Nuffnang

25 October 2011

macam orang nak bunuh diri

Assalamualaikum~

lama dah xupdate bel0g nih..
cemana nak maju.
dah lama xp0st satu habuk entry pun.
berlapuk bersarang labah-labah haih teratak kasih aku.
kenapa xupdate? aku mengalami kurang semangat.
semangat nak kerja kurang..semangat nak bl0gging lagi lah sangat.
tp..xlupa BW..utk dptkan inf0 best dr bel0g2 yg aku f0ll0w.


****

entry ni ringkas je.
nak tepek gambar ini.


orang dalam gambar ni menakutkan aku.
masa snap nih tgh makan.
tetiba kat bangunan depan duk ternampak orang itu.

jangan jatuhkan diri udah ler bang..

18 October 2011

Drama Aku Suka : Soffiya

Assalamualaikum~

Hari ni tentang drama lagi..
SOFFIYA..
akasia..TV 3 pukul 6-7ptg.

ada x yang layan cerita suspen ni?

aish..
pada aku...cerita ni boleh tahan best la sebab unik dan TRAGIS. hehe..
apa yang terjadi x b0leh dijangka..

keluarga bahagia..
pastu..
bapa perkosa anak..
anak bunuh bapak..
anak masuk penjara..
bercinta dengan peguam..
bila dah keluar pusat pemulihan,
soffiya jalani hidup susah..
bila baru nak kawin..dan nak mula bahagia..

datang pulak si MUIZ tu..
pehal ntah dia.

aku sangat2 keliru dengan lelaki berambut panjang dan ganas tu.
sangat protective tapi..
sampai nak bunuh-bunuh orang keliling soffi tu apesal???

Aishh..

Pastu...
rasa-rasa...kisah silam soffi akan terbongkar x?
masa tu mesti haru biru kan?

banyak betul unsur tanda tanya dalam cerita ni...
konflik demi konflik xhabis.
bilanya nak bahagia tah?
*harap ending cun mcm cerita dalam novel*

Kesimpulan :
Kena follow cerita sampai tamat.

sinopsis : rujuk sini

16 October 2011

Apa anda rasa bila...

bila..
tiba-tiba kawan anda call pagi2 hari dan cakap dah nak sampai rumah..
sebab nak hantarkan *blueberry cheese tart* yang anda nak sangat makan...
dia siap buatkan... malah siap hantar sampai depan pintu rumah..

im very touching dengan tindakan dia..waa...sangat terharu okeh..




ni la kawan aku..

nak kawin dah beliau..beliau dah kawin nnti duduk jauh kat utara..
sapela nak buatkan aku tart ni lagi..

huhuhu

nota kaki :

Waaa...im very lucky sbb dpt kawan cam dia..

15 October 2011

Drama Aku Suka : Cinta Elysa

Assalamualaikum..

Siapa layan citer Cinta Elysa?

Angkat ibu jari...!ehehe

slot lestary tv3 terbitan suhan movies yg mempunyai 13 epis0d ni..
tentu ramai layan kan?
dan aku salah se0rang darinya..

salah satu penarik cerita ni adalah..BOTAK a.k.a Aril dalam citer ni..
terbaik lah dia..

dengan pembawaan watak samseng ala-ala masa juvana dulu..tapi baik hati..menyebabkan sweet betul aku tengok.hehe..mana tak nya..mak aku pun kenal botak tau.ehehe

Seronok aku tengok si botak ni menjadi agak romantik tetapi masih mengekalkan elemen samsengnya.haha..

sangat mencabar kau..ehehe

mengikut sinopsis yg aku baca..elysa dan aril ni akan kahwin xlama lagi..so..menambahkan keterujaan aku untuk terus layan cerita ni..Aril kata akan ceraikan elysa bila sampai masanya..aiseh..xkan cerai kot..rugilah tengok dari awal camni..no no no..harap2 nya xla bercerai ye.ehehe

aksi manja gitu..hehhehhe

Sumber gambar : nurizspace.com

sinopsis penuh bolek tengok sini nurizspace.com

Segmen : Blog Aku Perlukan Pengunjung


Assalamualaikum.
Selamat malam minggu ya kawan2..
harini masa bel0g walking tadi..nampak ramai yg j0in segmen 
 Blog Aku Perlukan Pengunjung oleh http://www.hasrulhassan.com/


So..aku nak join jugak lah.ehehe


Pahtu~kena bitau entry2 menarik ya?
em..aku kan baru je start bl0gging..s0..biasa2 je k0t.ehehe.
ni entry yg aku rasa..b0le la tahan menarik..

