Nuffnang

10 September 2013

Kamus : English - Kedah

Tadi ayu jalan-jalan kat news feed FB ayu.

pastu ada member pos benda kat bawah ni. Dialek kat malaysia ni banyak..tapi, ayu biasa dengan dialek kedah ni sebab 3 tahun dulu ayu study kat Politeknik Seberang Perai. So, ramai gak kenalan kedah-an. dan biasa la ayu dengar term term kat bawah ni..hehehe. 



are what - kenapa
tea dog - tidur
car talk - ketuk
dare par - mereka
team bar - baldi
my - mari
Hunt die - handal
bear sand - besen
air lock - cantik
bore toy - botol
pair let - dialek
the rare bar - pemandu
bar lone - pukul
sue war - hulur
chair box - kole
harm par - awak, kalian
hard to - yang tu
check - saya, kamu
K check - pujuk
Port - tin
per door - hati-hati
lock luck - loqlaq
Who log - hulur
Gay bunk - gebang
Tea race - bocor
End jaws - enjoy


:)

Tu lah malaysia.. warna warni bukan kat makanan je.. tapi dialek juga... 

6 comments:

Leeza Eelza said...

dalam byk2 perkataan ni kan per door = hati2 yang x pnh dgr! thanks 4 sharing!

ctfand said...

ingat kamus betul tadi..he he. Org kedah mmg kreatif.. :)

Cik Mun said...

hahahahaha..

IbuNaufal said...

salam ayu..sy bangga jd ank kedah..hihi..kalau ikutkan byk lg perkataan pelik2 yg org skrg jarang sebut..

Ayu Zan said...

btul leeza..ayu xpnh dgr gak..

Syahmi & Suhana said...

haha...nice entry utk di bce..
keep it up...
feel free to visit n fllw my blog dear..