Nuffnang

23 September 2013

Kenapa Lelaki Tak Boleh Pakai Emas

Assalamualaikum.

setiap yang Islam anjurkan untuk kita buat mahupun yang dilarang pasti punya hujah & sebabnya tersendiri. Sejak 1400 tahun lalu, nabi muhammad sudah melarang umat lelakinya memakai emas sekalipun kecil. Jangan di pandang remeh semua ini..



jom baca artikel yang ayu share ni. ayu copy dari FB : ustaz Hanafiah.
Emas dan bahayanya

Zarah yg wujud dlm emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori2 dan masuk ke dalam darah manusia. Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah dan urine akan mengandung atom/zarah emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas).
Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yg tidak di buang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil. Alzheimer bukan penuaan normal,tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa. Antara yang terkena penyakit alzheimer adalah charles bronson, ralph waldo emerson,ronald reagan dan sugar ray robinson.

Akan tetapi, mengapa Islam memperbolehkan wanita untuk mengenakan emas ?

Jawapannya adalah..

"Wanita tidak menderita masalah ini karena setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi." itulah sebabnya islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

itulah antara sebab agama Islam melarang kaum lelaki memakai emas,ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad lebih1400 tahun yang lalu padahal beliau tidak pernah belajar ilmu sains.

Dlm satu hadis nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki memakai emas walaupun cincin yg kecil.

Al-Bukhari dan Muslim masing-masing dari Al-Bara' bin Azib Radhiyallahu 'anhu, bahwa ketika Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincinnya. (HR. Bukhori & Muslim) Wallahua'lam.
 

Semoga sharing ni beri manfaat & pengetahuan buat kita semua.. :)

nota : selama join 8share, baru la ni ayu view video Cinta 20 sen tu. Rupanya..dia kumpul duit kat 8share utk beli cincin tunang..kisahnyaa..

3 comments:

Mama said...

nice sharing dear...

Mar Mansor said...

ilmu yang sungguh berguna..

Teena Tna said...

Sunnah Rasul itu memang benar. Kalau tak kaji pun benda tu dah memang sahih.

Dulu kat skola ada belajar jugak, tp dah lupa sikit2. Terima kasih atas perkongsian. Sangat bermanfaat :)