Nuffnang

29 September 2014

Free Sample - Frisomum

Assalamualaikum

sample seterusnya yang ayu request melalui online ialah Frisomum. Susu ni untuk ibu mengandung.
dah sampai dah. dapat 3 pack.
belum try lagi.. malam ni baru nak try bancuh 1..harapnya sedap. hiii :)

kalau korang nak request juga boleh ke web friso gold.. http://www.friso.com.my/goldclub/register_step1

isi form je. mudah kan?

28 September 2014

Bahaya Keracunan Makanan Ketika Hamil

Assalamualaikum

Semalam suami ajak makan seafood. Biasalah, favorite kitorang siakap 3 rasa, kerang sambal dan sotong goreng tepung. Makan kira-kira jam 8.30 malam.

Dah kenyang tu, balik rumah ayu ok je.. Bizi dengan encik google sebab google macam-macam mengenai barang baby. Hehe

Pastu lewat gak tidur. Dalam kul 12 ayu nak lelap, suami buatkan susu, ayu minum pastu muntah dengan segala isi nasi seafood yang ayu makan 3-4 jam sudah tadi. Sampai termasuk sisa muntah ke hidung. Allah.. Terasa macam tengah morning sickness mcm haritu. Pastu minum air kosong, muntah lagi segala isi perut. Sampai kosong dan xde kudrat. Nak gi klinik macam lewat sgt dah.

Bangun pagi, ayu lemah betul. Try breakfast..selera ok jer. Tapi.. Lepas 1/2 jam. Muntah. Memulas.. Jadi, nekad laki bawa bini gi poliklinik penawar .. Kat klinik pun muntah lagi woo..

Doc cakap.. "Nak saya refer hospital mana? HSi? HSA?"

Ha??? Sepital? Oh.. Kami memang tak terfikir sampai nak kena gi hospital. Doc cakap maybe keracunan. Even makan benda yang sama dengan suami, orang hamil memang sangat sensitif dengan 'salah makan' ni. Very sensitive! Ya.. Ntah ada kuman apa kat seafood tu tak tau la kan. Atau tahap kebersihan pengendalian makanan pun kita tak pasti kan.

Minta saranan doc utk tidak terus buat surat refer hopital tu. Minta rehat di rumah dulu makan ubat angin dan garam garam tu. Tapi doc cakap, kalau petang tak elok, wajib ke hospital. Masuk air dan dapatkan rawatan. Bahaya untuk baby.

Hopefully anak ummi tak apa-apa. Huhu..

Nota: harini ayu mc. Rest. Hopefully tak muntah lagi. Tak molah kena masuk air pulak. Huaaa.. :(

27 September 2014

Free Gift & Sample - Mom & Baby Expo di Persada, Johor Bahru

Assalamualaikum

harini ayu berkesempatan shopping barang baby di Mom & Baby Expo , Persada Johor Bahru.
Macam yang dijangka lah, super duper ramai orang. Bersempit-sempit lah nak beli belah even datang jam 10 pagi.

Entry permulaan ni ayu share apa free gift & sample yang ayu dapat ya.

Eh eh. sejak sejak nak dapat baby ni suka betul dengan benda free.,..hahha


gift semasa pendaftaran

Masa pendaftaran ayu dan suami dua-dua beratur. Gigih suh suami isi sekali, maka dapat lah 2 beg goodies ni. hehehe. dalam dia isi mug, sample laurier overnight x 2 pcs, fiffy baby wipes, susu enfagrow perisa vanilla 3 kotak. Dapat 2 set. Berbaloi weh beratur panjang. kikikiki


Seterusnya :

Pureen 

Ayu shopping paling banyak kat pureen kot. 2x buat bayaran sebab ada aje benda lupa. hihi. so, belian yang memula tu melebihi 100 kot, dapatlah set kit kecil mandian baby, baby wipes antibacteria & bottle cleanser. Second round dah mula sikit dah beli, so dapat lah juga baby wipes dan bottle cleanser lagi. 

Tollyjoy
Tollyjoy ayu beli tak banyak mana. tapi dapat gak bottle cleanser kecil, face towel dan mandian baby top to toe kecil dan juga dapat disposable breastpad.. hihi. suka betulll...

Fiffy
Haa.. fiffy ni banyak beli ok. tapi dapat 1 je. bottle cleanser je. tapi besar sikit. sesuai la bawa g travel. 

Drypers
Actually tak lah murah bila dok survey balik. Tapi kami beli gak sikit sebab dah ternampak ramai sangat orang beli diapers kan. hehe. dapat lah baby swaddle. ye kot bedung. jenis zip zip tu. untung gak.

Diapers Goo.N & Merries
Ada baca mengenai diapers goon & merries ni. katanya bagus. biasanya produk jepon memang bagus kan. So, ayu request newborn punya sample lah. Goon dapat 2 pcs dalam pack tu. Merries dapat 3 pcs/pack.


Itu jela kot. 

yela, dah belinya kat brand tu je. So, dapat free gift pun tu jela. hihihihi..pun seronok amat dah.

nanti free-free ayu citer ayu beli apa ye. Ala.. baru start beli barang baby, so, baru yang basic basic je. hehehe..

23 September 2014

Pregnancy : pengalaman Minum Air Gula - MGTT

Assalamualaikum

22/9/2014 ayu kena minum air gula. Puncanya sebab berat naik. Tak banyk pun, terlebih 400gm dalam 2 weeks je. Tapi dah masuk syarat kan. Kena gak laluinya.

Malam sebelum minum tu kena berpuasa start dari pukul 10 malam. Ayu rasa macam dah terpuasa lebih awal sebab tak selera nak makan berat pun since petangnya. Hnya ambil yang ringan je.



Paginya.. Ayu dapat no.11 untuk minum air gula tu. Alhamdulillah, suami ambil cuti untuk temankan ayu. Semangat sikit isteri ni.hehe. masuk je bilik no.2, ayu di ambil darah untuk ujian semasa berpuasa dan sebelum minum air gula.

Ayu set otak.. Macam minum air teh tarik psl ayu kan suka teh tarik. Kikikiki..

