Nuffnang

31 July 2013

Raihan Kumpulan Nasyid Beraura Tinggi


Assalamualaikum.

ingat lagi tak lagu-lagu Raihan yang top top dulu?
mestilah ramai yang ingat kan?


ayu masih ingat lagi masa sekolah rendah, lagu-lagu kumpulan mereka jadi manisan lidah ayu dan kawan-kawan.

antaranya lagu Iman Mutiara. siap hafal hafal..

Iman adalah mutiara
di dalam hati manusia
yang meyakini Allah Maha Esa
Maha Kuasa

even ketika itu kami anak-anak kecil ni manalah faham maksud tersurat mahupun tersirat.
ala..nama pun anak-anak kan..
tapi, aura Raihan dalam menyemai semangat cintakan nasyid ketika itu amatlah boleh dibanggakan.
sampaikan, dalam persembahan nasyid sekolah, lagu Raihan banyak jadi pilihan.

lagi-lagi lepas glamer kat malaysia, mereka melebar sayap ke serata dunia.. ke Indonesia, Thailand even ke negara Eropah pun diorang berjaya tembus.

Lagi 1, korang ingat tak zaman-zaman BAJU RAIHAN?
hehe..yang mcm baju melayu, pastu butang atas sampai bawah gaya kemeja tu.
ayu suka nengok orang pakai. pakai dengan slack pun dah nampak kemas.
bergaya kan?

Personally, ayu berharap industri muzik tanah air kita ni, berjaya melahirkan lebih banyak penyanyi-penyanyi yang berdakwah dalam lagu. Yela, sekarang kan banyak jenis muzik, Pop Ketuhanan ke, Rock Nasyid ke ataupun apa saja lah. Asalkan mengingatkan kita kepada agama, maka ia jadi medan dakwah.

Korang layan tak lagu Raihan ni?

LOve,
Ayu

Ayu Dapat Bookmark & Hadiah Raya

assalamualaikum.

harini ayu dapat bookmark & hadiah raya yang di pos oleh akak comel ina from IntanBerlian
well.. ayu rasa..sangat-sangat happy. tau kenapa?
sebab masa kak ina mintak address nak pos ritu, ayu ni baru je nak aktif semula berblog.
so, secara xlangsung kak ina telah menambah pil semangat dalam diri ayu. hehehe

yela, ayu dilema berblog ni.. rasa rendah diri nak bercerita dan sharing apa-apa..
tapi bila ayu tengok blog otai-otai, tengok diorang jujur dalam menulis.
tulis lah apa sahaja pun, semua entri mereka akan jadi best.
so, thats inspired me.

mungkin tahun depan kot boleh ayu balas bookmark kak ina ni. ehehhe

btw,

thanks a lot. :)

love,
ayu zan

30 July 2013

Wanita Yang Paling Disayangi

Assalamualaikum.

entry kali ni berkaitan keluarga.
just nak share apa ayu rasa..

ini mak ayu.
yang baju biru tu..

mak kesayangan ayu. 
harta ayu paling berharga. 
mak ayu ni sngat Kuat, Tabah dan Penyayang orangnya.
wanita paling ayu sayang.
dan kami sangat akrab.
kalau orang mengadu, bercerita, lebih kat kawan.
tapi ayu, mak juga ayu cari dulu.
sebab lepas cerita, ayu rasa mcm mak sangat memahami ayu dengan nasihat dan pedoman hidup yang diberi.

nak describe macam mana ya?

7 hari seminggu, 6 hari kot ayu mesti call even sekejap.

dan, if ada story.. ayu boleh dok bergayut dengan mak sampai se-jam.

hehehe.

mak ayu dah jadi ibu tunggal since abah ayu kembali ke rahmatullah 3 tahun lepas. 
dan, ayu anak sulung. kalau bole dan ayu harap sangat bole, ayu dapat buat mak happy selalu, mencukupkan apa yang perlu, selalu ada mendengar mak jika beliau ada masalah, jadi anak solehah yang menyejukkan hati mak.


Kakak sayang mak.. 

