Nuffnang

31 December 2013

Segmen Aktifkan Azam Baru Tahun 2014

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Sempena menyambut kedatangan tahun baru, segmen khas ni dibuat untuk penyenaraian azam baru anda tahun 2014 ini. Moga dengan adanya azam baru, segala apa yang dirancangkan, tercapai matlamat. Teringin jugak nak tahu azam baru anda semua. So, jom kita meriahkan segmen ni.

HADIAH:
2 pemenang akan menerima hadiah novel

Senarai azam baru anda sempena tahun 2014:
-Jadi isteri solehah dan 'amani' buat suami yang dikasihi
-Jadi anak yang tak lupa mak even dah bersuami.
-Jaga syariat Allah. Aurat dan ibadah terutamanya.. :)

TAMAT: 31 JANUARI 2014

30 December 2013

DIY Nikah : Veil

Assalamualaikum

Ayu janji nak review satu persatu kan mengenai DIY project nikah ayu. hihi

Kita mula dengan outfit la ya..
Baju ayu beli. Alhamdulillah bertemu juga dengan jodoh baju ni. hehe. 
Memang dah niat tak nak yang mendedah aurat. Akhirnya dapat juga beli baju kurung ber lace lace. 
Modal baju memang jimat! dan baju tu pulak memang ayu puas hati. Dari butik Danial Haikal

tudung pun beli. Yang simple je. hihi

veil dari depan.

VEIL ayu design dan jahit manik sendiri.

Modal?

tak banyak.. untuk b2b yang nak design dan jahit sendiri rasanya sangat la baik sebab kita mesti rasa puas hati. beli kedai beratus-ratus pun tak tentu kita puas hati tau.

Material : ayu guna kain chiffon. Lembut dan terbentuk. Ayu buat labuh paras bawah pinggang.  Suggest sangat kat korang. Masa ayu beli kain ni sangatlah murah sebab kat JAKEL nak clear stok tu, dia jual 1 meter RM14 telah menjadi RM7 sahaja. Ni bidang besar 60" tak silap. Tak guna habis pun. mungkin sebab ayu rendah kot. hehe. Dah potong bentuk D ayu hantar jahit tepi mcm tudung kos RM 3 (kot) lupa dah.

Lace : Lace tu simple je. beli kat kedai bunga di muar 1 meter RM 11. Beli 2 meter. RM 22.

Beads : ayu pakai beads yang murah. Sepaket ada banyak gila.. beli 2 paket. 1 warna hijau, dan 1 lg putih. Tu pun tak habis beadingnya..sepaket RM5.

my simple veil. 

total cost DIY veil : RM7 + RM 22 + RM 10 + RM 3 = RM 52.00

Nikah 28 Disember 2013

Assalamualaikum

syukur ke hadrat illahi, dengan izin dan ketentuan-Nya, pada 28 Disember 2013, Sabtu ayu telah selamat dinikahkan dengan suami Mohammad Hafrizam Bin Jamaluddin. Sangat syukur! Doakan rumahtangga kami kekal bahagia hingga ke syurga.

ramai yang minta ayu share photo, tapi buat masa sekarang tak banyak dapat ayu share memandangkan kat phone ayu gambar berapa kerat aje. Yang ada, cuma gambar dalam phone member dan sanak saudara. hihi. Selebihnya masih ada pada encik OP yang ayu hired iaitu Abang Rasul, sepupu ayu. Untung dapat OP sedara-sedara ni. Harga pun sedara. hihi

Ayu ucapkan jutaan terima kasih buat mak, adik adik dan sanak saudara yang bertungkus lumus membantu menjayakan majlis kecil yang meriah ini. Dari pihak suami pun tak kurang meriahnya. Rasa besar hati ayu melihat 10 biji kereta dari pihak pengantin lelaki yang datang. Terasa kehadiran ayu sebagai salah seorang ahli keluarga itu sangat di alu-alukan. hihi


Thanks untuk mak ayu. U are the best mom in the world. Ayu sayang mak dunia akhirat...

