Nuffnang

28 November 2013

Jajahan Abang Burn Di Johor

Assalamualaikum

lama dah fenomena burger bakar abang burn ni. Cume ayu yang menetap di Johor ni aje tak pernah cuba. Sampailah ada rakan sekerja bercerita mengenai kesedapan Meat Ball Abang Burn. Ape lagi, terkejut kejap sebab kat mana dia makan? Rupanya Jajahan Abang Burn ni dah sampai ke JB dah. hehe. Dekat pulak tu dari rumah. Kira-kira 15 minit dah sampai kalau 'line clear'.

Dan sepantas kilat, malam tadi pergi mencubanya. Tempat tu sangat lah strategik, sebab depan money changer, ramai singaporean datang makan. Memang laris lah Jajahan Abang Burn di JB ni.

burger bakar kambing abang burn
burn cheese lamb

Peneman makan memilih Burn Cheese Lamb. Serius memang sedap burger dia. Daging dia homemade kan, tak da bau pelik pun kambing dia. Roti dia pun sedap. kikiki.. Harga nya RM 11.50. Burger bakar kambing memang harganya lebih tinggi dari beef & chicken. 

meatball abang burn sedap
meatball abang burn

Ayu pulak memilih menu Meatball Abang Burn. Harganya RM 9.90. Isinya ada meatball 10 biji dicurah mushroom brown sauce. Peh! sedap tau. Memang sedap dap dap. Tambah lagi ada Burn Wedges+Cheezy sauce. Katanya cheezy sauce tu abang burn homemade juga. Cheese dia banyak ok. Memang syiok. :) Pada ayu 10 biji tu banyak tau, tambah lagi ada wedges, memang kenyang. Belum 10 biji habis dah kenyang. hihi..

Alhamdulillah, ayu juga turut berpuas hati dengan servis mereka yang cepat dan pantas tu. Serta, kebersihan meja makan juga tidak mengecewakan. :)
Ni lah kiosk dia. 

Kat bawah ni ayu sertakan alamat Jajahan Abang Burn Di Johor Bahru buat rujukan rakan-rakan yang nak mencuba. Atau kalau ada yang dah cuba, boleh lah share pendapat, dan pandangan peribadi anda di ruangan komen. :)

abang burn di Johor bahru
JB abang burn
Info lanjut mengenai BURGER BAKAR ABANG BURN :-
nota kaki : Jom sokong produk orang kita. Daripada kita sokong produk barat yang menyumbang dana kepada israel tu.

27 November 2013

Ku Bersyukur

Assalamualaikum.

harini ayu nak share 1 lagu unsur pop ketuhanan yang melodinya mengingatkan ayu masa zaman sekolah menengah. Lagu nasyid yang catchy ala-ala lagu UNIC, inteam di zaman itu.

Lagu ni nyanyian Taleeb Mizad yang bertajuk Ku Bersyukur. Kalau korang nak tahu, Taleeb ni artis baru di bawah naungan Hijjaz tau.


suka ayu nak petik berita dari web sinar harian mengenai penyanyi muda sebaya ayu, dan se-Muar dengan ayu juga kawan bakal suami ayu ni.

keratan sinar harian

Ayu mendoakan niat untuk terus berdakwah dalam lagu itu kekal di landasannya. Mencipta, menyanyikan lagu-lagu berunsur 'islam' dan mengajak pendengar kembali ingatan kepada pencipta pasti ada saham pahalanya kan?

ayu ada share lagu Restu Cinta By Taleeb Mizad di sini.

:)

26 November 2013

CPUV 11 - Mah Sing Southville Discovery Extravaganza

Assalamualaikum

Rezki CPUV ke 3 untuk November ini. Alhamdulillah.
Alhamdulillah
Sedikit info mengenai iklan ni,

Mah Sing Group ni merupakan satu develapor company. Mereka akan menganjurkan satu event yang extravaganza pada 30 Nov 2013 di Southville City Bangi. Yuna pun ada tau.


 Okey lah, jika korang berminat nak join, klik sini FB - Discovery Extravaganza atau klik iklan yang berlegar-legar.

Terima kasih Nuffnang, Mah Sing & rakan pembaca yang menyokong ayu. :)

Menang GA dapat Tshirt lagi

Assalamualaikum.

Baru-baru ni ayu ada menang Tshirt sebab join GA blogger Nabila dan hadiah tajaan Red Delima.

dan baru-baru ni join GA anjuran kak shida dan ayu menang hadiah yang sama. Tshirt. Sama warna sama saiz, sama bentuk. hehehe

alhamdulillah.. boleh kasi mak 1 kot.. hehe

tu dua T shirt yang sama :)


Jom kita ke Red Delima. :)


Giveaway Peserta Bertuah

Assalamualaikum. 

