Nuffnang

29 January 2014

Testimoni Pelanggan Tasbih

Assalamualaikum

Semalam kat entri ini, ayu cakap nak share testimoni pelanggan tasbih kan. So, ayu share beberapa ya.. :)
alhamdulillah. :)
Customer ni beli banyak for her wedding... Syukur beliau sukakannya..

sempat pun.. syukur.. :)

Customer di atas ni dia order 1 minggu sebelum nak guna. Untuk aqiqah baby dia. Last minit sangat-sangat. Tapi, kalau just order tasbih without packaging doorgift, pasti sempatlah. Sebab boleh terus pos. :) jadi, lepas cuti CNY ni, sesiapa yg rasa tinggal 1 minggu nak majlis, masih sempat lg order. 

order 600 :)

Customer yang ni pulak, asalnya beliau order 10 pcs sahaja sebab nak cek kualiti tasbih katanya. Then, keesokkan harinya bila dah tengok tasbih mini pesona tu,alhamdulillah terus add order lagi 590 pcs untuk majlis walimah beliau. :) In Sha Allah tak kecewa dengan kualiti dan kecantikan tasbih tu. :) 

Kalau ada yang minat, nak beli tasbih sahaja secara borong atau nak beli yang siap di pack doorgift, just PM ayu. 

Ayu.
call/sms : 0103787836
email : ayuzan@hotmail.com

28 January 2014

DIY Nikah : Gubahan Coklat Hantaran

Assalamualaikum

Ayu ingat tak de ape dah nak share mengenai DIY nikah haritu. Tapi memandangkan ramai yang google tersangkut kat blog ayu mencari gubahan coklat hantaran. Gambar hantaran ayu share haritu agak kabur dan tak jelas. (memang sangat tak nampak).

Agak ayu dah lebih 5x dah cume ayu je tak sempat nak review.



So, ni ayu share ya, simple je dari ayu.  Just main pacak-pacak bungkusan beg coklat tu. dan cari bakul comel, kemudian isi penuh coklat kecil cadbury + choclairs. (actualy, bawah dia ayu isi kertas, sebab , bakul tu dah isi 2 kotak coklat kecil+choclairs pun tak mahu penuh juga. Agar nampak penuh ayu letak la kertas carik-carik belah dalam dia. hahaa. (harap jangan ada yang follow)


Yang bawah ni dari pihak lelaki. Yang ni cun. Suka ayu.. beli 1 bakul dan hias ikut tema, sumbat je banyak-banyak gula dan coklat. Muai sangat. sebab diorang kasi gula-gula tu banyak sangat-sangat. Puas ayu agih pada sedar mara. hehe. Suami kata, ni mak saudara beliau sponsor. 


Di harap 2 jenis gubahan ni dapat bantu para b2b yang sedang menggali idea tu. :)

Bisnes Doorgift Tasbih

Assalamualakum

Just nak sharing dengan rakan bloggers, ayu telah hampir 1 bulan lebih meniaga Tasbih sebagai doorgift secara borong.

Bertitik tolak dari semangat nak jadikan doorgift majlis nikah ayu dulu tasbih, ayu telah menjadikannya salah satu cabang bisnes kecil ayu.

Alhamdulillah.. Sambutan amat menggalakkan daripada pelanggan. Ayu dapat harga rendah, jadi ayu jual harga rendah lah ya. :)

Ada banyak jenis tasbih yang ada dalam koleksi stok ayu sekarang. Tapi, antara yang laju dan mendapat sambutan ialah 2 jenis ini :

Tasbih Mini Pesona

Tasbih Kayu Bermanik


Mungkin kerana designnya menarik dan juga harganya yang rendah, RM 1.XX mereka sudah boleh memilikinya, sebab tu ramai yang memilih jenis ini. Yelah, nak kasi doorgift ni sesuai yang comel,cantik, murah namun tetap ada manfaat.

kurang 100pcs : RM 1.80/pc + poslaju semenanjung RM6/ ss RM10

borong : percuma poslaju semenanjung
100-299 pcs : RM 1.50
300-499 pcs : RM 1.40
500-699 pcs : RM 1.30
700-899 pcs : RM 1.20
900+ : RM 1.00
1500+ : RM 0.90

Ada juga jenis tasbih digital. In sha Allah jauh lebih murah dari harga pasaran. Kalau kat luar tasbih digital ayu pernah beli dulu RM 5 paling murah. Tapi, kalini, ayu dapat jual dengan harga RM2.XX sahaja.


Pembungkusan Tasbih

Berdasarkan permintaan yang nak siap bungkuskan doorgift mereka, ayu sediakan 2 jenis packaging iaitu pack jimat dan pack uncang. Harga tasbih kena tambah sikit upah untuk pack. Ayu just pilih pembungkusan yang bermodal rendah agar dapat kekalkan tagline JIMAT tu. :) Lagipun jimat tak mesti tak cantik kan?



Nanti ayu share beberapa testimonial pembeli-pembeli ayu ya.. :)

Kalau ada yang berminat nak order, boleh berurusan terus dengan ayu :

Ayu.
call/sms : 0103787836
email : ayuzan@hotmail.com

27 January 2014

Risalah Hati

Assalamualaikum.