Dan untuk adik-adik ayu...
Angah~ Alhamdulillah.. berjaya menguatkan semangat untuk mewalikan kakakmu. Thanks.
Uda & Aman~ ni orang kuat yang bantu kakak DIY mini pelamin, bilik serta bersihkan keliling rumah. hehe. Thanks adik-adikku
Adik nurul ~ ni peneman setia ayu :)


Terima kasih juga buat semua yang mendoakan kebahagiaan rumah tangga kami....

Nota : Ni entri ringkas, nanti ayu update lain-lain ya..

22 December 2013

Teaser hantaran

Assalamualaikum.

Maaf. Bukan niat nak berteaser pun sebenarnya. Cume tak sempat nak up entry panjang dek kerana ke-bz-an dan nak up gambar banyak pun tak boleh sebab online pakai phone je. Huhu.

Tu salah satu hantaran untuk nikah sabtu ni.. PLANNER dan PEN . Hihi. Simple je kan. Semua pun diy saja. Termasuk ikat dan gam reben serta buat bunga crepe tu. Hihi

Mohon kalian mendoakan saya..

Published with Blogger-droid v2.0.10

19 December 2013

La Tahzan

Assalamualaikum

selalu ayu dengar lagu dendangan Heliza Helmi ni di IKIM.fm sampai terhafal.. Tapi tetiba nak tengok video klipnya.

dan masa tonton. Ayu sebak. sebak . dan sebak. Bila tengok GAZA, memang ayu automatik jadi nak menangis. Video ni memaparkan situasi ketika Heliza di GAZA. Korang tengok la ya. Mudah-mudahan terjentik kesedaran untuk terus menyayangi saudara seislam kita di sana dengan bantuan dan doa.



Menjejaki kaki di bumi Gaza
Merasa bagaikan di syurga maya
Mereka tidak pernah kenal berputus asa
Mereka kata Allah tetap bersama kita
Walau di mana jua kita berada
Selagi kita terus berada di jalan-Nya
Korus:
La tahzan … rabbuna ma’ana
La tahzan … rabbuna ma’ana
La tahzan … rabbuna ma’ana
Jangan sedih, Allah bersama kita
La tahzan … rabbuna ma’ana
La tahzan … rabbuna ma’ana
La tahzan … rabbuna ma’ana
Jangan sedih, Allah bersama kita
Mereka kan tetap berjuang fisabilillah
Tidak kira ibu ayah dan anak-anak
Mempertahankan bumi tanah Islam
Berkorban seluruh harta dan nyawa
Ayuh bangkit dari tidurmu yang lena
Takkan kita hanya berdiam saja
Ulang korus
Siapa Tuhan kamu
Siapa guru kamu
Apa pesanan kamu
Apa cita-cita hidup kamu
Takkan kita hanya berdiam sahaja

Tinta Jumaat : Dapat 1K likes baru bertudung

assalamualaikum

Terasa terkilan sedikit dengan sikap muslimat di bawah ni. Moga Allah beri pertunjuk dan jalan buatnya. Keinginan nak bertudung tu memang baik dan dipuji. Malah, berhijab itu dituntut dan diwajibkan keatas setiap umat islam. Tapi kalau 1000 likes baru berhijab...saya sedikit kecewa lah.

tutuplah auratmu ye dik., tak perlu tunggu 1000 likes ya. Sebab tutup aurat itu perintah Allah bukan boleh dipilih-pilih.


Firman Allah SWT yang bermaksud :"Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan janganlah kamu mendedahkan aurat dan perhiasan kamu kecuali apa yang terzahir"(Surah an-Nur ayat 31)

18 December 2013

Tasbih Murah dan Cantik Sebagai Door Gift

Assalamualaikum

tasbih mini


dari dulu ayu niat, ayu nikah nak kasi tetamu hadiah tasbih. Sebab secara peribadi, ayu suka kan tasbih dan ayu percaya dan husnuzzon orang yang terima pun akan suka. Kalau mereka gunakan sambil berzikir mengingati Allah moga-moga ayu mendapat sedikit persen pahalanya. Tapi jika mereka hanya biarkan sebagai hiasan gantung di kereta pun ayu tetap syukur sebab hiasan tu cantik. Dan lambang islami. :)

hijau untuk diri sendiri

Jadi, untuk nikah ni ayu jadikan tasbih pesona 33 biji sebagai hadiah buat tetamu.


ayu packing simple sahaja.

simple 

dan beg kecil ni ayu akan masukkan dalam beg besar sikit yang ada isi makanan sikit.