Ok la kot pada ayu. Boleh lalu tekak ni. Baca bismillah dan teguk air tu dalam 3x. Kali ke 3 tu je ada payah sikit nak menelan. Tapi ok, xrasa nak muntah pun. Sebab dah set otak air tu manis gila, Ayu pun senyum jelah pas minum dan ajak suami balik rehat kat rumah. Nurse pesan, jam 10 datang semula.

Ayu balik rumah, cadang nak tidur. Sejam selepas minum air gula dalam kul 9 lbh tu, Baru nak lelap lelap sikit, terasa macam nak muntah.. Allahu.. Tahan sikit ayu. Masa ni dok psiko diri agar tak muntah. Tak mahulah kena minum lagi sekali.

Tahan tahan tahan. Dalam kul 10 kami dah ada di klinik. Masa orang dok sesak sesak ni lagi lah meloyakan ayu. Lagi nak muntah. Tahan lagi.. Sampai nak nangis tahan. Hahaha

Masuk je bilik pas ambil darah lega terus. Tak pulak nak muntah. Hehhe.terus ajak suami gi makan spageti kat pizza hut. Hihi.

Makan satu dua suap.. Aduhai. Xleh tahan dah. Lari lari anak gi toilet dalam jusco permas tu, dannnn... Uweeeekkkkkk!!!! Tak menyempat haa.. Habis penuh satu jamban tu dengan muntah ayu. Muntah pun kaler kuning. Gastrik menyerang rupenya..

Tulah..sape suruh malam sebelum puasa tu tak makan. Padan muka. Huhu..

Korang kalau kena minum air gula, jangan lah jadi ayu. Sebelum puasa tu tak makan nasi. Pastu susu pun tak minum. Hanya sebab dok riso esoknya gula tinggi. Hahaha. Akibatnya seharian sampai ke malam ayu tak sedap perut dan angin naik sampi kepala. Jadi 2 penyakit dah. gastrik dan sakit kepala. Huhu...

Nota : keputusan dia kalau tak ok,misi akan call. Kalau ok, next app bulan depan kot baru dpt tengok.

22 September 2014

Free Sample - MAM Breast Pad

Assalamualaikum

Sejak kandungan memasuki fasa 6bulan ni, ayu mula dah mengisi form untuk dapatkàn sample percume berkaitan produk ibu dan anak.



Ni yang pertama ayu dapat. Rasanya tak sampai 2 weeks request dah pun sampai sample MAM breast pad beserta pamplet produk-produk mereka. Bagus team MAM ni sebab servis memberikan sample pun pantas..

Kalau ada yang nak sample free macam ni, boleh emailkan hajat anda ke :hello@mymambaby.com

Laju je dorang reply nanti. Ayu email minta sample 13/9, 22/9 dah ada dalam peti surat dah samplenya.

:)

Nanti kalau ada sample lain sampai, ayu share lagi ya.

Untuk keberkesanan MAM breast pad ni, lepas bersalin baru dapat test. :)

20 September 2014

barut gantung selesa untuk bayi

Assalamualaikum

Baru jinak jinak mengambil tempahan barut tali dari rakan terdekat, sekarang ada permintaan barut gantung pula.
sample

Jadi, kite try ler buat 1 sample dan tunjuk pada pelanggan yang tanya tu. Oh, pelanggan tu kawan ayu jugak. 

order dari beliau

Baby dia tak muat dah nak pakai barut beli kat kedai. Dan alang alang tempah,dia nak jenis gantung bole tahan lama sikit katanya.

Alhamdulillah dia setuju nak order 5 pcs dari ayu. Permulaan yang baik dah kot. Haritu punya order lain dari kawan utk barut tali ada yang dah siap dan nak pos. Dan ada yang tengah dok siapkan juga ni untul coming baby dia tempah 12 pcs. :)

Ok untuk barut gantung ni, ukuran dari atas leher ke bawah tu 9" . dan lebar bawah dia dalam +- 14".

barut gantung tempahan rakan
Untuk material flannel : rm34-5 helai
Kalau cotton : rm30-5 helai

Poslaju rm6 semenanjung dan rm9 ss yer.
Nak COD sekitar JB(permasjaya) dan Muar yer.

Apa2 bole email ayuzan@hotmail.com atau sms 0103787836

Tq ngeee.. :)

19 September 2014

Tanda-tanda dan Rawatan Kucing Demam

Assalamualaikum

Ayu share sedikit pengetahuan berdasarkan pengalaman sendiri berkecimpung dalam dunia kucing sejak kecik lagi.

haritu chok demam panas. serius.. risau.. takut chok comel ayu ni mati. yela..dia kecik lagi. masa tu baru 4bln+. Badan dia macam kecik lagi nak tahan demam tu. .

Tanda-tanda si comel bulus ni demam :

1- Kurang selera makan 2-3 hari sebelum demam. Kibbles(biskut kucing) dia tak makan, wetfood pun kurang dah.

2- Makan anak-anak pokok cili yang ayu tanam. Pelik juga, 2-3 hari sebelum demam dok tengok pokok dalam pasu togel tak berdaun. Rupenya chok makan. Biasa kucing cari rumput untuk terapi sakit dia. Kat kampung selalu je kucing-kucing makan rumput dan muntahkan semula. mungkin muntahkan bahan-bahan kotor dalam perut dia. Ayu tak marah pun chok makan pokok ayu, sebab masa tu dapat agak dah, dia mesti tak sihat...

3- Hilang terus selera makan.

4- Tidur lama sangat. Kucing memang kuat tidur ya. Mereka boleh tidur 16-18 jam sehari. Tapi masa demam haritu chok tidur dari jam 1 petang sampai 9 malam. Kan luar biasa tu..

5- Telinga sejuk. Area cuping telinga kucing akan jadi sejuk. Tanda dia demam tu.

6- Hidung kering. Kucing sihat hidung dia lembab.. kalau dia tak sihat, kering hidungnya. Mungkin sebab dehidrasi kan. Air tak mo minum, sebab tu kering je.