Ayu adalah salah seorang antara beribu pembaca & peminat novel fiqh, novel tarbiyyah, novel islami hasil karya Ustazah Fatimah Syarha.. Beliau study sarjana fiqh, jadi bila membaca karya berlandaskan ilmu dan kepakaran beliau, saya jadi suka dan yakin.

Sebelum ni pernah baca karya beliau, antara yang saya gemari Syabab Musafir Kasih, Sebarkan Cinta-Mu, Tautan Hati dan terbaru yang saya beli, Risalah hati. Risalah hati ni cebisan dari novel Aku Ada Wali (di dramakan di TV ALHIJRAH sekarang).

Dalam risalah ini, hanya tertumpu mengenai fiqh sekitar majlis pernikahan dan walimah.

Ayu membelinya ketika hampir-hampir nak nikah haritu. Itupun selepas ayu ber'private message' dengan ustazah fatimah mengenai isu inai. Mahu tahu fiqh berkaitan agar dapat ayu sempat betulkan yang salah dan tinggalkan mana yang tak perlu.. Isu fiqh memang banyak khilaf ulama, contoh isu seperti : wanita haid, boleh atau tidak masuk ke masjid? dalam buku ni kupas kedua-duanya. Memang khilaf ulama, ada yang kata boleh, dan ada yang kata tidak. Ayu mahu tahu secara dalam isu-isu fiqh ni agar tak kira khilaf mana pun yang ayu pegang, ayu tahu hujah dan ayu tahu dalil mana ayu pegang. Sebab, bila kita tahu, kita jadi yakin. :)

Banyak lagi isu dalam ni, contoh, ayu kan masa nikah ada cadang nak DIY pelamin kan (insyaallah recylce masa walimah juga)? dalam buku ini juga ada ceritakan si Qaniah Syumaila (watak utama) membuat mini pelamin beliau sendiri. :) Hukumnya HARUS selagi mana tiada unsur kesombongan, sekadar menjadikan memori & tempat memperkenalkan pengantin serta pengantin tidak membuka aurat. Jadi, tidak salah pun. Asalkan pengantin tak jadi 'ayam' ditabur beras. :)

macam-macam isu lagi seperti nasyid ketika walimah, kompang, sampul duit ketika salam, isu  mahar MUDAH atau murah dan macam-macam lagi isu fiqh yang seharusnya kita ketahui agar tidak tersalah tafsir.

risalah hati milik saya
Saya suka fenomena yang cuba diterapkan agar mengambil 'kesederhanaan' dalam urusan. Contoh ayu bagi : Walimah bukan hambar macam majlis kematian, bukan juga berdesing dengar orang karoke tapi memilih nasyid tanda syukur sebagai hiburan di hari bahagia. Nah! Islam itu membahagiakan. Bukan kejam sangat sampai hambar atau over sangat sampai tetamu nak berbual pun kena menjerit (karaoke kuat sangat), tapi hiburannya menyejukkan hati.

Untuk yang bakal bernikah, berwalimah atau ibu-bapa yang anaknya bakal nikah, risalah hati boleh jadikan sebagai kit menarik untuk bekalan anda. :)

Nak tau lebih, kena beli lah ya. RM 18 siap postage. Ayu pun beli online di sini : Sebarkan Bahagia Online

:) Just sharing.

26 January 2014

Gitar

Assalamualaikum

harini
saje nak tepek gambar.

gitar biru itu

gambar ni bahagian bawah gitar suami ayu.
gitar kapok ni berusia kira-kira 6 tahun dah sekarang. Dibeli oleh beliau masa study di Matrikulasi N9 lagi.

27 Januari
first time menyambut ulangtahun kelahiran sebagai seorang isteri kepada dia.

ucapan untuk diri sendiri :
Semoga Allah memberi peluang kepada ayu menjadikan medan rumahtangga sebagai jambatan menuju ke syurga.

:)

25 January 2014

Gambar Nikah Dari OP


assalamualaikum

Semalam ayu jumpa dengan sepupu merangkap OP ayu namanya Rasul. Haritu hired dia untuk ambil gambar nikah. Ramai sedara cakap gambar dia bagus. Tak amik apa-apa pakej, just guna khidmat fotografi beliau untuk ambil gambar dan masuk dalam hardisk je. Tapi serius tak nyesal pilih beliau sebab beliau seorang OP yang rajin. :)

Ayu memang plan nak printing sendiri. Sebab, ingat nak combine sekali dengan gambar walimah nanti.

So, ayu share sikit-sikit lah ye gambar nikah ayu. Just a simple kenduri among sedara mara terdekat sahaja. Simple pelamin DIY tu just untuk prop amik gambar je. hihi. In sha allah nanti walimah pun bakal jd prop amik gambar lg. cume mungkin nak modified sikit warna dan jadikan besar.

Jom layann.. Gambar bawah ni semua tak edit pape lagi. Tapi, da ok kot. hihi.


my wali. Adik lelaki saya. Sejuk tangan dia kalah pengantin.hehe
Aku terima nikah. Baju putih songkok haji tu saksi nikah ayu merangkap guru ngaji ayu. Dan baju hijau tu sorang lagi saksi.
sesi sarung cincin
serah mas kahwin.

we are husband & wife
orang penting dalam hidup kami. MOM, MIL, FIL. Redha kalian kami syukuri.... 

cinta hati saya. adik beradik dan mak tersayang.

ayu suka photo ni. so candid. Tu nama dia alamul huda, anak sulung kawan sebelah ayu tu. kerja dia malam tu adalah berlari. hihihi... comel gila sikecik tu. 