Photo: Contoh warna tasbih pesona 33 biji...
:0
tu antara warna warna nya. Memang tak boleh pilih, tapi alhamdulillah...semua warna memikat jiwa.

Harganya cuma :

runcit : 10pcs-99pcs : RM1.80 100-299 pcs : RM 1.50 300-499 pcs : RM 1.40 500-699 pcs : RM 1.30
700-899 pcs : RM 1.20

PROMOSI TASBIH RM 1 utk 1000 pcs.


free postage & free gift menanti untuk harga borong.

lebih ? PM ayu for the best price ya..

korang kalau nak order untuk wedding ke, kenduri ke, atau majlis apa-apa sekalipun, atau nak beli sedekah kat mana-mana ke, boleh terus hubungi ayu..0103787836

Photo

Kalau korang nak siap bungkus.. buat masa ni ayu ada sediakan 2 packaging.

1- PAKEJ JIMAT
Untuk pack jimat. Tambahan upah ;
Bawah 100 pcs - 40 sen 100-499 : 30 sen 500-899 : 25 sen
900++ : 20 sen

contoh : 300 pcs RM 1.30 + 30sen upah = RM 1.60/pc.

2-PAKEJ PESONA : Tasbih dimasukkan dalam beg uncang kecil dan beserta sekali dengan label terima kasih.


pack uncang . Tambahan upah ; Bawah 100 pcs - 60 sen 100-499 : 50 sen 500-899 : 45 sen 1000+ : 40 sen. * termasuk label thank you **hiasan rama-rama xtermasuk.


sms / email ayu untuk maklumat lanjut.
sms /whatsapp : 0103787836
email :ayuzan@hotmail.com
fb : TASBIH MURAH / AYU ZAN GALLERYblog : tasbihborongmurah.blogspot.com


Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2013.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

16 December 2013

Guest Book DIY

Assalamualaikum

Mula-mula ingat nak buat guest book ni masa walimah ayu nanti. Sebab end of disember ni hanya kenduri nikah kecil-kecilan. Tapi fikir balik, buat jelah simple guest book. Bole gak orang-orang yang datang tu mencoret sepatah dua kata. lagipun, barang nak hias, in sha allah memang ada kat rumah. Dan nanti masa walimah tu guna pakai sambung aje. kan kan?

Guest Book adalah antara salah satu item yang orang suka letakkan di satu sudut ketika majlis tunang,kahwin, kenduri atau birthday party. Matlamat Guest Book adalah untuk memberi peluang pada kawan-kawan dan tetamu untuk menulis ucapan di dalamnya.

Macam-macam gaya orang buat.

ada yang suka bentuk kad-kad dan lepas tulis masuk dalam balang. tapi pada ayu, susah sikit nak menyimpannya.



Ada yang lebih seni, lepas tulis memo tu, masuk dalam envelope yang dah siap dibuat dalam buku besar.



Ada yang lebih unik lagi.Tulis atas blok kayu atau batu. Ni pun nice tapi secara peribadi, ia leceh untuk disimpan.

 


Ada macam macam gaya lagi la.

tapi ayu pulak.. tetap pilih guest book yang tradisional. hehe. Sediakan buku dan pen, kemudian, orang tulis dalam buku tu.

