Nuffnang

28 January 2014

Bisnes Doorgift Tasbih

Assalamualakum

Just nak sharing dengan rakan bloggers, ayu telah hampir 1 bulan lebih meniaga Tasbih sebagai doorgift secara borong.

Bertitik tolak dari semangat nak jadikan doorgift majlis nikah ayu dulu tasbih, ayu telah menjadikannya salah satu cabang bisnes kecil ayu.

Alhamdulillah.. Sambutan amat menggalakkan daripada pelanggan. Ayu dapat harga rendah, jadi ayu jual harga rendah lah ya. :)

Ada banyak jenis tasbih yang ada dalam koleksi stok ayu sekarang. Tapi, antara yang laju dan mendapat sambutan ialah 2 jenis ini :

Tasbih Mini Pesona

Tasbih Kayu Bermanik


Mungkin kerana designnya menarik dan juga harganya yang rendah, RM 1.XX mereka sudah boleh memilikinya, sebab tu ramai yang memilih jenis ini. Yelah, nak kasi doorgift ni sesuai yang comel,cantik, murah namun tetap ada manfaat.

kurang 100pcs : RM 1.80/pc + poslaju semenanjung RM6/ ss RM10

borong : percuma poslaju semenanjung
100-299 pcs : RM 1.50
300-499 pcs : RM 1.40
500-699 pcs : RM 1.30
700-899 pcs : RM 1.20
900+ : RM 1.00
1500+ : RM 0.90

Ada juga jenis tasbih digital. In sha Allah jauh lebih murah dari harga pasaran. Kalau kat luar tasbih digital ayu pernah beli dulu RM 5 paling murah. Tapi, kalini, ayu dapat jual dengan harga RM2.XX sahaja.


Pembungkusan Tasbih

Berdasarkan permintaan yang nak siap bungkuskan doorgift mereka, ayu sediakan 2 jenis packaging iaitu pack jimat dan pack uncang. Harga tasbih kena tambah sikit upah untuk pack. Ayu just pilih pembungkusan yang bermodal rendah agar dapat kekalkan tagline JIMAT tu. :) Lagipun jimat tak mesti tak cantik kan?



Nanti ayu share beberapa testimonial pembeli-pembeli ayu ya.. :)

Kalau ada yang berminat nak order, boleh berurusan terus dengan ayu :

Ayu.
call/sms : 0103787836
email : ayuzan@hotmail.com

13 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu, alhamdullilah. semoga bertambah murah rezeki ayu dalam bisnes ni.. lawa2 tasbihnya. sheila sukaaa (",)

Nurzakiah Hanum said...

cantik

sYiRa LoKMaN said...

semoga bertambah rezeki :)

* OZIE MAHSA said...

akak pun dah lama rancang nak buat bisnes yang sama...tapi belum ada peluang walaupun dah jumpa tempat nak borong barang barang tu.. good luck Ayu....

JunAina said...

Bagus tu Ayu dari idea utk diri sendiri boleh tambah duit dan bantu org lain jugak utk dptkan gift yg cantik. Akak suka packaging yg memula tu. Tempah utk sunat anak pun baus jugak ni.

Zamani Abe said...

semoga suksess ye ayu :))

Ayu Zan said...

@JunAina kalau akak minat. akak call/sms/email ya. :) bole gak untuk sunat. sesuai sgt

Ayu Zan said...

@Zamani Abe aha.. tq zam

Ayu Zan said...

@* OZIE MAHSA xpe kak ozie.. pelan2 ya

Ayu Zan said...

@sYiRa LoKMaN tq syira

Ayu Zan said...

@Nurzakiah Hanum tq

Ayu Zan said...

@Sheila Salim waalaikumsalam... tq sheila. :)

Khir Khalid said...

Cantik.. all the best Ayu.. :)