Hehe. Macam biasa, kak yumida anjurkan GA mesti join. Manatahu kalini ada rezki ayu. huhuhu


KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:


Pemenang akan menerima sehelai blouse gojes menawan ni. Mungkinkah anda pemenang bertuah tersebut. Jengjengjeng… Jom! Sama-sama kita raikan GA simple ni.


TAMAT: 31 DISEMBER 2013

25 November 2013

Promosi di Pixajoy

Assalamualaikum

ingat tak haritu ayu ada cuci gambar murah?
sekarang pixajoy buat promo lagi.


sah hingga 2 Dis 2013
Ada item-item promo dia :

Photo Print, Calendar, Poster & Photo book.

UPDATE : 3Dis2013 (promo hari krismas photo printing RM 25 - 96pcs 4 R)
tu promo item dia

Korang yang minat, try lah. ayu ingat nak try poster RM10 pulak kali ni. :)

Harus diingatkan, untuk cuci gambar atau print apa-apa di Pixajoy haruslah sign up dulu ya..

Klik untuk ke Pixajoy : Hold on to your memories - preserve them in photo books.

24 November 2013

Tutorial : Bunga Yoyo

Assalamualaikum

di entry bulan lepas, Bunga Tangan Hadiah Konvo yang ayu buat sebagai hadiah ada blogger request tutorial.

tutorial bunga tangan dari bunga yoyo, bunga telur yoyo
komen dari blogger leeza

Ayu nak siapkan bunga tangan penuh punya tutorial mungkin tak ada kesempatan sebanyak itu, jadi, ayu sediakan tutorial bunga nya yang biasa orang call it bunga Yoyo. Boleh jadi brooch, bunga telur atau Untuk nak buat bunga tangan tu, just need to combine all dan balut batang dia.



Bunga Yoyo ni ada 2 cara(yang ayu tahu) tapi ayu gemar guna cara ini sebab hasil kedut-kedut kain nampak lebih gojes dan cun. :)

Jom try!

step 1-5

1- sediakan 2 kain yang berbeza warna (ikut kesukaan ya) dengan 2 ukuran segi empat tepat yang berbeza. 1 kecil, 1 besar. untuk kali ni ayu gunakan ukuran :

  • 8" x 2" & 12" x 3"
2- Lipat dua (bahagian terbalik) dan jahit di bahagian yang perlu disambungkan. Boleh guna mesin jahit kalau jahit banyak-banyak. Jahit kemas ya.. jelujur je. Ending dia matikan dengan jahitan kia(atau jahit je 2x untuk matikan dia.

3- Terbalikkan kain yang dijahit tadi dan lipat ke dalam. Erk..bole faham? Sambungkan dan jelujur lagi (sama besar jarak jahit ya).

4-Jahit sampai habis.

5- Tarik benang yang dah siap di jelujur tadi. Tarik sampai tengah-tengah dia bercantum. dan matikan jahitan agar tak terburai bunga tu.


step 6- 9

6- Kemaskan kelopak-kelopak dia. Tara.. siap 1 dah. Buat 1 lagi untuk lapik belakang dia.

7- Masukkan dawai halus kat button atau manik besar.

8- Masukkan dawai di tengahtengah lubang jahitan bunga tadi. buat untuk dua bunga tadi. dan gam bunga ke bunga tu sikit kat tengah kalau korang takut bunga korang gugur. hehe. gam sikit kat tenga tu agar manik tu lekat kat bunga gak. Pakai uhu je.

9- Taraa.. siap dah. Sambungkan dawai tadi ke lidi, dan balut la guna pelilit putih. Untuk hiasan, boleh ikat dawai pada reben dan sambung sekali lilit.

maka, jadilah bunga telur. hehe..

harapnya boleh faham tutorial simple ni. Kalau ada kurang jelas, boleh tanya ya...

kalau nak order pun boleh. Tapi order bermula Januari 2014 ya. boleh emel : ayuzan@hotmail.com

saya ambil tempahan bunga tangan fabrik seperti di sini link link.

ORDER BUNGA TANGAN DI BUKA : 

Bunga satin/cotton 2 warna 
saiz S 12 kuntum bunga : RM 45 sahaja
saiz M 18 kuntum bunga : RM 55 sahaja 
saiz L 24 kuntum bunga : RM 70 sahaja

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Assalamualaikum 

Ayu join GA ephyra ni. Berdoa jugak agar dapat. sebab membaca testimonial ephyra ni betul-betul buat emosi terganggu. hii

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat.
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan.

