Nuffnang

17 September 2014

Suntikan ATT atau Kancing Gigi

Bagi rakan bloggers yang pernah hamil mesti tahu kan suntikan anti tetanus ni diberikan sebanyak 2x kepada yang hamik sulong macam ayu ni.

Tadi pagi ayu dapat suntikan pertama iaitu ketika 24 weeks usia kehamilan. Dan suntikan kedua pada 28 weeks nanti iaitu pada 15/10/2014.

Ayu ingat tak sakit atau mungkin mcm kena gigit semut je. Tapi... Rupenya.. Sakit ya ampun.. Ketika menaip ni dah 6 jam ambil suntikan pun masih lagi terasa kesakitannya. Kebas dan lenguh dari lengan ke jari-jari. Dan tempat suntik tu memang BERBISA.

Dan ada beberapa orang rakan yang ayu temuramah semua dok kata memang 2-3 hari sakit tak leh angkat tangan dan siap ada yang demam. Ada kawan ayu kata, time dia nak buka baju pun nak menangis tahan sakit.

Boleh sebenarnya kita menolak untuk ambil suntikan ni sebab tujuan suntikan adalah untuk elak dari jangkitan ketika proses kelahiran nanti. Sebab dulu kan orang ramai bersalin dengan bidan-bidan dengan perkakasan yang tidak dijamin kebersihannya, sebab tu lah ATT ni diwajibkan. tapi, lebih baik mencegah dari mengubati.

Wallahua'lam. Terpulang pada diri masing2 nak ambil suntikan ATT ke tidak..

Boleh rujuk blog dr Zubaidi untuk penjelasan lanjut.

Nota : Hopefully cepatlah ok tangan ni. Nak drive pun lenguh semacam dah tadi.

9 comments:

Khai♥Rin : anies said...

Syafakallah..

Cik Aann said...

saya pernah kena suntikan tu..doc pon dah cakap mmg akan rasa sakit..kena cucuk sebab terpijak kaca kat luar bilik hostel.. berdarah2 tak hingat masa tu..
jadinye pergi pusat kesihatan kena inject utk kancing gigi..
bengkak kot kat suntik tu..besar tapak tangan haa..
mmg makan hari baru reda.. jadi sabar jele..heheh

Tips Memilih Supplement Sendi Yang Betul

Rosmiza Ali said...

Assalamualaikum Ayu! Jalan2 sini dari Contest Blog Comel By Sheda Ucu! Salam kenal!
Huhu.. Sakit ke suntikan tu? belum pernah amik suntikan ni sebab belum ada rezeki preggy.. Huhu..
Btw done follow! #482..^^,
Rosmiza Ali Official Blog™

Izzati Talib said...

salam, sy follow sini ^.^

http://caraleezaty.blogspot.com/

Nor Azua said...

salam kenal sis sy follow sis #486. jemput ke blog saya ya www.norazua10.blogspot.com

QasehnyaRania said...

kan memang lenguh.xpa demi keselamtan bersama

azizah :) said...

iya memang berhari2 lenguh tu ayu..

Syahir Basharuddin said...

done following..jenguk2 la blog saya yer http://syahirbasharuddin.blogspot.com

Siti Rohaida Yusof said...

pengalaman ibu mengandung kan ayu...ehehe...