Nuffnang

04 September 2013

Apa kata blogger tentang trafik blog?

Assalamualaikum.

Trafik. Sebelum ke dunia blog ni, saya hanya faham konsep trafik ni di jalan raya sahaja. Bila trafiknya baik, tersusun maka, baiklah perjalanan kita menuju ke sesuatu tempat. Trafik juga menunjukkan Lampu Isyarat a.k.a Traffic Light yang mana jelas menggambarkan tanpa lampu isyarat, pincanglah lalu lintas di jalan raya. 


itu trafik di jalan raya.


macam mana trafik blog pula?

saya bukanlah kategori mahir untuk cakap dengan jelas mengenai trafik blog ni memandangkan blog saya bukanlah kategori yang mempunyai trafik tinggi seperti Ben Ashaari, Hasrulhassan, Hanis Zalikha, Yuyu Zulaikha tu.. Saya cuma penulis amatur yang lebih banyak bercerita mengenai pendapat dan perkongsian peribadi sahaja.

Tapi, saya sendiri akui, bila dah masuk ke dunia blog ni, tengok ramai rakan blogger yang senior memperoleh income bulanan yang 'muai' agak terjebak la juga perasaan nak jadi macam mereka. Apabila saya kaji, selidik, bertanya, membaca memang jelas sangat, trafik blog yang bagus sangat menyumbang untuk mereka beroleh income sebegitu lumayan. 

Blog ibarat macam ARTIS juga lah.hehehe

Contoh macam artis yang meletup-letup, bila nak buat majlis perkahwinan atau sebarang event, mesti banyak pihak nak sponsor. Nak sponsor baju lah, kasut dan macam-macam lagi. 

So, pada saya, sama lah juga macam blog, kalau meletup-letup trafik blog, mesti banyak juga pengiklan yang berminat. :-)


Sekian, ini pendapat peribadi ayu. Korang pun mesti ada pendapat sendiri mengenai isu TRAFIK BLOG. Kalau berminat nak share opinion korang, boleh lah klik sini : Santaikata : Apa kata blogger tentang trafik blog.

Ada hadiah menarik sehingga RM300 & hadiah misteri menanti.. :)





25 comments:

blogger lelaki said...

apa beginner tahun 2011 dh buat blog nie...hu3

Ayu Zan said...

lama tak mesti hebat ye.. hehe.. saya banyak kali benti-benti..

IntaNBerliaN said...

mcm best je.. free2 blh join ni :-)

btw, good luck ayu :-)

Ayu Zan said...

join la kak.

hee.. TQ.

ctfand said...

oh..saya tidak layak membicarakan soal trafik blog..masih aaaamat mentah.. he he.

onlajer said...

Good luck untuk penyertaan contest ini

ubai ismail said...

wah2.. tahniah ayu..ubai pun tk terer lgi nk tingktkan trafik blog..ermm... :'( sedeh.. heheeheh

Nadya Dyana said...

Woa bnyk betul hadiah duit dia nak bagi:)

zakirasli .. said...

Bnyak trafik blog, bnyk income msok :)

Cik Mun said...

setuju dengan zakirasli..hehe

Ayu Zan said...

xpe kak. saya lg mentah.ehehe

Ayu Zan said...

tq onlajer, :)

Ayu Zan said...

ubai nampak da glamer dah.ehehe

Ayu Zan said...

haah nad. 300+200+100+50x5=850. fuh.

Ayu Zan said...

zaki, tu la adatnya kan..

Ayu Zan said...

macam cikmun.. trafik baik.. income bagus la..hehe

Norhasniza Khalid said...

mama trafik ciput je ayu... mama buat sekadar mampu, mama berusaha keras juga menaikkan trafik blog mama... kalau perah tenaga sangat, pengsan mama... hihi

Ayu Zan said...

xpe. pada ayu mama pun kategori meletups da. eehhe... jgn pengsan mama..

Azhafizah Md Nor said...

Traffic Blog kena maintain baru performance blog maintain jugak kot :)

akmaL said...

susah nak maintain trafik tinggi hari2..sebab bukan hari2 ada isu meletup..jenoh nak kena perah otak..so relax2 je..jadikan blog tempat berkongsi maklumat..baru nak blogging pun xde stress..just my humble opinion ye ayu :)

blogger lelaki said...

hu3..kira dah jadi otai dah nie

aynora nur said...

SELAMAT MAJU JAYA DALAM DUNIA BLOG YG KIAN MENCABAR..

Norazizah Hashim said...

Trafik blog yang tinggi, letak apa pun di blog itu pasti jadi duit :). Tengah usha ni, blog-blog yang tinggi trafik. Nak add dalam blog list :). hehe

Faizal mohamad twon tawi said...

SELAMAT BERJAYA.

sabree hussin said...

ada jugak yang mula dari penulis blog, pastu jadi artis. eh ada ke?