*sebab resepi kek ni ringkas..n0 need mixer..guna senduk pun bule..*

*sebab..ramai gila yg gugel pasal kes ni..berlaku dengan dgn rumah aku.*

*sebab ni adelah lambang kasih sayang si kecil buat ibunya..*

jom ramai2 join *klik sini*

14 October 2011

OFIS : Ten-Pin Bowling

STRIKE!!!

paling xpun.

SPIKE!

hebat x?
gila kentang ah!



hihihi..
tapi tu bukan aku la..tu otai2 bowling kat bank.
dey all smua main ratus2 jatuhan pin f0r each game..

aku?

hampagas..

seumur hidup baru 3,4 kali la main..
pahtu kena join tournament yg ofis buat malam td.

gagagaga..

lawak ganas wei..
masuk longkang xyah citer la..korang sila faham2 sendiri la..


TETAPI~
at the end...
aku dapat HADIAH!

tepuk tangan..*tahniah cik ayu*

aku dapat nomb0r 3..

*sebenarnya peserta perempuan ada 6 je..s0..dpt no.3 bukanlah hebat pun...tp tetap gembira....hihi*

Nota Kaki :
Pasni kena prektis lebih2 ni..kasi jaguh main tenpin b0ling nih~
*verangan kau*

11 October 2011

Kes : Bunuh

Assalamualaikum.

See.....

ni keyword kat nuffnang ku sepanjang minggu ni..

semua bunuh2..


related entry :




dan susulan dari kes..smlm dengar cerita..ada orang lain yg jadi orang ke-3 kes ni

nota kaki :

hmmm...xhabis lagi aku dgr kes ni kat sini..masih hangat diperbahas.



Blogger : Jadi Pilihan Hati

Assalamualaikum.

Selamat hari selasa...
macam biasa..
balik kerja petang...lepas je magrib..
tangan automatik tekan suis buka lappy..

then..
bel0g wajib terjah..abg ben lah..

tup2..baca2..


Selasa, 11 Oktober 2011
5 blog pilihan Ben Ashaari petang ini.

mcm biasa lah..tg0k2 bel0g yg terpilih tu..
best sgt jadi mereka kan..
sbb aku xpenah jadi pilihan lagi sejak buat belog baru nih..

tgok2..

eh..
ada aku?

disitu..nampak x? klik utk tumbesaran.
oh Ya Allah..betulkah ni?
hihi..

Nota kaki :
tenkiu abg ben sebab abg dah bantu aku memperkenalkan belog yg xseberapa ni..

Salam Kasih,

Ayu Zan


08 October 2011

Menu : Kek Coklat Kukus

Assalamualaikum.
Salam hujung minggu buat semua..

apa program hujung minggu k0rang?

minggu ni..aku duk umah je kot. selesema agak teruk sekarang..

em..
atas permintaan adik-adik..
harini aku sediakan sarapan maggi goreng.hehe
but bukan itu nak cerita harini..
nak cerita..yang aku buat kek coklat kukus kegemaran adik-adikku.

jgn lupa tambah ramuan kasih sayang....

Bahan-bahan  & cara-cara

Bahan A :
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat

Semua bahan di ayak.

Bahan B :
Telur 3 biji
1 cawan minyak masak 
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula pasir (aku letak 3/4 je)
1 cawan Air masak suam 
1 sk esen vanilla

Pukul telur, dan campurkan semua bahan lain dan adun sebati.

campurkan acuan A dan B dan gaul sebati kemudian kukus selama 45 minit.

sekian..
senang sangat..malu aku nak share resepi senang ni..
hihihi..

Nota Kaki :
Aku xla pandai masak. Xjuga rajin masak. Tapi aku suka masak.
harap-harap da kawin sok rajin la.ihihihi

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

Salam Kasih,
Ayu Zan

07 October 2011

Kes : Bapa Bunuh Anak Kat Kampung Aku-Part 2

Assalamualaikum.
harini aku bawakan topik ini sekali lagi.
t0pik yang sangat hangat dan panas diperbahaskan oleh semua orang yang ku kenali.
xkiralah..sedara mara.mahupun teman se0fis.

kes ni nampak gaya banyak versi0n yang keluar mengenai plotnya.
yang mana betul..wallahua'lam..hanya mereka dan keluarga mereka yang tahu.

tapi..
sadis aku mengetahui yang bapak dia sanggup potong jari anak dia.. pahtu..kelar leher..koyakkan bibir..malah..paling aku xleh terima..dia kerat daging bahu sebelah kiri..tempat BCG anak dia..
pahtu di buang dlm keadaan seluar pendek sehelai..ish..dlm parit pulak tu.