Jom dapatkannya sekarang...

Official Website : www.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

22 November 2013

Kucing Terapi Stress

Assalamualaikum

Korang ada pelihara kucing? Atau mungkin pets lain?

Setuju tak dengan pendapat ayu kalau kata kucing kesayangan korang boleh jadi terapi untuk korang terutamanya ketika stress mahupun penat? Setiap orang ada pets kegemaran seperti ikan, arnab, hamster dan lain-lain. Tapi entri ini ayu fokus pada kucing memandangkan haiwan peliharaan kesayangan ayu sejak kecil adalah binatang ini.
zaman dahulu kucing dipakai untuk terapi. Dengkuran kucing yang 50Hz baik buat kesehatan, selain itu mengelus kucing juga bisa menurunkan tingkat stress
-dipetik dari : Fakta Ilmiah Mengenai Keistimewaan Kucing 

Mungkin ada sesetengah yang kata "Ewww.. main-main kucing ni tak datang penyakit ke?"

pada pendapat Ayu sedangkan Nabi Muhammad itu mengelus Muezza (kucing baginda) dengan penuh kasih sayang dan berwudhu dengan air bekas minuman kucing, masakan kita tak boleh melakukannya. Kalian juga boleh google mengenai keistimewaan kucing yang mana , air yang telah diminum itu pun suci untuk wudhu. Makanan yang telah dimakan/dijilat kucing juga suci. Zaman ini, para saintis telah pun membuktikannya. Kucing sememangnya bersih dan air liurnya juga tidak ada kuman.

Daripada hasil kajian perubatan dan percubaan yang telah dilakukan di makmal haiwan, didapati bahawa badan kucing bersih secara keseluruhan. Ia lebih bersih daripada manusia.
-Artikel Penuh: © Utusan Melayu (M) Bhd 

***

Jom kita tengok aksi cik tam kitten kesayangan ayu. Balik-balik kampung mesti ayu cari dia lepas ayu peluk cium mak. Nak bawa balik Jb mak tak kasi.hihi.

Ni masa ayu nak potong kain. Dia sibuk nak tengok ayu. 

ape tengok?

Ni pulak cik tam punya hobi. pantang nampak plastik, kotak, atau apa-apa bekas, mesti dia nak masuk. macam main pondok pondok pulak. Pastu kemain suka bila kita cak cak dia. hihi..

:)



21 November 2013

CPUV ke 10 Inti Rebranding Campaign

assalamualaikum

INTI Rebranding Campaign ni CPUV ke 10 blog Ayu Zan Story 
juga merangkap CPUV ke 2 untuk bulan November. 
alhamdulilah..

Sejak bulan 8 tahun 2013, masa tu bulan puasa ayu mula kembali berblog walaupun niat asal nak close account je blog ni. Yela, tak de apa sangat pun sebelum ni dengan blog. Followers pun masa tu dalam 80 je. Entry pulak dah berbulan-bulan tak ada. CPUV & CPC nuffnang pun tak pernah ada untuk blog ni. Tapi ada la earning dalam RM20 untuk blog sebelum ni. 

Tapi dah namanya memang suka menulis dari kecil-kecil, ayu kembali juga dengan blog. :)

Ayu mula aktif bulan Ogos dan CPUV pertama adalah pada bulan September. Kat sini yang ayu nampak memang Uniqe Views tu memainkan peranan penting. Walaupun UV ayu mungkin tak lah ratus riban macam blogger yang lebih lama dan mahir dalam dunia ni, yang ayu nampak UV ayu yang sedikit tetapi maintain tu tetap menjadikan nuffnang 'nampak'. Cuma, earningnya sedikit la jika UV kita sikit. hihi. Kalau UV banyak Earning lebih masyuk. 



Ayu nak share gambar iklan INTI tu. tapi ketika ini beliau masih belum berlegar-legar. Nanti dah ada, ayu update tepek sini lah ya. Kalau korang ternampak dan terasa nak tahu lebih lanjut, boleh klik iklan tersebut ya,

TQ INTI & Nuffnang.

20 November 2013

Adam Nufhan Punya Beg

sibuk sikit harini.

Ayu share beg mengaji adam nufhan je ya. :)


order oleh mak dia. :)

19 November 2013

Pusara Di Lebuh Raya

assalamualaikum

Rutin pagi hari, menonton Tanyalah Ustaz sambil buat sarapan dan bersiap nak pergi kerja. Sepanjang cuti sekolah ni ayu bekerja sebagai staf akan masuk jam 8 pagi dan balik pukul 5 petang.

topik pagi tadi bertajuk Pusara Di Lebuhraya. Pada pendapat ayu, topik ini sangat baik dan berguna memandangkan semakin banyak kes kes kemalangan menyebabkan kematian di jalan raya.

