Nuffnang

29 September 2015

Resepi Baby : Bubur Ayam Beserta Lobak & Brokoli



Sedap gila bubur ni. Sampai ummi amani pun layan. Satu suap kat anak, dua suap kat ummi. ayyooo..haha

kenapa sedap? Padahal tak buh garam pun. Rahsianya, ayu cuma tambahkan garlic yang diketuk dan juga tambahkan sedikit unsalted butter dan cream cheese. (cream cheese utk 8m ke atas ya)

Resepi :

Masak bubur seperti biasa, campurkan lobak yang dicincang halus dan juga isi ayam yang juga dicincang.
agak dah nak masak, campurkan pula bawang putih, unsalted butter dan juga cream cheese.
Masak sehingga bubur kembang dan lembut.

sedapppp.. hihi

28 September 2015

Resepi Baby : Bubur Ayam Lemak Manis


Ni antara bubur favorite amani.
banyak dia makan kalau buat bubur ni.
lemak manis kan.

Resepinya :

Masak bubur bersama labu, brokoli dan isi ayam. (boleh bubuh stok ayam utk lagii sedap)
lepas tu boleh blend atau terus makan. 
bergantung pada umur dan kesesuaian makan anak lah ya.

ayu x blend bubur. tapi isi ayam dah siap-siap ayu chop. 

Amani Dah Tumbuh Gigi

assalamualaikum

hehe.. cerita lama ni.
Amani dah tumbuh gigi pada 31/8/2015.
ngam ngam lepas sarapan, ummi cuci mulut dia terpegang sesuatu yang tajam.
haha..
menjerit kecil ummi memanggil daddynya untuk sesama menonton gigi anak yang mula menampakkan dirinya.

masa ni dah 2 weeks tumbuh.
dan sjk itu, amani dah tak nak sangat makan bubur blend halus. Cume perlu masak lelama sampai lembut atau chop aje. Besar dah baby ummi.

Tips Memilih Pakaian Pejabat Wanita

Assalamualaikum.

Mesti ada antara korang yang kerja kena pakai pakaian pejabat kan? 
Gambar kat bawah ni lah BIASA sangat antara kita semua pakai. 

Bosan kan? hitam putih aje.



Ramai wanita antara kita yang sudah bekerjaya namun masih tidak tahu apakah cara untuk bergaya ke pejabat. Percaya ataupun tidak, pakaian ke pejabat tidak semestinya perlu tampak bosan dan sekadar berwarna hambar. 

Jom!

Ayu nak share sikit TIPS pakaian pejabat wanita.

Mungkin boleh jadi pemangkin semangat untuk kita nak pergi bekerja.


Classic look
Ini adalah antara gaya pakaian ke pejabat yang paling mudah untuk wanita gayakan ke tempat kerja. Walaupun ianya mudah for you to pull off, namun ada masanya ia akan membuatkan anda kelihatan sedikit membosankan jika terlalu kerap digayakan. Namun terdapat satu tips yang boleh anda lakukan untuk elakkan situasi itu iaitu dengan menambahkan statement piece ke atas persalinan anda seperti aksesori, kasut mahupun solekan yang menarik. Bila di tambah aksesori menarik, yang classic tu terus jadi menarik kan?





Casual business look
Gaya ini mudah untuk anda dapatkan dan ianya agak versatile. Satu tips yang anda perlu tahu ialah to always wear heels, smart top yang boleh buatkan anda kelihatan feminine, blazer dan seutas beg yang menyerlahkan gaya professional anda. Anda juga boleh have fun dengan aksesori mahupun kasut ataupun beg yang bersesuaian, bergantung dengan kerja anda. Masa ayu kerja kat bank dulu, memang kena always wear heels dan bergaya professional.



Careless chic
Ianya mungkin adalah untuk mereka yang seolah-olah tidak mengambil kisah ataupun hiraukan tentang fesyen. Tetapi di mata pencinta fesyen gaya yang ditonjolkan ini adalah street-style-worthy. Kadang kadang nampak chic tu comel kan?




Glam look at the office
Fuh! Sape suka glamer?
Ini adalah penampilan yang sesuai untuk wanita seksi yang rule the world, dan mahu menakluk profession kerjaya mereka dengan solekan yang cantik, bibir kemerahan, kasut tumit tinggi yang bergaya bersama persalinan yang stunning! Sesuai untuk para wanita yang berani dalam memilih fesyen.



