Nuffnang

20 October 2014

Pregnancy : Baby Songsang & Uri belum naik

Assalamualaikum.

alhamdulillah usia kandungan masuk 29 week.
last week checkup 7 bulan di klinik desa.
doc scan detail-detail untuk tengok uri, baby dan air ketuban.
serta, HB dan berat badan juga dipandang serius.

berat ayu naik 2.5kg dalam sebulan. alahai. terlebih 500 gm. apa lagi. kena cek blood pressure seminggu berulang alik la ke KD setiap hari.

HB alhamdulillah still 11+.

air ketuban pun.. alhamdulillah. doc cakap 11. cukup cukup.

baby.. anak ummi ni kedudukannya songsang. Footling breech. kaki di pintu rahim, kepala atas. Tapi doc cakap awal lagi dan baby masih kecil, masih ada chance untuk baby ayu pusing. Kalau kekal diposisi ni, memang ada risk untuk c-sect.. huhu.. sebab footling breech kaki di bawah, memang ada risiko baby kurang oksigen @ lemas sekiranya bersalin normal. Allah.... huhuhuhu.. moga Allah lindung baby ayu.

Uri ... pun belum naik. masih dok tepi kanan rendah. dan doc akan repeat scan 5 Nov ni untuk tengok keadaan placenta ayu. Hopefully semakin naik, jangan turun pulak. huhuhu..

pastu ayu ada ngadu kat doc, ayu kerap rasa sakit kat ari-ari kanan. kerap jugak. tapi doc tanya.. sakit sangat atau tak. ayooo.. i is tak tahu nak jawab. ayu cakap lah. ayu masih bole tahan. sakit. tapi tak tau lah. sakit sangat ke tidak. hehehe.agaknya sebab position baby kot. tak pun sebab uri tu.

masa scan tu, ayu tanya doc, gender baby. tapi doc cakap.. position baby menyebabkan tak dapat nampak gender tu. saje je nak confirmkan. sbb ritu 24 week buat 4D kat private doc ada cakap dah. cume, nak sahkan..memang kena tunggu baby keluar kan.. hehehe

Tak kisahlah... yang penting..anak ummi ni sihat dan lahir selamat.. :)

nota : doakan uri ayu naik... doakan juga baby ayu betulkan posisi dia bila sampai masa nanti.. huhu

4 comments:

QasehnyaRania said...

in shaa Allah ayu.ayu kenabyk berdoa
dan ckp ckp dgn baby... pujuk baby supaya ddk di kedudukan nya..
mcm ciksu dlu msa check up 3 bulan uri kat bawah.mmg risau sesangat walaupon nurse n doktor ckp masih awal dan ada peluang lagi utk bby bpusing.tp ciksu sntiasa doa n ckp dg bby..
alhamdulilah check up 28minggu dikedudukan asal..jgn stress k...

ShakirahRosli said...

Semoga sentiasa diberi kesihatan dan diluaskan rezeki akk dan baby yg bakal menjadi kebanggaan islam insyaAllah ^^

Mar Mansor said...

semoga baby dan ibunya sihat2 selalu..

Sya Mimie said...

Jgn stress sngt ye ayu. Jga diri.. Insyaallah bby akn berpusing. Hritu zahra berpusing pd kedudukan nya pun msa 8 bln. Terasa sakit juga bila dia berpusing. Then if uri bwah jgn terlalu bnyk berjln.. Kena lebihkn rehat..