Baru je beberapa hari lepas ayu menyaksikan kesan kemalangan di lebuhraya permas jaya ni. Sebiji motosikal tersepit di tengah antara saga FL (depan) dan belakangnya melekat Camry. Waktu itu jam 7 pagi+. Mungkin nak pergi bekerja agaknya.

Innalillah...

Penunggang motosikal itu tercampak 100 meter kebelakang. Dan ketika ayu melaluinya, mayat mangsa sudah ditutup dengan kain putih. Mengikut kata sahabat ayu, jika mangsa diselimut dengan kain putih, itu petanda mangsa muslim. Wallahua'lam. Jika benar beliau si mangsa beragama Islam moga-moga arwah pergi dengan tenang dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.

Berbalik kepada Tanyalah Ustaz siaran pagi tadi. Ayu terasa nak berkongsi beberapa soalan dan jawapan ustaz Hanafi :


  • Jika jalan clear (malam hari atau kawasan tiada orang) bolehkah kita langgar lampu merah dan apa hukumnya?
  • jawapan : TAK BOLEH. Jika selamat tanpa langgar apa-apa. Ia berdosa ke atas diri kita. Jika kita terlanggar orang, kita berdosa pada orang yang kita langgar. Ustaz kata, mengikut dan mematuhi undang-undang yang ditetapkan oleh manusia di dunia ini dikira Hablumminannas..
Di bawah ni pula komen ustaz mengenai pemanduan laju.
  • Komen ustaz memandu laju 160km/j dan kemalangan menyebabkan kematian.
  • kereta yang dipandu 160km/j ke atas akan mengalami masalah apabila brek secara mengejut. kereta akan huyung hayang. Jika langgar orang yang menyebabkan kematian orang tersebut, berdosalah orang yang melanggar itu(yang pandu laju). 
Banyak lagi yang sempat ayu dengar penjelasan dari ustaz tadi. antaranya :
  • biasakan membaca surah alfatihah sebelum memandu/menunggang sebagai tanda syukur atas nikmat kenderaan
  • menggunakan rukhsah jama & qasar yang Allah beri buat musafir.
  • jika mati kemalangan tetapi menemui syurga Allah, maka bertuahlah. Jika mati kemalangan tapi menemui neraka di akhirat maka.. dua kali rugi. - kata ustaz hanafi.
  • zikir selalu dalam kenderaan.
dan macam-macam lagi lah.

Moga kita selalu berhati-hati di jalan raya. Dan moga Allah melindungi kita dan keluarga kita.

17 November 2013

Bersyukurlah

Assalamualaikum.


Tengok gambar ni orang sharing kat FB.
Buat ayu mengucap syukur alhamdulillah untuk kehidupan ayu. Kita rasa kita susah, tapi ada orang lebih susah dari kita.

Bersyukurlah...

14 November 2013

Hadiah T Shirt Lacoste Dari RedDelima

Assalamualaikum. Hari ayu join GA anjuran Nabila dan Sponsor oleh Red Delima. dan Alhamdulillah ada rezki. Dapt T shirt . :)

Alhamdulillah.



baju da hanger. Lengan pendek. So, untuk kat rumah ya :)


Kalau korang nak shopping apa-apa jom kita ke RED DELIMA.. Cuci mata manatau ada yang kenan di hati. :)

Daim Giveaway By Akma

Ayu join GA lagi. 
Yang pasti yang mudah mudah je la :)


Klik gambar untuk join.

Tshirt Printing Ih Giveaway by Hazwan Hairy


ASSALAMUALAIKUM

Rasa lama dah ayu tak join GA. hehe. So, cam biasa, ayu join GA simple dimple. hehehe

Dengan ini saya Hazwan hairy ingin melancarkan satu lagi contest di penghujung tahun 2013 ni kepada korang blogger dan followers blog hazwanhairy.com ni.. Untuk GA ni saya di wakilkan oleh pihak Tshirt Printing IH untuk menganjurkan Tshirt Printing Ih Giveaway by Hazwan Hairy yang akan bermula dari 13/11/2013 sehingga 30/11/2013


SYARAT-SYARAT
1. Anda mestilah FOLLOWERS blog ini
2. LIKE page penaja : 
3. Tajuk : TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY
4. Copy Paste kod dalam entry korang
5. Link kan entry anda pada post entry ini..

Simple saja kan..