7- Tak mahu dipegang. Bila pegang chok, dia mengerang macam kita berkasar dengan dia. padahal dah angkat paling lembut dah. Macam dia sakit satu badan.

8- Tidur di tempat tersorok. Ya, dia tidur ntah mana-mana. Sampai mencari-cari kitorang laki bini. Selalu panggil chookkk.. dah terjogol dia dah.
cube tengok bulu dia. masa ni demam.. lain kan?
9- Bulu dia jadi macam meremang. Ayu tak reti nak explain. Tapi bulu dia memang jadi lain. macam kembang kembang tak terurus sikit.

10- Badan dia panas sangat. Kucing badan dia memang hangat tau. tapi kalau hangat luar biasa tu, kita akan rasa lain..
chok dalam cage masa jumpa vet.

Rawatan :

1- Air kelapa

ni langkah pertama ayu buat. Malam dia demam tido sampai berjam jam tu, rasa badan dia memang panas sangat, terus pi mydin taman rinting bungkus air kelapa. Kasi dia minum. Even dia menolak. paksa gak. Kat kampung pun dulu gitu, xkira lah kucing ayu sakit apa, mesti mak kasi air kelapa. termasuklah kalau kucing makan racun, kalau cepat kasi air kelapa, insya allah selamat.

2- bawa ke veterinar.

kebetulan the next day tu suami ayu cuti. so, dia bawak gi vet kerajaan. Masa jumpa ke klinik tu, vet kata chok demam panas. Masukkan termometer kat anus dia, doc dapat bacaan 40 darjah celcius. Kata doc, dia demam panas. Terus kena injection. Alhamdulillah chok tak lari. cume dia mengerang marah je kata suami ayu. Chok juga diberikan ubat demam & multivitamin.

3- Kerap bagi air.

Masa ni kucing memang tak nak minum or makan. Tapi nak tak nak kena juga force feed dia. especially air. sangat perlu. sangat sangat! sekerap yang boleh ya.. ayu kasi air guna syringe. 2 jam sebelum kasi ubat demam dia, ayu force feed dia air kelapa, dan sekejap sekejap ayu syringe dia air masak.

*air kelapa jangan bagi sekali dengan ubat ya, nanti tiada effect.



ubat demam dan multivitamin chok

chok dapat kad dah.

Alhamdulillah. genap 3 hari tak makan sampai jadi melidi dan tak mengiaw manja, tiba tiba chok mendekati kami sambil ngiaw ngiaw halus. suara cam serak. Suap dia makan. Alhamdulillah dia nak. Even sikit je..

dah mula makan. tapi nak kena suap. kurus dah dia masa ni kan.

Setelah seminggu lebih baik demam, chok pun dah kepoh semula dan dah mula berselera kembali. Dan dah mula jugak kacau orang nak menaip sampai tertido depan pc. hehe

sampai tido dah busuk ni.
 :)

18 September 2014

Ayu Jual Barut Baby?

Assalamualaikum

Asalnya tidak terniat nak meniaga barut baby homemade ni. Ayu sekadar cuba jaya mengikut tutorial di internet sebagai persediaan buat barut anak sendiri sebab mak ayu kata barut di kedai baby jual tu terlalu lah kecil dan kejap aje dapat menutupi perut baby nanti.

Bila ayu dah try buat guna flannel dan cotton yang ada dalam koleksi ayu(sebelum ni jahit suka suka je) ayu mendapat tempahan dari rakan rakan terdekat yang mana ada yang untuk bakal baby sendiri dan juga ada yang jadikan hadiah untuk rakan-rakan atau sedara mara yang bakal menimang cahaya mata.

Contoh barut fabrik flannel yang ayu jahit.

Fabrik flannel yang ada dalam koleksi ayu. Ni untuk belah luar barut.

Bermula dari situlah, sambil-sambil buat untuk anak sendiri, sambil lah menjahit tempahan kawan kawan. Ayu ada kan beberapa jenis corak dan koleksi flannel untuk pilihan pembeli.

1- Fabrik
Masa cuba jaya tu ayu buat luarnya cotton dalamnya flannel. Tapi untuk jualan, ayu rasa baik ayu guna fabrik yang baik luar dan dalam. Maka, ayu guna material flannel bercorak di luar, dan flannel plain di bahagian dalam.

2- Ukuran/Saiz
Ayu buat 1 saiz sahaja. Iaitu ukurannya 19" x 6" (+-) yang mana mengikut bacaan dan pengalaman QC (mak ayu) barut boleh dipakai lama.

3- Harga
Untuk fabrik flannel luar dalam yang sangat selesa dan sesuai untuk bayi ini, ayu jual dengan harga :
3 pcs - RM 18
6 pcs - RM 34
9 pcs - RM 50
12 pcs - RM 66

4- Ciri-ciri
*ukuran 19" x 6" yang cukup lebar untuk menutup perut ke dada bayi.
*material yang cukup lembut untuk kulit bayi.
*material luar yang cantik dan kemas.
*bahagian belakang barut melengkung untuk elak kena najis bayi.
*boleh pilih corak kain dan warnanya.
*sesuai jadikan hadiah, dan ayu boleh pos terus kepada penerima hadiah.

5- COD / Poslaju
Kalau ada yang nak jumpa dan ambil barut, sekitar JB boleh COD di Permas Jaya. Kalau poslaju pula RM6 semenanjung, RM9 sabah sarawak. Untuk kuantiti 12 pcs ke bawah.


Sebarang urusan pertanyaan/tempahan boleh terus email ayu : ayuzan@hotmail.com atau sms ayu 0103787836.

17 September 2014

Cabaran 30 Hari :Hari 17 -5 Perkara Yang Ayu Zan Rindukan

assalamualaikum

Apa yang ayu rindukan?

1- Saat bersama arwah abah.

Alfatihah buat abah ayu Mohd Zan Bin Lani.
Rasanya tak yah ulas. Nanti mengundang air mata. :(

2- Zaman duduk asrama sekolah menengah.

5 tahun weh dok asrama SMK Bandar Maharani Muar. Haruslah merindui tiap saat di sana. Kawan-kawan, surat raudatul firdaus, dewan makan mariamah, basuh baju sambil nyanyi dan macam-macam.