Love,
Ayu Zan

Ramadhan Give Away

Assalamualaikum.
ayu join GA lg. by mazatulazura
tengok hadiah dia. batik tu.. kalau menang kan best. bole pakai hari khamis time kije. kui3...


(klik gambar)
 gelang ni pun best weh..


harini 31 hb 7 2013 tamat ye. cepat cepat.


29 July 2013

Jelly Mould Baru

Haritu masa kat muar,
jalan-jalan kat kedai besar nama "APPLE LADY"
belek sana sini
pastu terjumpa cetak nak buat jelly/agar-agar yg comel lote.
ada banyak bentuk.
tapi saya amik yg kat bawah ni.
tergoda lak tengok ada bunga ros tu.
murah pulak tu. xsampai rm2 pun.

dan semalam apa lg, konnyaku serbuk tu ada, ayu pun masaklah ia.

tapi, pewarna pulak xde..
belasah ajela pakai kordial
base : sunquick oren
bunga : sirap
daun : calamansi (tapi xbape nak hijau)



selebihnya ayu masuk mould kecik-kecik dapat lah dalam 20 jelly.
dan pukul 10 malam, uda khatamkan 15 jelly tu.
balance 5 tu sebab dia kesiankan kakak dia la tu. heheh

nota :

jelly ni kenyal-kenyal ala ala sumi.
tu yg laju je makan.



wishlist : Mesin jahit

Assalamualaikum.

entry kali ni pasal wishlist ayu dulu-dulu 
dan dahpun tercapai..kira-kira bulan 4 yg lalu.

mesin jahit ni simple.
harga pun cun cun lah. *pada ayu dah kira mahal da. uuhuhu*
memilikinya sangat-sangatla gumbira, ala..ibarat kawan-kawan yg dreaming nak ada gadget canggih.
mcm tu juga ayu. tapi dream ayu nak mesin jahit. hahaha

apa sumbangan cik mesin pink ni kat ayu?

em.. biasanya dia akan jadi sumber pendapatan ayu*sikit2lah* untuk ayu buat bantal, tote bag cotton & beberapa craft item yg menggunakannya..

'
ni lah beg first yg terhasil masa cuba-cuba godek mesin jahit ayu ni. sekarang ayu kasi mak buat isi telekung. :)

nota :
still beginner dalam ilmu menjahit. minat ada, tapi xpenah attend class. kui3..

28 July 2013

Yeyeh! Dapat Hadiah Shawl

Assalamualaikum.

harini 29hb. ayu eksaited nak tahu keputusan temuduga kerja idaman hati.tup-tup portal tu umum tangguh keputusan hingga tarikh tertentu. adeh.. sedih juga. tapi xpelah. sabar dulu. Lagipun dah redha dan serahkan diri bulat-bulat pada Allah kan.. :)

Ok, back to our topic. Ayu ada join beberapa GA yg para blogger buat. Salah satunya yang best, ayu menang Shawl Jakel. Alaa... yg ala-ala Cik Diana Amir cantik tu pernah pakai. alhamdulillah dan big thanks to kak mahirah untuk hadiah ni.


ni lah yang buat semangat nak join GA. :)

nanti dah sampai kat ayu, ayu review shawlnya ya..

note : bole la buat tudung raya. weee.. (*_*)

Agar-agar oreo

Assalamualaikum
Lama da x update kan?
Weekend balik muar, memang cenggini.. Kebetulan sabtu ahad di kampung ramai tetamu. So bz la sikit.
Agar-agar oreo ayu buat hari jumaat untuk berbuka. Dan bawa balik muar untuk mak sekali. :)
Actually, agar-agar ni sama je mcm lain-lain tu. Cume add kan oreo yg di patah-patah 2-3. (tapi ayu guna cream-O)
Resepi :
Agar agar serbuk 10 gm
Air 8 cawan sukat beras(ikut tahap keras yg korang suka ya)
Susu cair 1 tin
Cream o/oreo 1 paket (patah2kan)
Gula 3/4 cawan (ikut manis korang suka)
Milo *saje ayu nak kasi warna dia coklat*

Masak agar-agar+air+gula.
Dah didih + susu cair + milo jika suka.
Tabur oreo dalam acuan, dan tuang agar-agar tadi.

