jadikan nursing cover. Sebab lain lain corak macam striking sangat. Takut baby tak selesa plus mak baby pun nnti segan segan nak pakai masa NiP.hihi


Ni pandangan dalam dan luar. Actually dia reversible. Dua dua side bole guna.


Kat hujung kiri kanan NC ni ayu letak kain flannel yang insya allah menyerap sebagai sapu tangan kalau-kalau perlu utk lap mulut baby. Hehe. Ayu ambil dari blog omputeh. Dia wat gitu.

Bahagian atas macam apron tu ikut yg ayu baca kena bagi dia keras dan lengkung agar dapat tengok baby dari atas dan pengudaraan juga baik. Biasa dorang guna benda keras nama dia "boning" utk bentuk lengkung tu. Tapi ayu xde, jadi. Pakai jela apa yg bole asal keras. Hehe.

Pastu. Utk tali.. Biasanya pakai D ring supaya mudah adjust panjang. Tapi ayu xde jugak dan malas nak g beli. Ayu gunakan 2 pcs ring (keychain) dan hasilnya tetap macam D ring gak. Cume kurang kemas. 

Apepun.. Kira oklah nursing cover hasil buat laju laju ni. Hehe. Nanti pas deliver ayu dan baby rasmikan ya. 

Sekarang nak prewash nursing cover ni. Nanti nak guna senang. :)

Go Green Giveaway By Ayu Zan

Tamat. Keputusan akan saya umum secepatnya
Assalamualaikum

Demi menyokong kempen go green dan meluaskan lagi penggunaan barang selamat terutamanya dalam penjagaan diri sebagai wanita yang tiap bulan guna disposable pad@liner yang sangat terdedah dengan bahaya bahan kimia dan pelbagai bahan tak elok dalamnya, ayu terasa nak buat simple giveaway untuk rakan rakan blogger tersayang..

Syarat penyertaan :

1- Sediakan entry berkaitan giveaway ini dan sertakan gambar yang di backlink ke entry ini.

2- Dalam entry anda, nyatakan sebab anda menyokong kempen go green dan apakah rasionalnya penggunaan cloth pad @ pantyliner boleh basuh.

3- Dah siap, sila copy link entry dan submit kat komen entry giveaway ini ya.

Hadiah :

1 set Cloth Pantyliner yang terdiri daripada 2 pcs cloth pantyliner dan 1 pc wet bag. Yang ayu DIY sendiri. Gambar tu contoh yang ayu pernah DIY.

*akan tambah hadiah ikut keperluan. (Terutama jika penyertaan ramai).

Penentuan pemenang :

Ayu akan guna cabutan bertuah secara manual. Mungkin suh suami kot cabut.
Bukan pada semua penyertaan, tapi pada penyertaan yang disenarai pendek yang telah mengikuti syarat penyertaan..terutamanya komen dan sebab sokong hijaukan bumi dan cloth pad tu.

Selamat bergiveaway.. :)

Nota kaki : due bersalin ayu 9/1/15... Doakan ayu dimudahkan urusan ye kekawan...

17 December 2014

Cloth Pad untuk Berpantang

Assalamualaikum

Usaha untuk bertukar daripada disposable kepada washable pad ayu dah mulakan dengan guna pantyliner.

Dan.. Selepas baca status seorang tukang urut wanita yang banyak inspired ayu untuk berpantang dengan baik iaitu search fb : Siti Aishah Confinement

Ini beliau share


Satu alternatif yang baik pada ayu. Sebab kalau takut tembus. Lapis bawah letak la maternity disposable pad utk elak darah kena seluar dalam. Yang penting. Bahagian intim kite tidak direct kepada pad pakai buang tu.

Oleh sebab ada kain flannel lebih. Akibat asyik membeli kain kain masa awal kehamilan. Ayu gunakan untuk jahit pad kain untuk kegunaan masa berpantang nanti. Baru siap 8 pcs sahaja pad untuk heavy flow sepanjang 12+ inch ni. Dan ada lagi 10pcs regular pad (bole la kot tukar pakai) yang ayu juga buat sendiri even jahitan memang kelaut. Dah nak menunggu hari bersalin ni, tak berapa fokus sangat. Sebab lama sikit dok mesin jahit dah mula sakit pinggang. Yela.. Da 37+ wk.. Da bole tutup buku menjahit dah hehe.. Insya allah minggu ni last menjahit. Next week nak kemas dah.. Simpan masuk bilik stor barang jahit.

Untuk cloth pad pelbagai rupa(sebab download pelbagai pattern utk try mana yang best) ada yang tiada lapisan waterproof. Itu yang mula-mula ayu jahit. Ada lah dalam 4 helai tak silap yang tak de lapisan kalis air. Sebab ayu sangkakan.. Lapisan tu kena guna material PUL je. Ayu memang tak sedia bajet utk itu buat masa ni. Untuk lapisan dalam pad ayu..majoritinya ayu guna flannel 2 lapis atas, towel, microfiber@towel lagi dan bawah skali lapis kalis air..

Lepas buat banyak pembacaan dan research kat pelbagai sumber blog malaysia dan omputeh. Ada yang kata..boleh guna kain payung juga. Kebetulan ayu ada 1 payung dah koyak kena cakar kucing... Ayu pun gunakan untuk jadikan lapisan kalis air(bawah sekali) untuk cloth pad ayu. Jimat sikit. Hihi. Lagipun nak guna sendiri je kan. Ok lah tu.

Ayu test dengan air..nampak gaya sesuai dipakai. Tapi testimoni sebenar hanya akan keluar selepas bersalin nanti. Hehe.

Maternity cloth pad hasil tangan ayu. Hihihi.. Mcm2 bentuk daaa..
Own collection. Pantyliner, regular pad dan heavyflow pad.

Sekian sharing ayu untuk kali ini. 

Nota : nak join GA ayu.. Klik sini ya.. Last day ahad ni.



16 December 2014

Pregnancy 37 week : berat turun

Assalamuaikum

Alhamdulillah.. Harini da genap 37wk usia kehamilan intan payung tersayang dalam rahim ni.

Perkembangan macam mana?

Last week.. Masa 36wk doc scan tengok baby.. Kedudukan ok, berat baby 2.45kg ketika itu. Dan lain lain semua ok.. Alhamdulillah.

Cume tu la.. Genap je 37 week, mak baby diserang selesema, batok dan demam. Pakej ok. Jangkit daddy baby yang kena demam teruk masa weekend lepas.

Dari awal pregnancy..ayu tak de pernah diserang demam selesema.. Tetiba hujung gini terkena pula. Memang tak mudah nak handle. Sebab sakit kepala bila selesema kan. Da hujung hujung kehamilan ni lagi lah, pakej dengan sakit pinggang segala. Hehe.. Gitulah pengorbanan seorang ibu kan? Btw.  Ayu enjoy melaluinya.

Semalam checkup 37wk, baby dah pun memasuki laluannya. Sebab misi kata, perut rendah dah. Tinggi rahim da jadi 35cm je. Plus.. Bawah dada ni tekan tekan da kosong.

Tambah lagi ayu batuk. Uhuk uhuk. Makin turun anak. Hahaa.

Ayu akan amik cuti bersalin awal. Bermula 28/12. Due ayu 9/1. Ok lah kot. Kalau belum nak bersalin sempat nak kemas rumah... :)

Oh ye.. Kalau nk bersalin, berat jadi turun ke? Sebab.. Berat ayu masa 35-36 week.. Dua minggu tu statik. 64.5kg. Dan 37week ni 63kg sahaja. Turun 1.5kg.

Da 10kg berat naik sepanjang 37 minggu kehamilan.. :)
Korang..doakan lancar dan mudah urusan bersalin ayu ya...