3- Zaman kanak-kanak

Ayu kan lasak. sangat lasak. selalu je jatuh parit la, tersungkur la, buat 'up' tayar basikal depan dan jatuh, curi-curi pinjam basikal arwah atok. hehe. ayu rindu kelasakan tu.

4- Pasar malam permatang pauh

tak ingat apa nama pasar malam dekat umah sewa masa study kat politeknik seberang perai. tapi ayu rindu nak makan kuih telinga keling yang dia buat bulat-bulat tu. hehe. pastu jual. seringgit dapat banyak wo. kat sini telinga keling dia ada 4 lobang.

5- Rindu nak tengok wayang

Dah 3 bulan lebih kot tak tengok wayang. hihi. demi menjaga tahap tumbesaran anak dalam kandungan, ayu avoid dulu gi pawagam sebab bunyi dia kuat kan. tak elok untuk baby. So, ummi dia tahan dulu. hehehe

Sekian

Entri Cabaran 30 Hari :


Suntikan ATT atau Kancing Gigi

Bagi rakan bloggers yang pernah hamil mesti tahu kan suntikan anti tetanus ni diberikan sebanyak 2x kepada yang hamik sulong macam ayu ni.

Tadi pagi ayu dapat suntikan pertama iaitu ketika 24 weeks usia kehamilan. Dan suntikan kedua pada 28 weeks nanti iaitu pada 15/10/2014.

Ayu ingat tak sakit atau mungkin mcm kena gigit semut je. Tapi... Rupenya.. Sakit ya ampun.. Ketika menaip ni dah 6 jam ambil suntikan pun masih lagi terasa kesakitannya. Kebas dan lenguh dari lengan ke jari-jari. Dan tempat suntik tu memang BERBISA.

Dan ada beberapa orang rakan yang ayu temuramah semua dok kata memang 2-3 hari sakit tak leh angkat tangan dan siap ada yang demam. Ada kawan ayu kata, time dia nak buka baju pun nak menangis tahan sakit.

Boleh sebenarnya kita menolak untuk ambil suntikan ni sebab tujuan suntikan adalah untuk elak dari jangkitan ketika proses kelahiran nanti. Sebab dulu kan orang ramai bersalin dengan bidan-bidan dengan perkakasan yang tidak dijamin kebersihannya, sebab tu lah ATT ni diwajibkan. tapi, lebih baik mencegah dari mengubati.

Wallahua'lam. Terpulang pada diri masing2 nak ambil suntikan ATT ke tidak..

Boleh rujuk blog dr Zubaidi untuk penjelasan lanjut.

Nota : Hopefully cepatlah ok tangan ni. Nak drive pun lenguh semacam dah tadi.

16 September 2014

Cabaran 30 Hari :Hari 16 -Siapa,Bagaimana Ayu Zan 10 Tahun Lagi

Assalamualaikum

ayu 10 tahun lagi?

insya allah..

ketika itu,

  1. ayu berusia 35 tahun.
  2. dah dapat kot rumah idaman.
  3. makin kukuh perniagaan Ayu Zan Gallery
  4. mungkin masa tu dah ada anak 2 atau 3. hehee

itu je yang terlintas buat masa ni. hehehe.. 

sekian :)


Entri Cabaran 30 Hari :

15 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 15 : Surat Untuk Seseorang

Assalamualaikum

lama bertangguh dah ni.. tapi still ayu nak teruskan cabaran.

Surat ni ayu tujukan buat anak yang dalm 3 bulan lebih je bakal ayu lahirkan.

Buat anak ummi yang dikasihi,

Masih ummi ingat lagi tarikh 5 Mei 2014 ummi dan daddy dapat tahu yang ummi mengandungkan anak ummi yang dikasihi ni.

Allahurobbi.. penuh rasa kesyukuran ummi dan daddy panjatkan kehadrat illahi. Hadiah yang ditunggu oleh ummi dan daddy. Terus tak sabar rasanya nak menatap wajah anaknda tersayang ni.

Masih ummi ingat lagi, masa ummi kerap spotting dan disahkan doktor threatened miscarriage, ummi menangis sungguh. Kerana makin hari ummi makin menyayangi anaknda. Ummi terasa sangat sangat tidak kuat seandainya ummi kehilanganmu sayang.

Masa ummi mengandungkan 24 minggu sayang ummi ni, ummi dan daddy bertambah teruja dan tak sabar nak tatap wajah kesayangan ni. Walaupun masa scan tu anak ummi punya sleeping time, ummi tetap seronok tengok anak ummi ni. Siap dapat tengok anak ummi ni menguap. berkali kali sayang ummi ni menguap. hihi. comel sangat. senyum senyum daddy tak sudah masa tu tau sayang.... Cume tu lah, gaya tidur anaknda ummi ni macam ummi, mengiring, so dapat tengok sebelah je sayang. Tak pelah, anak ummi nak kasi suprise kan? hihi.

Wahai harta ummi dunia akhirat,

Jadilah hamba Allah yang mentaati segala suruhan dan perintah Allah. Jadilah anak yang baik soleh/solehah agar bila ummi daddy tiada di alam fana ni nanti, putera/puteri ummi dapat mendoakan ummi daddy di sana.

Ummi daddy menyayangi kamu dunia akhirat....

tepek gambar baby masa 6 bulan. Tido mengiring. dan sebelah muka dia tali pusat kot doc cakap. so, tak dapat nak menengok penuh. hhihihihi. repeat scan 7 bulan kata doc.

Nota : doakan ayu selamat melahirkan kesayangan ayu ni ya.. due date jangkanya 9/1/15.