Kat atas ni 7/9 adalah classmate/schoolmate masa sekolah menengah. Ayu memang invite sikit je. Sebab lain-lain in sha allah walimah baru undang. Kawan ayu, kawan suami juga. Kami kan classmate dulu dulu. haha.

adik beradik mak.

ntah bila gambar ni

unexpected! tiba-tiba ada kek. haha

muka ayu? muahahahha.. pelik disitu.

Okay.. sekian. :) 

22 January 2014

Menu : Bubur Ayam Mudah

Assalamualaikum.

Bubur-bubur ni biasa orang sakit je makan. Hehehe.. Tapi, personally, ayu suka makan bubur, especially bubur ayam ni. Dan, kebetulan ada lah haritu encik abang tu ada mata ikan dalam mulut, tak berapa boleh nak kunyah-kunyah, jadi ayu pun masakkan lah bubur untuk beliau.

bubur ayam ala mcD
bubur ayam ayu

simple je bubur ni. tapi, personally ayu suka. sebab ada rasa ayam kan. Tak lah boring rasa kosong je kalau orang sakit makan..

bahan :

  • beras-ayu masak 3 genggam
  • ayam-cincang
  • lobak-dadu
  • bawang merah+putih+halia - ditumbuk
  • sup bunjut / rempah tumis
  • sedikit rempah sup


cara-caranya :

  • Panaskan sikit minyak, masukkan rempah tumis, bahan tumbuk dan rempah sup.
  • Masukkan ayam, dan lobak. 
  • Masukkan air dan masak hingga didih dan ayam masak. (jadi sup ayam)
  • Basuh beras, dan masukkan sup ayam tadi dan masak bubur seperti biasa dan jangan lupa perasakan dengan garam. :)
  • Hidangkan dengan serbuk lada hitam dan daun sup.

Nyum Nyum!!

nota : senang cakap, masak sup ayam dan masak bubur guna sup tu. hehehe. Ni cara ayu ya, mungkin korang ada cara yang lebih baik dan sedap. Selamat mencuba.... :)


21 January 2014

Hadiah Giveaway Dari Msred

assalamualaikum

macam dah agak lama ayu tak ada terima hadiah GA. hihi. Dan untuk pembuka tahun 2014, ayu telah memenangi GA anjuran Msred di entry penyertaan Bloglist Msred.

dan semalam ayu telah terima hadiahnya.

1- Keychain Ana Muslim yang comel.
2- 2 keping Penanda Buku bermagnet.

keychain Ana Muslim dan Penanda buku bermagnet

best tau penanda buku ni.. dia melekat je kan. tak delah, kalau kita bimbit buku, penandanya teralih atau terjatuh. :)

dan keychain tu ayu ingat nak hadiahkan kat seseorang kesayangan ayu yang sangat gilakan ana muslim. Semua komik ana muslim dia nak beli. Beliau ialah Nurul Fatihah.. My beloved little sis. Mesti dak kecik tu suka gila..

Thanks a lot kak Ms Red. Ayu kenal beliau masa blogging dulu-dulu, pastu kan lama ayu tak blogging, dan bila  kembali aktif, kami ber'keep in touch' semula.

kalau ada yang lum berkenalan dengan beliau, jom terjah! BLOG MS RED

love,
ayu

Menu : Puding Roti Kukus

assalamualaikum.

last week berweekend 3 hari bersama encik suami. Yela, kalau tak, ayu cuti jumaat sabtu, beliau sabtu ahad.. jadi, dapat lah 3 hari berminum petang bersama. :)

dimakan bersama sos kastard

Sebelum kawin lagi ayu dah gemar buat puding roti kukus, sekarang buat untuk encik suami pulak. Menu desert yang super senang. dan super sedap. Tu yang suka masak.

lepas kukus. :)

kalau korang tengah fikir nak masak desert, try la ni. dan ayu rasa ramai je yang dah selalu masak desert ni.

* resepi pernah dikongsi sebelum ni. cume ayu tambah telur jadi 2 biji dan tabur cip coklat.

bahan-bahan

Roti putih - ayu guna 5 keping - kuantiti secukup rasa
telur 2 biji
Susu cair - (setengah tin)
Susu pekat manis - 2-3 sudu besar 
Gula - 1 sudu 
esen vanila - 1 tutup
butter- 2 sudu besar cairkan. atau guna marjerin pun boleh
hiasan : 
kismis
cip coklat

cara-cara
  1. kocak telur + gula +esen 
  2. masukkan susu cair + pekat = kacau rata.
  3. sediakan loyang yang disapu butter tadi agar tak melekat.
  4. susun roti yang dipotong kecil dan sapukan butter cair tadi kat roti. (ni untuk bagi roti rasa lemak) korang boleh je curah rata butter tu kalau malas atau boleh sapu planta pada roti.
  5. lepas tu, masukkan bancuhan tadi ke atas roti yang disusun & tabur kismis dan cip coklat.
  6. Kukus selama 15-20 minit.
sos :

ayu guna susu cair yg ada baki 1/2 tin tadi + gula (ikut kemanisan yang digemari)  + air + tepung kastard (2 sudu teh) = masak sehingga dapat kepekatan yang disukai. tepung kastard dinasihatkan supaya bancuh dulu dengan air baru curah agar tak berketul.

selamat mencuba!! kalau korang longgok semua bahan then kukus pun mesti jadi punya, hihihi

20 January 2014

Menu : Half Boiled Egg On Toast

Assalamualaikum.

amboi.. panjang sangat nama menu. Tu bahasa inggeris, in malay.. telur separuh masak di dalam roti bakar. hihi. French toast kata suami saya, tapi french toast sebenar tu adalah roti celup telur kalau tak silap.