Nota : jom la join GA go green ayu buat. Sementara nak tuggu bersalin ni.. Ayu lancar GA. Ahad. Ni tamat. Isnin@selasa.. Ayu pos hadiahnya. Kena laju laju. Takut terberanak. Hehe

Nak join : klik sini.

13 December 2014

DIY : Wetbag for clothpad@cloth pantyliner

Assalamualaikum

Eh eh. Citer clothpantyliner lagi. Haha
Maap jika kalian bosan. Hihi



Dah pandai jahit CP liner jadi, kena lah ada beg yang sesuai untuk simpan CP liner yang dah used. Lelagi kite kerja kan. Agak-agak masa nak zohor tu biasa ayu akan tukar CP liner,jadi CP liner yang dah guna tu haruslah simpan masuk beg. Jadi, kaedah paling kemas,selamat dan bersih sebelum masuk beg, masukkan dalam wet bag ni. Kalau korang xde wet bag don worry..pakai plastik or any bag pun xpe. Kata go green..jadi jgn susahkan diri ya...

Oh ye.. Namanya wet bag kan. Tentu sesuai masukkan even basah kan?

Yup. Kalau clothpad yang dah guna, elok basuh buang darah dan perah elok-elok jangan kasi air menitis nitis kemudian baru masukkan dalam wetbag. Kenapa ayu prefer basuh dulu? Ala..u olls basuh lebih kurang je. Balik rumah baru rendam or basuh bebersih ya. At least, tidaklah darah tu kering begitu sahaja.. Dan lagi payah nak hilang..hihi.

Material?

Oh luar dia ayu guna english cotton lebih buat sarung tilam baby haritu. Hehe.

Inner pula ayu guna waterproof layer. Actually..... Ayu google dan jumpa sumber mengatakan waterproof layer boleh recycle guna kain payung. Kebetulan ayu ada 1 payung da bocor sbb kucing cakar.. And i used it for my first wetbag. :) jimat kn? Hihi..ayu guna untuk buat clothpad gak. Nanti free ayu share ya..

Oh ya.. Ayu da beli dah set plier snap button. Hihi..

Hihi. Sekian sharing untuk diy projek kali ni...

Jom sokong go green... ! :)

11 December 2014

DIY : Nursing/Breast Pad

Assalamualaikum

Diy mood again.. :)

Jumaat pagi ni isi masa dengan jahit nursing pad. Washable ya.. Actually ayu dah beli 2 pasang washable nursing pad tollyjoy dan disposable nursing pad tollyjoy gak.

Tapi bila google blog omputeh.. Diorang punya semangat go green tu berjangkit kat ayu. Hihi.

Macam2 version.hehe
Ayu try la yg pink plain tu. Tapi xlawa.nipis lak tu even 3 lapis flannel. Agaknya sebab kualiti flannel yang nipis kot.. Pastu berbunga2 tepi dia. Haha..

Second try dan 3rd try purple & pink tu. Kita guna 3 helai gak. Tapi yang luar nya ayu pakai printed flannel. Comel sikit.

:) tebal lah sikit yang ke 4&5 (bawah), tapi still lum tebal. Yang ni ayu susun 4 layer flannel.. Kena letak 1 layer lg towel @ microfiber kot..

Kalau korang nak guna kain tshirt pun ok juga. Asalkan serap air. :) bole guna tshirt yg dah tak pakai.

Oh ye.. Tepi dia tu ayu jahit zig zag jer.. Hihi. Ayu xde mesin jahit tepi. Hihi.. Btw.. Ayu enjoy gila jahit benda ni. Even idoklah menjadi sangat.haha

Ayu refer tutorial nursing pad di sini.

08 December 2014

best ke guna cloth pantyliners?

Assalamualaikum.



Susulan entry sebelum ni.. Ayu ada share yang ayu jahit cloths liner untuk kegunaan sendiri.

Ayu share dengan kekawan terdekat akibat terlalu eksaited. Hihi. Nak tau apa feedback?

Ada kawan yang suh ayu jual CP ni since diorang pun sebenarnya memang nak sama-sama sokong go green kempen ni. :) tapi ayu nak masuk 36 weeks dah. Rasanya kena cuti dulu bab nak jahit untuk tempahan ni. Hehe. Insya allah nanti da sihat, ayu jahitkan kekawan yang request utk CP ni.

Best tak pakai pantyliner kain ni ayu?

Serius best! Sebab ayu guna flannel. Flannel tu juga biasa orang buat bedung baby, baby bibs, barut baby... So, kain tu sangat soft to skin. Bila kena kat kulit kita..xde la rasa merenyam or gatal. Nak basuh pun xsusah. Gonyoh sikit pakai sabun mandi masa lepas mandi. Senang kan. Hihi.. Lagi 1….. Ayu syiok tengok pantyliner kain ni comel comel sangat. Memang geram. Dah tu.. Boleh lipat dan snap button tu, jadi kemas masa nak simpan.

Cadang nak jahit cloth pads pulak pasni..

Yep. Cadang ayu nak jahit cloth pads plk lepas ni. Nanti da mula period semula..boleh la pakai pad kain pulak. Insya allah bebas bahan kimia dan sampah sarap berbahaya yang kite sedia maklum terdapat dalam disposable pads kan.

Nota : sekarang dah ada 10 own collection cloth liner utk guna sendiri. Gigih menjahit. Hihi. Seronok..skrg tengah upgrade kualiti jahitan untuk bentuk curve tu.

 Cume kena beli plastic snap button yg comel tu untuk kemasan berganda.hehe


07 December 2014

DIY Cloth Pantyliner

Assalamualaikum

Dah lama nak test jahit cloth pads. Tapi ayu start dengan jahit cloth pantyliner dulu lah ya.. Sebab kecik.. Banyak extra kain flannel masa jahit barut tempahan yang mencukupi sangat untuk jahit pantyliner kain ni.

GO GREEN & BEBAS BAHAN KIMIA

ni lah matlamat utamanya. Lagi lagi masa pregnant ni, tak selesa tanpa liner ni. Even dah hujung hujung trimester pun, better late than never kan. Kite tukar dari disposable kepada pantyliner boleh basuh ni. Tau je la kan.. Sanitary pad pakai buang tu memang dah jelas kite dengar ada terkandung pelbagai chemical berbahaya yang menjadi pembunuh senyap.

Cloth pantyliner ayu ni jenis nipis je. Sesuai untuk pakai harian..untuk jaga kebersihan dan keselesaan ketika dilanda candida (keputihan)

Ayu guna flannel secara keseluruhan. Yang liner tengah tu lapik 3-4 helai flannel. Seronok wehh jahit ni.hehe.. Butang snap yg molek tu lum ada, ayu pakai butang ketap jelaaa..hihi.. Xpela.. Guna sendiri jekan.. Ok ler tu.hehe


Nanti nak jahit cloth pads pulak lah. 

Nota : ayu rujuk sini untuk tutorial dan free pattern.

Update : ayu ada jual clothpantyliner ni. Harga untuk flannel rm7 each dan untuk cotton rm9 each. Boleh gi ke fb page : Cloth Pantyliner Ayu Zan.

DIY Sarung Bantal Simple

Assalamualaikum

Banyak bantal kat rumah ni. Tapi sarung tak berapa nak banyak. Bila nak basuh.. Ada la bantal tak 'berbaju' sementara tunggu sarung kering. 

Oleh sebab sepanjang pregnant ni ayu asyik dok beli kain pelbagai corak je. Ayu pun google step buat sarung bantal. Dan.. Jahit. 

Ni ayu jahit masa pregnant 6 bulan+ haritu. Cume lupa je nak tepek dalam belog yang makin sepi sepi ni.hehe..

Tutorial ikut sini

Jahit pun tak ikut tuto sangat. Kira ikut sedap rasa je.. Mix match kain yg ada. Dan ikut kebesaran dan kecomelan bantal juga.