14 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 14 : Cerita Kasut Ayu Zan

Assalamualaikum

Cabaran ni cerita pasal kasut. Apa yang terlintas di minda ayu cume nak cerita kasut yang ayu pakai sekarang. hehe..

dulu masa keje bank, ayu pakai jugak simple heels, simple wedges yang tinggi tu. Lepas benti bank, pakai sandals larrie, crocodile, dan sewaktu dengannya je. dan sekarang sejak bakal bergelar ibu, ayu rela pilih kasut flat bertutup. :) selesa sangat. Habis ayu ayak kasut pemberian suami masa raya haritu ke sana ke mari. gitulah kalau dah tersuka kat sesuatu.

kasut oren kesayangan
Ayu memang spesis jarang beli kasut. beli kasut dan pakai sampai lunyai, pastu baru beli baru. hehehe..

kasut hantaran

Kasut hantaran ni pun 1x je pakai. Pastu simpan. Konon sayang nak pakai. hihi.. Sekarang pregnant dah, ntah bila nak memakainya. hihi


Sekian tu jelah dulu kisah kasut. Ayu sekarang dok seronok nengok kasut baby je. hihihi

tomellll

13 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 13 : 5 Blog Kegemaran Ayu Zan

Susah gak soalan ni. Sebab terlalu banyak blog yang ayu suka.

:)

antaranya ialah :

1-  http://www.benashaari.com/

Tentu korang tau blog siapa ni. Sangat terinspirasi dengan beliau sejak bertahun dulu ayu blogging dengan blog lama. selalu jadi silent reader je. baca kisah kisah dan sharing dari beliau.

2- http://sebarkanbahagia.blogspot.com/

Blog milik ustazah fatimah syarha. Sangat berinformasi.

3- http://www.hasrulhassan.com/

HH ni pun ayu suka. sebab beliau banyak bantu ayu mengenai skills berblog. mengenai keyword-keyword. tu semua banyak bantu ayu.

4- http://saifulislam.com/

Blog ni milik ustaz hasrizal.. tentu korang kenal kan? Sangat berinformasi. Yela.. kite ni ilmu ciput di dada.. haruslah suka pada blog-blog begini.

5- http://www.ayuzan.com/

Blog sape kah? hihihi. blog sendiri. Mestilah suka dan sayang blog sendiri kan. hihihi


Entri Cabaran 30 Hari :

11Wishlist!

Sweet September Giveaway by Mellya

Assalamualaikum

Jom join GA dari mellya ni.

KLIK banner untuk join ya...
blogger sponsor tasbih
Klik Banner untuk join

nota kaki : Ayu ada sponsor hadiah tasbih 2 set. :)

1st Giveaway by Melangkau Garisan with love

Assalamualaikum

join GA lagi.
manatau kot bertuah...
hehehe

aamiinn

klik banner untuk join

Simple Segmen By Ainim Rashihah

Assalamualaikum...


support GA kekawan blogger.hehe

Hari cuti begini, Ainim nak buat simple segmen khas buat pengikut dan juga pembaca blog AinimRashihah.blogspot.com. Segmen ni kita main klik klik je tau.

Syarat segmen pun mudah sesangat.
1 - Buat satu entri dengan tajuk "Simple Segmen By Ainim Rashihah"
2 - Terbuka untuk pengikut dan pembaca blog ini. Kalau belum, sila follow dulu ya.
3 - WAJIB klik setiap link 'This' di bawah ini.
4 - Copy coding yang diberi ini, dan paste ke HTML. Dah siap ikut semua step, Tinggalkan URL            penyertaan di kotak komen dibawah ini ya.

Segmen ni berlangsung sampai hari Ahad, 14 September 2014, jam 8pm je ya. Dah nama pun simple segmen kan. Selamat bersegmen semua.

12 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 12 : Wishlist Ayu Zan

Assalamualaikum...

setiap orang ada wishlist kan? tak kiralah berbentuk harapan ataupun barangan mahupun tempat nak dituju.

ini antara wishlist ayu..

1- Nak tunaikan haji dan umrah. Rasa bertuah andai jadi tetamu Allah.

2- Nak jadi isteri dan ibu yang terbaik buat suami dan bakal anak-anak. Jadi isteri solehah.. dan jadi syurga buat anak-anak. Syurga anak adalah ibu. Syurga isteri pula adalah suami.. tak gitu?

3- Nak setup Ayu Zan Gallery secara realiti. Sebab sekarang ayu niaga dari rumah secara online sahaja. Orang lagi yakin dengan kedai realiti kan?

4- Nak ada rumah sendiri. Sebab sekarang menyewa kuarters. Rasanya lebih selesa dapat hidup berkeluarga membesarkan anak-anak di ruang rumah yang lebih selesa. Kalau boleh nak yang atas tanah. Sebab sekarang menyewa kuarters ni dok tingkat 3 kan..rasanya lebih selesa sampai rumah, bukak pagar dah boleh masuk rumah. :)

5- Nak ada DSLR. hihi. :)

Ok jom tengok entri-entri berkaitan cabaran ini

Entri Cabaran 30 Hari :

11 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 11 - Kenangan Lucu Zaman Kanak-kanak

Assalamualaikum

ketinggalan cabaran nampaknya ni.

okeh. banyak sebenarnya yang lucu..yela budak-budak kan. hehe

kita pilih pilih la ye..

Menangis sebab dapat 98% masa exam tadika 5 atau 6 tahun.

ayu ingat lagi.. masa ni kat tadika kemas. pun ada exam gak masa tu exam bahasa melayu. eja eja kot. ayu dapat 98%, ala.. salah sikit je. silap eja sikit kalau tak silap. Ayu boleh nangis-nangis sambil tanya cikgu..

"Cikgu...kenapa saya tak dapat 100%?"

hihihi.. sadis betul bila dok ingat balik. dan ingat lagi jawapan cikgu ayu penuh kesabaran.

"Ayu salah sikit, jadi kena tolak markah. Tapi masih dapat A..."

Ayu tetap tak lega pun dengan jawapan tu.. haha.. siap balik ngadu kat mak sebab sedih tak dapat 100.

hihihi

Jatuh parit.

Ayu dok membesar di kampung yang di tepi jalan raya sepanjang kampung ada parit. Masa tu baru mula belajar kayuh basikal tanpa roda 4. Kira belum buang roda kiri kanan extra tu dan basikal pun comel je. Ayu bengang sebab kekawan dah pakai basikal besar sikit dan tak de roda tepi tu. Ayu cuba la pakai basikal kawan tu, dan... ayu jatuh dalam parit masa melalui jambatan kayu rumah dia.

hitam legam ok. sebab kampung ayu tanah gambut. Apa lagi, habis kena gelak la..

balik rumah dah nangis dulu sebab takut kena marah dengan arwah abah, rupanya...mak abah gelakkan juga...