Kalau nak buat 3 lapisan(oreo cun kat tengah je)
Bole bahagikan 2 agar-agar,
1 putih susu. - lapisan tengah(oreo)
1 campur milo. - lapisan atas dan bawah.

*Tuang selapis(milo) ke dalam acuan, biar sekejap kasi dia beku sikit, pastu tuang lapisan putih dan tabur oreo di lapisan ke dua.  Biar lapisan ke2 beku kejap, pastu tuang lapisan atas (milo)
Tapi, ayu belasah 1 warna aje. Kui2.. Sebab nak cepat la. Apa lagi.. Lapis bawah je smpat tunggu beku, lapis seterusnya, balun aje. Tu jadi 1 warna aje. Kikiki..
Pada yg suka makan agar-agar mcm ayu, Korang try la ya.
Nota :
Bole hidang ngan susu cair kalau nak versi kuah-kuah.. *ala..kita buat dia kan. Hehe..*
Love,
Ayu

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

26 July 2013

Menu : Nasi Lemak, Ayam Rempah, Sambal Tempe

Assalamualaikum.

amboi, panjangnya tajuk. kui3..
tak reti dah ayu nak kasi nama.

semalam akibat menengok blog Cik Atie masak ayam goreng berempah,
ayu pun terikut sama. TQ atie for inspired me.

tapi semua resepi ni daripada mak ayu. 

 :) dan memang ayu dah pun bercadang nak masak sambal tumis ikan bilis+tempe. sebab haritu balik Muar, mak ayu bekalkan 5 keping baru usik 2 keping aje. Lepas tu, after fikir-fikir, why not masak nasi lemak aje. mcm serasi aje dengan lauk pauk tu.hehehehe

banyak nya.. tp bukan ayu yg makan ni.

nasi di atas ni, adik ayu (uda) yang punya.
agak-agak banyak gini RM berape kat kedai? ehhehe..


How to cook?

Ayam Goreng Berempah 

ayam goreng berempah tu tak banyak beza dengan cik atie kite buat, cume ada sedikit je beza dengan resepi mak ayu ni sebab guna ketumbar.

Bawang putih + bawang merah  + Halia + kunyit hidup/serbuk + Serbuk Kari + Ketumbar + gula,garam = Kisar halus 
Perap ayam dengan bahan kisar tu + daun kari 

ayu perap masa balik lunch hour kul 1. dan goreng deep fry (minyak banyak-dalam periuk) masa pukul 6.30 ptg

Nasi Lemak 

Basuh beras + santan + bawang putih (diketuk) + halia (diketuk) +garam + air 
kalau ada daun pandan lg sedap.

Sambal Tumis Tempe + ikan bilis

kisar lada kering+bawang besar+bawang putih
ikan bilis + tempe (potong kecil) = goreng dulu
tumis bawang besar 
masukkan bahan kisar, masak sampai garing(ikut selera ya)
masukkan ikan bilis dan tempe yg di goreng td..
masukkan gula+garam+air asam jawa

mak ayu kata, sambal nasi lemak elok manis sedikit (sedikit yaa..)

TQ Mak utk resepi sedap sampai uda menjilat jari.
siap puji kata sambal tumis kakak makin nyummy..hii kembang sekejap. (astagfirullah)

nota hati :
ok tu aje resepi yg nak di kongsi.
niat ayu share bukan menunjuk ya.. takut ada yg salah faham, masak xpandai tapi menunjuk.
ayu sekadar nak berkongsi resepi mudah sebab ayu pecaya kat sana ramai beginner memasak macam ayu dan bila mula nak masak, mesti cari benda yang mudah nak masak kan?

dulu ayu pun jarang masak, baru dlm 1 tahun ni je ayu tekun masak. sejak duduk rumah sendiri :)

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan


love,
ayu zan

Ramadhan Giveaway By ZZ

Click banner :)

ayu join GA lg.

yg ni simple tapi menawan.
xyah like banyak-banyak pun.