Ni pun bukan ayu yang buat. sebab kalau ayu yang buat sarapan memang sangat 'melayu' la jawabnya. Lempeng atau jemput-jemput. hihi.. Weekend lepas, encik suami nak makan sarapan ke'barat'an sikit, so, beliau amik inisiatif sediakan juadah ni.

encik suami yang masak tau, puan isteri tukang tengok. hihi


oh! sedap ok. sebab kami memang suka kan half boiled egg.. hihi

simple dish je pun, tapi ayu share juga lah ya sebagai antara RESEPI MUDAH di dalam blog ayu ni. )

cara-caranya...
  • sekeping roti, ditekap dengan cawan, atau sebarang acuan berbentuk bulat, petak mahupun love. Suami saya guna cawan je. 
  • Kemudian, panaskan kuali leper(yang tak lekat) dan letak roti yang berlubang tengah tu. 
  • Letak sedikit marjerin di tengah-tengah lubang tu. 
  • Pecahkan sebiji telur di bahagian roti yang berlubang tu..kemudian, taburlah serbuk lada hitam(kalau tak nak pun tak apa). 
  • Tekapkan baki roti yang ditekap tadi ke atas telur tadi, dan terbalikkan roti tadi. 
  • Biarkan roti di bahagian bawah tu garing kejap dan..
  • siap untuk dihidang bersama sos :)

korang boleh pelbagaikan cara ya. kalau tak suka half boil, boleh je nak dadarkan dulu kemudian letak sikit je ditengah supaya cepat masak. Boleh juga add cheese dan rencah lain.. Fulamak, kalau add cheese, lagi gempaq rasa dia kot. mesti dia cair di dalam. ihihihi.. ok tak pe, lepasni ayu try buat letak cheese.

love,

ayu

19 January 2014

Handphone Giveaway by Syuhada1981.com

Assalamualaikum

Ayu terpesona dengan GA anjuran blogger Syuhada ni. Hadiahnya memang best sangat. Dapat Handphone comel untuk pemenang Top Referral dan Minyak Wangi untuk pemenang berdasarkan random. Jadi, Ayu pun try lah. Kot kot lah ada rezki, Alhamdulillah, jika tak ada pun, ayu tetap happy sebab dapat turut menyokong aktiviti para bloggers. :)

Link GA - Klik Banner untuk Join

Syaratnya pun mudah je, tak ada langsung kena klik iklan atau sebarang syarat sukar... follow google, follow blog dan like fb serta buat entry. Rasanya itu syarat yang simple. :)

Senarai Hadiah

Top Referral

Louis Vuitton atau Gucci Handphone (bernilai RM450.00 setiap satu)  + RM 50.00 x 4 pemenang


Random

Solat Perfume (RM50.00 setiap satu) x 6 pemenang


Jom join!

TAMAT : 31hb Januari 2014

17 January 2014

Bunga Telur Felt

Assalamualaikum

Last month, 8.12.2013 ayu hadiri wedding sahabat di Felda Lui Selatan.

Dan, ayu dapat bunga telur felt dari keluarga beliau. Dan ayu tau, kawan ayu tu memang ada mesin potong felt (big shot), mesti dia yang buat sendiri. hehehe.. Rajin kan beliau?


bunga telur felt

bila dah susun susun kat pahar, nampak cute sangat-sangat. Meriah warnanya. Saje ayu nak share sini, sebab ayu sendiri tengah fikir samada nak DIY bunga telur or beli siap untuk majlis persandingan bulan 3 nanti. In sha allah ayu kekalkan kesederhanaan majlisnya seperti nikah haritu. Lagipun, Islam kan sukakan kesederhanaan... Jauhi pembaziran..

Manatau ada yang tengah google : Bunga Telur Felt, boleh la terinspirasi.

16 January 2014

DIY Nikah : Bantal Cincin

update : Ayu buka tempahan bantal cincin. PM ya.. Murah je.. RM 30 je untuk design di bawah atau lebih kurang dibawah. email je : ayuzan@hotmail.com / atau PM fb : Ayu Zan Gallery


Assalamualaikum. 
ayu teruskan dengan entri DIY Project yang lepas-lepas ya. 

Masa tu dah last minit juga, dalam 1 minggu sebelum, encik suami tanya, nak letak cincin macamna ya. setelah google, dapatlah idea-idea yang meletakkan cincin di atas bantal comel comel belaka. Dan, ayu pun laju-laju terus DIY.