Sebab kelebihannya :
-Mudah guest nak tulis
-Mudah disimpan
-Mudah nak tengok semula
-Mudah nak hias
-jimat kos.


in progress. belum siap.
Cara-cara :

1- beli sketch book. Harga ayu dapat RM10.90 untuk 40 pages. Kertas size A4 dan berkualiti tebal.
2- balut buku dengan kertas/kain mcm balut buku teks masa sekolah. Ayu guna kain cotton hitam. Kain ni memang ada kat rumah.
3- Ambil reben kecil ( 1'') warna gold, gam uhu dan letak atas reben besar organza krim.
4- Lekatkan dengan uhu juga pada buku yang siap di balut tadi.
5- Bentukkan reben. Dan lekat di tempat yang sesuai.
6- Ruang tengah tu, ayu cadangkan lekatkan ejaan nama pengantin contoh : Ayu & Zam menggunakan felt. (jika balut buku guna kertas maka, sesuai guna kertas).
7- hias ikut kesukaan dengan button comel.
8- Sekian.

Done! tu je. Kos nya cume buku jelah yang ayu bermodal sebab yang lain tu memang sedia ada di rumah.


ayu sertakan dengan pen berwarna siap di hias dengan felt love mengikut warna pen.


kalau nak order pun boleh. Tapi order bermula Januari 2014 ya. email : ayuzan@hotmail.com

Permata Yang Dicari

Assalamualaikum.

Dah lama ayu tak share nasyid-nasyid atau pop ketuhanan yang ayu gemari. harini nak share 1 nasyid yang ayu suka sejak dulu.

Ada diselit doa di tengah-tengah lagu..

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

video Youtube di sini

dan doa itu juga menjadi doa ayu semenjak ayu mengenali bakal suami. Kerana, ketika itu, kita tak berani terlalu yakin. Hanya menyerahkan pada Allah yang esa, kerna jika benar dia untuk ayu, ayu mohon agar Allah menyatukan hati kami dalam ikatan halal. Jika dia ditakdir bukan jodoh ayu, maka ayu berdoa agar Allah melapangkan dada ayu untuk menerima ketentuanNya.

Sejak 2,3 bulan ni memang entri ayu berbaur nikah dan perkahwinan. contohnya kursus pra perkahwinan, projek diy veil, temuduga kebenaran nikah negeri johor, cuti jumaat sabtu, diy bantal nikah, bunga tangan dan lain-lain.

dikesempatan ni, ayu beritahu jelah ya.. Hari nikah ayu pada 28 Disember 2013 ini disambut dengan kenduri kecil-kecil bersama keluarga dan jiran. dan in sha allah walimah (jamuan besar sikit) nya akan ayu beritahu kemudian.

Atas permintaan mak , keluarga dan persetujuan kedua-dua belah pihak majlis merisik kira-kira di awal tahun 2013 yg dipercepat dari perancangan asal dan rupanya Allah merencana yang terbaik nikah juga awal dari rancangan, manakala walimahnya yang sunnah di kemudiankan.

Doakan segalanya lancar ya kawan-kawan. Ayu perlukan doa semua.

15 December 2013

Bunga Tangan DIY


Assalamualaikum
Tak berkesempatan nak update story panjang. Ayu share photo je ya. Kira ok la kan. :)

ni dia tutorial cara buat bunga tu.

ORDER BUNGA TANGAN DI BUKA : 

Bunga satin/cotton 2 warna 
saiz S 12 kuntum bunga : RM 45 sahaja
saiz M 18 kuntum bunga : RM 55 sahaja 
saiz L 24 kuntum bunga : RM 70 sahaja

(tidak termasuk postage) . (harga tertakluk kepada aksesori tambahan.)
NOTA : ayu ada jual tasbih murah sebagai doorgift serendah RM1.30.. boleh cek sini http://ayuzan.blogspot.com/2013/12/tasbih-sebagai-door-gift.html
Published with Blogger-droid v2.0.10

13 December 2013

Derma Banjir Melalui SMS

Assalamualaikum

Jom kita ambil peluang senang untuk menderma ni. Hanya dihujung jari je. Dan boleh derma serendah RM 1.Ayu perasan tabung banjir ni apabila tonton TV 1. Dan iklan derma banjir melalui SMS ni menjentik hati supaya dikongsi bersama. Mungkin ramai yang dah tau, tapi ayu share juga, manatahu ada yang belum tahu.

sumber : SKMM


Taip BANJIR <Jarak> <amaun> hantar ke 13999.
amaun : RM1/RM3/RM5/RM10/RM15 atau RM20.

