Nuffnang

30 September 2013

Mini Giveaway By Wada

assalamualaikum semua :)


syarat-syarat penyertaan:
1. Like page 'Wada's blog'.
2. Buat entry bertajuk ‘Mini Giveaway By Wada’.
3. Lekatkan banner di atas kat entry yang dibuat.
4. Back link ke entry ni.
5. Letak link entry kau orang kat bahagian komen.

itu sahaja.
senang kan?

hadiah untuk para pemenang bertuah:
[1] [2] [3] [4] [5]

pemenang bertuah akan ditentukan oleh en. abd malek.
jadi, apa tunggu lagi?
marilah join beramai-ramai !


wish me luck. :)

Giveaway Butik Comel Collection

KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:
1) Baucar RM200
2) Baucar RM150
3) Baucar RM100
Saguhati: 2 pemenang x Baucar RM50

Hadiah ditaja oleh Butik Comel Collection

PEMILIHAN PEMENANG:
-menggunakan random.org

SEMUA PESERTA BERPELUANG UNTUK MENANG
JOM JOIN RERAMAI!

My 1st Blog Contest



ayu join contest.

:)

Soalan  : Bilakah my Qaisara dilahirkan & Pukul berapa?
Jawapan :

Tarikh : 28.10.2010
Masa : 2.46am
Berat : 2.98kg

Hempas anak demi game?


Harian Metro: Seorang bapa tergamak menghempas anak lelakinya berusia enam tahun ke lantai selain membelasahnya hanya kerana kanak-kanak itu tertutup permainan dalam talian yang dimuat turun dalam tablet milik lelaki itu di rumah mereka di Selayang, kelmarin.

Malah, isterinya yang cuba menghalang perbuatan kejam suaminya turut menerima tempias apabila dihambur dengan kata-kata kesat selain turut dibelasah menyebabkan anak beranak itu cedera di kepala dan lebam seluruh badan.

Sumber berkata, lelaki berusia 40-an itu meninggalkan rumah kira-kira jam 5 petang dengan tablet yang terpasang.

Sebaik pulang semula ke rumah jam 6.30 petang, lelaki itu melihat anaknya sedang bermain dengan tablet berkenaan.

Dia bertambah marah apabila anak tunggalnya itu menutup permainan dalam talian yang sedang dimuat turun menyebabkan lelaki itu mengamuk.

Sumber berkata, suspek yang bagaikan dirasuk bertindak ganas dengan menampar dan mengangkat anaknya itu sebelum menghempasnya menyebabkan kanak-kanak itu meraung kesakitan.

“Isterinya yang cuba menghalang perbuatan suaminya dan meminta lelaki itu bertenang, namun gagal apabila suspek turut memukul isterinya beberapa minit.

“Tidak cukup dengan itu, dia yang gagal mengawal kemarahan turut menendang kipas angin sehingga rosak sebelum cuba memijak anaknya, namun berjaya diselamatkan isterinya,” katanya.



Nota ayu :
Semoga kita terjauh dari nafsu amarah yang memusnahkan.
Antara anak dan game?

Madu - Ubat sakit tekak

assalamualaikum.

2 hari lepas ayu ada sharing entry mengenai ayu putus suara kan?
hampir 2 hari ayu berusaha untuk pulihkan. Pagi sabtu celik mata pagi tu dah tak bersuara, puas cuba keluarkan sang kahak jika ada. Tapi tak ada. :(

jom kita tengok apa usaha ayu buat untuk cepat-cepat boleh bersuara.

Kumur dengan air garam

orang kata takut bakteria kat tekak. so, kumur-kumur lah.

Minum air asam jawa

ya.. sabtu pagi tu ayu bedal 2-3 mug air asam jawa. dah lah masa tu ayu nak keluar untuk survey barang yang memerlukan suara untuk bertanya itu ini. Astagfirullah..seksa masa tu. Adik ayu jadi jurucakap

Minum air kosong banyak-banyak

yang ni ofcos la.. :)

Beli ubat herba cina.

masa dok survey barang, ada kedai sing se kat sebelah, terus tanya dengan bahasa isyarat nak beli ubat. dia tanya nak yang persediaan herba atau ubat batuk biasa. Ofcos ayu akan pilih yang tak da dadah. Ayu beli ubat cina tu. Kena rendam dalam air dan minum. Ayu buat hampir 3 botol. *betul2 nak cepat sembuh*

Madu Asli

Alkisahnya memang nak bertemu dengan makanan sunnah ni, ahad semalam ayu bawa mak ke kota tinggi, otw balik singgah solat zuhur di masjid sebelahnya ada kedai, nak beli air..ternampak pula madu asli. Selepas jurucakap-jurubahasa ayu tanya itu ini kat pakcik mengenai madu. Akhirnya ayu beli sebotol kecil. Botol kecil RM 28 botol besar RM50.

Pesan pakcik tu :

Badan saya panas dalam, sebab tu putus suara..

dia nasihat supaya, 1 sudu + Perahan limau kasturi = makan. Insya allah putus suara tu lega.

Dia kasi tips lagi, madu asli boleh pulihkan orang histeria (diganggu syaitan). Letak di jari kemudian oles di mulut pesakit, in sya allah pulih..


“…Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.” (QS. An-Nahl: 69)

di takdirkan Allah, lepas singgah solat di masjid tu, dan jumpa pakcik tu beli madu, belum pun diminum madu itu, dah keluar sikit-sikit suara ayu. Alhamdulillah.. :)

dan sekarang suara ayu alhamdulillah dah ada halus-halus, macam tembok di tekak dah roboh separuh. Cuma sekarang batuk lah pula.. :) in sya allah.. terus amalkan madu ni baik dan sembuh dengan izin Allah. Malah, dapat pahala amalkan sunnah.

makan madu jangan dengan sudu besi ya.. Harus guna sudu plastik,kaca,seramik atau kayu.
INGAT! Jangan makan madu dengan sudu besi : http://saudagarmadu.blogspot.com/2007/06/mengapa-guna-sudu-plastik.html


Nota : Makanan Sunnah itu hebat kan. Dan ayu belajar sesuatu. Macam mana rasanya jika Allah ambil nikmat bersuara kita.. Bersyukurlah atas nikmat-nikmat kurniaannya...