Maka terhasillah seperti di bawah.

bantal cincin

Bunga-bunga pink tu ayu diy juga. Bunga yoyo. tutorial di sini. Tapi bezanya, ayu lekatkan manik 3 biji.

da senget-senget. ni gambar esok harinya. hihihi


senang je nak buat, dan kalau korang ada masa dan bajet lebih, boleh hias dengan lebih ekslusif.


sekian,

moga dapat menginspirasikan kalian yang memerlukan.

15 January 2014

Di Pintu Syurga

Assalamualaikum

shout busuk ku

tadi, ayu cek di shout busuk ada mesej dari kak hani senior masa zaman sekolah dulu. Alhamdulillah, kalau blog ayu jadi sumber inspirasi kepada perkara baik-baik, alhamdulillah..

mama insyirah

Kalau korang baca printscreen di atas ni dari blog beliau DUNIA INSYIRAH pasti korang dapat gambaran mengapa blog beliau ditubuhkan. Sebagai medan lepas rindu kepada puteri kesayangannya "Izz Insyirah" yang menyambut panggilan ilahi. Dan sekarang, mama insyirah ni sedang melalui fasa berpantang tanpa insyirah di sisi. "Be strong kak hani"
Sabda Rasullullah SAW yang bermaksud : "Tiap-tiap anak orang Islam yang mati sebelum baligh akan dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmat Allah." (HR. Bukhari dan Muslim)
Ayu dan suami (kami 1 sekolah) ucapkan takziah buat Mama dan Baba Insyirah. Ayu tahu, kalian pasti sedih dan pilu. Namun, Bergembiralah.. kerana janji Allah itu pasti. Baby Insyirah menanti kalian dipintu syurga nanti. Menanti kedua orang tuanya untuk bersama-sama melangkah ke dalam syurga Allah. Dan sekarang pun baby Insyirah gembira dalam asuhan Nabi Ibrahim a.s. Itu disebutkan dalam hadis Qudsi. Yakin dan pasti dengan janji Allah.
Allah S.W.T berfirman pada hari kiamat pada anak-anak :''Masuklah kalian ke dalam Syurga''
Anak-anak itu berkata:'' Ya Rabbi, kami menunggu hingga Ayah Ibu kami masuk''Lalu mereka mendekati pintu Syurga, tetapi tidak mahu masuk ke dalamnya.
Allah Berfirman lagi,''Mengapa aku lihat mereka enggan masuk? Masuklah kalian ke dalam syurga''
Mereka menjawab,'' Tetapi bagaimana dengan orang tua kami?''
Allah pun berfirman,'' Masuklah kalian ke dalam Syurga bersama orang tua kalian''
(Hadis Qudsi Riwayat Ahmad dari Syurahbil Bin Syuaah yang bersumberkan dari sahabat Nabi SAW)
Ayu suka nama insyirah. Suka sangat-sangat sejak dulu. Insyirah tu maksudnya Kegembiraan. Izz maksudnya Kekuatan. Moga Kak hani  KUAT dan tabah di dunia dan GEMBIRA melangkah ke syurga bersama Izz Insyirah di akhirat kelak.

Semoga, dengan berblogging ini, kak hani bakal menjadi lebih kuat. Sebab ayu pecaya, rakan rakan blogger sangat supportive.

Jom! Ayu ajak korang follow Mama Insyirah.. Beliau baru je start nak story mori about Izz Insyirah tu. KLIK SINI --> DUNIA INSYIRAH 

Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my

Assalamualaikum.

Hadiah utama RM 300 woo.. siapa taknak. Jom join sama.. Nile.com bermurah hati nak kasi angpau tahun ni. Siapa yang bertuah akan terpilih la nak memenangi cabutan bertuah ni. Jumlah keseluruhan RM1000 akan di agihkan.

Kalau dapat RM300 , Bestnyaa... belum dapat pun dah macam-macam perkara dirangka dalam otak ni. Paling nak sekali, balik kampung belanja family lah... dan juga boleh spend sikit duit untuk fikirkan hadiah nak birthday suami tersayang. hoho

Nak join? Jom KLIK sini.



Closing Date is 21/01/2014 - 12pm

HADIAH -

2x Pemenang Bertuah akan mendapat RM300 seorang
4 x Pemenang bertuah akan mendapat RM100 seorang

Giveaway Birthday Azhafizah

assalamualaikum.

Allah Selamatkan Kamu, 
Allah Selamatkan Kamu, 
Allah Selamatkan Fiza dan keluarga, 
Allah Selamatkan Kamu.

Selamat ulangtahun kelahiran kepada blogger FIZA, semoga ulangtahun kali ini menambahkan lagi rasa kesyukuran di atas nikmat-nikmat yang Allah kurniakan. Dan semoga semakin bertambah umur, semakin bertambah kebahagiaan. aamiinnn

“Dan terhadap nikmat Tuhan-Mu, maka hendaklah kamu menyebut-nyebutkannya (dengan bersyukur).” 