Simple & Feminine
Jika anda adalah gadis yang suka akan flowy flirty dress bersama barangan kemas yang kecil dan suka tampil smart kasual maka ini adalah gaya yang paling sesuai untuk anda. Simple tapi tetap cantik dan terserlah kewanitaan.

So korang pilih yang mana? 
Esok datang kerja boleh lah dengan gaya baru.

"GAYA BARU, SEMANGAT BARU!"

22 September 2015

Resepi Baby : Mee Suah Goreng basah

Assalamualaikum

Amani dah 8 bulan.
Ni menu tumis kali pertama.
Dan, pengasuh kata amani enjoy the dish.


Resepi

Bahan:
Mee suah (rendam lama sikit utk buang masin)
Carrot+isi ayam (saya rebus--kisar@chop)
Serbuk bilis homemade
Bawang putih seulas-cincang

Cara :
Tumis bawang putih, masukkan isi ayam dan carrot yang dikisar. Bubuh serbuk bilis sebagai perasa tambahan yang selamat.
Masukkan mee suah dan sedikit air.
Biar didih jap, dan kacau mee tersebut.

Siaaappp!

Memang cara saya, lepas masak untuk dhiya amani, ummi rasa dulu. Kalau sedap ummi rasa, insya allah anak makan pun selera..

19 September 2015

Fun Fries Super Sihat

Assalamualaikum

Sekali imbas macam beli fries yang fast food dan goreng kan?

Oh tidak. Ni fun fries no sugar, salt, msg added. ONLY POTATO.
dan sedap gila.. sampai daddy amani pun terliur sama.


Menu ni sesuai sangat sebagai finger food utk baby 8 bulan cam amani, dan sebagai kudap kudap ummi daddynya juga. Tambah pulak daddy amani mmg hantu kentang.. Garing diluar, lembut di dalam. hehe

Ayu bawa funfries ni juga masa keluar tadi, amani kan kalau ummi daddy makan, dia pun nak makan, jadi, haruslah bawa bekal. Dan, fun fries ni amani makan tak cukup cukup pulak dah.

Camne nak buat?

Senang je. Potong kentang, Rebus dan bakar kat oven. 

Sihat kan? Tak oily langsung lah sebab baked. hehehe

18 September 2015

Resepi Baby : Pancake Oat with Banana

Assalamualaikum

asik la share resepi amani. hehe..
since amani dah 8 bulan, ummi boleh masak lebih banyak yang best untuk sicomel ummi.
yang ni sesuai untuk breakfast. Boleh jadikan as finger food juga. 

pancake tanpa telur dan tepung. Sooo simple dimple.hehe 


RESEPI PANCAKE OAT WITH BANANA
BAHAN-BAHAN

Oat
Pisang
Kurma
Air panas

Cara :

1. Rendam oat dengan air panas (air sikit je, macam bancuh cekodok).
2. Lenyek kurma dan pisang di dalam oat tadi. Kurma (sila buang biji dan kulit)
3. Sudukan di dulang pembakar @ goreng kat non stick pan. Kalau bakar tu, agak agak je macam dah kering sikit boleh angkat. Dalam 180 drjh cel selama 15 min. Tapi goreng pon sonang.hehe

sedap tau, ummi daddy pun layan. Ala...macam jejemput pisang.hehe

Resepi Baby : Jejari Ayam & Kentang Bakar

Assalamualaikum

Sharing resepi finger food amani. Manatau boleh jadi rujukan untuk super mama's yang nak homemade food for their babies & todds.

Since amani baru 8 bln, ummi buat no salt, sugar added ya.
tea time ummi hidang ni
Resepi Jejari Ayam & Kentang Bakar

Bahan - bahan :
kentang
isi ayam (prefer organic)
Air utk merebus

Cara:

1. Rebus kentang dan isi ayam sampai masak.
2. lenyek @ chop. Ayu guna chopper. Tahap halus ni depends pd umur anak anda.
3. Bentukkan. Dan simpan dlm fridge dlm 1/2 jam.
4. Untuk baby yang belum pass telur macam amani, ayu bakar suhu 180°c dlm 20-30 minit @ agak kering.
Kalau baby da pass telur boleh celup telur than, goreng macam bergedil.

bento amani hari khamis haritu.

Amani layan betul resepi ummi ni. Boleh pegang sendiri dan boleh juga mommies cubit sikit sikit suap ke babies.


oh ya.. buat lebih, boleh frozenkan dan goreng@bakar bila nak mamam ya.