28 September 2013

Kucing Ni Lucu

Assalamualaikum

kat post box kat bawah rumah ayu tu..ada 1 tak de tutup. kucing ni dok kat situ. hehhe

noneng nakal
nama dia noneng asalnya kuning. hehe..ayu yang bagi. dia kucing jalanan yang manja sebab suka ikut ayu balik minta makan. heheh tapi jahat. sebab suka cakar ayu bila ayu geletek dia. haha

27 September 2013

Tak ada suara

Assalamualaikum.

Cuaca sekarang tak tentu.
Dan ayu pulak sejak beberapa hari tekak dok perit perit. Semalam dah mula rock suara. Dan tambah kritikal, bangun pagi tadi tak ada suara langsung. Dengan lafaz bismillah, dah pun makan strepsil berbiji-biji tapi still suara tak mo keluar. Minum air asam jawa pun dah. Ia agak menyukarkan urusan ayu untuk bercakap, especially urusan penting.

Ada tips lain? Mungkin boleh share sini..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Buat Scroll Box Dengan Mudah

Assalamualaikum

semalam blogger mama bantu ayu cara nak buat tabbed widget for sidebar.
harini..
blogger ctfand pulak bantu bila terdengar ayu kata nak buat scroll utk bloglist tapi takut nak usik html. hihihi - entri beliau
tu diaa

btw, buat guna CSS tu memang lebih mudah sebab terus ada view kat bawah tu. hehe.
just buka kat template - customize - advance - add css - paste kan kod.

ayu adjust sikit kod ikut kesesuaian blog kita. height & width tu ikut sesuai blog kita. Ni kod untuk bloglist & blogarchive. More info, kena tanya tuan cikgu ya..hehe

#BlogArchive1 .widget-content {
height: 300px;
overflow: auto;
width: 280px;">
}
#BlogList1 .widget-content {
height: 300px;
overflow: auto;
width: 280px;">
}

Sekian.. Thanks kat ctfand sebab baik hati tolong ayu.. bestkan ada rakan-rakan blogger yang baik hati macam ni.

jom gi ziarah kak ctfand ni.. 11 Sep 2013 kak ct ni baru dapat baby. hehehe.. Inspired By Yanie

Agar-agar Santan Gula Melaka

Assalamualaikum

dah lama sebenarnya nak masak agar-agar gula melaka ni. So, malam tadi sesuai lah. sebab.. malam ni, ayu akan balik ziarah mak kat Muar, boleh bawa buah tangan. hehehe

even rupanya tidak lah lawa mana.. Ayu tetap tapau bawak gi tempat kerja. hihi. alhamdulillah, dapat sharing dengan kawan-kawan dan diorang ofcos suka. Nanti ayu baiki lagi mutu masakan ya.. :)

potong pon senget tapi tetap nak tepek.. hua hua hua

Dan dah lama juga simpan resepi kak yatie ni. Kata kak yatie, dia ambil dari Kak Naz. Izinkan ayu share pula ya..

Bahan-bahan

1 paket agar-agar serbuk (10g)
1 liter air (4 cawan)
1 ketul gula melaka 250gm - ayu pun xcukup
1/4 cawan gula
250ml santan pekat (ayu guna 100ml santan kotak  + 150ml air)
Telur 1 biji
secubit garam
*daun pandan - ayu tak letak

Cara-caranya

  1. masak gula melaka, gula pasir, air 1 cawan hingga didih dan larut. Tapis dan tambahkan air(ambil dari 1 liter air tadi) hingga jadi 2 cawan bancuhan gula tu.
  2. masak air + agar-agar hingga didih 
  3. masukkan air gula tadi.
  4. kocakkan telur + garam dalam santan dan masukkan dalam didihan agar-agar tadi
  5. masak hingga didih-menggelegak menggunakan api sederhana dan jangan berhenti kacau. Biar menggelegak selama 1-2 minit. Ingat kena bagi dia didih dan menggelegak lama. Tapi kena kacau agar tak membuak keluar. Kalau tak lama, nanti nampak santan tu berbintil-bintil. baru lah jadi berlapis. :)
  6. masukkan dalam acuan yang telah dibilas air. dan sejukkan sebelum dipotong. :)

Okey, sekian.. selamat mencuba.

Nak tengok resepi yang ayu share kat sini? Jom : Resepi Mudah Ayu Zan.

26 September 2013

Gadis bakal duduki PMR lari rumah

assaamualaikum. selamat malam..

tadi FB walking.. jumpa ni.

Gadis bakal duduki Penilaian Menengah Rendah (PMR) minggu depan, lari dari rumah ikut kenalan Facebook.


alahai adik.. kalau baik lelaki itu, tak kan dia buat benda tak beradab tu.
moga pulang ke pangkal jalan..

aamiinn..

Cheesekut : Cheese+Biskut

assalamualaikum.

dah lama nak makan cheese-cheese ni.

Malam tadi lepas magrib ayu dok bersilat di dapur. Bukan masak dinner tau.. Tapi, buat cheesekut.
alkisah nak pukul cream cheese.. Katanya boleh blend cream cheese guna blender. ayu pun try. Sudahnya blender tak mengisar pun cream cheese ayu. Kira, cream cheese tu tak bergerak pun dalam blender. Akhirnya terpaksa keluarkan mixer yang baru 1 kali guna tu dari kotak. Malas nak guna sebab rasa leceh nak simpan semula.hehe

Yang lawak lagi 1 hal, masa on mixer tu. terperciklah cream cheese yang sedap dan mahal tu ke sekelilingnya termasuk muka sendiri. hahahaha.. nampak sangat tak reti guna mixer kan.

tapi setelah berpenat lelah di dapur, akhirnya siap juga cheesekut yang enak tu. tapi dah potong cam selekeh sikit. hahaha..

sila sila sila rasa..
Resepi :

bahan : Cream Cheese 250gm, Susu Pekat Manis 1/2 tin, Fresh Milk dan biskut cream cracker.