Mengikut kisah yang aku dengar..
anak dia tu adalah penagih dadah yang mengugut meminta duit dari ibunya. kata si pencerita tu..budak tu nekad nak bunuh si ibu..dats y si bapak mengambil langkah membunuh anaknya menggunakan PEDANG SAMURAI katanya...

tapi yang sadis..
kenapa bapaknya rosakkan CCTV tu? kan dah xda bahan bukti kata bapaknya nak pertahankan isteri dari dibunuh.

entah ye.
sadis...
Oklah..sekian sahaja entry pagi sabtu ini.

nota kaki :
Jaga amarah jgn sampai berdarah.

06 October 2011

Kes : Bapa Bunuh Anak Kat Kampung Aku

Assalamualaikum.

Semalam kat ofis..kecoh yang pengurus bank tutttt...telah membunuh anaknya. 
siap buang kat parit dekat dengan rumah aku lagi.
ish ish ish..

dengar cerita dari kawan aku..budak yang dibunuh tu jahat..kaki dadah..bapaknya geram sampai membunuh. ish ish ish..
kan ke serah kat polis lagi baik.

Di manakah nilai kasih sayang mereka kan..
hmmm..

sila rujuk sini utk maklumat lanjut.


nota kaki :
mohon dijauhkan dari kalangan keluarga dan orang terdekat kita..


Salam Kasih,
Ayu Zan

Menu : Jeli Berkuah Koktel

Assalamualaikum.

Harini aku MC.
kenapa MC?
mestila sbb xsihat.
ha ha ha

disebabkan xkeje.
aku mempunyai sedikit ruang masa.
so..aku telah merajinkan diri utk membuat desert.

inilah rupa paras encik desert aku.
nak bagi nama ape ntah?
Jeli Berkuah Koktel?
haha.ape saja lah 

even resepi nya sangat mudah.
aku nak jugak abadikan dalam bel0g ku ini.hihihi

JELI BERKUAH KOKTEL

Jeli
bahan-bahannya :

1 paket agar-agar serbuk (10gm)
1 liter air (aku tambah sikit air lg.sbb xsuka keras2)
1/2 cwn kordial strawberi/anggur atau ape saja lah. kalau xda..letak je pewarna.*jgn ltk water color sudah*
3 sudu besar susu pekat manis
gula (ikut kemanisan yg digemari)
garam secubit


Cara-caranya :
Campur semua bahan.dan masak hingga didih.

nota : 
Susu sengaja letak sebab..merah garang sangat. takut. hehhe..bila letak susu tu..jadi suram sikit..sejuk mata memandang. malah..lebih creamy..enak dimakan begitu sahaja.

*****

Kuah Koktel
bahan-bahannya :




1 tin Susu sejat
2 cawan air
1/2 cawan gula (ikut kemanisan yang digemari)
1 tin buah koktel

Cara-caranya :
Campur semua bahan.dan masak hingga didih. *hihihi..senang x?*

nota : 
Ada orang suka pekat2..dia letak la tepung custard sikit. tp aku x..
semua yang senang dan ada kat umah..main campak2 je.

Sekian..

selamat menjamu selera.

nota kaki :
ketika entry ini ditulis..desert aku sedang laku.dah tinggal seciput aje.hahaha..

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan


Salam Kasih,
Ayu Zan

02 October 2011

Weekend : Jejak Kasih

Assalamualaikum..

Ape kabar my super duper ohsem readers..
macam mana weekend dua hari?
mesti masing2 ada agenda tersendiri kan.

.

Sabtu 1 0ct 2011 aku dan kawan2 zaman sekolah berjumpa di melaka.. saja nak jejak kasih dengan kawan kesayangan yg da bertahun xjumpa.. yela..lps habis zaman sekola menengah masing2 bawa hala tuju masing2 kan.

0keh.

here some of the pic yg kami sempat snap sepanjang sabtu 

hai abg..ehehe

me..emma..dan rin

hihi

miss sumb0dy.

with emma

tq 4 ur camera..kalau x..xde pic nak abadikan..

ahaaa...dats all..
padahal byk lagi..ckup la ek.ehehe..

nota kaki :

special thanks to EMMA f0r all pic kat FB..i curik masuk bel0g ya..
then..tq sbb sudi menumpangkan i pergi dan balik..
mmmmuuuahh..sweet kiss 4 u.ehehehe

Salam Kasih,
Ayu Zan

30 September 2011

Makan : Mee Bandung Muar

Assalamualaikum~

Selamat malam  sabtu..
es0k mula dah weekend kita smua..ehehe..
tapi bagi yang kena bekerja..selamat bekerja la ye..

