Nuffnang

30 September 2011

Makan : Mee Bandung Muar

Assalamualaikum~

Selamat malam  sabtu..
es0k mula dah weekend kita smua..ehehe..
tapi bagi yang kena bekerja..selamat bekerja la ye..

*****

0keh..topik harini Mee Bandung Muar.
.
"Ayu, asal mana?" Tanya sesiapa.
"Muar,"Jawab aku.
"Oh..muar ada mee bandung. kat kedai mana yg sedap ek?" Tanya sesiapa.
"tak tahu nak rekemen...errkk..byk sgt kedainya..." Tiada jawapan yang sesuai dari aku.
.
ha..tu antara dial0g ringkas yg aku biasa kena kalau kenal2 0rg yg bukan asal muar..
since dulu masa study kat penang ini dah macam regular question bagi aku.hahaha
.
saje nak kuarkan isu ni..sebab tadi lepas magrib belanja mak makan mee bandung. 
tapi....
xsedap! *uish..xbaik..tapi mmg xkena dgn tekak aku dan mak..*
.
tu dia..mee bandungnya..maaf kualiti kurang baik. HP camera c3 i cume 2 mp jek.ehehe
So..pasni try next kedai.
.
sekian.hahahahha



Nota Kaki : Es0k mahu ketemu sama my besties zaman sk0la menengah dulu


Salam Kasih,

Ayu Zan

27 September 2011

Segmen : Jom Kenali Blog Saya


Assalamualaikum.
selamat malam. 
*eh.mcm nak tid0 kau*

tadi lps magrib bel0gwalking..cam biasa bl0g wajib singgah tentu bel0g abang ben.
dia buat segmen : Jom Kenali Blog Saya yg bertujuan nak berkenalan dgn bl0gger2 yang baru buat bel0g. rasanya aku cukup kelayakan sbb bl0g ni ditubuhkan pada 5 Sept 2011. baru berusia 22 hari..ehehe

0k.Lets begin:



image
  1. Letak  logo ini di permulaan entri sebagai tanda penyertaan segmen ni .. *d0ne!*

  2. Tajuknya : Jom Kenali Blog Saya dan linkkan ke entri ini . *d0ne!*

  3. Beri latar belakang secara ringkas kenapa anda buat blog ?
    kenapa aku buat blog? sebab aku rasa... sharing is caring. kat belog ni la kita nak berkongsi rasa..pendapat..dan juga..meramaikan kawan..disamping tu..kisah2 manis yg aku abadikan dalam ni boleh la anak cucu duk tengok nanti..ehehe

  4. Jelaskan kenapa anda nak para blogger/ pembaca singgah ke blog anda ?
    sebab..kalau mereka datang..baca hasil nukilan aku...kemudian k0men...aku akan rasa dihargai. terasa begitu manis tatkala ramai yg sudi berk0ngsi rasa denganku.

  5. Berikan 5 buah blog yang menarik yang mana anda pernah jumpa selama anda mengenali dunia internet ini .
    aku kan baru lagi.. xbyk yg aku kenal..

    *mahu c0nt0hi abg ben...*
    *she's my besties..da lama jgk dia bl0gging*
    *dia bl0gger baru jgk. my besties..suka bl0g dia..sbb kisah cinta..dan perjalanan menuju alam perkahwinan..rasa sweet je..*
     *yg ni my besties jgk. dia da lama bl0gging. tp lately dia kata nak mula smula..sm0ga dia xcpt patah semangat. cam aku dulu..tatkala aku telah menutup bel0g lama aku.. *bicara hati*
    *ni baru je kenal.sjk aku mula bl0g baru ni.dia antara  bl0gger terawal yg rajin sgt k0men entry aku. sbb tu aku sgt2 hargai dia.. bel0g dia pun best. simple..but hasil penulisannya aku suka baca.*

  6. Impian anda terhadap blog anda ?
    impian..aku mahu blog aku ni jadi blog terindah dalam hidup aku.

  7. Siap ? Tinggalkan url di ruangan entri ini . *d0ne!*

    Sekian..semoga join segmen ni satu permulaan yang baik dalam dunia blogging utk diriku.