Nota : jom kita grab peluang ni.

12 December 2013

Tinta Jumaat : Kekasih Yang Sentiasa Memberi Peluang

Assalamualaikum.

Salam jumaat.

Allah adalah Kekasih Agung yang sentiasa memberi kita peluang demi peluang. Lihatlah hari ini, Allah masih pinjamkan nyawa untuk kita mensucikan diri yang berdosa.

Kenapa Allah hidupkan aku hari ini?
Jawapan Imam Ghazali : Kerana dosaku terlalu banyak dan Allah masih izinkan aku untuk bertaubat.



Ayuh sahabat, kita sama-sama mencari redha Allah selagi masih diberi peluang oleh Kekasih Agung kita. :)

Love,
Ayu

Sumber gambar : FB Ustazah Fatimah Syarha

10 December 2013

Siapa Dr Zakir Naik

Assalamualaikum


Kenal siapa beliau? Beliau merupakan seorang pakar perbandingan agama di peringkat antarabangsa. Nama diberi Dr Zakir Abdul Karim Naik lahir di Mumbai India pada 1965. Ayu mengenali beliau sejak menonton sebuah rakaman tv yang mana beliau telah menjawab persoalan dan membidas hujah seorang pemuda kristian mengenai Nabi Isa sebagai Tuhan.

Ayu kagumi kehebatan beliau dalam melontar hujah. Siap ada 1 slot tu, si pemuda kristian sendiri salah memberitahu ayat ke berapa dalam bible dan diperbetulkan oleh Dr Zakir tanpa melihat atau membuka bible. Masya Allah. Memang ayu kagumi ilmu dan kepakaran yang beliau miliki. 

Hujahnya bernas, berisi, mampat dan sangat berkesan. Bukan sahaja mahir dengan isi alQuran malah banyak kitab lain yang beliau mahir seperti Bible, Veda, Bhagwad Geeta dan lain-lain. Pidato dan ucapan mantap itu benar-benar meninggikan martabat Islam. Allahuakbar.

Kalau korang nak kenal beliau boleh rujuk sumber sumber berikut :

Ni pula adalah video seorang wanita hindu yang mengucapkan syahadah tanpa ragu dan penuh yakin selepas persoalan beliau dijawab oleh Dr Zakir. Berulang kali ayu ulang video tu. Mendengar dengan terang dan jelas ucapan syahadah di Peace Tv tu.



sekian.. :)

09 December 2013

Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih

Assalamualaikum

ayu join GA.

jom join sama. Klik banner di bawah ya..


Top Referal 
Cash RM50 + Puzzle Bernilai RM50 3D

Random
Cash RM50 x 5
Perfume Gred AAA Bernilai RM50 x 6

Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih ini dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih , Brado Bapak , Brado Bapak II , Lylahana Shop , Maha Mahu, Wan ComelMarqis Careno dan Iluvtour

Bantal Nikah DIY

Assalamualaikum

Bantal nikah adalah antara keperluan ketika melangsungkan hari pernikahan. Nak kasi pasangan pengantin bertenang bila duduk beralas gebu.Terutamanya pengantin lelaki yang bakal lafaz akad.

sekarang trend bantal ottoman, ala.. yang bulat dan ada lekuk-lekuk tu. Harga macam biasa lah, tak murah pun. Yela, kalau sewa pun habis murah 70-100 bantal tu.Beli lagi sangat. Ratusratus cik puan. Macam rugi rasanya..

Survey pula bantal segi empat yang besar tu kat Tesco dan Jusco. Konon kita jimat buat sarung aje. Tapi, tengok-tengok RM 25.90 harganya untuk 1 biji bantal. 2 biji RM 51.80. Belum sarungnya lg. Macam boleh jimat lagi..

dan setelah duduk diam-diam dan tekan tekan kalkulator, akhirnya ayu beli kain dan buat je bantal. Tapi bukanlah berbentuk bulat macam bantal nikah ottoman tu. Segi empat sahaja, macam zaman mak mak kite nikah dulu.

kualiti gambar kurang memuaskan. maaf ya
Kos untuk 2 biji bantal nikah : 

Satin 3 meter : RM 3.20 x 3 meter = RM 9.60 ( beli di Kah Bee Muar. Kalau Nagoya RM 2.50 semeter)
Renda tepi 8 meter : RM 1.50 x 8 meter = RM 12
Isi bantal : Bantal murah RM6 sebiji x 3 biji = RM 18

Total : RM 39.60 ( untuk 2 biji bantal ) Sebiji RM 19.80. :)
*untuk makluman, kos yg dinyatakan agak jimat sebab malas nak buat batang bantal.

macam mana murah kan?

