Nuffnang

12 September 2013

Kes : Abang Langgar Adik

Assalamualaikum.

mesti ada baca kan? Kes kanak-kanak hidup enjin kereta, masuk gear undur dan langgar adik dia kat belakang kereta sampai terempuh ke dinding.

kat dinding tu darah ke? mesti mak ayah dia sedih kan?




















tapi, betul jugak kata ben ashaari sini . Budak sekarang tak perlu ajar pun cara drive tu, dia nampak kunci, dia tau nak start enjin dan masuk gear.. sebab selalu tengok parents buat kan?

lagi-lagi kalau auto. bukan perlu tekan clutch ke ape..tolak ke bawah 1x. undur lah dia.

Sekaligus ini buat peringatan kat diri kita. Even ayu lum berkahwin dan memiliki anak. ayu ada adik.. so, lps ni xmau la kasi adik pegang kunci kereta ayu. Buatnya dia terfikir nak test drive.. kan susah.. huuhuhu.. Yela.. masa zaman kanak-kanak kan zaman mencuba sesuatu yg baru.. kita yang dewasa ni tugasnya adalah memantau dan memastikan keselamatan mereka..

apepun, takziah pada keluarga mangsa.

9 comments:

Mazatul Azura Muhamad said...

Nangis baca berita ni kat Metro.. Allahu Akbar.. moga Allah memberikan kekuatan kepada keluarga mangsa... "Sekiranya sampai ajal seseorang itu, tiada yang mampu menghalang walaupun sesaat".

Syahmi & Suhana said...

sedih bila dgr berita nie pg td.. ibu bapa kne lbh berhati2 lps nie..

Teena Tna said...

Saya baru jer lulus test Jpj semalam. Dengar kes mcm ni, harap2 sy lebih berhati-hati.

# tak sabar nak start 'journey' dgn kereta.

umi alya said...

masa mula2 baca awal pg tadi, tak snggup nak abiskan, sedih sgt.. kesian family, suatu kehilangan yang pastinya disesali seumur hidup

Akmal Halim said...

kejadian2 macam ni sering membuatkan kita lebih berhati2 dalam aktiviti seharian..risau jugak kalau benda2 macam ni berlaku dekat orang terdekat >.<

❤Kamsiah❤ said...

rasanya mak ayah dia trauma utk terus tinggal disitu,dan mengunakan kereta tu lps ni..

salam kenal dari akak,follow & isi tabung kat sini

balqyys jasni said...

salam:) sudilah visit blog saya:)
http://balqisjasni.blogspot.com/

IbuNoey said...

aduhai,akak ni kalau kes melibatkan budak-budak,mesti sayu je..tapi lagi sayu mak bapa budak tu..

QasehnyaRania said...

salam takziah.
sedey kan