Nuffnang

10 September 2013

TIPS : Hadiah Masuk Rumah Baru

Assalamualaikum.
Macam mana dengan entry petang semalam. Korang dah baca? Pasal 3 barang free yang korang boleh dapat tu..handphone free, topup free & sample lactacyd free : KLIK SINI


Okey, harini ayu nak story sikit mengenai keyword hadiah masuk rumah baru yang orang google kat blog kecil ayu ni. Ni mesti kes sebab dulu (1 tahun lps) masa ayu mula pindah masuk rumah ni ayu pernah buat entry mengenainya dan juga ayu ada story pasal orang-orang baik budi yang kasi hadiah kat ayu untuk melengkapkan rumah kecil tu. Ni entrinya : Hadiah Sempenan Masuk Rumah Baru. Korang yang baru tau, rumah tu bukan lah rumah baru beli. cume sewa a.k.a kuarters kerajaan. ehehe

antara hadiah/pemberian yang ayu terima & boleh dijadikan tips untuk korang bagi hadiah untuk kawan/sedara korang yang baru pindah ialah :
  • batu lesung. ni dari mak ayu. batu lesung tu kata mak, mak beli masa mak & arwah abah mula-mula kawin. Batu lesung tu sangat berguna ya tuan tuan dan puan puan. even ayu belum pun ada mak mertua datang nak test sambal belacan ayu, tapi ia tetap berguna untuk orang yg belum ada blender ketika itu. :)
    nampak batu lesung yg tertenggek kat tepi singki tu? ni gambar masa 6 hari baru pindah.. 
  • Set Cawan/Gelas/pinggan mangkuk/canister isi garam/periuk kuali
mak adalah sumber utama ayu lah. hehe.. mak kasi ayu 1 set cawan untuk air panas.. kira ketika tu ada saudara ziarah ayu, tidaklah ayu malu sebab ada set cawan untuk hidangkan kopi/teh panas. 

hadiah dari busu
canister (bekas kaca comel) pulak hadiah dari busu ayu. dia kasi 2 biji canister. dan sampai harini masih ayu guna.. 1 untuk garam, 1 untuk asam jawa. :-)

gelas kaca yg fuh! meletops tu pun dari busu juga. sampai skrg lum guna. hihihi. tunggu buat candle light dinner bila kawin nnt kot. muaahahaha...

periuk comel tu juga dari busu ayu. :)
  • Toto/comforter
mak ayu kasi dua. busu ani ayu kasi 2.

pun dari busu.
 alhamdulillah. benda ni sangat penting ya u olls.. masa tu ayu lum ada tilam.. dan kalau orang datang nak tumpang tido.. menda alah ni la yg jd penyelamat.. xkan nak tidur atas mozek tu...huhuu
  • pengukus - dari mak cik. yang ni best. masa tu ayu balik muar, mengadu kat mak yang nak beli pengukus. sebab ayu suka stim ikan dan kek coklat kukus. so, kebetulan ibu saudara kesayangan ayu ada masa tu, dan dia offer kukus dia yg terperuk xdiguna. hehehe apa lg.. ayu xtolak. Alhamdulillah
sebenarnya ada lagi. sedara sedara & kawan-kawan kasi.
  • bekas kuih, set cawan, piring.- dari cik ani.
  • gelas & pinggan mangkuk. - dari kak nurul
Korang juga boleh kasi benda-benda di bawah ni sebagai hadiah :
  • set pisau
  • rak cawan pinggan
  • jam dinding
  • water heater
  • blender
  • iron
  • cadar
  • rak kasut
dan macam -macam lagi. rasanya tips kat atas ni boleh korang gunakan untuk kasi hadiah untuk kawan-kawan/sedara/adik beradik yang nak pindah rumah tapi ZERO mcm ayu. Atau boleh juga korang kasi kat pengantin baru kan. dan barang yang tersenarai di atas tu hanya yg jenis-jenis mampu beli lah. kalau korang kaya.. beli la hadiah TV ker.. Hifi ke.. tilam Vono ke.. hehehhe..


apepun. bila kita memberi sesuatu haruslah ikhlas.. dan ingatlah, tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima..

harap membantu :)

16 comments:

Cik Mun said...

xpayah beli dah..orang dah kasi..hehe

Syahmi & Suhana said...

sy pun br msk umh baru..br terasa byknye brg xde..
lesung batu salah satu dr nye..hehe..nk kne cr secepat mungkin nie... ;)

Leeza Eelza said...

alahai bestnya masuk rumah baru.. leeza belum berumah pun lg.. tangga pun belum wujud:)

Mazatul Azura Muhamad said...

Masuk rumah baru best... tapi bab mengemas tak best.. huhuhu

ros_reeza said...

Salam perkenalan :)
Ros singgah sini, dan follow..
memang banysk benda yang boleh dihadiahkan.. Ros pernah dapat lesung batu tu.. dan memang guna sampai hari ni.

Khir Khalid said...

Salam singgah & persahabatan.. done follow juga, semoga perkongsian ilmu membawa berkat.. amin. Done klik sbg hadiah :)

Ayu Zan said...

cikmun : alhamdulillah..sgt mbntu..

Ayu Zan said...

mmg mcm2 keperluan diperlukan :) selamat duduk rumah baru..

Ayu Zan said...

leeza : ayu lum berumahtangga. tp dah ada rumah..dan tangga sampai 3 tingkat.heehhe

Ayu Zan said...

kak zura : haah kak.. nasib baik masa ayu dtg..peti es,mesen basuh xde..so xyah lori.hehe.bawa baju je. tilam pun beli kendian.

Ayu Zan said...

ros... best kan dpt lesung batu..

Ayu Zan said...

khir... tq khir..salam perkenalan juga..

umi alya said...

idea ug bernas, apa kata.. ntuk org kawin, kita beli lesung batu, bila angkat berat woo..

Ayu Zan said...

umi alya.. gempak kan kasi hadiah berathehehhe

Yumida Huda said...

kasi dapur gas, blender, etc
beznye kalau dah de umah baru
yumida isi tabung Nuffnang sini...selamat menabung :)

Akmal Halim said...

list yang menarik ni ayu..leh jadikan rujukan nak bg orang kawin nti kan :P