(Ad-Dhuha: 11)

Giveaway Birthday Azhafizah

Jom join! Tak menang pun still dapat hadiah tau. Free calendar 2014 dekstop wallpaper. :)


klik untuk join
nota jari manis : fiza, birthday ayu pun Januari jugak.ihhihi

Dating : The Legend Of Hercules

Assalamualaikum

last week.. Jumaat malam ayu dan suami keluar nak gi shopping barang dapur. Tiba-tiba suami kata, barang dapur kita beli esoklah dan ajak gi tengok wayang.

hampir aje ayu cakap "eh mana boleh.. malam sangat dah ni" sebab terlupa kejap, kan dah nikah boleh berlarut malam dengan suami. Bukan ada orang nak marah pun berdating dengan suami sendiri. hihi.



Jadi, kami pon berdating ke Jusco Tebrau. Encik suami ajak nengok wayang citer Hercules tu. Personally, movie omputeh memang jarang mengecewakan. Action dia, gambar, audio memang selalu je baik dan tip top. Even CGI nampak bagus dan menarik, Tapi cerita ni tak mahal sangat kot.hihi. Selalu kan citer epik ni gempak belaka, ni citer hercules ni tak delah gempak sangat set dia. Kadang tak logik pun ada, sebab penggal kepala darah nya tak membuak. ahahaha

Cume rasa macam plot dia ada slow sikit. Yang rasa best dan bersemangat nak tonton masa si Hercules dan Sotiris ni berganding bahu menyelamatkan diri dan menyerang kerajaan King Amphitryon dan membunuh raja jahat tu.

Cume tu lah, ada sikit babak cium mencium (xoversangat. tapi agak lama) tu. Adeh, tak di sensored kan. Tak elok untuk orang yang datang bawak budak kecik kecik tu. Minda diorang boleh tercemar sebab dok tengok babak camtu. Ayu yang dah dewasa ni pun segan aih..

lagi satu, movie macam ni memang tak sesuai bawa kanak-kanak sebab Hercules digambarkan separuh tuhan separuh manusia (anak tuhan). Bahaya untuk pemahaman mereka. Kalau dewasa macam kita ni in sha allah dah cukup berakal nak memahaminya.

Overall, even cerita ni agak cliche,  ayu still kasi 3.5 bintang untuk Hercules ni sebab Kellan Lutz melakonkan wataknya boleh tahan baik even dia tak berapa famous. Ayu nengok beliau jadi Hercules macam nerd sikit. hihi. *ini pendapat peribadi ayu ya*

kami habis nengok wayang dan keluar dari jusco tu tepat jam 12.00 tengah malam. sempat snap gambar encik suami yang berselendang tu. sejuk la konon masa nak masuk tengok wayang. tengok, dok dalam tu tak sejuk langsung hall tu hari kejadian. haha

sempat snap gambar beliau je. gambar sendiri..xde.hehe

14 January 2014

Mengimbau Kembali Sambutan Hari Maulidur Rasul

Assalamualaikum.

Salam Maulidur Rasul buat rakan rakan pembaca. Moga semakin tahun berlalu, kecintaan kepada rasul agung kita ini makin memekar.

dulu... sekolah menengah, ayu tinggal di asrama dari tingkatan 1 hingga 5. Asrama yang amat menitik beratkan unsur Islam dalam kehidupan... rasa bersyukur yang amat-amat bila mengenang kembali saat-saat menjadi anak didik di sana. Jiwa terisi sangat ketika itu. Solat berjemaah jadi ikutan dan kebiasaan. Alquran jadi manisan harian. Almathurat jadi amalan. Aurat terpelihara. Di waktu senggang, PA system akan dipasang muzik muzik nasyid yang menghiburkan sambil mentarbiah jiwa. Oh! Alhamdulillah jiwa remajaku bermula dengan persekitaran yang baik.

Zaman itu, pada tahun 2002-2006, banyak program maulud nabi ni. Antaranya ialah, ceramah berkaitan rasulullah, perarakan sambil selawat atas baginda, jamuan makan dan sebagainya.

Tetapi pengisian menyambut maulud nabi yang paling terkesan di jiwa ialah pertandingan dan persembahan nasyid di asrama. Tiap dorm(bilik) akan mengalun nasyid pilihan masing-masing. Dan paling ayu ingat alunan nasyid dari kumpulan kami ketika itu bertajuk Rasulullah by Hijjaz. Banyak lagu lain sebenarnya, tapi lagu tu juga yang paling ayu ingat dan hingga saat ini masih di hafal bait-bait nasyid itu.

Rasulullah, dalam mengenangmu, kami susuli lembaran sirahmu, pahit getir perjuanganmu membawa cahaya kebenaran

ni ayu  sertakan video lagu nasyid yang ayu sebutkan tadi. Jom layan jap. :)



اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

INFO: dengar 30 minit ustaz don, beliau cerita kisah Nabi Adam yang telah pun mengetahui yang Nabi Muhammad adalah kekasih Allah sekalipun ketika itu Nabi Muhammad belum pun diciptakan. Kerana, Di dinding-dinding syurga telah pun terganding nama Allah dan Muhammad.. dan dunia dan segala isi diciptakan hanya kerana kekasih-Nya iaitu Muhammad.