Pukul Cream Cheese 250gm hingga kembang (lembut)
masukkan susu pekat manis suku tin-1/2 tin. (ikut suka korang) dan pukul lagi.
masukkan 2-3 sudu fresh milk untuk cairkan sikit adunan.

sediakan 1 mangkuk fresh milk. Celup biskut cream cracker ke dalam susu tadi sesaat. dan susun dalam bekas. kemudian, lapiskan dengan bancuhan cheese tadi.. dan ulang proses hingga biskut dan cheese habis.. topping atas  haruslah cheese tadi dan ayu tabur milo.. hehe..konon macam ekslusif sikit lah.

setelah siap, masuk dalam fridge. Tunggu keras sikit sebelum potong.

untuk maklumat lanjut sila ke blog :Life 101

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

Gabungkan Widget

Assalamualaikum.

Korang nak tau, mama balas permintaan ayu melalui entry tutorial. Ayu memang nak buat tabber widget ni. Tapi bila dok google, kena edit kat html tu. Mana den reti. Karang jahanam blog ayu. sob sob.

mama pon dengan sukacita menyediakan 1 entry tutorial khas untuk ayu... Haa..kan rasa disayang sayang. hihi
siap inform kat kotak jerit ayu. ouch! sayangg mama.
ni entrynya.. tengok.. mama mention blogger ayu. tapi mcm segan sikit. tittle "BLOGGER" tu macam GAH! dan im not that GAH!
Ni entrinya : Tutorial Gabungkan Widget Sidebar.

dan, ayu pun try lah.....even tak reti.. try gakkk
BMS tu - kawan masa sekolah menengah. 

 Okey la kot. jadi lah juga. Cume kena menuntut untuk buat scroll box untuk bloglist pula lepas ni. :)

Mama Thanks ya.. Thanks a lot. Jom terjah blog mama yang baik hati ni... Mommy As Blog

Nota : Ada yang tanya.. Pecel Lele tu apa. itu ialah hidangan ikan keli+nasi putih+ulam+sambal. 

25 September 2013

childhood memory : Aiskrim calong

Assalamualaikum

zaman kat kampung..
selalu ada orang naik motor bawak tong aiskrim kat belakang.
sambil bunyi loceng.. 
pastu dok jerit jerit suruh pakcik tu benti.

cume kat JB ni aiskrim calong nya tak pakai scoop yang bulat. dia ambil aiskrim segi empat dan kerat pastu tepek atas calong dia.

apepun. sedap. :)

Pecel Lele Pun Naik Harga

Assalamualaikum.
berikutan harga minyak naik.. kedai makan feveret ayu ketika ke Skudai pun dah naik harganya.

dulu Pecel Lele (ikan Keli) : RM4.50
Ayam Penyet : RM5.

sekarang masing-masing mengalami kenaikan sebanyak RM1. 
so,
Pecel Lele : RM 5.50
Ayam Penyet : RM 6.00


Ayu suka Restoran Bibik ni. Sebab Pecel Lele dia memang Ummpphh lah.
Kalau ikan keli tu besar, dapat 1 ekor. Kalau ikan keli kecik, dapat 2 ekor atau 1 1/2 ekor.
hihihi.. sambal Bibik pun sedap sangat la pada ayu. Ayu memang layan pecel lele..Ayam penyet tak berapa sangat.

Btw, sape yang rasa nak try bolelah ke restoran tersebut.

Restoran Bibik
Address: No. 31, Jalan Pendidikan 3, Taman Universiti 81300 Skudai Johor

Pokok Duit Duit

Assalamualaikum.

Entri kali ni berkaitan pokok duit-duit. 
gambar di bawah ayu snap masa gi UTM. Terpandang pokok tepi tasik ada pokok duit-duit menumpang atasnya.


terus teringatkan zaman kecil-kecil.
ambil "duit-duit" tu jadikan macam syiling masa main pondok-pondok. Ayu, adik-adik dan kawan-kawan petik kat pokok kelapa belakang rumah. Ayu kan duduk kampung... Seronok masa tu.. :)

Korang pun mesti tahu kan pokok duit-duit ni?

CPUV 1st Untuk Ayu Zan Story

assalamualaikum.

alhamdulillah.
entry ini ayu taip dengan penuh rasa keterujaan.
sebab.. ada CPUV melekat untuk pertama kalinya di blog kesayangan ayu ni..

tu diaa
weee weee weee..

ayu nampak tadi ada iklan lain macam sikit kat header tu. tapi tak sangka pula bila cek kat earnings nuffnang yang menari tu iklan yang berbeza dari biasa.. itu iklan KL SOGO TRENDSETTER ONLINE

iklan kat header tu macam ni rupa dia.


TERIMA KASIH kawan-kawan yang banyak menyokong ayu. sebab ayu pun baru dalam 2-3 months aktif semula berblog secara konsisten. alhamdulillah...setelah ikut kata-kata otai yang menyuruh maintain trafik, hantar tiket, dan bermanja-manja dengan nuffnang..akhirnya CPUV melekat.

semalam follower ayu cecah 200 ayu happy. harini ayu happy lagi sebab nuffnang memberi kepercayaan kepada ayu.. Thanks Nuffnang. Thanks juga kawan-kawan.

Nota : Sayanggg Korang.. Sayang Nuffnang..