pastu hadiah da la mengancam. :)

Hadiah untuk pemenang:

Pemenang Pertama: Baju Muslimah (RM55-RM60)

Pemenang Kedua: Tudung Awning (RM45-RM50)

Pemenang Ketiga: Shawl atau Tudung Bawal (RM35-RM40)

Pemenang Keempat: Shawl atau Tudung Bawal (RM25-RM30)

Pemenang Kelima: Shawl atau Tudung Bawal (RM15-RM20)

5 pemenang saguhati: Topup bernilai RM10


Pre Raya GiveAway By Adam Faiz

Bismillah..

ayu join GA lg. :)




GiveAway
Pre Raya GiveAway By Adam Faiz bermula pada hari ini,22 Julai 2013,iaitu tepat  jam 12.00 malam sehingga 12.00 malam,30 Julai 2013.Semua Dijemput join.
Syarat-syaratnya:
  1. Terbuka kepada semua blogger yang bermastautin di Malaysia sahaja
  2. Follow blog Adam Faiz,Add Google+AdamFaiz dan Like fanpage di sidebar
  3. Klik semua simbol-simbol ini sehingga habis loading : 
  4. Wajib follow blog,like fanpageklik iklan para sponsor dan Share gambar sponsor
  5. Buat entri yang bertajuk "Pre Raya GiveAway By Adam Faiz"


Senarai Sponsore
  1. TGLSCFollow blog| like:
  2. LDFollow blog|like:
  3. STLFollow blog|Like:
  4. SG|Follow blog| Klik iklan:❤ | Like:
  5. DNT|Like:
  6. NFHBG|Like:
  7. CAM|Like:|Share Gambar
Senarai Hadiah
  1. 1x Dress T ajaan NFHBG
  2. 1x Blouse Tajaan NFHBG
  3. 1x fishtail Dress Tajaan DNT
  4. 1x Tudung tajaan DNT
  5. 10x Lipstik jenama MAC tajaan DNT
  6. 3x Kuih Raya tajaan DNT
  7. 1x Shawl tajaan SG
  8. 1x Inner Bunga tajaan SG
  9. 1x Shawl Marya tajaan STL
  10. 1x Shawl Safeeya Tajaan STL
  11. 1x Cotton Tote bag tajaan TGLSC
  12. 1x Cotton Wallet Tajaan TGLSC
  13. 2x Pre inked stamp keychain tajaan LD
  14. 2x Oreo Chocolate Tajaan CAM
  15. JUMLAH HADIAH: 27 hadiah
Pemilihan Pemenang:
  1. Peserta yang mematuhi syarat 1 hingga 7 di atas
  2. Top refferal  bakal memenangi Dress tajaan NFHBG
  3. Random.org
  4. Peserta yang selalu alert dengan pengumuman terkini


jom join. :)

24 July 2013

Menu : Nasi Ayam Senang

Assalamualaikum

semalam ayu & uda berbuka nasi ayam homemade. biasa lah namanya homemade mestilah ayu masak berdasarkan bahan-bahan yang ada di dapur.

ok, ni nak cerita pasal ayam untuk nasi ayam. Macam-macam cara juga lah ayu cuba untuk masak ayam tu. 1st dulu-dulu masa mula masak nasi ayam ayu goreng biasa jek ayam tu. dok memikir mcm mana orang masak ayamnya hitam-hitam basah-basah tapi dalamnya masak sempurna gitu.

ok, after google dan tanya-tanya sana sini. ayu pun mencubanya..dan sejak itu selalu lah nak makan nasi ayam. kikikiki

sorry ek.. xde salad. hihihi..
Ayam : 
rebus ayam + (bwg putih,merah,halia yang ditumbuk) + halia + sup bunjut + garam.
lepas tu toskan ayam dan perap dengan kicap manis + sos tiram. lepas beberapa jam, goreng dengan cara deep fry. Ayu goreng dalam periuk dan minyak banyak supaya semua bahagian ayam masak sekata. siappp.. goreng pun yg nak bagi kering sikit luarnya tu.. lagipun tadi da rebuskan? hihii