    Salam Kasih,
    Ayu

25 September 2011

Wordless : Bunga Untuk mama




"Mama suka bunga kan? Bunga ni untuk mama," Kata Iman.


Nota Kaki : Budak kecik pun tahu erti kasih sayang.. inikan pula kita yang dah besar/dewasa dan tahu menilai..



Salam Kasih,

Ayu Zan 

24 September 2011

Review : Belog Cik Emma

Assalamualaikum
Selamat hari ahad.

Alhamdulillah..aku semakin keluar dari z0n demam.
cume selesema & bl0cked nose ni yg payah.
xpela..redha..dpt pahala ye x?

*****

0keh.
baru2 ni kawan aku Cik Emma *yg bakal jadi puan*
meminta aku membantu memperbaiki mutu bel0g nya.
ececeh...
aku ni bukannya seni0r pun bab2 ni.
sesikit tu buleh la.

jadi. t0l0ng la dia buatkan header simple
dan
masuk template designer buat pemilihan warna bersesuaian dengan backgr0und yang kupilih.

bel0g cik emma ni 90% menggunakan PINK.
sbb beliau memang minah pink.
haritu masa beliau bernikah tunang
beliau mengenakan sepasang baju anggun berseri yang berwarna PINK.

0keh.
kalau u all nak berkenalan dengan my besties ni..
klik la gambar dibawah.
bel0g cik emma

anda akan terus dibawa mel0mpat ke bel0g beliau....

Sampai sini dulu entry kali ni..

Salam Kasih,

Ayu Zan

23 September 2011

Menu : Ayam Kicap Blackpepper

Assalamualaikum.
happy weekend f0r all my super duper readers..

entry kali ni ringkas aje. 
sebab cume nak cerita..
tentang menu lunch ringkas untuk adik-adik.
0leh sebab demam.malas nak fikir2 tentang menu susah payah.

s0..

aku masak lah Ayam Kicap Blackpepper.

ayam kicap blackpepper


Bahan-bahannya :

7 ketul ayam
*1 biji bawang besar 
*2 biji bawang putih
*Halia 
*2  sudu besar lada hitam
1 batang cili merah (potong serong)
1/2 biji bawang besar (hiris)
3-4 sudu kicap manis
1 sudu kicap pekat (warna)
2 sudu sos tiram 
Garam dan gula sekucup rasa
Air asam jawa

Cara-caranya :

1- Goreng ayam tapi jangan terlalu garing
2-Tumbuk/blend bahan bertanda *
3-Tumis bahan yang ditumbuk/blend tadi
4-Dah naik bau...masukkan ayam tadi..gaul2 sat.
5-Masukkan kicap,sos tiram,gula dan garam. 
6-Masukkan air asam jawa (bape banyak tu agak2 la ya..)
7-Biar sampai didih..dan masukkan bawang besar yg dihiris...
8-Tabur cili merah tadi.
9-Siap untuk dimakan.hehehe..


Sekian terima kasih.
ehehehe..

selamat makan tengahhari.

Salam Kasih,

Ayu Zan

20 September 2011

Dunia Selebriti : Gaya Bahasa

Assalamualaikum.

bila bel0gwalking...sana sini sibuk ulas isu http://www.benashaari.com/2011/09/jawapan-ahmad-idham-pasal-persenda.html pesenda agama dalam citer hantu bonceng.

ape lagi..isu GAYA BAHASA yang digunakan oleh pengarah lah..

tapi..
aku xnak ulas panjang2..
korang baca statement sendiri b0le faham.
sendiri boleh nilai..

bole refer balik kat belog ben ashari tu..utk baca lbh clear.

buat peringatan :

pada semua termasuk diri ini...
belajar menerima pandangan.
kalau tak suka pun. tak setuju pun..
bidas dengan hemah.
jgn dgn amarah. 

xbaik rendah2kan orang..

bukan ke begitu?