13 January 2014

DIY Nikah : Alas Dulang

assalamualaikum

kita sambung entry DIY masa nikah haritu ya.

kalini mengenai alas dulang. Ayu asalnya memang cadang nak buat sendiri pun. so, terhasillah alas ikut imaginasi ni.

simple jek.

bulatnya tu ayu ikut kata member ayu, dia tekap guna dulang makan nasi ambeng tu. tau kan? yang besar tu.

buat kaler krim. saje. supaya nanti bole turun kat adik2. hehe. warna yg selamat.

siap iron daa..hihi

 cube perhati. sebenarnya renda dia tak cukup. gi kedai tu semula..kaler nya da habis, so, terpaksa la ayu selang selikan dengan hijau cerah sikit tu. hehe. tapi bila da susun kat dulang betul2 tak kelihatan pon beza tu.

masa lafaz taklik. 
dari jauh ok je kot alas tu.hehe..

bajet?

3 meter satin yang RM 3.20/m (dapat 11/12 dulang) - RM 9.60 purata 1 alas 80 sen. *tu pun ada lebih lg.

modal :

kain : RM 0.80
renda : RM 1.50 (guna 1.5 meter untuk 1 alas. harga renda ayu RM 1/m)
jahit tepi : RM 0.70 

total : RM 3.00 

hohoho. murah kan? survey kt kedai mahal gak simple simple pon. hihi. Kalau DIY, bole buat ikut kehendak kita. dan dijamin jimat. nak bagi dia jadi harga RM 2.30 pun boleh, korang lilin je. xyah jahit tepi.

USAHA tangga KEJAYAAN.hehe

12 January 2014

Pelamin Mini Jadi Perhatian

assalamualaikum

alhamdulillah. tak sangka pelamin mini masa nikah haritu jadi perhatian blogger zamani. Malah, siap sharing entry berkaitan mini dais yang simple dimple tu lagi. Mungkin pelamin mini simple ayu bukanlah boleh menjadi tandingan pelamin pelamin sewa yang lebih full spec tu, tapi ayu rasa, itu lebih dari mencukupi untuk ayu yang lebih menyukai kesederhanaan.


terima kasih ya saudara zam..tak marah pun saudara print screen tu. Mana tahu, pelamin simple dan jimat tu mampu menjadi idea bagi B2B di luar sana yang nak cari inspirasi yang mudah di realisasikan.

terharu rasa, sebab ayu sangkakan pelamin simple seperti tu bakal dipandang sepi aje. hihi.

Link ke entry mini dais ayu tu.

11 January 2014

Rezki Menjahit

Assalamualaikum

baru-baru ni sejak-sejak dah nikah ni rezki berkraf nampak lebih banyak. Alhamdulillah... cume ayu je lebih membataskan untuk mengambil order-order.  Sebab kalau banyak tu macam tamak pula.Takut tak terbuat. Ayu menghadkan diri untuk ambil order yang tak urgent. Jadi, tak lah ayu stress nak buat.

Biasanya orang order kraf-kraf item yang memerlukan khidmat ayu untuk design apa yang difikirkan ayu. meaning, ikut imaginasi ayu. Jadi, masa nak berkraf tu, ayu memang kena relax, tenang dan semangat. Sebab kalau buat nak tak nak, memang ayu akan dapat hasil yang tak 'semenggah'.

Untuk makluman, ayu ni bekerja. 8 pagi - 5 petang. Jadi, masa terhad pada waktu malam kira-kira jam 9 malam setelah solat berjemaah dan bertadarus bersama suami. Dan ayu jarang tidur lewat melebihi 11.30 malam . itupun kalau tak kemana-mana..sempat la juga nak menjahit.
Macam baru-baru ni ada akak kenalan ayu ni, dia tempah bantal hantaran. Memang benda yang ayu tak pernah buat pun sebelum ni. Kena balut dengan span, pastu balut pakai satin licin, pastu hias-hias. Kerja tangan yang rumit sebenarnya. Tapi tu lah, akak tu memberi sepenuh kepercayaan untuk ayu buat juga. huhu. Apepun ayu try la ya. Ni pun tengah on the way siapkannya... dan akak tu dah tambah order pun sekarang. Nak suruh buat selimut, sarung bantal dan siap sekali dengan begnya dan bertanda nama untuk dibawa ke nursery. hehe.. Yeye je kan.. ayu ni tak pernah buat pun semua tu. hohoho.

senget sikit disitu. uwaa...
Tapi, tak kira lah sibuk mana pun kan... menjahit item comel dan berkraf tu satu perkara yang menyeronokkan buat ayu, jadi, sibuk penat manapun, ayu belum fikir nak berhenti. Kalau kurangkan, mungkinlah. Yelah, sekarang telah bersuami...dan satu hari pasti ada anak pula, mungkin masa tu tak dapat ambil tempahan. Yelah, tu semua perlukan komitmen masa dan tenaga kan. Tapi ayu akan makesure, ayu boleh Ber-D-I-Y banyak benda untuk diri dan keluarga. Yela, kita gunakan kemahiran, minat dan bakat (sikit) ni untuk kegunaan diri dan keluarga. hehe..

Sekian.

Entry ini berbentuk luahan aje....saje je.. nak cerita-cerita perasaan kan. hihihi

09 January 2014

Guest Book Corner Yang Simple

Assalamualaikum

haritu ayu ada share tutorial DIY guest book disini.

harini ayu nak share ape yang ayu letak kat atas meja guestbook tu.