lagi satu, kicap yg lebih buat perap tu, campur air rebusan ayam tadi  (didihkan jap) dah boleh jadi kuah kicap yang makan bersama nasi ayam. (jika suka la)

nasi ayam : ayu cairkan butter + masak nasi seperti biasa tapi masak guna air rebusan ayam sekali ngan rencah-rencah dia tu. + garam kiub ayam kalau nak bg kuat rasa ayam hehe.  *ayu xletak.lupa*

sos : ayu blend bawang putih + tomato + lada boh + air rebusan (kalau guna lada hidup lg sedap tapi ayu kehabisan stok). pastu masak dan campur air asam. 

air rebusan tu bole la korang jadikan sup. :)

ala..ramai je lg otai dari ayu. tapi saje ayu nak share juga.

p/s : uda cakap sedap! apesal akak tak masak lebih sikit. hihihi. ok, next time la ya adikku.

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

Simple Giveaway By Mahira Ridzuan

bismillah

ayu join GA lagi. :)
GA ni simple. jom meriahkan. kot-kot dapat hadiah raya. kikiki.


kena tag 2 orang 
so ayu tag kawan exroomate/classmate masa sekolah menengah :


love,
ayu

23 July 2013

menu : Puding Roti Kukus

Assalamualaikum

semalam lepas masak untuk berbuka, ada masa berbaki 30 minit. tengok esbox ada satu bekas lebihan roti buat aiskrim goreng kelmarin. rasa mcm nak buat agar-agar milo susu. tapi, teringat entry resepi kat blogger kak ina intaNberlian yang dia rajin buat puding roti kukus dengan sos sekali.

so, ayu pun buat juga lah ikut gaya dan barang yang ada kat dapur kecil ayu tu.
yela. kat blog ayu ni pun setakat ni menu yg simple simple. hehe
dan ayu buat sikit je. sebab tak ramai isi rumah kan.

amik kau. tertabur banyak pulak kismisnya. kkikiki

HOW TO COOK?
credit : kak ina (maap ye kak kalau ubah-ubah)

bahan-bahan

Roti putih - kuantiti secukup rasa  (ayu guna lebihan aiskrim goreng)
telur 1 biji
Susu cair - 200 ml (setengah tin)
Susu pekat manis - 2 sudu besar 
Gula - 1 sudu (optional. xnak manis sgt xyah letak)
esen vanila - 1 tutup
kismis-tabur
butter- 2 sudu besar cairkan.

cara-cara

  1. pukul telur + gula +esen 
  2. masukkan susu cair + pekat = kacau rata.
  3. sediakan loyang yang disapu butter tadi.
  4. susun roti yang dipotong kecil dan sapukan butter cair tadi kat roti. (ni untuk bagi roti rasa lemak) korang boleh je curah rata butter tu kalau malas.
  5. lepas tu, masukkan bancuhan tadi ke atas susu & tabur kismis/cip coklat/kurma 
  6. Kukus selama 20 minit.

sos :

ayu guna susu cair yg ada baki 1/2 tin tadi + gula  + air + bancuhan tepung kastard  = masak. (jangan lama sangat ya. takut ketul-ketul nanti.

very very easy ok.

kami sempat makan masa berbuka. makan panas-panas pun sedap. bau lepas masak tu. mak ai... sedapnya.. mmg teruja nak makan.
and then masa sahur ayu makan sejuk-sejuk.. pun sedap.. kesimpulannya, nanti nak buat lagi. weekend balik kampung nak buatkan untuk mak pulak. kikkiki

nota :
 korang jangan risau mengenai kuantiti bahan. sebab pada saya, x kisah macam mana pun. tu kan masakan kite. hehe, cth : xnak susu pekat, nak susu cair 1 tin mcm mana pun tetap akan menjadi punya. hehehe. :)
so, haruslah mudahkan ia agar kita gumbira memasak. 