Cara-caranya :

1- Potong kain ukuran 70cm x 70cm membentuk 2 helai segi empat sama.
2- Jahit keliling dan masukkan isi perut nya.
3- Jahit renda dikeliling bantal.

siappp.. :)

Alhamdulillah.

05 December 2013

Cuti Jumaat & Sabtu Di Johor

Assalamualaikum

Sesiapa yang duk di johor mesti maklum kan mengenai cuti hari jumaat dan sabtu di johor bermula Januari 2014 bagi kakitangan kerajaan. Dan swasta pula bergantung kepada pihak pengurusan syarikat samada nak follow atau kekal dengan cuti sedia ada.

Setiap orang mempunyai pendapat peribadi masing-masing. Ada yang setuju. Ada yang bangkang keras dengan pelbagai alasan. Ada yang tak kisah pun. Macam macam reaksi kawan-kawan keliling ayu. ada yang frust tak dapat shopping sebab rehat kerajaan hari jumaat kan lama. hihihi. geli hati ayu.

secara peribadi, ada beberapa sebab setuju dan tak setuju dari pihak ayu.

  1. Setuju! sebab ayu rasa, ini satu langkah baik dalam menaikkan martabat dan syiar islam.
  2. Setuju! sebab ayah ada peluang bawa anak-anak gi solat jumaat. Alangkah indahnya membayangkan momen itu. Tak lah anak entah solat ke tidak, dan ayah pulak gi solat jumaat pun dari ofis kan, camna nak jengah anak.
  3. Setuju! sebab bila time balik kampung, tidaklah jem sana sini sebab JB ni selalu je dipenuhi dengan kereta plat "SSSS". mereka kan cuti ahad.. so, tak bertembung di situ.
  4. Setuju! Pasti ramai yang awal ke masjid. Sebab kalau hari jumaat bekerja, pasti ramai yang terlewat sebab ada sesetengah tu dekat-dekat pukul 1 baru nak rehat.
  5. Setuju! Lepasni ramai yang boleh pilih nikah hari Jumaat bagi mengambil barakah Penghulu Segala Hari ini. Alhamdulillah.
  6. Setuju! Sebab di johor ada sekolah agama. Kesian bebudak, dah balik sekolah kebangsaan bekejar ke masjid ( tu yg ramai je ponteng solat jumaat) dan lepas tu lari balik nak gi sekolah agama. Kalau cuti jumaat urusan tu lebih 'clean'.
  7. Tak setuju! Jika bakal suami tak cuti jumaat sabtu. Company beliau berpusat di KL, maka, keputusan untuk cuti atau tidak haruslah dirunding dengan BOD dulu. Maka, kalau kami cuti lain hari, susah lah nak planning balik kampung. cume ada 1 hari je cuti penuh iaitu Sabtu. Harap-harap BOD pilih cuti Jumat Sabtu. Sebab.. kalau bakal suami tak cuti jumaat sabtu, alasan SETUJU yang nombor 2 & 3 di atas tak dapat lah direalisasikan oleh keluarga ayu sendiri. Sadis!
Apa pun, ayu percaya, tujuan dan niat Sultan Johor yang ingin melaksanakan kembali cuti umum seperti sebelum tahun 1994 adalah baik dan harus dipuji. Semua di atas adalah pendapat peribadi ayu sendiri ya. Setiap orang punya hak dalam meluahkan pendapat, dan ayu pecaya setiap keputusan yang di buat memang ada buruk dan baiknya.

negara cuti jumaat pun maju

Lihat komen yg ayu baca di blog ipohmalay. Ayu percaya, sultan dan pengurusannya juga pasti sudah memikirkan hal ini dan ayu percaya johor tidak akan tertinggal pun dalam urusan ekonmi dan perniagaannya. Dan ayu ada dengar PM cakap kat berita, urusan antarabangsa tidak akan terganggu dek kerana cuti Jumaat dan Sabtu.