24 September 2013

Kerang Sambal Special

Assalamualaikum.

ha.. semalam ayu citer pasal kacang pool haji kat larkin kan?
harini ayu nak story port makan lain yang ayu suka..
kat Taman Sentosa.
biasa orang cari Bubur Nasi No.1 Taman Sentosa kat situ lah.
tapi ada 1 stall jual kerang camnni..

lama dah photo ni.
RM 5 sepinggan..

sedap uiii..
ayu ingat kerang sambal yang merah2 guna cili kering.
tup2 dia hantar sambal lain. serius sedap.
tapi ayu tak sure sekarang ada lagi ke tidak.
sebab ayu lupa gerai mana ayu order.
hari tu ayu order ingat kedai sama..rupanya lain.. 
sambalnya tak sama.. plus.. kerangnya sikit. hehehe tapi sebab tak sedap, 3 orang makan 1 pinggan tak habis. kira nasib-nasib bila pilih gerai.

tapi kalau korang pekena sambal kerang kat stall bubur nasi dia sedap gak. ayu ada try 1 kali. 

ihsan google. mcm tu la bubur dia.. siap copstik. tp ayu xguna pon. haha.
okey, 

kalau nak gi sana... korang boleh google : Bubur Nasi Istimewa No.1 Taman Sentosa.

Nota :
Bole tanya? siapa duk JB angkat tangan..hhehe

Kecil Ibarat Mentimun, Besar Ibarat Durian

Assalamualaikum.

Ayu ada kisah nak cerita. Buat pengajaran kalau kita jadi bos satu hari nanti, bertimbang rasalah.

Kes 1

Isnin, Selasa kebetulan cuti umum. Rabu Ida memohon cuti memandangkan Ibunya merancang untuk mengadakan kenduri arwah.

"Cuti awak tak lulus rabu tu" Kata Bos
"Kenapa puan?" Tanya Ida.
"Sebab ada program Rabu tu lebih penting berbanding kenduri awak tu. Lagipun, tak ada awak, tak da nya majlis tak berjalan. Macam mak awak tak ada anak lain je." Jawab Bos.
"Bos, tu kenduri Arwah Abah saya. Harap sangat bos memahami. Kalau saya tak ada, macam mana mak saya nak ke pasar belanja, dan siapalah nak diharapkan memandangkan adik-adik saya masih kecil." Rayu Ida.
"Lepas program, pukul 5 awak balik la Muar. Ala..Muar JB dekat je." Jawab Bos.
"ye bos. terima kasih la banyak banyak sebab memahami." Sedih Ida.

Selasa ida drive balik JB. Rabu petang lepas program Ida balik Muar semula. Ye, tak jauh. Cuma 2 jam lebih. Tapi, duit yang lebur tengah jalan? Perasaan ibu dikampung? Itu yang sedih kan?

Kes 2

Ahad kenduri rumah saudara. Ibu minta Nor hantar ke Kota tinggi. Dan Nor mohon cuti Isnin demi melancarkan perjalanan. Sebab Nor kena hantar Ibu ke Muar kemudian balik ke JB.

"Cuti awak tidak diluluskan," Kata Bos.
"Tapi kenapa puan?" Tanya Nor.
"Sebab cuti Isnin bersambung Sabtu Ahad, tidak dibenarkan" Jawab Bos.
"Tapi, urgent puan. Saya ke Kota Tinggi Ahad tu hantar mak saya ke majlis rumah saudara. Lepas tu, saya akan hantar mak saya pulang ke Muar semula. Dan saya takut malam-malam nak drive balik JB tak terlarat je puan. Harap puan faham." Rayu Nor.
"Mak awak tak kan tak da saudara lain ke?"Bos tanya dengan muka menyirap darah.
"Saya anak sulung. Saya sorang je ada kereta. Ayah pun dah tak da." Jawab Nor.
"Tak boleh ke suruh mak awak balik lambat?" Tanya Bos.
"Mak saya kerja Isnin puan." Jawab Nor jujur.
"Memandangkan Mak awak bekerja, mesti dia tahu prosedur kerja. Mana boleh minta cuti sebarangan." Hujah Bos.
"Ini bukan saja-saja bos. Saya harapan mak. Takkan saya nak suruh mak saya naik bas?? Ini pun demi nak jaga prestasi kerja saya, takut isnin tu saya terlambat masuk sebab kepenatan driving ke hulu ke hilir.. Sebelum ni pun mana pernah saya minta cuti suka-suka" Hujah balas Nor. Dia terasa sebenarnya.. Sebelumnya, dilihat rakan-rakan begitu mudah cuti bersambung even bukan masalah besar atau penting.
"Tak payah pergi majlis tu. Bukan majlis awak pun. Tak penting. Atau, hantar mak awak malam isnin tu, lepas tu, isnin masuk kerja. Ingat, isnin tak boleh cuti" Sedap sedap bos cakap.
"Tak pelah puan. Terima Kasih banyak-banyak-banyak." Akhir kata Nor dengan hati yang remuk.

Yang besar tak selalu betul,Yang kecik tak selalu salah.
tapi selalunya.. Yang kecil ibarat mentimun, yang besar ibarat durian.  

Big Apple Donuts Pilihan Saya


Assalamualaikum.

kalau korang gi Big Apple Donuts, korang suka beli yang mana?
kalau ayu, ayu suka 2 seperti gambar di atas

1- Say Cheese
2- The Alien atau 
3- chocoholic

semua diatas ni ayu suka. Bukan ayu je.. 1 family suka kalau alien tuh. tapi selalu je time mood nak makan datang.. Sampai je big apple kat Tesco Extra Plentong tu dah tinggal yang tak minat. 

(>_<) lama dah tak pekena donut. Yela.. obes pulak makan selalu.hehehe..

nota : kat website big apple ada games. hihi.. kalau rindu donut, main game dia. muahaha.. Big Apple Games tak pun, ayu berkraf donut.haha

Kenapa Tengok Wayang Mesti Beli Popcorn?