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan


love,
ayu zan

YEY! ada orang nak kasi bookmarks raya

assalamualaikum

korang nak tau,
semalam kat entry bergedil daging saya ada dapat komen seseorang.



fuhh...
dia nak kasi saya bookmarks raya.
ok ok ok.
serius saya suprise.
yela..saya ni baru je mula nak aktif berblog...tiba tiba ada blogger femes buat cenggini.
memang terus saya rasa bersemangat nak jadi mcm beliau. 
hihihi

saya rasa sejak terjumpa blog beliau bermula dari saya google resepi. tapi tak ingat dah resepi apa..
sejak kes tu, terus sangkut hangout kat situ.
resepi dia cun cun belaka. mudah nak follow.

komunikasi 2 hala yg diamalkan oleh kak ina mmg seboleh mungkin saya nak contohi.
yela kan.. beliau tu femes, ramai followers dan readers, tapi beliau tetap blogwalking semula ke blog2 yang menyinggah ke blog beliau. 

kak, saya terharu. =_= serius. thanks a lot.. :)

love,
ayu zan

22 July 2013

DIY : bunga crepe

UPDATE : tutorial bunga crepe disini

Assalamualaikum.

okey, entry harini tentang hobi saya la. DIY.
asyik citer masak je kan. kikikiki

since last year, saya gemar membuat crepe flowers ni.
mula-mula belajar dari encik google lah.

dan bila dah ada rentak membuat nya, saya buat 1 jambak letak atas meja kerja. kiki.
but, bunga ni jangka hayat pendek la. sebab crepe PAPER kan?
nama pun paper. 




tapi kalau nak use it as gubahan hantaran, hiasan bilik, bunga telur, handbouquet.
saya rasa sesuai lah utk yang jenis-jenis nak ekonomi.

& kalau masanya tiba untuk saya nanti, saya akan pilih bunga ni kot. 

ikikiki..

ayu, berangan kejap. :)


NOTA : ayu ada jual tasbih murah sebagai doorgift serendah RM1.30.. boleh cek sini http://ayuzan.blogspot.com/2013/12/tasbih-sebagai-door-gift.html

21 July 2013

menu : puding laici dangdut

assalamualaikum.

sabtu lepas buka puasa kat kampung.
so.. semua adik-adik (kecuali uda kena overtime) ada..
ayu & mak bz lah kat dapur..

fikir punya fikir nak buat desert apa ya..
ok. ayu google. PUDING LAICI DANGDUT jumpalah blog Sinar Kehidupan 
nama owner blog kak yati. thanks kak for the resepi.

dulu pernah makan masa marhaban kat rumah jiran kat kampung.
tu teringat.  dan bila try.

PERGH!! YUMMY!

rasa mcm harini nak buat lagi je.

letak laici banyak-banyak. pastu makan dengan kuah laici tu sedap gak. boleh gak makan dengan susu cair. :)

HOW TO COOK?

bahan :
air 2 liter
susu cair 1 tin
agar-agar tali 28gm/serbuk 10gm
laici tin- 2 tin
gula 2 cawan

:)

1. air 2 liter + agar-agar serbuk 10g/tali 28gm = didihkan
2. campur gula 2 cwn (ikut suka manis u all) = didihkan
3. matikan api. campurkan air laici (asingkan buahnya) + susu cair.
4. tuang dalam bekas dan sejukkan.

hidang dengan buah laici yg di asing tadi. 
sedap jugak kalau makan dengan air laici tin tu. (i've try)
dengan susu pun sedap katanya..(belum try)

sekian..
senang kan?

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan


20 July 2013

DIY : Cotton Brooch

assalamualaikum

as my lil sis request,
sy buatkan dia cotton brooch ni utk dia jual kat kawan2 dia.. hehe

ada 2 size. 
kecil RM 1.50 
besar RM 2.00


Love,
Ayu

19 July 2013

Menu : first time buat bergedil

Assalamualaikum.

Okay, semalam berbuka ayu masak bihun sup.
so, extranya.. ayu try buat bergedil. dengar-dengar dari kawan, google resepi, cilok sana cilok sini. dan jadilah ini.
sedap. :)) tidak mengecewakan.
Okay, senang ok. even xbape nak bulat begedil ayu ni.ahahaha.