HADIAH :
1 helai baju I Love Blogging
2 helai baju Geek
2 Fridge Magnet Krabi
5 Keychain Krabi

Pemenang akan di pilih melalui Random.org
Senarai peserta akan di list untuk korang BLOGWALKING 

Dengan harapan korang semua dapat support GA simple dari Tshirt Printing IH dan juga saya blogger Hazwan Hairy..


KLIK SINI UNTUK JOIN

13 November 2013

CPUV - 9 Ford MCA Launch

Assalamualaikum.

Slow sikit pergerakan masuk BE bulan ni. dah tengah bulan baru dapat 1 BE untuk november. Dan sekarang cuma ada 4 je on going BE. Tapi tu pun alhamdulillah syukur. Nak gak nuffnang dan advertiser pilih blog ayu.

BE/CPUV bulan ni dari Ford MCA Launch


Thanks ayu ucap pada advertiser dan nuffnang sebab mempercayai blog ayu ni. :)

Thanks juga kat kawan-kawan blogger yang sentiasa datang ke blog ayu dan menyokong ayu. :)

kalau jumpa iklan tu nanti, boleh la klik untuk maklumat lanjut. Ayu tak dapat nak share sebab belum terserempak lagi dengan dia.

Darjah Khas Di Negeri Johor

Assalamaualaikum.

menjawab persoalan kak jun pada entri lepas ayu mengenai temuduga permohonan nikah johor


Kak jun tanya, apa tu darjah khas?

Lupa pulak ayu nak jelaskan. :)

Di negeri johor, pelajar sekolah akan mengikut sekolah agama di sesi sebelah petang. Begitu juga jika pelajar tu sekolah kebangsaan/menengah di sesi petang, sekolah agama nya di sesi pagi. 

Zaman dulu-dulu masa ayu sekolah....

  • darjah 1 dan 2 sekolah kebangsaan - sekolah agama kelas fardhu ain 1 dan 2 (belajar basic)
  • darjah 3,4,5,6 di sekolah kebangsaan pula, - sekolah agama Darjah 1,2,3,4 *
  • Tingkatan 1,2 sekolah menengah - darjah 5 dan 6 sekolah agama.*
  • Tingkatan 3 sekolah menengah - sekolah agama darjah khas.*
 * bergantung pada lulus atau tak

Percaturannya begini. Jika kami tak lulus 1 darjah maka, tak akan naik kelas bagi tahun depannya dan mesti mengulang darjah itu. Jadi, darjah khas tu tak semestinya di ambil ketika tingkatan 3. mungkin lebih lambat jika pernah gagal di mana-mana tahun pengajian.

Darjah Khas tu adalah kelas pengajian tertinggi bagi budak sekolah agama di johor. Yang mana akan melalui 1 peperiksaan darjah khas bagi menentukan "PANGKAT 1,2,3" apabila keputusan keluar. Kelas darjah khas ni di adakan setiap sabtu sahaja.

Tapi secara peribadi, sijik darjah khas ni pada ayu bukanlah mengukur tahap kehebatan seseorang pelajar sebaliknya sesiapa yang belajar dengan baik sehingga darjah khas ni, mereka berpeluang dapat belajar secara dalam mengenai topik-topik dalam pengajian islam seperti munakahat, muamalat, sirah dan juga Hadis 40 ( tebal tu..selalu mengantuk masa kelas).

Dan setahu ayu, jika nak mohon kerja under kerajaan johor, mereka akan tengok sijil darjah khas kita.

Nota : zaman sekarang sekolah fardhu ain 1 & 2 (KAFA) dihapuskan.  sekarang darjah 1 sekolah rendah darjah 1 sekolah agama. jadi budak budak yang lulus cepat la tamat sekolah agama. Mungkin kerana pihak kerajaan johor berpendapat kanak-kanak boleh di asuh di rumah mengenai basic-basic agama.

12 November 2013

Sesi Temuduga Permohonan Kebenaran Nikah Johor

Assalamualaikum.

Siapa warga johor mesti tahu yang sesi temuduga di pejabat agama jadi satu kemestian sebelum diberi kebenaran nikah kan? Selalu je tengok rakan kenalan yang menggeruni sesi ini.

Di borang temuduga tu dia ada tuliskan general topic yang akan di soal :

  1. Dua kalimah syahadah
  2. Bacaan alfatihah
  3. Bacaan Doa qunut
  4. Munakahat
  5. Thaharah
  6. Tanggungjawab suami isteri.
Berdasarkan soalan-soalan yang kawan-kawan temuduga, soalan bab munakat dia tanya rukun nikah. Bab thaharah pula soalan berkait wudhu, mandi hadas dan jenis air. Soalan-soalan basic yang biasanya tak ada masalah bagi calon yang mengamalkan cara hidup islam untuk menjawabnya.