Assalamualaikum.

tajuk entry panjang,.. Kenapa Tengok Wayang Mesti Beli Popcorn?
Ayu kalau tengok wayang tak sah lah tak beli benda ni. Boleh sedihsedih kalau tak beli. Yela, kadang-kadang tiket last minit, kaunter popcorn panjang ya ampun... terpaksa batal hasrat makan popcorn mesti sedih punya. Sebab ayu adalah peminat tegar popcorn lagi-lagi popcorn TGV kat Aeon Bukit Indah tu. hehe
mine!
antara sebab beli popcorn yang ayu jangka ialah :


  1. sebab gila popcorn macam ayu. hehe
  2. sebab boleh buat tutup muka masa tengok citer seram..hihi
  3. sebab boleh buat cover air mata time tengok citer sadis. Segan orang sebelah nengok. hihi
  4. sebab terpaksa teman orang sebelah tengok wayang tapi sendiri tak minat citer tu. so, layan popcorn lebih baik dari tidur. hehe
  5. ....
dan sebagainya.. hehehe..korang add la sebab sebab lain. hihihi..

Kacang Pool Haji (Larkin) memang sedap

Assalamualaikum..

harini nak share mengenai kacang pool Haji di Larkin Johor.
since ayu dah menetap di JB ni, opcos la nak share sikit apa yg best-best kat JB ni.

ni gambar lama sebenarnya.. rindu kat Kacang Pool haji ni.

maaf. gambar x comel. dah makan baru teringat nak snap.

kalau tak silap ayu, kacang pool haji ni pernah masuk JJCM-Jalan Jalan Cari Makan pada tahun 2010.
dan ayu merasai keenakannya pada 2013. hihihi.

Memang sedap kot. Ayu tengok orang keliling dok makan sampai re-order. hihi..

Kalau korang ke JB boleh lah try.. hehe
ni alamatnya.. tak pun tanya je orang.. "Cik, kacang pool haji sebelah bomba tu kat mana?" hihi


  • No. 3, Medan Selera Larkin Bomba, Susur 5 Jalan Tun Abdul Razak
  • 80000 Johor Bahru, Malaysia

Follower Ke 200 Blog Ayu Zan Story

Assalamualaikum.


saat entri ini ditaip, bilangan follower blog kecil ni menjejaki angka 200. :)
alhamdulillah.. walaupun baru 200 orang.. ia cukup besar angkanya buat ayu yang hanyalah blogger amatur. Ya, bukan angka yang ayu kejar.. tapi,bilangan itu menaikkan semangat ayu untuk terus meredah onak duri di dunia blogger ni. *ayat..tak bole blah*

ok, kesempatan ni, ayu nak review sikit follower ayu yg ke 200 ni. Blog : Memetlenggeng
ayu baru je follow akak ni sejak terbaca review dari blog PCL.



ayu masih belum mengenali beliau secara lebih dekat even nama pun ayu tak tahu. yang ayu tahu from header blog beliau, memmet tu ayahnya.. lenggeng tu kampungnya.., tapi ikut yang ayu baca mengenai beliau, beliau ni sangat meminati novel harry potter , twilight, forbidden games sehingga membacanya berulang kali. Wah! betul-betul minat kan... :)

in sha allah... lepasni ayu akan berkenalan dengan beliau dengan lebih dekat melalui entry-entry beliau. Yela kan.. biasa kita kenal rakan blogger jarang-jarang melalui chatting..sebaliknya melalui warkah-warkah entry. Betul tak?

23 September 2013

Kenapa Lelaki Tak Boleh Pakai Emas

Assalamualaikum.

setiap yang Islam anjurkan untuk kita buat mahupun yang dilarang pasti punya hujah & sebabnya tersendiri. Sejak 1400 tahun lalu, nabi muhammad sudah melarang umat lelakinya memakai emas sekalipun kecil. Jangan di pandang remeh semua ini..



jom baca artikel yang ayu share ni. ayu copy dari FB : ustaz Hanafiah.
Emas dan bahayanya

Zarah yg wujud dlm emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori2 dan masuk ke dalam darah manusia. Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah dan urine akan mengandung atom/zarah emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas).
Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yg tidak di buang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil. Alzheimer bukan penuaan normal,tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara yang terkena penyakit alzheimer adalah charles bronson, ralph waldo emerson,ronald reagan dan sugar ray robinson.

Akan tetapi, mengapa Islam memperbolehkan wanita untuk mengenakan emas ?

Jawapannya adalah..

"Wanita tidak menderita masalah ini karena setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi." itulah sebabnya islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

itulah antara sebab agama Islam melarang kaum lelaki memakai emas,ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad lebih1400 tahun yang lalu padahal beliau tidak pernah belajar ilmu sains.

Dlm satu hadis nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki memakai emas walaupun cincin yg kecil.

Al-Bukhari dan Muslim masing-masing dari Al-Bara' bin Azib Radhiyallahu 'anhu, bahwa ketika Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincinnya. (HR. Bukhori & Muslim) Wallahua'lam.
 

Semoga sharing ni beri manfaat & pengetahuan buat kita semua.. :)

nota : selama join 8share, baru la ni ayu view video Cinta 20 sen tu. Rupanya..dia kumpul duit kat 8share utk beli cincin tunang..kisahnyaa..

22 September 2013

Tegar 8 Juta Views

Assalamualaikum.

tadi pagi ayu tengok MHI.
Dah aim dari semalam nak tengok MHI sebab nak tengok Tegar.
Korang mesti kenal adik Tegar kan? Pengamen dari Indonesia yang hot meletops sekarang dengan lagu Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang.

Sebak sebak ayu kisah hidup adik tegar ni. Dalam usia seawal 4 tahun dah menyanyi di jalanan sambil meminta sedekah. Cekal & tabah. Dan masa kat MHI tadi, kebanyakan jawapan dia ayu suka sebab... dia akan jawab dengan perkataan "Alhamdulillah". Tak semua lahir dalam keadaan nasib yang baik, tapi semuanya rezki dari Allah. Allah lebih mengetahui yang terbaik untuk kita. Tengok je lah aturan Allah ni, ditakdirkan Allah kini Tegar mengecap kemewahan dan dapat bantu famili dah sekarang.

Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya dengan tidak terhitung jumlahnya (Ali 'Imran 3 : 37)


korang boleh tengok ayu printscreen. video Tegar cecah 8 juta lebih penonton. 

Pada ayu, ayu lebih menyukai fenomena seperti tegar ini berbanding fenomena PSY dulu.
setidak-tidaknya kisah tegar yang tegar ini menjadi sumber inspirasi kepada anak-anak jalanan seperti beliau agar mempercayai kekuasaan dan takdir Allah.


Jom layan video ni. Gambaran kisah kehidupan Tegar Septian.



:)

SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE & MENANG HADIAH MISTERI!




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat blogger semua. Kali ini Zam ingin menjemput anda untuk menyertai SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE dan di dalam masa yang sama anda juga berpeluang MEMENANGI SATU HADIAH MISTERI dari Zam! Insya Allah segmen ini mampu memberikan manfaat kepada setiap blog yang mengambil bahagian :)

Zam akan memasukkan blog peserta ke dalam bloglist khas Zam di sepanjang bulan Oktober, & di penghujung bulan Zam akan memilih salah seorang peserta untuk menerima sebuah hadiah misteri dengan menggunakan Random.Org.

Segmen ini akan berlangsung mulai 23 September sehingga 27 September (11.59pm).

Syarat-syaratnya:
  1. Masukkan blog ZAMANI ABE ke dalam bloglist di blog anda (Penting).
  2. FOLLOW blog ZAMANI ABE.
  3. LIKE Page Abe Za In Da Blog Di FACEBOOK .
  4. Sediakan entri dengan tajuk SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE & MENANG HADIAH MISTERI!  
  5. Copy kod di yang disediakan, paste kan di HTML entri anda, dan publish.
  6. Hantarkan link penyertaan anda di ruangan komen entri ini :)

  7. (kredit idea hasilkan segmen mudah dan pantas ini kepada Mialiana.Com)

:: SEGMEN : Jom Follow by Kataubaid ::

Assalamualaikum.

ayu join segmen yang ubaid buat. Saje nak join untuk sama-sama menyokong rakan blogger yang baru naik menapak macam ayu ni... Jom lah korang, join segmen ubaidullah ni di blog KATAUBAID. :)


TAMAT : 29 September 2013 -11.59malam


Giveaway : Free Doodle By Angela

Harini mood join segmen. Dah 3 masuk ni. :) 


doodle free untuk kite. Jom join.

Ayu berkenan kat doodle B - Muslimah tu.
nak letak wish : 
May 
Allah Ease 
Everything I do. 

21 September 2013

Komen - kes gangguan call tu

Assalamualaikum.
Tadi ayu share pasal orang call ayu pukul 1.40 pagi tu kan.

Ayu nak share feedback dari rakan blogger.

Tu antaranya ya..

Memang betul pun jangan di layan dan itu sememangnya taktik basi untuk berkenalan memandangkan umur ayu ni dah masuk umur belia-belia dewasa, lagi lah tak sesuai nak sms-sms bagai untuk sesi A.S.L (age,sex,location) tu. Zaman chatting kampung chat, mirc, yahoo msger masa zaman sekolah menengah je kot. Zaman jakun jumpa internet. Hihi

Dan alhamdulillah lah tak berlarutan gangguan selepas tu, mungkin sebab ayu memberi feedback yang tak berapa baik untuk sms dia dan juga tak jawab call dia. Kalau dah jawab, takut juga jadi macam kak mahirah tu(rujuk gambar) sampai calling non stop. Huhu. Memang rasa nak report polis. Dan patut pun report.

Ayu rasa, after 10pm silent phone macam kak ctfand (rujuk gambar) buat tu boleh ayu tiru sebab ayu ni sangat over sensitif dengan bunyi. Bunyi terus jawab. Dan ayu pernah jawab call tengah tido tapi lupa ayu ada jawab call. Pagi-pagi cek register ada ayu jawab call kawan lebih 00.07 saat. Aish. Ngeri. Buatnya ayu melalut kan. Hihi. Nasib lah kawan ayu kata, "ayu diam aje..." :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Menu : Bubur Sosej

Assalamualaikum.

ok. entry kali ini tentang makan.
saya teringat bubur ni. bubur sosej.

dulu-dulu zaman study saya kerap gastrik. muntah muntah dan beberapa hari xdaya telan makanan. doctor suggest jgn ambil pedas,kafein,kari. dan saya pulak berantu dengan Nasi Kandar masa tu. haha

bila dah tersakit... saya pulak xboleh makan nasi.. perut tak sedia nak hadam benda berat, my friend aka my housemate (suzylah) suggest bubur. dan masa tu saya adalah orang yg xpernah masak bubur. hahaha..

she teach me.
amik 2 genggam beras (utk saya sorang & 2 kali makan), basuh basuh, tanak atas api. masak sampai kembang beras tu, letak la carrot ke..kacang ke..ayam ke... kalau air dah nak kering tapi lum kembang. tambah air lagik. letak garam.. siap....!


laa.. senang je masak bubur. hahaha.. saya dok risau masa tu takut bubur terjadi nasi. kikiki..

masa zaman study dulu mana la masak sangat. (tu saya la). so..ada dlm esbok pun yg segera2. macam nugget, hotdog. so, inisiatif sendiri nak bagi berseri bubur..saya potong sosej..amik lobak.. dadu dadali kan dia.. campur sama..

ni lah bubur nya..
even sekarang saya lebih mahir memasak bubur ayam yang sedap. ceh. perasan lagi.hihihi.. tapi kdg2 saya masak bubur di atas ni juga. and still adik adik saya suka. hehhee.. mungkin kalau ada hijau2 sikit lagi molek.