Ish. nak share ke resepi ek? 
emmm..after fikir-fikir, share la. kot-kot ada yg beginner memasak nak try resepi SIMPLE ayu..hehhee

HOW TO COOK?

Rebus kentang 2-3 biji, kemudian lenyek. 
Daging cincang segenggam+rempah sup 1 sudu kecil+bawang besar 1/2 biji (dicincang) digoreng agak-agak masak, kemudian toskan untuk buang minyak.
Campurkan hasil gorengan + kentang lenyek + daun sup (dihiris halus) + garam + serbuk lada hitam.
Bulat-bulatkan, celup bancuhan telur dan GORENG!

SIAPPP.. !

simple senang sedap. :)

nota :
adik ayu tanya.. nape begedil kakak bulat?sebab biasa kat kedai kat leper.hehhee...

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

GA Ramadhan Raya by Emas Putih


Hadiah
Top Referral - RM50
84 Hadiah untuk dimenangi

Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)


Saya join GA lagi. :)
ni lagik banyak hadiah weh.
try la.

kot2 rezki ramadhan.

Menu : Sambal Goreng Simple

Assalamualaikum
apa khabar kawan-kawan?
ramadhan mcm mana?
baik baik je kan? in shaa allah.

ok. macam biasalah, menu kat blog ayu ni always yg SIMPLE, SENANG, SEDAP. kiki 3S ok.

semalam masa masak untuk berbuka kami adik beradik, ayu tiba-tiba macam bosan tengok lauk.
tiba-tiba realize..dulu2 kalau ayu & mak xde selera makan, mak akan masak Sambal Goreng Simple ni.

why simple? sbb sambal goreng jawa sebenar sangat lain lah.ada tempe,tahu,kacang panjang dll
yang sambal goreng ayu ni. 3 bahan utama sahaja.

kentang
ikan bilis
bawang besar


SIMPLE kan? Sape kata simple dan hitam gitu tak sedap. sedap tau.. lagi-lagi kalau ada follower blog ayu ni yg student tu. haruslah korang boleh buat ni kat umah sewa/kampus korang. sebab bahan bahan nya simple. *asyik remind simple aje. hehe*

HOW TO COOK?

Kentang dihiris dan digoreng + ikan bilis digoreng 
kemudian dengan minyak yang sikit, tumiskan bawang besar sekejap, masukkan kentang+ikan bilis tadi.
masukkan kicap manis (ayu pakai jalen).
kalau nak pedas, hiriskan cili sikit.

OK siap!!!
dah boleh makan dah. hehehe..

:)
Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

Nota Hati :
Hitam je juadah. Tapi, hitam hitam pun sedap.. :))

18 July 2013

GIVEAWAY RAHMATNYA RAMADHAN

assalamualaikum.

eh eh. ayu terjoin giveaway. bukan apa..saja nak memeriahkan industri blogger sempena ramadhan ni. :)
bole bw skali kat blogger2 lain...kenal-kenal. erat silaturahim


klik kat gambar utk JOIN.

hadiah banyak korang.
manatau ada rezki. rezki syahrul ramadhan..



Menu : Roti Balak a.k.a Roti Sosej

Assalamualaikum.

hehe. ROTI BALAK?

itu adalah nama samaran yang kawan sekerja saya beri untuk spesis roti yang saya buat ni.
mungkin sebab rupa dia kot.haha
ala..resepi mudah minum petang. utk ramadhan pulak, resepi ini saya buat ketika bersahur sebab adik adik saya sumer tak mahu makan nasi. disuruh ambil oat/nestum pun tak mahu. Jadi, untuk bagi diorang selera, rasanya tak salah kalau pelbagaikan juadah sahur. dan saya memilih yang simple. hehe
cepat-sedap-licin!

maaf. gambo dok comel. sebab kerat xlawa. hahaha
HOW TO COOK?


sosej-rebus sekejap.
roti dibuang kulit-leperkan. (saya leperkan pakai gelas..)
telur+garam+serbuk lada hitam(optional)=pukul manja

balut sosej dengan roti. Celup dengan telur (hujung tu sapu skit dengan telur belah dalam bagi lekat) dan goreng. :)

siaappp.. senang kan?
hihihi..

buat buka pun hokey ni.

nota hati :

dalam dia letak cheese lagi yummy kan.?