Bulan lepas masa ayu ditemuduga oleh ustazah tu soalannya macam tak ada dari senarai di atas.

Ustazah Sekolah agama sampai tahap mana?

Ayu : Darjah Khas.

Ustazah : Walinya nanti adik nombor berapa ni?

Ayu : No.2. Bawah saya.

Ustazah : Baiklah, ingat ya dik, solat jangan tinggal. Dah nikah nanti suami adalah keutamaan. Jadilah pasangan yang banyak berterus terang. Kalau tak suka suami buat apa-apa, terus terang cakap baik-baik. Dan kalau suami tegur wajib dengar dan ikut. Contohnya kalau suami pesan "abang tak suka awak join mesyuarat tingkap" jadi kenalah ikut ye idayu.Ingat ya, solat tu penting, jaga solat.

Okey, tu je la kot sesi temuduga ayu. hihi. lebih pada pesanan ikhlas dan ceramah ringkas dari ustazah tu. Berkali kali berpesan supaya menjaga solat.

selesai..alhamdulillah

****

Nota Kaki : ayu join whohaa.com. simple ads website. tak perlu share macam 8share,churp2 tu. Just perlu buka tiap-tiap iklan campaign tu dan answer the question. tiap campaign 1x je peluang dapat point.. dapat point bukan dapat duit tau.. Boleh redeem voucher dan barang bila dah banyak point nanti. Ayu reg tadi, sekarang dah 260 point dah u olss. Minat? klik sini untuk sign up.

Rancang Wang Sejak Jatuh Cinta ( Kit Terbaik Untuk Bakal Pengantin)

Assalamualaikum.

sharing is caring 
rancang wang sejak jatuh cinta

Entri hari ini ayu nak berkongsi satu bahan bacaan yang sangat baik untuk dibaca oleh bakal pengantin. Selagi kita semua belum kahwin, kita adalah bakal pengantin lah kan? 

Ayu beli buku ini tahun lepas, September 2012 masa belum ada ura-ura pun nak nikah dan sejujurnya buku ni memang banyak buat pencerahan. Buku ni sangat-sangat membantu dari sudut pengurusan kewangan secara berhemah termasuklah urusan kad kahwin, pemilihan baju, dan segalanya yang berkaitan perkahwinan.

Malahan, buku ini bukan sahaja baik untuk bakal pengantin, juga baik untuk pasangan yang dah menikah dan juga ibu bapa yang bakal mencorak pernikahan islami dan pengurusan kewangan terbaik untuk anak-anak.

dipetik dari FB shamsuddin kadir
sangat banyak perkara yang dikupas oleh penulis buku ini. Yang mana, setiap yang dikupas sebenarnya menyebabkan ayu berfikir dan menelaah setiap inci yang ditulis. Sebab semuanya ada kebenarannya. Memang masyarakat kita lebih suka "takut orang kata" dan Biar papa asalkan bergaya. Penulis cuba mengeluarkan kita dari kepompong itu.

Buku ini juga mengurai secara terperinci bukan sahaja mengenai keperluan sebelum, semasa malahan selepas pernikahan diambil kira. Yang mana, banyak yang bukan keperluan yang selalu diambil peduli sebaliknya 'kemahuan' yang didahulukan.

Ni FB penulis Shamsuddin Kadir. 
Ayu follow page beliau dan beliau sangat banyak berkongsi tips-tips kewangan islam yang mana, in sha allah boleh guide kita sikit sebanyak.

Kalau ada yang berminat nak order online boleh terus ke FB Buku Rancang Wang Sejak Jatuh Cinta.

sumber fb 

Nota : Korang! cepat cepat dapatkan buku ni ya! In Sha Allah bermanfaat. RM 25 sahaja. Murah tapi penuh berisi!

11 November 2013

Hadiah GA Kain Sari

Assalamualaikum.

Setelah menang beberapa GA/contest dapat perfume, buku mudahnya mengemas rumah, buku mudahnya menjemput rezeki, shawl satin  dan saguhati RM 50,  hampir 1 bulan gak tak ada menang apa-apa dan sangat kurang join GA. 