Dapat la juga 7 helai sarung bantal. Cadang nak tambah..tapi..nantilah..lepas bersalin.hehe 






06 December 2014

DIY Baby Stuff : Set sarung bantal tilam baby

Assalamualaikum.

Ayu beli set tilam bantal brand fiffy kat expo baby haritu. Jadi, ayu pun preparelah 1 set sarung buat tukar tukar.


Material yang plain tu flannel. Yang corak aeroplane tu 100% cotton. Dan yang jalur-jalur tu cotton polyester. Matlamat nak guna 100% cotton. Tapi kain comel tu tak cukup.. Maka jadilah begini hasilnya.. 

Ok lah kot. Hihi

Nak share sumber tutorial tak de lah pulak. Sebab sarung tilam ayu buat versi macam sarung bantal gak. Tp jenis besar. Tanpa zip pun. Yang bantal golek tu pun pakai agak-agak tiru ukuran sarung bantal fiffy tu.

Nasib baik muat. Hihi.. Almaklumlah..first try.. Tapi lawa pulak tengok kaler oren ni.. Hihi.. Tetiba suka oren.hihi..

DIY Baby Stuff : Baby Bibs

Assalamualaikum

Baby bibs senang je nak buat. Download pattern kat encik google, blog omputih tu ramai yang bermurah hati kasi free pattern. Nak baby bibs gaya apa pun ada.

Ayu pilih yg simple je. Jahit lama dah ni..bulan lepas..


Tapi bila da siap. Dok cek balik. Apsal macam pinky sangat ni? Haha. Kalau anak ummi keluar boboboy nnti ummi tukar bibs lain ye. Hihi

Btw. Syiokk ummi buat benda comel comel gini..even mcm lambat lagi je baby nak pakai bibs ni.hehe

01 December 2014

Maternity Photoshoot Tak Sengaja

Assalamualaikum

Maaf lama tak update. Internet bermasalah. Nak guna phone pulak berkali kali sign in blogger tak lepas. Sebelum ni ok jer. Maka..terus jd malas nak berusaha. Hihi

Alhamdulillah.. Skrg kandungan ayu masuk 35 minggu. Biasalah.. Mula dah sakit situ sana sini. Braxton hicks pun dah beberapa kali melanda. Apepun cabaran, tetap ayu rasa indahnya menghamilkan amanah Allah dalam rahim ni.

Sabtu lepas ayu g wedding sahabat baik kat kundang ulu. Otw balik, ternampaklah view sawah yang super duper cantik. Dulu teringin nak outdoor kawin kat sawah tapi masa tu sawah tak cantik. Jadi  encik husband pun amik keputusan berhenti kejap dan snap 2-3 photo. Actually banyak gak snap. Tapi snap sendiri without bantuan monopod… stand atau kamera canggih kan. So.. Mmg kena berulang kali utk dapatkan shoot menarik. Letak phone atas tanah. Pastu ada idea.. Amik kotak dlm kereta pulak. Hehe...

Maka terjadilah maternity photoshoot yang tidak disengajakan.




Limited nak masuk gambar
 Pakai phone kan. Tapi ni jelah yang dpt ayu share. Hehe. Btw.. View sawah tu sangat lawa.. Kalau cukup prop utk photoshoot..mesti lagi lawa..

Note : ayu mmg dok berangan nak buat maternity photoshoot. Tapi nak yang free je. So. Kalau nak buat. Kena setting cun cun. Pastu snap je sendiri. Dan print photobook kat pixajoy.hehe.. Jimaatt.

11 November 2014

pregnancy : Tekanan Darah Semasa Hamil

Assalamualaikum

Berat naik mencanak. Biasalah. Dapat arahan repeat minum air gula 17/11 ni. Pasrah jela.hehe

Dan susulan dari tu, ayu kena gi KD dua hari sekali untuk amik bacaan BP. Sebab doc takut kena darah tinggi.

Tapi lain lak detectnya. Since hari ahad lepas. Tekanan darah ayu yang previously normal... Jadi merundum.

7/11 : 109/63
9/11 : 94/59 (masa ni rasa melayang badan)
11/11 : 95/76 (masa ni pun rasa melayang)

Misi cakap.. Tekanan rendah sikit. Selalunya amik bacaan bp dlm range 110/80. Tapi dis week nampaknya turun pulak.

Misi cakap.. Biasa kes gini kena refer ke doc. Tapi appoiment ayu next week untuk jumpa doc. So,next week kite dengar apa kata doc.

Lately memang badan rasa semacam. Kekadang rasa melayang.. Mata pinar pinar je. Rupenya.. Tekanan darah ada rendah sikit.

Harap² dijauhkan lah ayu ni pitam tetiba. Huuuu..syukurla HB masih paras ok. 11+. Cume tekanan je rendah sikit..

Note:sibuk google cara kembalikan tekanan normal.

*tekanan & HB ni beza ye kekawan. Sbb ada yang ingat tekanan rendah itu ialah hb rendah. No no no. Hb rendah..means..darah cair.. Tekanan rendah means..keupayaan darah di pam..

09 November 2014

bukan senang nak tegur orang

Assalamualaikum

Saje bawak topik ni.. Yela.. Kite sendiri pun bukan senang nak berlapang dada dan terima teguran kan..

Alkisahnya ada kes seorang wanita tu ada gelembung air di kaki. Dah pecah, dan asik berair je kesan pecah gelembung. Alahan mengandung.

Somi dia kata tak leh solat. Tak sah solat tu.

I is terkezut ok.

Dan beliau keep saying.. Kaki ni sakit..air luka asik keluar.. Tak boleh solat.

Tapi ayu sekadar menegur supaya membanyakkan membaca berkaitan hukum hakam solat. Solat ni tiang hidup kite. Takut tau nak cakap lebih-lebih. Kite pun bukanlah berilmu tinggi.

As far as i know.. Memang wajib solat. Air luka tu cuci. Balut. Spy tak kena kain solat dan sejadah. Wudhu dan solat seperti biasa. Kalau sakit xleh diri dibolehkan duduk.. Tapi rasanya tak de hukum yang cakap "tak yah solat" kan.

Wallahua'lam. Marilah kita sama-sama jaga solat kita.. Buat peringatan pd diri ayu juga agar tidak mengabaikan kewajipan tertinggi dan terpenting ni. Lelagi dalam tempoh hamil ni. Moga bayi ummi dalam rahim ni pun terdidik sama.. Amin amin


neslo ais

Assalamualaikum

Nk menjengah 32 minggu ni.. Ayu dapat tabiat pelik. Selama ni tak pernah dok ketagih neslo ais. Baru-baru ni terpelik lak. Rasa nak hari-hari. Melampau betul perasaan ni.

Dahler nes tu berkaffein. Aduhai tekak..

Gi kantin je tetiap 2 hr sekali mesti terorder neslo ais akak kantin tu buat. Nanti mesti akak kantin punya dialog gini :

"Neslo ke nes o ? " beliau asyik dok tanya 2-3x.

"Neslo kak.. Hihi. Takut salah dengar ye kak" jwb ayu.

"Haah la. Takut akak dengar nes o pulak. Nanti baby marah. Hihihihi" jawab akak kantin.

Dush. Hihi. Gelak sakan ayu kat situ gak.
Hihihihi..

Tak bagus tabiat ni. Ayu xlayankan sgt. Kalau x..mau nak hari hari. Ish...tapi doc cakap. Kafein kalau takat 1-2cawan sehari tidak membahayakan. Ayu 2hari sekali. Ok la kot. Hihi. Dok sedapkan hati sendiri.

Lain macam kan rupenya perangai orang pregnant. Ish ish ish..