*nasib tak kena marah* hihi

sekian tu dulu la ya yg ayu sharing..


Entri Cabaran 30 Hari :

10 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 10 : Apa di dalam handbag Ayu Zan

Assalamualaikum.

Apa yang ada dalam henbeg ayu?


1- Purse
2- Kunci kereta & Rumah. - Kura-kura tu kunci kereta. Yang keychain rumah tu, kunci rumah.,
3- Pen
4- Minyak Kayu Putih
5- Susu Kambing Dherbs
6- Bedak
7- Lipbalm
8- Sealer (dat pink purple tu) kalau beli biskut or makanan, boleh ayu seal tak masuk angin. heee.. :0
9- Handphone(tiada dalam gambar sebab buat snap gambo beg)

Sekian itu aje. sikit je ek? tu pun penuh. pasal henbag pun bukan besar...tu pun kekadang ayu tumpang sling bag somi. malas nk bawak sejak mengandung ni.hehe

Jumpa cabaran seterusnya.
#kbba
#kelabbloggerbenashaari
#cabaran30hari

Entri Cabaran 30 Hari :


09 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 9 : 5 Lelaki Yang Menarik Perhatian Ayu Zan

Ok.. Tertinggal dah berapa hari dah ni. Sekarang kita teruskan cabaran kita.
5 lelaki yang menarik perhatian ayu..pendek kata. Type lelaki yang ayu suka la kan? Ayu kalau cakap lelaki je, ingat suami. Sebab tu terhampir dengan kita yang isteri ni kan.

1- Soft Spoken Eh. Nombor 1 soft spoken? Hihi.. Yep. Ayu rasa antara sebab ayu suka kat encik suami dulu pun sebab dia soft spoken. Sampai sekarang gitulah dia. Tengok dia cakap dengan mak dia pun soft je. Harapan dan doa ayu baby dalam rahim ni pun ikut soft spoken daddy dia. Biar sejuk hati ummi ni. :)

2- Rajin jawab call/reply sms@whatsapp. Eh. Dah kawin pun masih penting ok. Buatnya urgent.. Tak ke bahaya mengabaikan sms/call dari puan isteri. Hehe. Tapi kalau ayu ngengada whatsapp suami tanya camni "kita nak beli tilam baby warna apa ya?" Yang tu kalau suami reply lambat, ayu tak ler marah. Sebab bukan penting sangat. Hihi... Kekadang ayu memang suka mcm tu. Tetiba whatsapp.. Ajak bual2. Padahal orang tu tengah bz keje. Especially hari jumaat ayu cuti, si dia keje.

3- Suka makan apa ayu masak. Hihi. Pakej, kalau puji sekali lagi best even masak nasi goreng bodo bodo je. Hihi.

4- Penyayang. Suka budak..sebab nanti nak jadi daddy kat anak-anak. Kalau menyinga je.. Kesian anak anak. Suka kucing. Eh eh. Ni masuk kriteria gak. Sebab kalau ayu je sorang suka kucing, tak bestlah...
gambar zaman anak dara dengan gitar encik pakwe.ehehe

5- Gitaris. Eh? Yela.. I mean, ayu suka yang jenis hobby indoor punya. tak suka jenis melepak kat luar contoh hujung minggu gi memancing 1-2 malam. Tinggal daku sesorang. Oh, tak sukanyaaa.. Kalau dia main gitar kat rumah tak pe lah. Hihi.. Cume jangan main lagu kasar2 tu.. I is bingit telinga.
Sekian.


5 je kan?

Jumpa cabaran seterusnya.
#kbba
#kelabbloggerbenashaari
#cabaran30hari

Entri Cabaran 30 Hari :


08 September 2014

Khasiat Minyak Zaitun Untuk Ibu Hamil

Assalamualaikum

Harini ayu nak sharing mengenai khasiat makanan sunnah buah barakah ni iaitu buah zaitun.

Diriwayatkan dari Imam As-Shadiq, "Apapun yang dimakan, diminum dan dihirup ibu selama masa kehamilan, Allah SWT juga memberikannya kepada anak."

Jadi. Kena amalkan makanan yang baik baik supaya anak pun dapat khasiat baik. Ayu amalkan makan kapsul minyak zaitun ni baru lagi. Dalam sebulan kebelakangan ni. 

Jadi, jom ayu kongsikan khasiat dan keberkatan olive oil ni buat ibu mengandung.

1- Membantu melancarkan proses buang air besar.
Biasa sangat kita dengar kalau ibu hamil, sembelit masa membuang. Ayu belum sampai tahap tu. Tapi sejak masuk 5 bulan haritu dah mula dah rasa tak selancar sebelum ni. Tapi alhamdulillah..ayu rasa bila amalkan minyak zaiton sedikit sebanyak membantu kelancaran proses ni. Hari-hari masih detox. :) tapi kena bantu dengan minum air kosong yang cukup dan makan serat ya...

2-Minyak zaitun makanan janin.
Macam di ulas dalam hadis di atas, apa ibu makan, dapat kat anak. Apa yang ayu baca, minyak zaitun ni boleh cantik/putihkan kulit anak dan bersihkan hati. Putih tu tak pastilah sebab ayu dan suami bukan spesies kulit melepak, tapi kalau bersihkan hati tu memang ayu suka baca. Moga bersih hati fizikal dan nurani jadi anak sihat dan baik. Dan ayu ada dengar, bersihkan hati tu maksudnya lancarkan fungsi hati. Jaundice tu kan masalah fungsi hati, jadi minyak zaitun dapat kurangkan risiko bayi demam kuning. Mudah-mudahan..

3-Minyak zaitun sebagai minyak urut.
Yang kapsul ayu makan. Yang jenis cecair, ayu buat urut kaki. Sebab minyak zaitun boleh lancarkan peredaran darah. Lagi-lagi ibu hamil ni mudah sakit kaki. Lenguh kot. Bila kena urut..lega...