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan
Love,

Ayu zan

17 July 2013

Menu : Kek Batik Nestum


Assalamualaikum.

semalam buka puasa saya buat kek batik.
biasa buat kek batik biasa tu 
semalam try campur sekali nestum.
orang kata sedap.

not bad.
 adik saya uda suka sangat.
uda kata, pasni buat letak nestum lagi.
hehhehe

tapi kalau ayu plk suka plain je rasa milo..masing2 punya taste kan..

bangun sahur td..da tinggal suku loyang. sape lg..uda & angah la makan.
*happy*
siapa tak happy bila kita masak orang makan kan.hihi

tapi sori.. gambar mmg hancus. mana tidaknya. tu pakai snap je masa nak bukak posa.
xsempat nak setting platting molek2. golek2 je kek tu.
ele.. sejak bila pandai buat tu semua ayu?
hehhe

hancus .hihi. xlawa tapi sedap tau. yg nampak macam serpih2 putih tu nestom la tu.hehe

resepi? ala..malu plk nak share.yela kan..usha blog2 masakan otai kemain hebat resepi.
ayu punya..ala2 resepi budak sekolah.kikiki..

250gm butter + milo sepaket + 1/2 tin susu pekat manis + esen vanilla = godak2 atas api sampai sebati.
masukkan biskut meri yang dah patah 4 bahagian. kacau-kacau bagi rata..+nestum (dlm 1/2cwn kot.hihi) (bole gak add on kacang/kismis)
ok siap. masuk loyang. padat2 pakai sudu.. dan masuk esbok.lepas dah keras (semalaman katanya) boleh la dipotong.

sekian. senang kan? hihi.. dok pakai milo aje. ada resepi pakai telor, tepong, kaya, koko, coklat rice. mcm2 resepi ada.

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

Perasan Blog Masakan. hihihi

assalamualaikum.

korang sihat? puasa ok? moga2 ramadhan kali ini penuh barakah buat kite semua.

ok..dulu-dulu.. dlam 2 tahun lps.blog saya bukan Ayuzanstory ni.. dulu blog saya Bicara Hati.
Lama gak berblog dgn blog tu. Zaman-zaman bergelar student dulu. but at last blog tu terpaksa tamat riwayat atas sebab musabab yang tak dpt sy elakkan. *sigh*
sayang tau. sbb da banyak da followers, rakan2 baik dan sharing moment yg banyak.

Ok. blog ni pulak. da lama da gak. tapi tak semaju dulu. sebab lepas habis stadi, masa saya kerja kat bank dulu, masa berblog agak terbatas. so tak dapat nak fokus sepenuhnya dan akibatnya hilanglah readers. tapi kan..

tadi dok bukak nuffnang.. hihihi.. keyword ni.



wah.. rasa macam blog rujukan masakan pulak. kikiki perasan ayu..

padahal, juadah2 tu semua masa saya mula2 berjinak-jinak nak masak. 

tengok kat situ..keyword nak masak sosej yang banyak. 
the very simple dish.
Sosej Masam Manis
Jeli Kuah Koktel
Agar Agar Susu Pecah

haa..3 menu tu jela yg dpt perhatian. hehe
patut pun..sbb sy punya menu resepi yg sumbat dalam ni ada dalam 5-6 je.
in sha allah lepasni kalau rajin sy share sini ya.
saya ni pun bukan lah pandai sangat memasak.
tapi. i love cooking sejak duduk rumah sendiri.
bak kata kawan-kawan saya
"ayu xkawin lagi, but u seems like a mommy"
yela kan. adik lelaki saya bujang 2 orang bekerja kat JB dan menetap dengan saya
so hari hari lah saya duk memasak utk depa.
hehe

dan diorang memang suka makan. even for the first time tu kari pun xrupa kari. hahahaha

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

LOve,
Ayu Zan