08 November 2014

DIY baby stuff : Diaper case

Assalamualaikum

Bertemu di entry diy baby stuff. Hehe.
Kalini ayu try buat diaper case/clutch.
Dalam case ni kalau diaper L/xl bole masuk 2 pcs. Kalau diaper kecil boleh masuk lebih. Boleh gak sumbat wet wipes.. Or anything yg sesuai.

Cara buat dia aplikasi dr cara buat tote bag biasa. Cume saiz tu. Kena pandai agak. Mungkin next time nak buat bigger size boleh masuk 5-6 diaper kot. Hihi

Tapi kalau size yg ayu buat sekarang ni ok lah untuk travel kejap kejap. Contoh gi jenjalan mall or mane-mane kan.

:)
diy diaper clutch

06 November 2014

2nd Opinion mengenai uri bawah : Klinik Swasta

Assalamualaikum


kes ayu antara partial placenta previa dan low lying.. sebab tak tutup pintu rahim

susulan dari kes uri bawah, ayu gi ke klinik swasta terdekat untuk repeat scan dan dengar pendapat doc mengenai tahap bahaya or tidak uri bawah ayu ni.

hasil yang ayu dapat dari explanation doktor tadi, memang uri ayu ke bawah. melekap di dinding rahim kanan membawa ke bawah. bersebelahan pintu tapi tidak menutup pintu ya..

doktor declair type 1 dan dia cakap chance untuk naik sikit tu ada sebab dia cakap perut ayu masih tinggi dan ada ruang. Insya allah boleh deliver normal kalau tak ada masalah bleeding kan...

kesempatan ni ayu tanya lah sekali, masalah ayu kerap sakit ari-ari belah kanan bawah tu kenapa.. jawapan doctor, baby menekan uri. dats y lah sakit. dan ayu mengalaminya sejak dari usia kandugan 24 minggu. sakit ok. uuu...

dua date

doktor nafisah tu tanya EDD bila.. i said 9/1/15. dan doc pulak mcm syak ayu punya period tak teratur sebab baby smaller than umur dia. jangkaan dalam scan jadi belas-belas haribulan 1. masa scan 28 week pun doc KD cakap ikut scan jangka 17/1.

tapi doc KD dan Swasta pun cakap.. still kena follow EDD berdasarkan last period.

kecik sikit kot anak ummi ni. hihi.. ummi dulu pun lahir 2.6 kg je even cukup bulan. hehe

tak kisahlah.. yang penting baby sihat.. :)

Nota : dah prepare hospital bag dah. :)

Pregnancy : Checkup 31 weeks (uri bawah)

assalamualaikum

dah masuk 31 weeks dah usia kehamilan ayu. Cam tak caya je. hihi. kuat sesangat dah baby bergerak kat dalam ni. seronok melalui fasa ni.. alhamdulillah.

susulan dari entry ini dan ini berkaitan uri bawah tu.. doc kat KD suruh datang rescan for placenta masa 31 minggu (Rabu 5/11/2014). tapi sayang kalini dapat doc yang pada ayu tidak membantu apa-apa pun.

dahla hampir 3 jam menunggu, dan memasuki jam 1 petang lebih, doc dah fikir nak makan je kot sampai dok cek patient ASAL BOLEH. so, ayu sangat kecewa lah.

blurr je. dok cek berat ayu dah suh repeat minum air gula. tu je ke nak cakap?

then ayu yg cakap.. scan week 28, doc minta saya repeat scan tengok uri. Pastu ayu yang tunjuk dia page result scan doc masa 28 weeks tu kat dia.

"ooo..uri bawah..ok.. baring, buka perut dan selimut" arah doc.

ayu ikut jelah.

dan.. dia scan beberapa saat, cume cakap..

"ok. kepala baby ke bawah dah. tak breech lagi. (dulu 28 week breech)." tu je dia cakap. tak de bagitau uri ayu camne. berat baby camne. air ketuban cukup ke lebih. not very detail!

"habis tu doc, uri saya naik dah ya?" tanya ayu.

"ha.. ni atas." kata doc.

"alhamdulillah.. 24 dan 28 week masih dibawah haritu." kata ayu.

dia REPEAT SCAN!

"eh.. haah la.. bawah.. betul.. bawah.. " jam jam tu la bawah pulak. ade ke patut. kejap atas kejap bawah.

ish ish ish. tapi itu je dia cakap. dan tiada consultation selanjutnya. huhu... contoh.. terangkan samada bahaya or tidak. ada chance normal deliver ke tidak. semua tak da. dan ayu penat + lapar dah pun, ayu pun malas nak tanya dah....

balik dengan hati duka lara sebab tak puas hati dengan servis doktor tu. sob sob sob

actually ayu nak tahu tahap serius ayu punya uri bawah ni. sebab tu lah geram bila doktor amik mudah je.


01 November 2014

Pregnancy : Placenta Previa

Assalamualaikum

Ada dalam entry lepas ayu share berkaitan uri rendah dan baby songsang kan..

Memula tahu uri rendah masa buat checkup di klinik yuslina ulu tiram. Masa tu buat details scan week 23+. Doc bgitau keadaan uri agak bawah. But no worries. Sbb belum 28 weeks so doc kat tak boleh declare as PP.
Lepas tu, app di KD week 28. Ayu tak tau pun samada ayu ni dimasukkan dalam kategori PP or not. Tapi lepas belek belek result scan doc KD tu, rupenya doc ada noted yang ayu ni PP type 1. Means.. Uri dalam 2cm dgn pintu rahim. Bukanlah serius kalau ikutkan. Tapi doc pun risau uri tu makin ke bawah.. Dats y lah kot dari awal pregnancy ayu selalu spotting coklat coklat.

Tulisan doc tu ayu tak berapa nak faham sebenarnya. Tapi ayu faham repeat scan masa 31 week. Ayu cume ingat doc cakap jangan angkat berat berat sebab dia takut uri ayu makin rendah.

Ayu ada mengadu, ari-ari ayu belah kanan kerap sakit. Ayu tak sure lah samada ada kaitan dengan uri ke tak. Kalau ikut scan, yang sakit tu belah uri lah. Huuu.. Tp ayu ada baca uri rendah tak sakit.

Doc tanya ada bleeding tak. Ayu tahu..ayu spotting dari awal pregnancy. Tapi dah checkup di swasta dan hops kerajaan semua kata ok. So, ayu relax jelah dan berserah. Tapi masa dah 6 bln pun masih ada 1-2 kali terspotting coklat.

Dis week ayu 31 week. Rabu ni akan repeat scan uri. Hopefully dah ok. Tapi takut juga ni. Sbb semalam ayu balik kg, renyah renyah sangat gi wedding sana sini. Dari muar ke negeri 9… patah balik muar attend 3 lagi kenduri. Dan malamnya balik jb dalam kul 12. Harini lak ahad. KERJA!.

Serius. Semalam masa naik kereta langgar jambatan yg ada bonggol tak rata tu terhentak. Jadi sakit bahagian bawah ari ari. Hopefully uri tu tak makin turun.....

Note : ayu rasa nak pi scan swasta gak for 2nd advise.

30 October 2014

jeruk mangga asam boi. Mengidamkah?


Assalamualaikum.

Ini kisah minggu lepas. Ayu tak tahu lah ni kategori mengidap sebab pregnant or sebab viral fb dok sharing menda nih je.

Akhirnya ayu google untuk dapatkan jeruk mangga asam boi ni haritu jugak. Dan dapat tau kat kebun teh dekat je ngn ayu ada sorang akak jual. Ape lagi, lelaju whatsapp nak beli. Dan husband ayu balik keje memang lalu situ, singgah amik. Hehe

Bukan ayu je layan, mr hubby pun masuk sekali nampak...

Dan sekarang. Rasa nak lagi lah.hehe... Resepi senang je. Mangga je tak da. Kalau gi pasar cari ade je tu. Tapi tahunya nak cepat je kan. Tu beli je. Hehe

Nasib baik la rm5 je semangkuk...

