Nuffnang

24 October 2014

DIY Baby Stuff : Bedung Flannel

Assalamualaikum

Masa nak nikah dulu bz diy untuk nikah. Diy veil,pelamin,hantaran,bantal dan lain-lain.

Sekarang nak dapat baby.. Kite diy untuk barang baby pulak ya.hehe.

Benda 1st yang ayu diy untuk baby tercinta... Ayu jahit bedung baby. Beli kain flannel 1m, setting bagi jadi segi empat sama, dan jahit lah kelim. Memula 6 helai ayu hantar pi jahit tepi gak. tapi lepas tu 3 helai lagi ayu jahig kelim je. Lebih jimat. :)

Ada orang bedung pakai kain lampin je. Tapi mak ayu cakap. Lampin kecil sangat. Dia suh beli cotton putih buat bedung 1m, tapi anak dia ni nak colourful, makan jadilah begini. Hehe.

Bedung flannel ni sejuk kainnya. Katanya kat hospital pun pakai material flannel untuk bedung baby. 

Kalau beli online kebanyakan jual rm15.  Tapi ni mak baby jahit sendiri, jadi modal benang dan kain jelah. Dan modal kerajinan juga perlu ada even nak jahit kelim je pun. 

Pemilihan corak dan warna sebelum scan gender lagi tu. Masa tu 5 bulan pregnant ayu beli kain tu. 

Yang bedung corak bunga biru tu ada extra lagi 2 helai sbb beli masa seller nak clear stock flannel. Kot ada yang nak, bole inform ayu ya.

Kita nantikan entry seterusnya berkaitan diy baby stuff.hehe

7 comments:

nur as said...

Betul betul. Kain flannel mmg lembut dan sejuk, sesuai sgt lah buat bedung..

timm bill said...

rajinnya..suka baby dpt mummy kreatip..hihi..

LadyBird said...

Cantiklah... trgt zmn mak ldy dlu, stp kli pregnant msti mak jht bj bby, barut perut bby, bedong...

Ayu Zan said...

So ayu xsalah la membeli ni.hehe

Ayu Zan said...

Mudh2an baby suka .hehe.

Ayu Zan said...

Kan..ayu pun dok ikut mcm mak gak. Semua diy sendiri.

Sya Mimie said...

Rjin nya ayu. Bby skrng jenuh nk dibedung. Zahra meronta2 xmau bedung.. Pning mamanya ni..