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

love,
ayu zan

Call pukul 1 pagi itu gangguan ya

assalamualaikum

nak dijadikan cerita, 2 hari lepas, pukul 1.40am masa tu ayu dah lelap dah ada la seorang hamba Allah call. Dalam keadaan separuh sedar, ayu raba-raba cari phone. *ayu sensitif dengan bunyi* Tapi tak sempat jawab. Tengok nombor tak kenal. tunggu la jugak orang tu call semula. Tapi tak da. Akhirnya ayu terlelap semula.

bangun subuh tu, ayu memikirkan lagi calling malam tadi tu. Siapa? Kenapa? penting ke?

ayu decide, ayu set nombor dia, cek ada whatsapp tak. okey, ada. ayu whatsapp tanya..

"Maaf tanya, siapa ni ya? Ada apa call lewat malam?"

dia jawab

"bila saya call?"

aik? biar betul hamba Allah ni? ayu nekad ayu screenshot call dia. send gambar tu. baru dia jawab.

"Oh, sorry. maaf ganggu awak pagi-pagi." 

ayu jawab. "its ok" sebagai mengakhiri perbualan. memang tau la ada orang mengada ni.

tiba-tiba dia sms "awak duk mana?"

so, tak urgent lah kan? menyirap darah la jugak. tu teknik apa tu? menyampah dengan orang-orang macam ni, kalau salah nombor, cakap salah lah. ni cakap tak ada call, pastu nak berkenalan pulek? oho. memang sorry la ya..uhuhu..

Nota : kalau ayu, tak urgent, jam macam tu, ayu akan sms/whatsapp je jika perlu. Call tu ganggu kan? lagipun, kalau tak urgent masa tu ayu dah sampai bulan dah tidur. hehe

20 September 2013

Kes : Anak Mati Di Pusat Asuhan

assalamualaikum.

Jalan-jalan di FB nampak rakan-rakan sharing myMetro. "Anak Mati Di Pusat Asuhan".
Terus ayu klik dan baca.

Takziah ayu ucapkan kepada keluarga arwah Adik Qhaliff.

Cume, bukan ayu nak menyalahkan sesiapa, sekadar nak memberi sedikit peringatan kepada pengasuh.


why not, bila dah sedar dan nampak baby MUNTAH DARAH tak maklumkan kepada ibu bapanya?
itu yang ayu macam terkilan sikit. Mungkin jadi pengajaran buat semua pengasuh, kalau nampak bayi/kanak-kanak lain macam saja, better call their parents immediately! Sebelum ada yang buruk berlaku.

:(

Sumber : Harian Metro


5 Perkara Bawa Wanita Ke Syurga

Assalamualaikum.

Salam Jumaat kawan-kawan. Sempena Jumaat penuh barakah ni, ayu nak share 5 perkara yang membawa wanita itu ke syurga. Ya, Siapa tak nak syurga kan?



1-Melaksanakan kewajipan agama.

Dalam sebuah hadis riwayat al-Bazaar, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Jika seseorang wanita solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga.

2-Mentaati suami

Hadis riwayat at-Tabarani, daripada Abdullah bin Salam bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sebaik-baik wanita adalah wanita yang menyenangkanmu jika kamu melihatnya, mentaatimu jika kau menyuruhnya dan dapat menjaga dirinya dan hartamu ketika engkau tidak bersamanya.

3-Selalu mengingati Allah (zikrullah)

Dalam sebuah hadis riwayat at-Tirmizi, bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Hendaklah kamu (para wanita) memperbanyak membaca tasbih, tahlil, taqdis dan hitunglah dengan ruas jari-jari kerana sesungguhnya mereka akan ditanya dan akan dijadikannya boleh berbicara. Janganlah kamu lalai sehingga melupakan rahmat Allah.

4-Solat malam

Dalam hadis riwayat Abu Daud daripada Abu Hurairah r.a dan Abu Said r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Sesiapa yang bangun tengah malam, kemudian membangunkan isterinya, lalu mereka melakukan solat berjemaah dua rakaat, maka mereka akan dimasukkan dalam golongan orang-orang yang banyak mengingati Allah.

5-Berbuat baik dan banyak bersedekah

Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud): Wahai semua wanita, bersedekahlah walaupun dari perhiasan kamu sekalian. Sesungguhnya kamu kelak paling banyak menjadi penghuni neraka. Demikianlah, wallahualam

bukan senang kan nak raih syurga? Dan wanita-wanita ahli syurga tu sememangnya hebat. Semoga kita dapat jadi wanita dambaan syurga dengan melaksanakan suruhan Allah dan meninggalkan larangannya.

Nota Hati :Siapa tonton drama Cinta Jannah mesti perasan, ustaz talha ada remind tentang hadis Jika seseorang wanita solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan taat kepada suaminya, nescaya ia akan masuk syurga. Mana yang baik, tak salah kita ambil dari drama, tapi jangan sampai lalai solat ya. :)
 Olahan dari artikel : Islamituindah

19 September 2013

Mood musnah di pagi hari

Assalamualaikum.

Pernah tak korang rasa, ada benda jadi yang menyebabkan mood korang termusnah pagi-pagi buta masa sampai tempat kerja/belajar. Rasanya ni perkara yang confirm pernah terjadi pada hampir semua orang.

Contoh :
Kena marah dengan bos/pengajar?
Kena marah dengan sape-sape sedangkan kita rasa kita tak bersalah?
Atau sebarang situasi berkaitan.

Ayu berani jamin, kalau pagi-pagi emosi kita dah rosak, bukan mudah nak carry sampai 1 hari. Kan?
Tapi, pada ayu, kita kena jugak stabilkan emosi tu kembali. Tak kan kita nak marah atau bersedih sepanjang hari. Ayu sendiri faham, kalau jadi kat ayu memang berat nak 'sembuh'.
Tapi memang kena ingat, yang tu semua bisikan syaitan yang tugasnya tak lain hanya nak menyesatkan anak adam. Biar korang marah, benci lepastu bergaduh sesama sendiri.