28 October 2014

pregnancy : menghadiri kenduri kawin yang banyak

Assalamualaikum

Nak masuk hujung tahun ni bermulalah fasa 'musim kawin'. Hehe. Bak kata kawan ayu musim mengawan. Aishhh..sadis ko cakap camtu. Mcm kucing dah ayu dengar.

Berderet deret tiap minggu ada wedding. Paling banyak 1/11 ni sampai 4 wedding nak kena attend. Ada saudara, jiran, kawan sekolah menengah ayu dan suami serta kawan sekolah rendah sekampung suami. Wajib simpan energy byk2 ni. Dan harapnya ibu mengandung ni tak terlebih selera dengan nasi minyak yang bakal menambah berat badan tu. Tak makan nasi minyak pun mencanak dah berat naik.hehe

So,  ibu mengandung 30 weeks ni bakal memunculkan diri dikhalayak ramai lah. Hehe. Dah tau dah,mesti ramai nak kata ayu makin bam bam. Hihihi. Comel ape. Hihi.

Hujung bulan 11 pulak berderet kekawan punya majlis.  Bulan 12 pun sama. Tiap-tiap minggu ada undangan. 5/12 kawan baik encik suami. 14/12 pakcik ayu kawin, 21/12 sepupu di singapore kawin, 25/12 pulak sepupu suami di negeri sembilan kawin.

Tu belum masuk yg belum dpt undangan.

Rasanya yang dah hujung sangat tu ayu tak tahu lah terlarat lagi ke tidak. Sekarang naik kereta jauh sikit pun ya ampun sakit belakang sakit pinggang segala. Lagikan masa 8-9 bulan nnt. Hehe.

Tak pe baby, kite mesti bole kan. Hihi..

25 October 2014

DIY Baby Stuff : Barut

Assalamualaikum

Item seterusnya yang ayu mampu nak DIY ialah barut.. Yela.. Umminya ni dok buatkan tempahan untuk orang, tak kan anak sendiri tak nak buat kan. Hehe. Gigih gak curi masa siapkan untum baby sendiri.

Ayu rasa dalam 15 helai dah ada. Cukup la kot. Ada yang 100% cotton. Ada yang flannel. Ikut stok kain yang ada. Amik setiap corak. Hehe. Ada yang bertali. Dan buat sikit yang velcro tape.


24 October 2014

DIY Baby Stuff : Bedung Flannel

Assalamualaikum

Masa nak nikah dulu bz diy untuk nikah. Diy veil,pelamin,hantaran,bantal dan lain-lain.

Sekarang nak dapat baby.. Kite diy untuk barang baby pulak ya.hehe.

Benda 1st yang ayu diy untuk baby tercinta... Ayu jahit bedung baby. Beli kain flannel 1m, setting bagi jadi segi empat sama, dan jahit lah kelim. Memula 6 helai ayu hantar pi jahit tepi gak. tapi lepas tu 3 helai lagi ayu jahig kelim je. Lebih jimat. :)

Ada orang bedung pakai kain lampin je. Tapi mak ayu cakap. Lampin kecil sangat. Dia suh beli cotton putih buat bedung 1m, tapi anak dia ni nak colourful, makan jadilah begini. Hehe.

Bedung flannel ni sejuk kainnya. Katanya kat hospital pun pakai material flannel untuk bedung baby. 

Kalau beli online kebanyakan jual rm15.  Tapi ni mak baby jahit sendiri, jadi modal benang dan kain jelah. Dan modal kerajinan juga perlu ada even nak jahit kelim je pun. 

Pemilihan corak dan warna sebelum scan gender lagi tu. Masa tu 5 bulan pregnant ayu beli kain tu. 

Yang bedung corak bunga biru tu ada extra lagi 2 helai sbb beli masa seller nak clear stock flannel. Kot ada yang nak, bole inform ayu ya.

Kita nantikan entry seterusnya berkaitan diy baby stuff.hehe

22 October 2014

DIY Beg

Assalamualaikum. Entry ringkas je lah ya.

Lately bz dengan barut barut tempahan customer. Tapi time time free terajin gak DIY beg. 
Ala..simple bag je.

Yang biru tu jadi beg klinik. Wat simpan buku pink ayu.

Tote bag besar pink, ayu hadiahkan member nak bersalin. Sesuai la bawak baju baby sepasang, barut, bedung, pampers untuk masuk laour room tu nanti.hehe.

Bag comel pink hujung da jadi hak milik adik ayu.hehe 


Yang ni je belum ada pemilik. Hehe. :)


:)



20 October 2014

Pregnancy : Baby Songsang & Uri belum naik

Assalamualaikum.

alhamdulillah usia kandungan masuk 29 week.
last week checkup 7 bulan di klinik desa.
doc scan detail-detail untuk tengok uri, baby dan air ketuban.
serta, HB dan berat badan juga dipandang serius.

berat ayu naik 2.5kg dalam sebulan. alahai. terlebih 500 gm. apa lagi. kena cek blood pressure seminggu berulang alik la ke KD setiap hari.

HB alhamdulillah still 11+.

air ketuban pun.. alhamdulillah. doc cakap 11. cukup cukup.

baby.. anak ummi ni kedudukannya songsang. Footling breech. kaki di pintu rahim, kepala atas. Tapi doc cakap awal lagi dan baby masih kecil, masih ada chance untuk baby ayu pusing. Kalau kekal diposisi ni, memang ada risk untuk c-sect.. huhu.. sebab footling breech kaki di bawah, memang ada risiko baby kurang oksigen @ lemas sekiranya bersalin normal. Allah.... huhuhuhu.. moga Allah lindung baby ayu.

Uri ... pun belum naik. masih dok tepi kanan rendah. dan doc akan repeat scan 5 Nov ni untuk tengok keadaan placenta ayu. Hopefully semakin naik, jangan turun pulak. huhuhu..

pastu ayu ada ngadu kat doc, ayu kerap rasa sakit kat ari-ari kanan. kerap jugak. tapi doc tanya.. sakit sangat atau tak. ayooo.. i is tak tahu nak jawab. ayu cakap lah. ayu masih bole tahan. sakit. tapi tak tau lah. sakit sangat ke tidak. hehehe.agaknya sebab position baby kot. tak pun sebab uri tu.

masa scan tu, ayu tanya doc, gender baby. tapi doc cakap.. position baby menyebabkan tak dapat nampak gender tu. saje je nak confirmkan. sbb ritu 24 week buat 4D kat private doc ada cakap dah. cume, nak sahkan..memang kena tunggu baby keluar kan.. hehehe

Tak kisahlah... yang penting..anak ummi ni sihat dan lahir selamat.. :)

nota : doakan uri ayu naik... doakan juga baby ayu betulkan posisi dia bila sampai masa nanti.. huhu

14 October 2014

Pregnancy : Perut tak selesa

Assalamualaikum

Sejak ayu pregnant masuk 7 bln ni, perut dah mula rasa tak selesa.

Makan terlebih sikit dah semacam dah rasa perut dan tekak. Cam nak muntah.

Ayu ambil pati delima gulsan, tapi sejak dah 7 bulan ni, kalau pepagi perut kosong ayu tak leh telan direct pati tu. Terus pedih perut. Loya terus. Kalau campur air masak ok kot.

Ayu tanya mak, mak kata normal ikut pengalaman mak mengandung kami 5 beradik. Rahim dah makin tertolak ke atas dan sempit jadi perut. Sebab tu makan pun jadi sikit. Dan kejap kejap lapar. Heeee ;)

Petang ni ayu ada appoiment doctor utk 7 bulan. Scan tengok uri dan baby. Sebab last month ayu gi private buat 4D doc cakap ayu placenta rendah(uri rendah). Huhu.. Risau sebenarnya ni. Tapi masa 6 bulan terlalu awal untuk doctor decide ayu ni placenta previa. Tu kena tengok 7 bulan ke atas. Mudah-mudahan dah pusing. Kalau tak naik lagi uri tu ayu tetap doa dan harap akan naik sebab ada masa 2 bulan lebih lg kan..