*****

0keh..topik harini Mee Bandung Muar.
.
"Ayu, asal mana?" Tanya sesiapa.
"Muar,"Jawab aku.
"Oh..muar ada mee bandung. kat kedai mana yg sedap ek?" Tanya sesiapa.
"tak tahu nak rekemen...errkk..byk sgt kedainya..." Tiada jawapan yang sesuai dari aku.
.
ha..tu antara dial0g ringkas yg aku biasa kena kalau kenal2 0rg yg bukan asal muar..
since dulu masa study kat penang ini dah macam regular question bagi aku.hahaha
.
saje nak kuarkan isu ni..sebab tadi lepas magrib belanja mak makan mee bandung. 
tapi....
xsedap! *uish..xbaik..tapi mmg xkena dgn tekak aku dan mak..*
.
tu dia..mee bandungnya..maaf kualiti kurang baik. HP camera c3 i cume 2 mp jek.ehehe
So..pasni try next kedai.
.
sekian.hahahahha



Nota Kaki : Es0k mahu ketemu sama my besties zaman sk0la menengah dulu


Salam Kasih,

Ayu Zan

27 September 2011

Segmen : Jom Kenali Blog Saya


Assalamualaikum.
selamat malam. 
*eh.mcm nak tid0 kau*

tadi lps magrib bel0gwalking..cam biasa bl0g wajib singgah tentu bel0g abang ben.
dia buat segmen : Jom Kenali Blog Saya yg bertujuan nak berkenalan dgn bl0gger2 yang baru buat bel0g. rasanya aku cukup kelayakan sbb bl0g ni ditubuhkan pada 5 Sept 2011. baru berusia 22 hari..ehehe

0k.Lets begin:



image
  1. Letak  logo ini di permulaan entri sebagai tanda penyertaan segmen ni .. *d0ne!*

  2. Tajuknya : Jom Kenali Blog Saya dan linkkan ke entri ini . *d0ne!*

  3. Beri latar belakang secara ringkas kenapa anda buat blog ?
    kenapa aku buat blog? sebab aku rasa... sharing is caring. kat belog ni la kita nak berkongsi rasa..pendapat..dan juga..meramaikan kawan..disamping tu..kisah2 manis yg aku abadikan dalam ni boleh la anak cucu duk tengok nanti..ehehe

  4. Jelaskan kenapa anda nak para blogger/ pembaca singgah ke blog anda ?
    sebab..kalau mereka datang..baca hasil nukilan aku...kemudian k0men...aku akan rasa dihargai. terasa begitu manis tatkala ramai yg sudi berk0ngsi rasa denganku.

  5. Berikan 5 buah blog yang menarik yang mana anda pernah jumpa selama anda mengenali dunia internet ini .
    aku kan baru lagi.. xbyk yg aku kenal..

    *mahu c0nt0hi abg ben...*
    *she's my besties..da lama jgk dia bl0gging*
    *dia bl0gger baru jgk. my besties..suka bl0g dia..sbb kisah cinta..dan perjalanan menuju alam perkahwinan..rasa sweet je..*
     *yg ni my besties jgk. dia da lama bl0gging. tp lately dia kata nak mula smula..sm0ga dia xcpt patah semangat. cam aku dulu..tatkala aku telah menutup bel0g lama aku.. *bicara hati*
    *ni baru je kenal.sjk aku mula bl0g baru ni.dia antara  bl0gger terawal yg rajin sgt k0men entry aku. sbb tu aku sgt2 hargai dia.. bel0g dia pun best. simple..but hasil penulisannya aku suka baca.*

  6. Impian anda terhadap blog anda ?
    impian..aku mahu blog aku ni jadi blog terindah dalam hidup aku.

  7. Siap ? Tinggalkan url di ruangan entri ini . *d0ne!*

    Sekian..semoga join segmen ni satu permulaan yang baik dalam dunia blogging utk diriku.

    Salam Kasih,
    Ayu

25 September 2011

Wordless : Bunga Untuk mama




"Mama suka bunga kan? Bunga ni untuk mama," Kata Iman.


Nota Kaki : Budak kecik pun tahu erti kasih sayang.. inikan pula kita yang dah besar/dewasa dan tahu menilai..



Salam Kasih,

Ayu Zan 

24 September 2011

Review : Belog Cik Emma

Assalamualaikum
Selamat hari ahad.

Alhamdulillah..aku semakin keluar dari z0n demam.
cume selesema & bl0cked nose ni yg payah.
xpela..redha..dpt pahala ye x?