Mudah-mudahan rakyat muslim di johor memanfaatkan cuti Jumaat ini. :)

Rasulullah s.a.w bersabda, 

“Sesungguhnya hari Juma‘at adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jumaat itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam , dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jumaat juga akan terjadinya hari Kiamat”. 
- (HR Ibnu Majah)


Rujukan : Utusan 

CPUV 14 - Watsons

Assalamualaikum

alhamdulillah.. melekat 1 lagi cpuv. Kalini iklan Watsons Malaysia.

watsons promotion
syukur

:)

Nak tahu promo dari watsons? Kalau tak silap ayu, mereka sekarang tengah promo VIP card mereka yang dikatakan ada Touch N Go features. Menggunakan VIP Card tu juga boleh lah u alls yang kaki watsons tu kumpul point dan redeem hadiah yang ditawarkan.

 Macam mana tu? kalau nak tahu lebih boleh ke FB watsons.

Tq nuffnang & watson. Tq jugak buat sahabat sahabat blogger yang sudi bertandang ke sini selalu. 

04 December 2013

CPUV 13 - Pusat Pungutan Zakat

Assalamualaikum.

alhamdulillah, Pusat Pungutan Zakat (PPZ) & Nuffnang telah memilih blog ayu untuk CPUV. Ayu sebenarnya rasa sangat gembira sebab PPZ diiklankan di blog ayu. Terasa macam menyumbang sesuatu. Lebih lama iklan sebegitu bertapak di sini, lebih baik. Moga-moga lebih ramai yang nampak kewujudan PPZ ini.

cpuv ke 13

Laman PPZ ini diwujudkan bagi memudahkan umat islam yang mahu membuat pembayaran zakat harta, pendapatan, emas, perniagaan, saham, KWSP mahupun zakat simpanan melalui atas talian. Lihatlah, nak menunaikan salah satu rukun islam kini lebih mudah, kalau masih ada yang kata susah dan tak sempat tu, ayu no komen lah ya. Malah, di sini kita boleh membuat kiraan secara terus dengan mengisi jumlah jumlah tertentu. Sangat mudah!

pusat pungutan zakat

Ucapan terima kasih pada PPZ dan Nuffnang untuk kerana memilih blog ayu untuk iklan ini, dan jutaan terima kasih pada rakan-rakan blogger yang sentiasa menyokong ayu. :)

Random Giveaway RM50 Tunai oleh HASRULHASSAN.COM

Assalamualaikum

Ayu join GA anjuran blogger hebat iaitu Hasrul Hassan. Selalu sahaja blog beliau menjadi medan rujukan ayu terutama dalam bab membaiki mutu SEO blog ayu. Alhamdulillah. sangat membawa banyak kebaikan. 

Kali ini, HH menawarkan hadiah wang tunai RM 50 bagi sesiapa yang memenangi Giveaway ini. Tak kira lah dapat atau tidak, ayu serahkan pada takdir Allah tapi, dapat mencalonkan diri untuk tersenarai dalam senarai peserta pun rasanya sudah berbesar hati rasanya. Lagi-lagi mendapat backlink percuma melalui blog ternama seperti itu.

So, kalau korang nak join sama jom lah. Klik banner/logo di bawah ya :)

segmen hasrul hassan
klik utk join
Good luck!

Selfish parking kereta

Assalamualaikum

harini topik serius sikit. Sekadar nak berkongsi pengalaman yang ayu pernah hadapi iaitu kereta kelisa ayu yang sedang di parking elok di petak parking telah di 'block' oleh sebuah kereta lain. Dah lah masa tu urgent, ada pula orang tidak bertanggung jawab macam tu. Hampir 15 minit ayu usha-usha kedai depan tu, tak tahu nak buat apa. Rasa nak jerit je kuat-kuat. Tak pun ambik kunci tonyoh-tonyoh kereta tu bagi alarm dia bunyi. Yela, kereta besar kan selalu alarm dia kan power. Tapi tak tergamak pulak nak buat begitu.

ayu cuba untuk +ve kan minda ayu yang keruh ketika itu.