Korang mungkin boleh adaptasi dalam situasi korang.
1-ingat Allah. istigfar mohon keampunan dari Allah. Mungkin ada terkurang dari kita dalam menjalankan amanah kerja ini. Kalau marah sampai nak belasah orang atau nak tumbuk dinding(lelaki biasanya) lebih baik berwudhu.

2- maafkan si ………… tu. Siapa yang marah, buat korang kecewa tu, maafkan dia. Ingat ya.. Jangan dendam. Nanti musnahkan diri.

3- teruslah melaksanakan tugas harian itu dengan sebaiknya. Kalau student kena marah, jangan sampai lari balik lak. Jangan! Terus hadiri kelas macam biasa. Kalau kena marah bos/senior/rakan pun sama. Be strong, terus buat kerja korang. Ingat, kerja tu amanah.

4- tengah-tengah buat kerja tu, rasakan dalam hati dan fikir untuk ambil kritikan tu dengan hati terbuka. Sebab apa ayu letak nombot 4? Sebab. Selalunya tengah berangin memang susah nak fikir baik-baik.

5- positif. Positifkan diri dalam segala hal. Jangan bentak-bentak. Atau buat muka. Senyumlah. Tapi nak senyum tu hati kena bersih, kalau dah maafkan mereka yang buat tahi kat korang tu, dah ambil kritikan dengan hati terbuka, dah istigfar & wudhu(syaitan dah jauh) maka, tak susah untuk datangkan aura positif dalam diri kita semula.

Dan selepas tu, in shaa allah. Dengan izin yang esa, emosi akan stabil semula. Even mungkin tak dapat nak meng*ok*kan diri 100% setidak-tidaknya kita tak kan buat benda-benda bodoh seperti maki hamun, menengking orang, hempas-hempas barang, muncung sedepa. Sebab kalau buat semua tu, lagi la syaitan tepuk tangan. "berjaya dah aku!" kata setan dengan angkuhnya. Dan, kalau buat benda bodoh, orang sekeliling lagi menyampah kat kita.
So.. Cool la. ;)
Salam Jumaat.
Published with Blogger-droid v2.0.10

18 September 2013

Budak Sekolah Berdiri sambil Juntaikan Kaki Di Pintu Bas Sekolah

Assalamualaikum.


Kes kemalangan ngeri dah banyak sangat dah berlaku. Dan bila lihat apa yang budak lelaki dalam gambar di atas buat macam tu, ayu dah fikir bukan bukan. Ketika tu bas sedang bergerak tau. Kalau berhenti tu lainla.. dia dok juntai kaki macam tu ketika bas bergerak. Yang ayu nampak masa tu, bas tidaklah padat. Cume mungkin budak tu saja nak buat aksi lagak ngeri. Macam buat gaya nak terjun pun ada.. Kalau terjatuh, pastu kena sodok/gilis dengan kenderaan lain macam mana? Astagfirullah.. moga budak tu selamat.

Salah Siapa?

Biasa lah orang mesti mencari salah siapa kalau seandainya budak tu tercamak keluar dan digilis. Susah kan? Nak salahkan budak? Budak memanglah seronok buat aksi macam tu. Nak salahkan pemandu lori, opcos lah dia sibuk dengan pemanduan. Kat bas sekolah tak ada konduktor bas kan? Tapi ayu musykil, bas sekolah tu tak tutup ke pintunya? Atau bas sekolah memang tak ada pintu???

nota hati :
mencegah lebih baik dari mengubati.

Rumah Idamanku

Assalamualaikum.


Ingat lagi zaman sekolah? Masa mula-mula belajar melukis. Belajar lukis rumah. Macam tu lah lukisan rumah dibayangan imaginasi kanak-kanak.

Setiap orang ada rumah idaman mereka kan? Macam tu juga ayu. Ayu nak ulas & sharing sikit berkaitan rumah idaman ayu dari 2 sudut iaitu lahiriah & rohani.

Rumah Impian Dari Sudut Lahiriah



Bentuk rumah dan jenis rumah yang ayu idamkan adalah sebiji rumah di atas sebidang tanah. Tak perlu terlalu besar, cukup lah sempurna dengan ruang tamu, dapur, bilik-bilik, ruang solat & terutamanya perpustakaan mini buat ayu dan keluarga.


Kalau boleh, kat ruang halaman rumah, ayu nak bina gazebo untuk ayu, bakal suami(coming soon la) dan bakal anak-anak (pun coming soon la) duduk bersantai petang-petang hari. Tiada yang lebih membahagiakan selain bersama orang tersayang. Ye tak?


Rumah Impian Dari Sudut Rohani

Ayu nak jadikan rumah ayu nanti, "Rumahku, Syurgaku".

Caranya, ayu kenalah berusaha untuk membina taman-taman syurga di dalamnya, iaitu dengan mengadakan majlis ilmu. Ayu mahu di rumah itu ayu & keluarga dapat solat berjemaah, adakan kelas solat & mengaji untuk anak-anak (coming soon). Suami mengajar isteri & anak-anak soal ilmu dunia mahupun akhirat serta Ayu mengimpikan sebuah rumah tiap-tiap harinya tak pernah sunyi dari bacaan Ayat Suci AlQuran.

Sabda Rasullulah, "Apabila kamu melewati taman-taman syurga, perbanyaklah berzikir.” Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, apakah yang dimaksud taman-taman syurga itu?” Beliau menjawab, “Ia halaqah-halaqah zikir (majlis ilmu)” (Riwayat Tarmizi)

Itulah serba sedikit tentang rumah impian & angan-angan ayu, sekiranya rumah impian lahiriah tu ayu tak dapat capai, cukuplah sekiranya rumah impian rohani itu tercapai. ;-)

sekian, kalau korang berminat nak sharing rumah impian korang, boleh join contest my story my life ni, sila klik .