*****

0keh.
baru2 ni kawan aku Cik Emma *yg bakal jadi puan*
meminta aku membantu memperbaiki mutu bel0g nya.
ececeh...
aku ni bukannya seni0r pun bab2 ni.
sesikit tu buleh la.

jadi. t0l0ng la dia buatkan header simple
dan
masuk template designer buat pemilihan warna bersesuaian dengan backgr0und yang kupilih.

bel0g cik emma ni 90% menggunakan PINK.
sbb beliau memang minah pink.
haritu masa beliau bernikah tunang
beliau mengenakan sepasang baju anggun berseri yang berwarna PINK.

0keh.
kalau u all nak berkenalan dengan my besties ni..
klik la gambar dibawah.
bel0g cik emma

anda akan terus dibawa mel0mpat ke bel0g beliau....

Sampai sini dulu entry kali ni..

Salam Kasih,

Ayu Zan

23 September 2011

Menu : Ayam Kicap Blackpepper

Assalamualaikum.
happy weekend f0r all my super duper readers..

entry kali ni ringkas aje. 
sebab cume nak cerita..
tentang menu lunch ringkas untuk adik-adik.
0leh sebab demam.malas nak fikir2 tentang menu susah payah.

s0..

aku masak lah Ayam Kicap Blackpepper.

ayam kicap blackpepper


Bahan-bahannya :

7 ketul ayam
*1 biji bawang besar 
*2 biji bawang putih
*Halia 
*2  sudu besar lada hitam
1 batang cili merah (potong serong)
1/2 biji bawang besar (hiris)
3-4 sudu kicap manis
1 sudu kicap pekat (warna)
2 sudu sos tiram 
Garam dan gula sekucup rasa
Air asam jawa

Cara-caranya :

1- Goreng ayam tapi jangan terlalu garing
2-Tumbuk/blend bahan bertanda *
3-Tumis bahan yang ditumbuk/blend tadi
4-Dah naik bau...masukkan ayam tadi..gaul2 sat.
5-Masukkan kicap,sos tiram,gula dan garam. 
6-Masukkan air asam jawa (bape banyak tu agak2 la ya..)
7-Biar sampai didih..dan masukkan bawang besar yg dihiris...
8-Tabur cili merah tadi.
9-Siap untuk dimakan.hehehe..


Sekian terima kasih.
ehehehe..

selamat makan tengahhari.

Salam Kasih,

Ayu Zan

20 September 2011

Dunia Selebriti : Gaya Bahasa

Assalamualaikum.

bila bel0gwalking...sana sini sibuk ulas isu http://www.benashaari.com/2011/09/jawapan-ahmad-idham-pasal-persenda.html pesenda agama dalam citer hantu bonceng.

ape lagi..isu GAYA BAHASA yang digunakan oleh pengarah lah..

tapi..
aku xnak ulas panjang2..
korang baca statement sendiri b0le faham.
sendiri boleh nilai..

bole refer balik kat belog ben ashari tu..utk baca lbh clear.

buat peringatan :

pada semua termasuk diri ini...
belajar menerima pandangan.
kalau tak suka pun. tak setuju pun..
bidas dengan hemah.
jgn dgn amarah. 

xbaik rendah2kan orang..

bukan ke begitu?

Salam Kasih,
Ayu Zan

18 September 2011

Di review : Belog Diya Ixora

Assalamualaikum~

selamat hari isnin..

okeh..
entry ini adalah khas utk ucapan terimas kepada sahabat blogger a.k.a my classmate masa zaman sk0la.

sbb 

dia t0l0ng pr0m0te blog baru aku.

ngeh3..

tenkiu cik diya..

i lap u..
i love u...hehe


klik gambar utk terus ke belog comel cik diya ixora



Salam Kasih,

Wordless : Tingkap



wordless.


*snap pic ketika behenti di trafic light.*



Salam Kasih,
Ayu Zan

16 September 2011

Family : Tanjung Ketapang a.k.a Monyet

Assalamualaikum.

Ada sape2 pembaca asal muar x?
kal0 ada..msti tahu kan tentang tanjung ketapang.
ala...
taman monyet.hehe..
tempat 0rang gurau senda dan kongsi makanan dengan encik dan puan monyet.haha

petang semalam..
masa ke bandar..saja lalu pusing2 tg ketapang tu duk tengok kaum2 monyet...
siap naik2 atas kereta lagi mereka smua..
seram gak aku..buatnya aku bukak tingkap kereta dia ikut masuk..
naya je..haha..


molek kau beratur camtu eh monyet..

monyet

ape kau korek2 plastik tu ha..

mak dan adik.
ngeee


Sekian,

Salam Kasih,

Ayu Zan