4- mudahkan proses melahirkan.
Banyak juga ayu dengar dari orang-orang mengenai statement ni. Kalau betul, alhamdulillah.

5- guna sebagai pelembab untuk kulit.
Masa hamil kan merekah semua sebab pembesaran perut, payudara, punggung dan hampir 1 badan. Jadi, sapuan minyak zaitun ni dapat juga bantu kulit untuk lebih elastik dan kurangkan strechmark.

Banyak lagi mungkin yang belum habis ayu kaji. Tapi sekian dulu yang ayu nak share harini. Jom amalkan minyak zaitun ni.


 Ayu beli kat kiosk jual ubat/jamu/produk kecantikan. Kat mana-mana ada jual.

Ayu makan yang ni :)


Cabaran 30 Hari : Hari 8 : 5 Lagu Cinta Kegemaran Ayu Zan

Assalamualaikum
Tiba kita di cabaran hari ke-8 iaitu 5 lagu cinta kegemaran ayu zan.
Ayu ni bab muzik memang fail sikit. Jarang dengar lagu kecuali masuk kereta buka radio. Bab lagu ni biasa serah kat encik suami sebab beliau dari zaman belajar dok petik gitar. Jadi haruslah biasa dengan pelbagai genre lagu.

Tapi sejak dah kawin dengan beliau selalu gak jamming kat rumah. Amboii.. Siap jamming. hehe. tak lah.. Dia petik gitar.. Ayu jadi penyanyinya.. Pastu rakam..dan dengar sendiri dan gelak sama-sama. Tak upload kat youtube pun, karang glamor sangat pulak laki bini sebab suara penyanyinya macam suara kanak-kanak rebina.hihihi

Tapi ayu sahut juga cabaran ni dengan perkongsian 5 lagu yang ayu terkesan.hehe

1- Arjuna Beta - Fynn Jamal

Eh. Ni lagu cinta ke? Yesss.. For me, arjuna beta ni lagu cinta ibu pada anaknya. Bukankah cinta ibu tu teragung setelah cinta Allah dan Rasul? Sangat terkesan dengan muzik dan liriknya even masa tu 1st time dengar. Sekarang ni lah ringtone kalau orang call.hehe

2- Restu Cinta - Taleeb Mizad

Lagu ni kira-kira last year baru mula terjebak. Taleeb ni asalnya budak you tube yang suka buat cover lagu-lagu. Dikenalkan oleh suami sebab taleeb ni sama study dengan beliau di Matrikulasi & UTM. terjerat dengan lagu Restu Cinta yang aku kira bergenre pop (mungkin). Lagu ni berkisar cinta halal antara suami isteri. Faham memahami dan sayang menyayangi.

3- Lucky - Jason Mraz

Eh. Season dah lagu ni ye dok? Ya.. Tapi ayu minat. Sebab lirik dia kot. Lucky Im in love with my best friend la..laaa..laa..

Dan sebab lagu tu membuai perasaan ayu kot  haha. Cit!

4- Marry You - Bruno Mars

Lagu ni pun ayu suka. Suka. Suka. Hihi. Pernah jadi ringtone ok. Hihi. Classic gitu.hihi

5- Dengarlah Bintang Hatiku - De meises

Lagu ni ayu suka sebab selalu perasan suami nyanyikan untuk ayu. Yela.. Aku la kan 'bintang hati dia' dalam lagu tu. Hihi. Sebab suami selalu petik gitar dan nyanyi lagu ni. 2,3 hari sekali paling tidak. Hihi. Suka betul dia lagu ni. Pastu jebakkan diri ayu kat lagu tu juga. Hihi.


:)
Sekian. Tu aje perkongsian ayu. :)

#KBBA
#Cabaran30hari
#kelabbloggerbenashaari


Entri Cabaran 30 Hari :


07 September 2014

Pregnancy : Minum Air Gula & Blood Pressure

Assalamaualikum
Masa 1st checkup hamil ayu datang dgn berat 53kg. Sekarang da nak masuk 23 week berat 55.2 kg.
Awal hamil zaman muntah muntah berat drop 3kg lebih. Sekali lepas raya ritu sebulan naik 2.5kg. Amik!!! Haha. Nurse pun remind. Next two weeks, naik lagi minum air gula ya.. Dan ayu kena ambil blood pressure 5x seminggu.

So sepanjang 2 minggu 3 hari bermula tarikh temujanji tu. Ayu pun puasa 3x, kawal sikit-sikit nafsu makan meluap ni. Hari hari timbang tetapnya naik. Huhu. Dan masa hari appoiment dengan nurse minggu lepas timbang.. Naik 1.4kg. Ayu fikir ok lah..sebab 2 minggu 3 hari kan. Tapi nurse kata TIADA KOMPROMI. Naik patut 2kg sebulan. Ni baru 2 minggu(padahal dah lebih 3 hari) patut naik 1 kg je. Eh eh..ingat senang ke nak kawal camtu. Ayu dah cukup mengawalnyaa.. Huaaa...

Sebak dada ummi ni baby. Dapat  arahan minum air gula dan kena buat bp lagi 5x. Sebab naik lebih 400 gram ayu kena minum air gula. Aduhai.. Sedih juga rasa sebab mostly kekawan ayu yang kena minum air gula tu berat terlebih sampai 2-3kg sebulan baru kena minum air gula tu. Misi siap cool down kan ayu. 

"Tak pelah..awak minum je. Kalau tak de problem, tak delah kena ulang lagi. Pasni jaga je berat ya..." Ayu stressss masa tu. Padahal salah sendiri, sape suruh kuat makan..hihi

Balik jumpa misi. Ayu moody betul. Tak masak pun petang tu. Selalu balik keje terus pung pang pung pang kat dapur. Dari pukul 4,30 sampai 6.30 tunggu je hubby balik sebab nak ngadu ngadu. Hihihi.

