Nuffnang

21 September 2013

Menu : Bubur Sosej

Assalamualaikum.

ok. entry kali ini tentang makan.
saya teringat bubur ni. bubur sosej.

dulu-dulu zaman study saya kerap gastrik. muntah muntah dan beberapa hari xdaya telan makanan. doctor suggest jgn ambil pedas,kafein,kari. dan saya pulak berantu dengan Nasi Kandar masa tu. haha

bila dah tersakit... saya pulak xboleh makan nasi.. perut tak sedia nak hadam benda berat, my friend aka my housemate (suzylah) suggest bubur. dan masa tu saya adalah orang yg xpernah masak bubur. hahaha..

she teach me.
amik 2 genggam beras (utk saya sorang & 2 kali makan), basuh basuh, tanak atas api. masak sampai kembang beras tu, letak la carrot ke..kacang ke..ayam ke... kalau air dah nak kering tapi lum kembang. tambah air lagik. letak garam.. siap....!


laa.. senang je masak bubur. hahaha.. saya dok risau masa tu takut bubur terjadi nasi. kikiki..

masa zaman study dulu mana la masak sangat. (tu saya la). so..ada dlm esbok pun yg segera2. macam nugget, hotdog. so, inisiatif sendiri nak bagi berseri bubur..saya potong sosej..amik lobak.. dadu dadali kan dia.. campur sama..

ni lah bubur nya..
even sekarang saya lebih mahir memasak bubur ayam yang sedap. ceh. perasan lagi.hihihi.. tapi kdg2 saya masak bubur di atas ni juga. and still adik adik saya suka. hehhee.. mungkin kalau ada hijau2 sikit lagi molek.

Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

love,
ayu zan

5 comments:

Izan Ishak said...

haihh.. tergoda tgk bubur ni. k.izan pun lama dah tak buat bubur nasi. kalau teringin je baru buat. itupun makan sensorang je..

Ayu Zan said...

hihihi... kadang2 nak ubah angin gak kan kak. asik nasi je. hehehe

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Sedap tgk bubur ni. Wan makan bubur sosej ni time demam jerk.

Ayu Zan said...

hihihi..bubur kan makanan org demam. kalau sihat nnt xckup pulak semangkuk.. :)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Hahahahah...logik jugak kan. Betul3. Tambah2 tgh lapar ni. Hehehe