Salam Kasih,
Ayu Zan

18 September 2011

Di review : Belog Diya Ixora

Assalamualaikum~

selamat hari isnin..

okeh..
entry ini adalah khas utk ucapan terimas kepada sahabat blogger a.k.a my classmate masa zaman sk0la.

sbb 

dia t0l0ng pr0m0te blog baru aku.

ngeh3..

tenkiu cik diya..

i lap u..
i love u...hehe


klik gambar utk terus ke belog comel cik diya ixora



Salam Kasih,

Wordless : Tingkap



wordless.


*snap pic ketika behenti di trafic light.*



Salam Kasih,
Ayu Zan

16 September 2011

Family : Tanjung Ketapang a.k.a Monyet

Assalamualaikum.

Ada sape2 pembaca asal muar x?
kal0 ada..msti tahu kan tentang tanjung ketapang.
ala...
taman monyet.hehe..
tempat 0rang gurau senda dan kongsi makanan dengan encik dan puan monyet.haha

petang semalam..
masa ke bandar..saja lalu pusing2 tg ketapang tu duk tengok kaum2 monyet...
siap naik2 atas kereta lagi mereka smua..
seram gak aku..buatnya aku bukak tingkap kereta dia ikut masuk..
naya je..haha..


molek kau beratur camtu eh monyet..

monyet

ape kau korek2 plastik tu ha..

mak dan adik.
ngeee


Sekian,

Salam Kasih,

Ayu Zan

SELAMAT HARI MALAYSIA

Assalamualaikum.
hi guys pembaca2 yg awesome..

SELAMAT HARI MALAYSIA ku ucapakan pada semua rakyat Malaysia.
sempena hari malaysia ni..
ku nak tayang sepanduk yg adik lelaki ku buat untuk sek0lah tabika kemas kampung ..
hak3..

hampir siap
Bersempena cuti hari ni..mesti ramai yang punya agenda tersendiri..
dengan majlis kawinnya..
dengan beraya rumah teman & sedara yang lum habis2..
dan macam2 lagi agenda waktu cuti ni..

betul tak?

dan aku pulak..
sabtu dan ahad ni ke Kulai..
umah makngah buat majlis kawin anak dia..

korang plak ape plan?

Salam Kasih,

Ayu Zan 

11 September 2011

Family : Jalan-jalan Melaka

Assalamualaikum.
semalam weekend ape yg k0rang buat?
isi masa dengan apa ya?

mcm2 cara 0rg hargai weekend mereka.
ada yang suka
*tid0
*tg0k tv/muvie/chatting di rumah
*jalan merata

dan aku..
sgt suka isi dengan jalan2.
bersama 0rang tersayang..
xkisahlah pergi  mana.
even tempat dah pernah pegi..
ku suka pergi lagi..
lagi2 bawa mak.
sejak arwah abah dah takda..
aku harus bijak mengisi kek0s0ngan hati mak.
s0..
here s0me 0f the pic semalam  bawa mak dan adik2 ke melaka.
mula2 jalan tanpa hala tuju.
at last ke banda hilir melihat kesan2 sejarah lama.
at least berfaedah jga pada adik2 kecilku..



mula2 kami gi jusc0. but. di0rang xnak tg0k wayang. nak tggu citer raya tak jadi mggu depan

then..g taman rekreasi ayer ker0h.

mengada2 nak main buaian..

she is my bel0ved mum f0rever. syggg dia sgt2.

ni kat dpn sungai.

bergambar bersama temb0k kat k0ta a fam0sa.

meriam.

hehe..

dengan kincir air yg besar tu..


ups..hihi


dan banyak lagi.
tapi cukup la pic2 tadi utk tayangan di teratak kasih i ni..
utk kenangan anak cucu nanti.hek3..