Moga dalam lindungan Allah..aamiinn

12 October 2014

Mencari Baby Sitter

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Usia kandungan memasuki fasa trimester ke 3. Dah 28minggu.

Barang-barang insya allah sikit-sikit lagi nak siap. Baju,bedung,barut,towel, diaper bag, napkin, selimut, tilam bantal dan yg asas-asas tu dah siap dah. Tinggal lengkapkan mana yang kurang.

Yang merisaukan ni, kami belum dapat baby sitter. Ada juga yang offer masa berbual di klinik. Tapi akak tu anak sulung 2 tahun, dan masa ayu nak hantar baby (insya allah start 1 april 2015) nanti baby no.2 baru 6 bulan. Tak ke merisaukan..kena jaga anak ayu plk yg masa tu baru 3 bulan. Ofcos lah...ayu tak berapa berkenan.

Ayu cari baby sitter yang :
-dah tak ada komitmen baby sendiri

-kalau ada anak, da besar-besar dan faham erti 'adik'. Takdelah kes lepuk-lepuk sicomel ayu nanti. Bahaya gak kan

-yang sudi terima baby ayu dihantar jam 6 lebih pagi. Sebab kalau ikut sekarang, ayu masuk keje jam 7-4 ptg. Pembantu makmal sekolah sesi pagi. Kalau kena masuk sesi petang, maka ayu akan hantar jam 9 lebih..sbb masuk pukul 9.45-6.45ptg.

-pastinya ayu mencari sekitar permas jaya atau senibong. Nak hantar awal pagi kan..takleh jejauh.

-ayu cari baby sitter yang muslimah, dan mempunyai nilai keibuan yang tinggi. Dan ni lah doa ayu hari-hari..moga anak ummi ni dapat membesar dalam suasana yang baik.

-ayu akan hantar baby isnin-khamis je. Sebab Jumaat Sabtu ayu cuti. Dan Sabtu Ahad daddy dia cuti pulak. :) so, baby sitter akan jaga si comel ayu 4 hari sahaja..dalam seminggu.

-ayu harap baby sitter sudi kendalikan EBM. Dah bercadang dan berniat nak full kasi baby susu ibu.. Doakan ya..

Kalau korang yang duk area sini ada kenal sapa-sapa yang sesuai, mintak inform ayu ya.

Due bersalin 9/1/15. Kalau tak terbesalin awal, cuti ayu start 1/1/15-31/3/14. Maka.. Baby akan start dihantar ke baby sitter bermula april.

Doakan ayu ditemukan dgn pengasuh bakal anak ayu ni ya. Doakan ditemukan dengan orang baik baik... Aamiinn

09 October 2014

PROMOSI! FREE GIFT untuk belian tasbih 100 ke atas



Assalamualaikum

kalian sedia maklum kan.. ayu jual tasbih.. boleh rujuk sini :


ada beberapa jenis tasbih terdiri daripada pelangi, pesona, kayu dan juga digital elektronik.

dan ada rezki sikit, ayu buat promosi untuk belian 100 ke atas akan dapat free gift berupa set penjagaan diri (sepit kuku, gunting dll) yang super comel.

kalau beli 100-499 pcs
kalau beli 500 ke atas

semua selagi stok masih ada ya..

boleh direct ke FB personal ayu juga. : https://www.facebook.com/noridayuzan

08 October 2014

free sample : ubat gigi TruCare

Assalamualaikum.

Sejak pregnant ni, evolusi gosok gigi berdarah dah bermula. Sadis je rasa. Tu yang apply free sample trucare ni.



Mengikut pembacaan ayu, ubat gigi ni boleh bantu kurangkan ulser, gusi berdarah, sakit tekak dan juga nafas yang berbau. Kira all in one la kan.

Untuk korang yang nak test oral care ni, boleh terus ke fb fanpage trucare dan like fanpage tu. Kemudian, kasi details untuk pengeposan sampel tu.

Boleh rujuk sini ya :

Fanpage
Website

07 October 2014

Pregnancy : Shopping Barang Baby

Assalamualaikum.

Kurang seminggu lagi nak masuk 7 bulan. Dah boleh cerita kot mengenai shopping barang baby.hehe

Ayu start serius shopping masa usia kandungan 6 bulan+. Rasanya ok kot dah 6 bulan lebih shopping barang baby.

Mula-mula ayu dan suami beli 2 pasang baju pureen kat mydin, sepasang J baby dan sepasang tollyjoy kat jusco beserta mitten booties yang sedondon. Pastu, tak beli ape-apa dah.. Jalan survey harga je. Sebab memang nekad nak tunggu baby expo kat persada haritu. So, ape lagi..rasanya hampir 60% barang ayu beli kat baby expo tu. Sekali jalan beli apa yang boleh. Sebab memang dah ada budget untuk tu. Hehe.

Antara kedai yang ayu beli barang paling banyak ialah Pureen, Tollyjoy dan Fiffy. So, baby comel nanti baju baju, towel, blanket, tilam, kelambu, grooming set, face towel, nasal aspirator, mitten booties, lampin dll semua dari 3 brand ni lah kebanyakannya. Hehe.. Ayu tak belo stroller,carseat dan carrier dulu. Sbb mmg plan nak beli lepas da habis pantang.



Total baju buat masa ni ada lah dalam 16 pasang kot. Ayu beli baju newborn (yg kat tag ada tulis New Born) ada lah dalam 7 pasang campur lengan panjang dan pendek. Selebihnya size S, 0-3mth dan paling besar pun M, 3-6 bulan. Tu pun xbanyak yang besar. Sebab mak ayu kata, kalau ikut pattern mak, baby tak besar sgt. Nanti kesian la anak ummi yg comel nak kena pakai bju besar gedabak. Masa scan 3D pun doc kat klinik tu advise ayu untuk tak beli baju besar besar. Sbb dia jangka baby ayu tak besar sgt, sebab ummi baby ni pun comel je katanya..yela,dulu ayu lahir 2.6kg je. Tapi kalau ikut daddy ni, lahir dulu 3.6kg woo.. So, kita tak leh agak lah kan.

Biasa u olls yang dah ada pengalaman ni, berapa pasang baju u olls prepare ya?

Ayu masih blurr.. Even dah banyak kali study checklist kat google ni. Hehe..



Pregnancy : Dah tak selesa berbaju kurung

Assalamualaikum

Salam aidiladha dari ayu.
Entry ini kisah pagi raya.

Tahun ni, ayu raya haji kat rumah mak ayu. Sebab raya puasa haritu kat rumah MiL kan..

Alkisahnya, lepas suami gi solat raya, ayu kat rumah pun siap-siap la dengan berbaju kurung.

Tapi, kesian.. Baju kurung boleh sarung lagi, tapi kain... Alamak... Memang serius tak leh zip mahupun kancing. Kena sangkut pakak tali or getah gamaknya.

Hehehe

Try juga zip separuh. Dan masa duduk... Praakkk!!! Zip kain tu merekah. Haha.. Adik perempuan ayu bantai gelakkan kakak dia xhabis-habis.

Mak cakap, dahlah.. Jangan seksa diri.. Kain pun jadi singkat macam masuk kebun dah tu.

Dah 27 weeks, kurang seminggu nak 7 bulan, dah sesuai kot pakai uniform mengandung. Tapi ayu rasa sayang gak tak leh pakai baju kurung sbb raya dan baju kurung terlalu sinonim dgn ayu. Sbb baju nya masih boleh sarung dan tak fit pun. Cume tang kain, tak lepasss..

