Nuffnang

01 January 2014

DIY Nikah : Pelamin Mini

assalamualaikum.

review seterusnya mengenai DIY project untuk majlis nikah..ialah Mini Dais iaitu Pelamin Mini. Asalnya ayu tak rasa perlu pun pelamin ni. Tapi bila fikir 2x. rasa perlu pula. OP dah ada nak amik gambar, tapi tak ada tempat cun pula nak begambar dengan sanak sedara.

Ayu survey kat bridal, pelamin mini untuk nikah ni mahal. RM300+/, jadi ayu nekad, DIY! Simple pun tak pe. Yang penting murah, puas hati, dan taklah buruk sangat.

Seminggu sebelum nikah, encik bakal suami tolong memaku kayu untuk jadikan stage mini dais tu. Kata beliau "Demi nak merealisasikan impian pelamin DIY bakal isteri.." hehe. 

kerjasama yg sweet plk rasa. 
Ayu pegang papan, abang ketuk paku. senget sikit. tapi bolelaa.... tu pun dah cukup syukur orang tu nak buatkan..hihihi

lom siap sgt. hihi

setelah ayu selaku pengantin siap memanjat nak gantung kain-kain tu dibantu adik-adik , akhirnya siap pelamin jimat ayu.hihihi

Modal :

Kain Jersi 2.5m x 3 helai = 7.5m : RM 24
Kain Jersi 3m : RM 9.6
Pasu nak kasi tinggi bunga tu : RM 10 x 2 : RM 20
Bunga jurai RM 4.20 x 2 : RM 8.40
Satin : RM 3.20 x 2.5m : RM 6.40
Bantal : FOC pinjam bantal sofa mak.
Stage : buat sendiri
Bunga : crepe paper RM 10

TOTAL COST : RM 78.40.

Kain Jersi tu nak jahit jadi langsir sliding door rumah sewa... 

HA jimat tak? Sewa dah RM 350.. jauh tuuu...

Sekian tu lah cerita mengenai pelamin mini hasil tangan tak seberapa oleh pengantin. Bunga kat penjuru tu tahan jap je. kena lenyek dah..cabut trs. hehe. Dan 1 kekurangan, sebab tak ada kain bulubulu jadi alas... tak sempat nak cari...hoho
maskahwin

nikah day


bunga tu da roboh.hihi



doakan kebahagiaan kami dunia akhirat....
Nak order TASBIH PESONA sebagai doorgift? Murah! dapat pahala lagi. cek sini untuk maklumat lanjut. HARGA MEMANG DIJAMIN BERPUAS HATI.



23 comments:

Norhasniza Khalid said...

hebatnya ayu.. :)

Mar Mansor said...

amin..berjimat betul DIY nih..jauh beza dgn orang lain..respek kat ayu..

cik atie said...

tahniah atu... simple tapi cantik pelamin tu...

* OZIE MAHSA said...

betul tu Ayu...takyah nak membazir buat yg besar atau tempah yg mahal...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

tahniah.. selamat pengantin baru ayu, semoga diberkati oleh Allah selalu dan kekal bahagia hingga ke syurga.. memang jimat sangat buat sendiri kan.. nampak cantik je pelamin tu ayu.. :D

Zamani Abe said...

buat sendiri~ tabik!!

Yumida Huda said...

tahniah ayu
cantik jugak pelamin tu ayu

Khir Khalid said...

Alhamdulillah.. tahniah. Semoga berbahagia & diberkati kehidupan di dunia & akhirat.. aamiin.. :)

thisni3zahata said...

Wah..best..best...

dilaella Ella said...

wah cantik..memang jimat buat pelamin sendiri :).

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ayu, cantiknya pelamin buatan sendiri. murah dan jimat. semoga berbahagia hingga ke syurga. in shaa Allah :)

Ayu Zan said...

@Norhasniza Khalid tak hebat kak. biasa je.hehe

Ayu Zan said...

@Mar Mansoralhamdulillah mana daya..mmg nak jimat

Ayu Zan said...

@cik atie tq ati

Ayu Zan said...

@* OZIE MAHSA nati walimah pun buat jgk kak. xtmpah

Ayu Zan said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)tq kak aiza atas doanya

Ayu Zan said...

@Zamani Abe :)

Ayu Zan said...

@Khir Khalidaamiiinnn tq en khir atas doanya

Ayu Zan said...

@Yumida Huda tq kak

Ayu Zan said...

@Yumida Huda tq kak

Ayu Zan said...

@thisni3zahata best best

Ayu Zan said...

@dilaella Ella mmg jimat sgt

Ayu Zan said...

@Sheila Salim waalaikumsalam.. tq atas doa sheila