Rupanya rezki berpihak pada ayu masa join GA anjuran YUI di entry ini.
dan ayu telah menang kain sari tajaan SARI NAJWA COLLECTIONS (SNC)

Kain ni tak mesti buat sari je kan. Boleh juga buat baju kurung, jubah, baju punjabi or etc.
bergantung pada kreativiti masing-masing.

sari najwa collection
parcel diterima.
mahal kan? hihihi

So, sekiranya ada yang minat nak cari kain-kain jenis sari, boleh contact seller SNC  ni :

       page
Website : Sarinajwa

Dan, kesempatan ni ayu ucapkan thanks kepada Yui untuk GA anjuran beliau.
Kalau buat GA lagi, ayu pasti join lagi jika ada kesempatan.

Jom kita terjah Blogger Yui.

:)

Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shida

Assalamualaikum, peace upon you.







Dengan ini shida menganjurkan Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shida yang akan berjalan selama 2 minggu bermula hari ini 30.10.2013 dan akan tamat pada 15.11.2013 (2 weeks). Pengumuman pemenang untuk Part 2 akan shida umumkan setelah mendapat keputusan dari pihak penaja. Untuk Part 2 pilihan pemenang sepenuhnya dipilih oleh penaja dan juga berdasarkan Unique Click (jadi affliate) Shida berharap GA ini akan mendapat sambutan dan meriah seperti GA sebelum ni. Inshaa Allah. Kita tengok syarat-syarat wajib korang kena follow :




  syarat-syarat wajib :  


  1. Like  Page Penaja dan Share (klik pada button share dalam entri ini)  :  

  2. Like, G+ entri ini  dan Follow Blog Shida :

  3. Buat satu entri bertajuk :  Reddelima Giveaway Part 2 by Dunia sebenar Shida

  4. Copy dan paste kod dalam entri korang

  5. Submit link entri dekat komen entri Giveaway ini

  6. Wajib Daftar menjadi Affliate www.reddelima.com dan letak banner Affliate dalam blog (akan disemak oleh Penaja) :klik cara Daftar Affliate dengan 7 langkah mudah!

Senarai Hadiah  |  Senarai Peserta

10 November 2013

Takziah : Allahyarham Dato Bukhari CEO TV Alhijrah

Assalamualaikum

dah 3 hari tak update blog. maaf rakan-rakan jika korang berkunjung sepanjang hujung minggu entry terbaru masih kekal dengan DIY bunga crepe tu.

ayu agak sibuk menyelesaikan pelbagai hal yang harus diselesaikan segera. Ni pun selit-selit kejap. Bw pun tak berapa sangat.

entry ni ayu nak ambil kesempatan ucapkan TAKZIAH pada keluarga Almarhum CEO TV alhijrah. Dato' Bukhari Che Muda. Orang-orang baik seperti almarhum pasti pemergiannya diiringi doa oleh semua.


sumber : Amin Idris

Ayu tambah kagum dengan Almarhum Datuk Bukhari, kerana rancangan Tanyalah Ustaz yang menjadi kesukaan ayu rupanya di asas oleh beliau.

sumber : Ust Izhar Ariff
Besar kan perjuangan beliau. Lebih-lebih lagi menerajui stesen tv alhijrah yang memperjuangkan dan mempertahankan syiar islam.

Moga Allah tempatkan Allahyarham Dato' Bukhari Che Muda di kalangan orang-orang beriman dan dikasihi-Nya.

Alfatihah...

06 November 2013

Tutorial DIY Bunga Crepe

Assalamualaikum

Memandangkan entri dulu-dulu ayu buat mengenai bunga crepe asyik menjadi pilihan hati peng-google. Ayu jadi serba salah, sebab mereka mesti google dan harapkan ada tutorial nak DIY sendiri crepe flowers ni.Tapi mereka mesti hampa entri tu tak membantu.

Memandangkan ayu memang tengah prepare crepe flower yang banyak, ayu share la kat sini ilmu membuat bunga murah yang kosnya kira-kira 15 sen untuk sekuntum. Kalau untuk DIY gubahan ayu rasa sangat jimat dan cantik. Dan boleh juga guna untuk buat bunga tangan mahupun bunga pahar.

Kos sekeping crepe paper jenis lembut ni yang ayu survey :
  • PK. Flowers & Gift Centre (muar) - RM 0.60 -Banyak choice & stok. Ayu beli sini.
  • Kedai buku Sin Sin (JB) - RM 0.50 - Mula-mula beli sini tapi stok sangat terhad.
  • Paper Lantern N Box - RM 0.50 - Online Shop ni ok jugak murah macam SinSin. tapi bila kira kos siap postage, ayu tak jadi beli, sebab kebetulan last week balik Muar, tu yang beli kat aunty kedai bunga PK tu.

tutorial bunga crepe mudah dan murah
crepe flowers


jom follow

1- Pilih jenis crepe yang dikendaki. Ayu memilih crepe paper yang lembut ala-ala tisu tu. supaya hasil bunga carnation nanti lebih kembang dan gebu. 