Rasanya kena pakai baju kurung dgn kain batik kot. Kikikikiki..mcm zaman dedulu.

5 CPUV on going


Assalamualaikum

lama dah bz sangat nak online.
harini entry ringkas.. ayu share 5 cpuv yang tengah on going ya. cpuv pertama yang HP PC tu dah review.. 4 lagi tu terdiri daripada   RWG - Ice Age Adventure , Proton PCC, Sime Darby LPGA 2014 & SUNSILK Silhouette.

Ayu ucapkan thank you so muchhh pada mr nuffnang & para advertiser kerana memilih blog ayu untuk iklan iklan cpuv ni. :)

29 September 2014

Free Sample - Frisomum

Assalamualaikum

sample seterusnya yang ayu request melalui online ialah Frisomum. Susu ni untuk ibu mengandung.
dah sampai dah. dapat 3 pack.
belum try lagi.. malam ni baru nak try bancuh 1..harapnya sedap. hiii :)

kalau korang nak request juga boleh ke web friso gold.. http://www.friso.com.my/goldclub/register_step1

isi form je. mudah kan?

28 September 2014

Bahaya Keracunan Makanan Ketika Hamil

Assalamualaikum

Semalam suami ajak makan seafood. Biasalah, favorite kitorang siakap 3 rasa, kerang sambal dan sotong goreng tepung. Makan kira-kira jam 8.30 malam.

Dah kenyang tu, balik rumah ayu ok je.. Bizi dengan encik google sebab google macam-macam mengenai barang baby. Hehe

Pastu lewat gak tidur. Dalam kul 12 ayu nak lelap, suami buatkan susu, ayu minum pastu muntah dengan segala isi nasi seafood yang ayu makan 3-4 jam sudah tadi. Sampai termasuk sisa muntah ke hidung. Allah.. Terasa macam tengah morning sickness mcm haritu. Pastu minum air kosong, muntah lagi segala isi perut. Sampai kosong dan xde kudrat. Nak gi klinik macam lewat sgt dah.

Bangun pagi, ayu lemah betul. Try breakfast..selera ok jer. Tapi.. Lepas 1/2 jam. Muntah. Memulas.. Jadi, nekad laki bawa bini gi poliklinik penawar .. Kat klinik pun muntah lagi woo..

Doc cakap.. "Nak saya refer hospital mana? HSi? HSA?"

Ha??? Sepital? Oh.. Kami memang tak terfikir sampai nak kena gi hospital. Doc cakap maybe keracunan. Even makan benda yang sama dengan suami, orang hamil memang sangat sensitif dengan 'salah makan' ni. Very sensitive! Ya.. Ntah ada kuman apa kat seafood tu tak tau la kan. Atau tahap kebersihan pengendalian makanan pun kita tak pasti kan.

Minta saranan doc utk tidak terus buat surat refer hopital tu. Minta rehat di rumah dulu makan ubat angin dan garam garam tu. Tapi doc cakap, kalau petang tak elok, wajib ke hospital. Masuk air dan dapatkan rawatan. Bahaya untuk baby.

Hopefully anak ummi tak apa-apa. Huhu..

Nota: harini ayu mc. Rest. Hopefully tak muntah lagi. Tak molah kena masuk air pulak. Huaaa.. :(

27 September 2014

Free Gift & Sample - Mom & Baby Expo di Persada, Johor Bahru

Assalamualaikum

harini ayu berkesempatan shopping barang baby di Mom & Baby Expo , Persada Johor Bahru.
Macam yang dijangka lah, super duper ramai orang. Bersempit-sempit lah nak beli belah even datang jam 10 pagi.

Entry permulaan ni ayu share apa free gift & sample yang ayu dapat ya.

Eh eh. sejak sejak nak dapat baby ni suka betul dengan benda free.,..hahha


gift semasa pendaftaran

Masa pendaftaran ayu dan suami dua-dua beratur. Gigih suh suami isi sekali, maka dapat lah 2 beg goodies ni. hehehe. dalam dia isi mug, sample laurier overnight x 2 pcs, fiffy baby wipes, susu enfagrow perisa vanilla 3 kotak. Dapat 2 set. Berbaloi weh beratur panjang. kikikiki


Seterusnya :

Pureen 

Ayu shopping paling banyak kat pureen kot. 2x buat bayaran sebab ada aje benda lupa. hihi. so, belian yang memula tu melebihi 100 kot, dapatlah set kit kecil mandian baby, baby wipes antibacteria & bottle cleanser. Second round dah mula sikit dah beli, so dapat lah juga baby wipes dan bottle cleanser lagi. 

Tollyjoy
Tollyjoy ayu beli tak banyak mana. tapi dapat gak bottle cleanser kecil, face towel dan mandian baby top to toe kecil dan juga dapat disposable breastpad.. hihi. suka betulll...

Fiffy
Haa.. fiffy ni banyak beli ok. tapi dapat 1 je. bottle cleanser je. tapi besar sikit. sesuai la bawa g travel. 

Drypers
Actually tak lah murah bila dok survey balik. Tapi kami beli gak sikit sebab dah ternampak ramai sangat orang beli diapers kan. hehe. dapat lah baby swaddle. ye kot bedung. jenis zip zip tu. untung gak.

Diapers Goo.N & Merries
Ada baca mengenai diapers goon & merries ni. katanya bagus. biasanya produk jepon memang bagus kan. So, ayu request newborn punya sample lah. Goon dapat 2 pcs dalam pack tu. Merries dapat 3 pcs/pack.


Itu jela kot. 

yela, dah belinya kat brand tu je. So, dapat free gift pun tu jela. hihihihi..pun seronok amat dah.

nanti free-free ayu citer ayu beli apa ye. Ala.. baru start beli barang baby, so, baru yang basic basic je. hehehe..

23 September 2014

Pregnancy : pengalaman Minum Air Gula - MGTT

Assalamualaikum

22/9/2014 ayu kena minum air gula. Puncanya sebab berat naik. Tak banyk pun, terlebih 400gm dalam 2 weeks je. Tapi dah masuk syarat kan. Kena gak laluinya.

Malam sebelum minum tu kena berpuasa start dari pukul 10 malam. Ayu rasa macam dah terpuasa lebih awal sebab tak selera nak makan berat pun since petangnya. Hnya ambil yang ringan je.



Paginya.. Ayu dapat no.11 untuk minum air gula tu. Alhamdulillah, suami ambil cuti untuk temankan ayu. Semangat sikit isteri ni.hehe. masuk je bilik no.2, ayu di ambil darah untuk ujian semasa berpuasa dan sebelum minum air gula.

Ayu set otak.. Macam minum air teh tarik psl ayu kan suka teh tarik. Kikikiki..

Ok la kot pada ayu. Boleh lalu tekak ni. Baca bismillah dan teguk air tu dalam 3x. Kali ke 3 tu je ada payah sikit nak menelan. Tapi ok, xrasa nak muntah pun. Sebab dah set otak air tu manis gila, Ayu pun senyum jelah pas minum dan ajak suami balik rehat kat rumah. Nurse pesan, jam 10 datang semula.

Ayu balik rumah, cadang nak tidur. Sejam selepas minum air gula dalam kul 9 lbh tu, Baru nak lelap lelap sikit, terasa macam nak muntah.. Allahu.. Tahan sikit ayu. Masa ni dok psiko diri agar tak muntah. Tak mahulah kena minum lagi sekali.

Tahan tahan tahan. Dalam kul 10 kami dah ada di klinik. Masa orang dok sesak sesak ni lagi lah meloyakan ayu. Lagi nak muntah. Tahan lagi.. Sampai nak nangis tahan. Hahaha

Masuk je bilik pas ambil darah lega terus. Tak pulak nak muntah. Hehhe.terus ajak suami gi makan spageti kat pizza hut. Hihi.