#homemadebyummi

16 September 2015

Amani nak makan sendiri

Assalamualaikum

Jumaat lepas amani demam sikit. Ala..dedar dedar sikit suhu terkawal. Ummi daddy jerlum the whole night utk pastikan suhu tak naik. Paginya anak ummi daddy dah sembuh.

Tapi sejak demam tu, baby kecik kami dah kurang makan. Sebelum ni, pisang kalau penyek2 pakai jari then suap mesti amani suka. Tp skrg, dia reject.

Rupanya, baby kecik kami dah nak makan sendiri. Tapi pepaham jela. Makan sendiri banyak main la.hehe.. Lenyek lenyek makanan. Hihi. Tak pe.. Baju kotor boleh basuh. Yang penting sayang ummi nak makan. :)



10 September 2015

DIY : Baby Activity Book

assalamualaikum

 menaip entry ini dikala jam 12.30 malam. Amani dan daddynya dah tido pon. Ummi gigih nak jahit cloth book @ quiet book yang ada simple activity untuk amani. Masa ni je mampu jahit. sebab kalau amani celik, ayu fokus kat dia. kesian kalau nak tinggal tinggal dan kita bz jahit lak. Dah la time keje 7 am- 4 pm dah kita tinggal dia.

Dalam baby activity book yang ayu buat laju laju tanpa template ni, memang banyak kekurangannya, sebab yela..ummi dia tak pernah buat ni lagi. ni pun after study sikit sikit baru buat.

umur macam amani 8 BULAN sesuai untuk latih motor skills dan sensory skills dia. Yang mudah mudah je. Macam bentuk, warna, benda keras, benda lembut, bunyi bunyi plastik dan lain lain ikut kesesuaian umur lah ya.
A photo posted by Ayu Zan Gallery (@ayuzan) on

jom tengok satu satu..

no.1 - Bunga

bunga ni kelopak tak jahit, supaya amani boleh kopek kopek kelopak dia. Baby memang suka kutil kutil benda kan. Sebab ayu perasan amani suka betul kopek kopek tikar.hehe

no.2 - Matahari

simbolik matahari memancarkan cahaya. Yang reben kuning tu, biasa orang panggil taggies, sesuai untuk baby sebab nanti dia suka nak masukkan jari comel dia dan belit belit lepastu usaha lepaskan jari. Nampak simple, tapi baby tahu je nak main nanti.hehe

no.3 - Bentuk dan Isinya

dalam tiap bentuk ayu bubuh berbeza isinya. Segitiga - isi manik, segiempat - isi mcm bantal dan bulat ayu isikan plastik. Terjuntai juntai tu baby suka la..hehe

no.4 - Rerama

dalam rerama ayu buh plastik. nanti dia picit, bunyi bunyi amani suka.

no.5 - Awan dan manik

ni simbolik hujan xjadi. hahaha. manik manik dan tali. Semua ni ransang minda anak untuk gerakkan manik kat tali tu.

no.6 - Pelangi dan warna

reben taggies tu untuk belit belit, macam ayu cerita kat no.2 tadi, dan warna warna untuk ransang penglihatannya..

mudah mudahan usaha kecil ummi ni bawa keberkatan.

doakan saya ya.


DIY : Flash Cards Number

Assalamualaikum

sambil amani tido, mencuri masa last week ayu buat flash card dari kain felt untuk amani. Nombor 1-10 dengan warna warninya ikut lah kain yang ada.



ni lah hasilnya. mudah mudahan bermanfaat untuk yang bercadang nak buat flash card sendiri. senang je, cuma perlukan masa dan fokus nak siapkannya.



02 September 2015

Snack Cup untuk isi makanan baby

Assalamualaikum

Sebelum ni ada yang tanya saya buh makanan baby kat bekas kecil apa. Sebab baby bawah setahun kan makan sikit sikit je. Nak beli termos pun,termos besar besar, yela..bawah puree or bubur cume 2oz je.hihi.. Nanti masa nak makan, pengasuh rendam jap kat air panas,dah boleh makan.

Saya pakai snack cup brand tupperware. Sape tahu tupperware tentu tahu produk hebat ni kan. Dijamin seumur hidup ok.hihi

Dah tu tertonggeng dalam beg pun tak tumpah. Buh biskut pun tak lemau.

tupperware isi makanan anak

Snack cup ni muatan dia 4 oz. Beli set ni dapat 4 biji.

Sape ahli tupperware, boleh lah gi beli. Tapi sape bukan ahli, nak beli kirim saya pon boleh. 

Kot ada yg nak, boleh pm saya kat FB : Noridayu Zan @ whatsapp +60103787836