Salam Kasih,

Ayu Zan

Gadis Gitar

assalamualaikum.

hehe..
kekawan yang mengikuti FB aku..tentu tau yang aku teringin mahu petik gitar.
0yeh..benar2 mahu..

at last...
aku dapat juga pegang gitar..*siap bergaya*

here s0me 0f the pic yg mengada-ngada diambil sebagai kenang2an bersama gitar tersayang.
eh eh.
gitar tersayang 0rang lain tau. bukan i..

ngada. ngada.

hihhihi

ceh.

alalala...


k0rang xrasa ke pipi aku sangat gemuk dalam semua pic2 tadi?

mmg tembam p0n.
bulan raya..habis hlg diet ku...


Salam Kasih,
Ayu Zan

08 September 2011

Menu : Agar-agar coklat susu pecah

Assalamualaikum~

salam malam jumaat.
m0ga jumaat kita semua terisi dengan benda yang baik.
ye x.?

0keh. here i wanna share dengan u alls.

i ni pecinta puding, k0nyaku jelly, dadih dan juga agar2(lengk0ng).

s0..harini i masak s0meting.

*Agar-agar c0klat susu PECAH.*

hehe..
ini lah ghupa dia..


u 0lls nampak x serpihan susu tu?
hik3..

tu yg make my agar2 styl0..saje i pecah2 kan.

ececeh..

*padahal..i xsengaja..sbb i xsaba tunggu dia beku..i dah kerat2 30 dia..tu yang pecah sikit.dah terpecah..i tuang aje..sayang membazir..*

kalah m0nafendi. hahaha...

0keh..

mahu tayang lah rupa setelah dip0t0ng..


hihi..sedap..

atas permintaan bakal adik ipar. ececeh..perasan kau ayu..
dia mintak resepi.

yang ajar i buat agar2 ni my kazen..*maaf ye kazen..i dah 0lah resepi..sbb yang susu tu lembut sgt*

bahan-bahan :
agar2 susu :

  • 12gm agar-agar yang tali tu
  • air 1 1/2 cawan
  • susu cari 1 tin
  • gula secukup rasa *1/3 cawan is en0ugh..manis buah gitu*
  • esen vanilla sikit.


cara-cara  buat agar-agar susu :

  1. basuh agar-agar dan tos.
  2. masak agar-agar, air,susu dan gula serta esen vanilla hingga larut dan didih
  3. tapis dia. kalau x..aje la ket0l2 agar2 tu nanti..
  4. then..simpan dia bagi beku. *mak kata..jgn trus masuk esb0x..nnti r0sak esb0x.*
  5. agak dah keras.. p0t0ng dia empat segi m0lek2..susun t0nggang terbalik atas l0yang supaya petak2 tu    nampak bila dah campur c0klat.

bahan-bahan :
agar2 cek0lat :

  • 10gm agar-agar yang tali tu
  • air 2 cawan *sbb xyah susu..s0..ltk la lebih*
  • gula secukup rasa 
  • *s0ry i lupa n0ted : paling utama..serbuk k0k0 1/3 cawan..
cara-cara  buat agar-agar c0klat :

  1. basuh agar-agar dan tos.
  2. masak agar-agar, air dan gula hingga larut dan didih
  3. masukkan serbuk k0k0
  4. tapis dia..
  5. then..tuang la dlm l0yang yang u 0lls susun petak2 susu tu.
  6. siap! tggu keras dan b0le p0t0ng dan makan........ =)


hehe..lain kali kita share lagi yep.

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

Salam Kasih,

Ayu Zan

05 September 2011

5 Sept 2011

salam.

ini bel0g baru aku.
ececeh.mcm kau glam sgt cik ayu zan.
hehe

dedulu my bl0g name : bicara hati.
address pulak noridayumz.blogspot.com

setelah hampir 3 tahun berbl0gging di sana.
aku terpaksa...........meninggalkannya.
*atas sebab2 yg xmahu kuceritakan* 

sadis.sedih.

kek0n0nnya tak mahu dah berbl0gging ni.
tapi.
jiwa aku di sini.

s0..
aku nekad.

teratak kasih ayu
http://ayuzan.blogspot.com/

inilah yang tercipta.

Salam Kasih,


Ayu Zan