Makan satu dua suap.. Aduhai. Xleh tahan dah. Lari lari anak gi toilet dalam jusco permas tu, dannnn... Uweeeekkkkkk!!!! Tak menyempat haa.. Habis penuh satu jamban tu dengan muntah ayu. Muntah pun kaler kuning. Gastrik menyerang rupenya..

Tulah..sape suruh malam sebelum puasa tu tak makan. Padan muka. Huhu..

Korang kalau kena minum air gula, jangan lah jadi ayu. Sebelum puasa tu tak makan nasi. Pastu susu pun tak minum. Hanya sebab dok riso esoknya gula tinggi. Hahaha. Akibatnya seharian sampai ke malam ayu tak sedap perut dan angin naik sampi kepala. Jadi 2 penyakit dah. gastrik dan sakit kepala. Huhu...

Nota : keputusan dia kalau tak ok,misi akan call. Kalau ok, next app bulan depan kot baru dpt tengok.

22 September 2014

Free Sample - MAM Breast Pad

Assalamualaikum

Sejak kandungan memasuki fasa 6bulan ni, ayu mula dah mengisi form untuk dapatkàn sample percume berkaitan produk ibu dan anak.



Ni yang pertama ayu dapat. Rasanya tak sampai 2 weeks request dah pun sampai sample MAM breast pad beserta pamplet produk-produk mereka. Bagus team MAM ni sebab servis memberikan sample pun pantas..

Kalau ada yang nak sample free macam ni, boleh emailkan hajat anda ke :hello@mymambaby.com

Laju je dorang reply nanti. Ayu email minta sample 13/9, 22/9 dah ada dalam peti surat dah samplenya.

:)

Nanti kalau ada sample lain sampai, ayu share lagi ya.

Untuk keberkesanan MAM breast pad ni, lepas bersalin baru dapat test. :)

20 September 2014

barut gantung selesa untuk bayi

Assalamualaikum

Baru jinak jinak mengambil tempahan barut tali dari rakan terdekat, sekarang ada permintaan barut gantung pula.
sample

Jadi, kite try ler buat 1 sample dan tunjuk pada pelanggan yang tanya tu. Oh, pelanggan tu kawan ayu jugak. 

order dari beliau

Baby dia tak muat dah nak pakai barut beli kat kedai. Dan alang alang tempah,dia nak jenis gantung bole tahan lama sikit katanya.

Alhamdulillah dia setuju nak order 5 pcs dari ayu. Permulaan yang baik dah kot. Haritu punya order lain dari kawan utk barut tali ada yang dah siap dan nak pos. Dan ada yang tengah dok siapkan juga ni untul coming baby dia tempah 12 pcs. :)

Ok untuk barut gantung ni, ukuran dari atas leher ke bawah tu 9" . dan lebar bawah dia dalam +- 14".

barut gantung tempahan rakan
Untuk material flannel : rm34-5 helai
Kalau cotton : rm30-5 helai

Poslaju rm6 semenanjung dan rm9 ss yer.
Nak COD sekitar JB(permasjaya) dan Muar yer.

Apa2 bole email ayuzan@hotmail.com atau sms 0103787836

Tq ngeee.. :)

19 September 2014

Tanda-tanda dan Rawatan Kucing Demam

Assalamualaikum

Ayu share sedikit pengetahuan berdasarkan pengalaman sendiri berkecimpung dalam dunia kucing sejak kecik lagi.

haritu chok demam panas. serius.. risau.. takut chok comel ayu ni mati. yela..dia kecik lagi. masa tu baru 4bln+. Badan dia macam kecik lagi nak tahan demam tu. .

Tanda-tanda si comel bulus ni demam :

1- Kurang selera makan 2-3 hari sebelum demam. Kibbles(biskut kucing) dia tak makan, wetfood pun kurang dah.

2- Makan anak-anak pokok cili yang ayu tanam. Pelik juga, 2-3 hari sebelum demam dok tengok pokok dalam pasu togel tak berdaun. Rupenya chok makan. Biasa kucing cari rumput untuk terapi sakit dia. Kat kampung selalu je kucing-kucing makan rumput dan muntahkan semula. mungkin muntahkan bahan-bahan kotor dalam perut dia. Ayu tak marah pun chok makan pokok ayu, sebab masa tu dapat agak dah, dia mesti tak sihat...

3- Hilang terus selera makan.

4- Tidur lama sangat. Kucing memang kuat tidur ya. Mereka boleh tidur 16-18 jam sehari. Tapi masa demam haritu chok tidur dari jam 1 petang sampai 9 malam. Kan luar biasa tu..

5- Telinga sejuk. Area cuping telinga kucing akan jadi sejuk. Tanda dia demam tu.

6- Hidung kering. Kucing sihat hidung dia lembab.. kalau dia tak sihat, kering hidungnya. Mungkin sebab dehidrasi kan. Air tak mo minum, sebab tu kering je.

7- Tak mahu dipegang. Bila pegang chok, dia mengerang macam kita berkasar dengan dia. padahal dah angkat paling lembut dah. Macam dia sakit satu badan.

8- Tidur di tempat tersorok. Ya, dia tidur ntah mana-mana. Sampai mencari-cari kitorang laki bini. Selalu panggil chookkk.. dah terjogol dia dah.
cube tengok bulu dia. masa ni demam.. lain kan?
9- Bulu dia jadi macam meremang. Ayu tak reti nak explain. Tapi bulu dia memang jadi lain. macam kembang kembang tak terurus sikit.

10- Badan dia panas sangat. Kucing badan dia memang hangat tau. tapi kalau hangat luar biasa tu, kita akan rasa lain..
chok dalam cage masa jumpa vet.

Rawatan :

1- Air kelapa

ni langkah pertama ayu buat. Malam dia demam tido sampai berjam jam tu, rasa badan dia memang panas sangat, terus pi mydin taman rinting bungkus air kelapa. Kasi dia minum. Even dia menolak. paksa gak. Kat kampung pun dulu gitu, xkira lah kucing ayu sakit apa, mesti mak kasi air kelapa. termasuklah kalau kucing makan racun, kalau cepat kasi air kelapa, insya allah selamat.

2- bawa ke veterinar.

kebetulan the next day tu suami ayu cuti. so, dia bawak gi vet kerajaan. Masa jumpa ke klinik tu, vet kata chok demam panas. Masukkan termometer kat anus dia, doc dapat bacaan 40 darjah celcius. Kata doc, dia demam panas. Terus kena injection. Alhamdulillah chok tak lari. cume dia mengerang marah je kata suami ayu. Chok juga diberikan ubat demam & multivitamin.

3- Kerap bagi air.

Masa ni kucing memang tak nak minum or makan. Tapi nak tak nak kena juga force feed dia. especially air. sangat perlu. sangat sangat! sekerap yang boleh ya.. ayu kasi air guna syringe. 2 jam sebelum kasi ubat demam dia, ayu force feed dia air kelapa, dan sekejap sekejap ayu syringe dia air masak.

*air kelapa jangan bagi sekali dengan ubat ya, nanti tiada effect.



ubat demam dan multivitamin chok

chok dapat kad dah.

Alhamdulillah. genap 3 hari tak makan sampai jadi melidi dan tak mengiaw manja, tiba tiba chok mendekati kami sambil ngiaw ngiaw halus. suara cam serak. Suap dia makan. Alhamdulillah dia nak. Even sikit je..

dah mula makan. tapi nak kena suap. kurus dah dia masa ni kan.

Setelah seminggu lebih baik demam, chok pun dah kepoh semula dan dah mula berselera kembali. Dan dah mula jugak kacau orang nak menaip sampai tertido depan pc. hehe

sampai tido dah busuk ni.
 :)