TADAAaaa.. tu dia. simple je kan. hihi

guest book murah
my GB

cume kat gelas kaca tu ayu ada tambah ribbon. tapi tak snap pula sebab last minit. hihi.. in sha allah GB ni ayu akan upgrade untuk di bawa ke majlis walimah ayu nanti. Just sambung je sebab mukasurat kosong masih ada.

dan atas beberapa pertanyaan dan mendengar keluhan rakan-rakan yang dok survey Guestbook ni mahal sangat nak beli, ayu rasa, ayu nak ambil tempahan untuk buat Guest book corner ni. Tapi pakej yang ayu tawarkan memang yang murah-murah je la. sebab kalau dok google, semua pakej GB corner ni mahal belaka. Ada yang GB tu je dah RM 130++. uih, mahai! sayang duit. 

Kot kot ada yang nak tempah Guestbook versi jimat macam ni, Just email ayu ya : ayuzan@hotmail.com 


jangan risau, harga ayu letak murah je. Takde ratus ratus. cume RM 60 untuk item dibawah.

ayu tawarkan 3 item di Guestbook corner :
  • Guestbook - ada nama (dalam kertas tebal 40 pages)
  • Pen - love - siap balut dengan reben (4 pcs)
  • frame - siap hiasan. ada ucapan/nama yang di raikan (cth : wedding, akikah atau apa-apa)
sms : 0103787836 untuk tempahan. 

08 January 2014

BLOGLIST 2014 MSRED

Assalamualaikum.

ayu join GA by ms red.

Klik banner if interested. :)


klik klik


Inai Pengantin Perempuan dan Lelaki

assalamualaikum.

Inai!

pengantin perempuan mesti pakai inai kan. Baru nampak berseri-seri. dan dari sudut hukum pun tiada masalah mahupun percanggahan berat samada boleh atau tidak wanita memakai inai. Cume selalu yang mengelirukan ialah lukisan ukir ukir pada tangan tu yang meragukan kan? Haritu ayu ada baca buku risalah hati yang banyak merungkai kes-kes kekeliruan masyarakat mengenai adat-syariat dalam majlis kawin ni. Topik pertamanya mengenai henna lah.

Nak ukir-ukir tu selagi mana lukisan ukiran tu bukanlah berlambangkan yang bukan-bukan, seperti kepala binatang atau berhala. Dan hendaklah inai itu tidak melebihi pergelangan tangan dan buku lali. Tetapi memang ada ulama mengatakan tidak boleh kerana menyerupai tatoo dan itu adalah budaya kaum tertentu. tetapi harus diingat, yang diikut itu india. india pun ada yang islam, dan selagi mana ia perbuatan itu tidak mensyirikan Allah, maka dibolehkan. Seperti mana barat menggunakan sudu&garfu, tidak jadi masalah kita ikut. (saya rujuk ustazah fatimah syarha) Wallahua'alam.. Hormati pendapat lebih mendamaikan.



Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
ayu pilih inai simple. selesa begini.

Dan untuk pengantin lelaki pula memang banyak khilaf ulama. Ada yang kata boleh, dan ada yang kata tidak. Kalau ikut muzakarah fatwa kebangsaan.. diharuskan untuk sebilangan jari pengantin.

Dan kebanyakan mazhab/ulama mengatakan haram kecuali untuk sebab perubatan kerana dikatakan inai adalah perhiasan bagi wanita.

Mazhab Hanbali berpendapat bahawa penggunaan henna (inai) diharuskan utk mewarnakan pada mana-mana bahagian anggota badan kecuali di kepala samada kepada lelaki ataupun perempuan

Mazhab Syafie pula berpendapat bahawa lelaki diharuskan memakai henna (inai) pada mana-mana bahagian tubuh badan KECUALI tangan dan kakinya. Walaubagaimanapun ia dibenarkan sekiranya melibatkan hal2 perubatan atau darurat. Perempuan yang berada di dalam iddah kerana kematian suaminya juga dilarang memakai inai.inai pada tangan dan kaki kecuali pada rambut mereka. Wanita bersuami diharuskan memakai henna di tangan dan kaki mereka.

Manakala mazhab hanafi dan maliki pula, lelaki dan perempuan diharamkan keatas mana-mana tubuh anggota kerana ia adalah sama seperti memakai wangian.

Saya rujuk alhafiz.net

Dan

masa Nikah haritu, suami ayu memilih untuk tidak memakai henna ini kerana beliau kata beliau selesa follow pendapat Imam Syafie dan juga memilih menjauhi keraguan. Alhamdulillah, keluarga memahami pegangan suami.

Dan terpulang pada kalian. "Hormati perbezaan, lebih mendamaikan"

dan saya suka nak sebut di sini.. imam syafie berkata : "Pendapat saya betul, pendapat orang lain salah, tapi boleh jadi juga pendapat orang lain itu BETUL."

Jadi, hormati pendapat lain, sekalipun apa pegangan kita, selagi mana pendapat yang dikeluarkan punya dalil dan tidak lari dari Alquran & Assunnah moga-moga baik.



video ni ustaz azhar idrus ulas mengenai pemakaian inai untuk pengantin lelaki. Lihatlah, setiap hujah ada dalilnya. Moga-moga semua hujah dan pendapat dalam daerah pahala. in Sha Allah.

UPDATE : 

ni video mengenai cara kita menerima perbezaan fatwa.