"Mungkin bawa mak,nenek atau sedara mara yang oku kot. Tu parking macam tu?" Tapi minda ayu gagal memprosesnya dengan baik. Sebab perbuatan parking lama-lama macam tu memang menyakitkan hati ayu atau mungkin siapa saja yang urgent. Kalau sekejap boleh diterima akal. Ayu cuba adjust juga nak try keluar tapi gagal. ruang terhad sangat. setakat motosikal boleh lah. huuhuhu

Sabarkan juga jiwa yang bergelodak ni. huhu.

situasinya
Tiba-tiba, segerombolan india pun keluar dari KLINIK HAIWAN dengan menggendong SEEKOR ANJING berbulu kembang. Apa lagi... BERBULU kembang jugak la ayu memdangnya. 5 ORANG dalam kereta semua nak hantar anjing tu apesal. tak kan sorang pun tak leh stay dalam kereta. Lepas tu 1 ucapan maaf pun tak ada. Sangat-sangat NO MANNERS! Ayu sempat separuh jerit "U tak tahu parking ke? No manners lah!" tapi entah mereka dengar ke tidak. huhuhu

Cuba bayangkan.. kalau ada orang yang perlu cepat untuk hal-hal yang sangat penting dalam hidup, kerana orang yang tak bertanggungjawab macam tu, boleh jadi macam-macam hal. Sekadar peringatan untuk diri ayu juga kalau nak buat apa-apa harus fikirkan orang lain. Jangan selfish.

Nota : member sekerja kata.. lain kali kalau kena,,,hon kereta banyak-banyak. biar semua orang nampak. Tapi kalau tuan kereta tu tak keluar gak, malu sendiri la ayu. (=_=)

02 December 2013

Donut Durian

Assalamualaikum.

last weekend, masa jalan-jalan beli barang kat Tesco terpandang Big Apple Donuts. Rasa macam dah lama tak makan donut sedap tu. ehehe..

duren duren
Macam biasa, ayu akan pilih The Alien yang ada rambu ramba coklat tu. Yummy! Tiba-tiba nampak Donut ada tajam-tajam atas dia. Pastu ramai pulak yang order "Donut durian 3,4,5..." 

Wah! Donut filling durian. Haruslah cuba. Dan ayu kan peminat durian, confirm la sedap kan. hehehe.. di tambah dengan semua yang datang dok mintak donut perisa durian tu, ayu pun terjebak lah.


Yummy!

tu ayu printscreen dari website big apple. Rupanya nama donut tu Duren Duren. Mungkin da lama kot ada Duren Duren ni cume ayu je da lama tak makan big apple donut. hehe. btw, memang sedap sangat! ayu suka. 

01 December 2013

PERCUMA ! Calendar 2014 Bergambar Sendiri

Assalamualaikum.

Korang nak Kalendar free siap dengan ada muka korang? hihi. kalau nak, jom la klik gambar kalendar ni. Join GA mudah ni. Manatahu, ada rezki kita.. :) 

CPUV 12 - Libresse

Assalamualaikum.


Alhamdulillah. Jumaat 29 November lepas Nuffnang dan Libresse telah memilih blog ayu untuk diberikan CPUV. Ouh. hihi. happy.. 



ALHAMDULILLAH

Banyak yang dah credited dan hanya berbaki 3 cpuv yang sedang giat mengumpul mata. ehehe

cpuv nuffnang: libresse
CONTOH IKLAN

untuk maklumat lanjut sila layari :


TQ Nuffnang, Libresse dan kawan-kawan blogger yang menyokong.

Nota : Dulu-dulu ayu pernah minta sample produk (klik). Best woo..dapat banyak. kiki.. dan lepas-lepas tu bila time birthday korang akan dapat kad birthday dari libresse. hihi