Nuffnang

19 July 2013

Menu : Sambal Goreng Simple

Assalamualaikum
apa khabar kawan-kawan?
ramadhan mcm mana?
baik baik je kan? in shaa allah.

ok. macam biasalah, menu kat blog ayu ni always yg SIMPLE, SENANG, SEDAP. kiki 3S ok.

semalam masa masak untuk berbuka kami adik beradik, ayu tiba-tiba macam bosan tengok lauk.
tiba-tiba realize..dulu2 kalau ayu & mak xde selera makan, mak akan masak Sambal Goreng Simple ni.

why simple? sbb sambal goreng jawa sebenar sangat lain lah.ada tempe,tahu,kacang panjang dll
yang sambal goreng ayu ni. 3 bahan utama sahaja.

kentang
ikan bilis
bawang besar


SIMPLE kan? Sape kata simple dan hitam gitu tak sedap. sedap tau.. lagi-lagi kalau ada follower blog ayu ni yg student tu. haruslah korang boleh buat ni kat umah sewa/kampus korang. sebab bahan bahan nya simple. *asyik remind simple aje. hehe*

HOW TO COOK?

Kentang dihiris dan digoreng + ikan bilis digoreng 
kemudian dengan minyak yang sikit, tumiskan bawang besar sekejap, masukkan kentang+ikan bilis tadi.
masukkan kicap manis (ayu pakai jalen).
kalau nak pedas, hiriskan cili sikit.

OK siap!!!
dah boleh makan dah. hehehe..

:)
Resepi Lain ? Sila ke : Resepi Mudah Ayu Zan

Nota Hati :
Hitam je juadah. Tapi, hitam hitam pun sedap.. :))

2 comments:

IntaNBerliaN said...

haa betoi tu, yg simple tu yg sedap :)

*thanks sbb baca entry akak yglama2 :)

Ayu Zan said...

haah kak. simple tu sedp kan..kalau sy ada follow resepi akak yg sedap2 tu sy bgtau eh.ehehhee