2- Bentangkan kertas tu dan lipat 2 sama besar. 

3- Lipat lagi sehingga membentuk segi empat sama sebanyak 4 set.

4- Gunting ia. (setiap set akan ada 4 helai sama besar)

5- Lipat dua lagi. Dan 4 set tadi akan mempunyai 8 helai kertas yang sama besar. 8 helai ni untuk 1 bunga yang kembang cun melecun bagi ayu. 

6- setiap set (8 helai) tadi di lipat mcm kipas. make sure jika mula lipat ke atas, penghabis juga keatas agak bunga nampak cantik dan seragam.

1 keping kertas crepe 60 sen ini akan dapat 
4 kuntum bunga jika ikut cara ayu.
seterusnya..
7- di tengah kipas tadi di ikat dengan dawai bunga halus. 

8- gunting dan bentukkan tajam/bulat di hujungnya.

9-  kembangkan kipas tu.

10- tarik lembut lapisan pertama atas kipas yang kembang tadi.

11- diikuti dengan lapisan seterusnya di kiri dan kanan kipas secara bergilir.

12- siapppp.. :)

dan boleh diolah mengikut tujuan masing-masing. Kalau nak buat bunga tangan, korang gabungkan dan hiaskan pemegangnya...

kalau korang tak jelas, boleh aje tanya di kotak komen ya...

UPDATE : Saya nikah pun guna bunga ni untuk hantaran. Tengok sini : http://ayuzan.blogspot.com/2014/01/diy-nikah-gubahan-hantaran.html

NOTA : AYU ada jual tasbih murah serendah RM 1.10 seuntai sesuai untuk doorgift. http://ayuzan.blogspot.com/2013/12/tasbih-sebagai-door-gift.html

Chicken Chop RM 5 Hutan Bandar JB

Assalamualaikum.

Entry bulan lepas ayu ada story *chicken chop ohsem*. Masa tu ayu makan grilled chicken chop.

dan semalam, ayu belanja adik ayu makan chicken chop kat Hutan Bandar JB tu.
RM 5 only ya.
dan sangatlah berpuas hati. :)

chicken chop

04 November 2013

Print gambar dah siap



Assalamualaikum
Haritu ayu ada citer yang ayu try pixajoy utk print gambar promotion kan. 96 pcs = rm23.90.
Tu dia hasilnya. Ayu tak ambil glossy, tapi try matte. Dan kualiti memang amatlah berbaloi. Dan servis diia cepat. Dia cakap 4 hari bekerja dan ayu rasa macam kejap je. Hari ke -4 semua gambar dah sampai.
Lepas ni, ada event apa-apa boleh try photobook pula. Sebab lebih mudah nak simpan koleksi gambar yang telah dibukukan. Hihi.

Nota : klik sini jika berminat. :)

update : Promo murah ni dah tamat ya.

update : new promo http://ayuzan.blogspot.com/2013/11/promosi-di-pixajoy.html sehingga 2 DIsember 20`13
Published with Blogger-droid v2.0.10

02 November 2013

Projek DIY veil

Assalamualaikum.

Sekarang sibuk dengan beads, chiffon dan lace. Harus settle potong lace... Jahit beads, dan jahit atas chiffon. Macam pandai je kan.. Huhu.. Pusing sana sini ayu mencuba menggayakan susun atur lace dan beads.. Semua ni for the first time..

Harapnya menjadi lah. Doakan ya..

Published with Blogger-droid v2.0.10

01 November 2013

O.K Wantan Mee

Assalamualaikum

Hari minggu lepas, ayu ada try makan wantan mee for the 1st time.. Sangat-sangat lah selari dengan citarasa tekak ayu.

wantan kering
yang atas ni ayu tak sure la apa nama penuh menu tu. tapi, masa order dipanggilnya wantan kering. macam ala-ala mee goreng.. tapi dia goreng dengan ape ayu tak sure (macam kicap) tapi... sedap woo..


wantan sup

ni pulak mee wantan sup. sedap sangat-sangat. Tambah lagi, tekak orang kita mesti nak pedas-pedas kan. dia ada sediakan sambal kicap. Ala-ala mi sup.. tapi personally, ayu rasa wantan sup ni lebih sedap. :)

Apa yang special dengan wantan mee ni.. adalah jenis mee dia.. dan juga wantan dia. yang ayu rasa sangat-sangat la sedap.

Korang kalau duduk area Johor Bahru boleh try O.K wantan Mee ni kat Plaza Angsana. Kat luar Ground Floor Food Court dia.