Sekarang appoiment 1x dlm sebulan je hubby teman. Sebab tak sampai hati rasa asik suruh suami excuse keje sebab bini dia ni banyak problem dari awal. Masa berat turun, kena timbang beberapa hari sekali. Dan appoiment 2x sebulan. Pastu berat naik kena buat bp 5x seminggu dan appoiment 2x sebulan.

Atas nasihat mak dan suami. Ayu positif. Mudah-mudahan sihat.. Tak de sangkut masa test gula tu dan buat bp 5x seminggu tu baguslah.. At least, ummi tahu yang ummi cukup sihat untuk hamilkan baby. Tak de darah tinggi pun. Paling tinggi 110/75 tu pun time penat gila drive balik keje. Kalau sabtu lepas hubby hantar..bp pun jadi 95/60 je. Hihi

Masa week24(6bulan) 15/9 minum air gula. 17/9 suntikan dan dental appoiment dalam hari yang sama. 2 hari gamaknya nak berulang ke KD.

Rasa nak ambil annual leave. Tapi tak banyak baki dah tahun ni. Tak sedap sampai 2hari nak mintak keluar takut gak pengetua bising. Nak ambil salah 1 hari untuk cutilah. Tak sure mana satu lagi lama kena stay kat KD tu.

Nota: sesiapa nak cari sponsor GA..ayu cadang nak sponsor tasbih. Boleh PM kat FB : Noridayu Zan. Nak buat GA sendiri belum ada kesempatan.


Cabaran 30 Hari : Hari 7 : Sejauh Mana Pentingnya Pendidikan Kepada Ayu Zan

Assalamualaikum
Tiba di cabaran hari ke 7. 



Sejauh mana pentingnya pendidikan pada ayu?

Sememangnya pendidikan ni SANGAT! DAN SUPER PENTING.

Pendidikan ni general. Bukan tertakluk pada sijil atas kertas samada orang tu ambil Master mahupun PHD. Tapi pendidikan ni tertakluk pada bidang masing-masing. 

Contoh, nak jadi seorang pemain bola sepak professional, secara peribadi ayu rasa diorang punya tahap pendidikan bukannya nak dapat PhD baru dikira berjaya, tapi latihan, skill dan pengalaman tu lah pendidikan yang tersesuai dengan mereka.

Begitu juga kalau kita ulas pentingnya pendidikan(ilmu) sebelum bernikah. Kalau tiada ilmu, nikah tak ikut saluran, pembinaan institusi keluarga pun akan jadi masalah.

Tiada ilmu mengurus kewangan juga jadi pincang kita.

Apa pun bidang. Apa pun cabang. Pendidikan tetap penting. Sebab tu lah kita sendiri pun jangan pernah berhenti belajar. Sebab hidup ni pun penuh dengan macam-macam ilmu Allah yang kita tak kan habis explore...

Tq. Sekadar pendapat umum dr ayu..

#cabaran30hari
#kelabbloggerbenashaari

Entri Cabaran 30 Hari :



Cabaran 30 Hari : Hari 6 : Apa Yang Ayu Zan Makan Harini?

Assalamualaikum.

Ketika entry ni ditaip, ayu tengah minum. Bawak sarapan ke tempat keje. Air buat kat rumah "air teh" masuk dalam flask pink comel dan beli kuih karipap inti ayam kari telur 2 keping rm1.

Tapi gambar karipap tak sempat snap. Dah kena ngapppp!! Hihi

air teh tarik homemade

Entri Cabaran 30 Hari :

06 September 2014

Kucing Di Pukul Sampai Hampir Mati

Assalamualaikum..

Entry kali ni penuh emosi. Petang tadi adik ayu whatsapp.

whatsapp adik ayu
Bagitahu kat rumah mak ada kucing lembik tak bermaya di sangka dah mati. Adik kejut, rupanya kucing masih hidup tapi dah lembik. dah nazak dah kucing tu.

mengikut kata adik, kucing tu nampak macam dah kena pukul mulutnya. Atau mungkin dilanggar. Tapi takkan langgar cedera kat mulut je ye tak?

Dan, ayu call mak dapatkan maklumat lanjut. Mak kata mungkin kucing malang tu dibuang oleh orang dan kucing tu gayanya telah dipukul. Pecah mulut mak kata.

maaf gambar kurang bermutu. kucing tu dah tak leh angkat pale dah.
Adik tak berani nak pusingkan gambar kucing tu. hanya berani ambil gambar sisi kucing malang tu. Menangis-nangis adik ayu, nurul fatihah berhadapan dengan situasi tu.

Ayu yang dapat whatsapp dari beliau pun menitis air mata. Betapa kejam manusia pada haiwan. Tak suka ke, alah bulu ke, alah bau ke, kucing tu curi ikan ke, benci sangat pun.. jangan lah buat gitu. Dahlah pukul sampai nak mati kucing tu, buang lak tu. Baik ko bunuh je dia!!!

Uwaaaa...sedih sedih sangat ni. Kucing tak selera makan pun ayu risau, lagikan kucing dianiaya macam ni.

Allahu robbi... sedih sangat..

note : Nanti ayu update lagi keadaan si malang ni ya. Doakan kucing ni kawan-kawan. Kalau panjang umurnya, panjang lah dia. Kalau tidak, apekan daya.. Kat kampung tak ada sape nak drive bawa ke vet. Mak cuba cara kampung, kasi air kelapa dan luka di ubat dengan minyak kunyit buatan sendiri.


Cabaran 30 Hari : Hari 5 : 3 Perkara Yang Saya Ingin Katakan Kepada Bekas Kekasih Saya

Assalamualaikum.

cabaran ke 5 ni agak unik sikit. Yela, kena buat ucapan untuk bekas kekasih pulok dah.hehe

Kena pulak ayu ni bukan kaki bercinta dulu-dulu. Kata suami ayu, masa sekolah ayu ni macam singa. Sape ngorat kena marah tapi masa sekolah pernah dok minat kat sorang tu jelah.
OPPPSSS!! hihihi. boleh la ek anggap dia tu bekas kekasih monyet. hehe.

ayu nak cakap :

1-I love u.
2-I love u.
3-I love u.

Dulu kekasih monyet. Sekarang kekasih dunia akhirat. hehehe

Mr husband :)