Nuffnang

15 November 2012

Solat Jumaat

Assalamualaikum.
Bismillah
Entry ini ditulis live dari Tg Emas Muar.
Tempat yang biasanya orang muar ni beriadah dan bersuka suki.

Ketika ini waktu solat jumaat. 
Dan saya dan adik perempuan saya sedang menunggu teman saya solat jumaat...kerana selepas waktu solat, ada urusan lagi yang belum selesai.

Terkilan.
Kecewa rasanya melihat pemuda-pemuda islam yang bernama lelaki dok parking kereta ramai-ramai sedangkan masjid sekangkang monyet dari tempat mereka 'menyorok'.

Sayang kan? 
Meninggalkan akhirat kerana dunia.

Semoga mereka diberi hidayah oleh Allah dan menjumpai jalan sebenar.
Aamiinn..


Uhibbukum Fillah,
Ayu Zan

Published with Blogger-droid v2.0.6

05 November 2012

LGBT bukan fitrah

Assalamualaikum.

Bismillah.

harini saya bawa topik LGBT BUKAN FITRAH.

saya petik dari hasil perbincangan dalam rancangan Tanyalah Ustaz 6/11/2012 (ust Zamri)

L-Lesbian
G-Gay
B-Biseksual
T-Transgender.

Masih sahabat-sahabat ingat kaum Nabi Luth a.s yang Allah turunkan balasan dan azab atas perbuatan gaya hidup songsang bertentangan dengan syariat?

Bagi mereka lelaki untuk lelaki, manakala wanita untuk wanita.. Sungguh bertentangan dengan fitrah yang Allah jadikan manusia di muka bumi ini saling berpasangan lelaki dan wanita sejak zaman Nabi Adam dan Hawa lagi. 

kata Ustaz Zamri,

memilih LGBT bukan fitrah.

Allah menganugerahkan manusia dengan ILHAM yang terdiri daripada Alquran, hadis, syurga, neraka, dosa mahupun pahala. Segala guideline tentang kehidupan sudahpun Allah sediakan. 

Jadi, pilihlah...

namun, tidak dinafikan, ada beberapa punca gaya hidup songsang ini mendominasi si empunya diri.
antaranya :

1- Ibu bapa sering bergaduh, dan si ibu teraniaya.
Anak-anak akan mudah terpengaruh dengan gender yang teraniaya. (IBU)
Anak lelaki : jadi lembut. 
Anak perempuan : jadi lesbian kerana benci lelaki dan ingin membela wanita.

2- Pendidikan 
-Kes-kes buli dalam kalangan pelajar asrama.
Benda pelik yang pada mulanya menyakitkan akhirnya menjadi gaya hidup dan kebiasaan. (Liwat)

3- Khunsa
seorang yang lahir khunsa di bolehkan memilih jantina setelah mengetahui organ seks mana yang lebih dominan. Setelah memilih 1 jantina khusus, alat kelamin yang 1 lagi dibolehkan di buang melalui pembedahan. (sumber : Jawi)
tetapi terdapat yang tidak melakukannya lalu, kalian sendiri pun tahu apa akibatnya kan?

Apa pun puncanya, jangan dicabar fitrah illahi.
Tiada apa yang manis melainkan  beroleh penyakit pelik akibat dari perbuatan songsang itu.

Ingatlah balasan yang Allah turunkan kepada kaum nabi Luth.
Mahukah golongan LGBT zaman ini menerima nasib yang sama?

Nota Jari Manis :
Setiap yang Allah jadikan tiada yang sia-sia.Diciptakan lelaki untuk wanita begitu juga sebaliknya sudah pasti mempunyai seribu kebaikan.Janganlah kita menentang syariat-Nya.

Uhibbukum Fillah,
Ayu Zan 

02 November 2012

MAZA MOHD : AKU DAN MEREKA

Assalamualaikum.

dah lama aku tak join segmen kan?
okey.
after di invite oleh jal beberapa hari lepas..
akhirnya kesempatan ini aku ambil untuk join Segmen Aku dan Mereka



Letak header sudah.
Link entry pun sudah.

sekarang masa untuk perkenalkan 3 blogger yang aku selalu jengah-jengah.


1-Miss Diya Ixora : http://diyaixora.blogspot.com/ & Miss Raidah Sarun : http://cikrai89.blogspot.com/ (Puan To Be)

Ulasan : Aku gabung mereka menjadi 1. belog mereka berdua lebih pada blog peribadi. Dan aku suka nak ikuti perkembangan mereka. sebab beliau teman sekola menengah aku. sama-sama membesar dari Tingkatan 1 hingga 5 di asrama maharani tercinta. Kenangan bersama kekal dalam ingatan. 


Ulasan : aku suka blog beliau sebab selalu LUCU! hhihihihi...ada comix. dan simple. 

3-Belog Fatimah Syarha (Sebarkan Bahagia) http://sebarkanbahagia.blogspot.com

Ulasan : Fatimah Syarha ni penulis novel Islami. Aku sukakan hasil nukilannya. Antara novel yang pernah aku baca Syabab Musafir Kasih, Tautan Hati dan Sebarkan Cinta-Mu. Benar-benar membuka mata aku dengan keindahan Islam dan menjernihkan kekeruhan sesetengah isu agama. Entry dalam blognya turut berjaya mentarbiah diri ini setiap kali membacanya.

Okeylah.
sekian.

Nota Jari Manis :
Thanks to Maza Mohd kerana sudi menjemput saya blogger sepi setahun ini untuk berkongsi cerita. =)
kawan-kawan try la blogwalking ke blog-blog di atas. Moga bermanfaat.

Uhibbukum Fillah,
Ayu Zan