Nuffnang

07 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 7 : Sejauh Mana Pentingnya Pendidikan Kepada Ayu Zan

Assalamualaikum
Tiba di cabaran hari ke 7. 



Sejauh mana pentingnya pendidikan pada ayu?

Sememangnya pendidikan ni SANGAT! DAN SUPER PENTING.

Pendidikan ni general. Bukan tertakluk pada sijil atas kertas samada orang tu ambil Master mahupun PHD. Tapi pendidikan ni tertakluk pada bidang masing-masing. 

Contoh, nak jadi seorang pemain bola sepak professional, secara peribadi ayu rasa diorang punya tahap pendidikan bukannya nak dapat PhD baru dikira berjaya, tapi latihan, skill dan pengalaman tu lah pendidikan yang tersesuai dengan mereka.

Begitu juga kalau kita ulas pentingnya pendidikan(ilmu) sebelum bernikah. Kalau tiada ilmu, nikah tak ikut saluran, pembinaan institusi keluarga pun akan jadi masalah.

Tiada ilmu mengurus kewangan juga jadi pincang kita.

Apa pun bidang. Apa pun cabang. Pendidikan tetap penting. Sebab tu lah kita sendiri pun jangan pernah berhenti belajar. Sebab hidup ni pun penuh dengan macam-macam ilmu Allah yang kita tak kan habis explore...

Tq. Sekadar pendapat umum dr ayu..

#cabaran30hari
#kelabbloggerbenashaari

Entri Cabaran 30 Hari :



3 comments:

Nazlee Ismail PCL said...

Yer , amalkan pendidikan sepanjang hayat, setiap sesutu yg baru bg kita adalah pelajaran ilmu baru bg kita cuma kena bijak pilih yg baik utk diamalkan.

Fhatin Amelia said...

Setuju 200% ! Hehe

Mar Mansor said...

setiap hari,ada ilmu baru buat kita..