Nuffnang

18 September 2015

Resepi Baby : Jejari Ayam & Kentang Bakar

Assalamualaikum

Sharing resepi finger food amani. Manatau boleh jadi rujukan untuk super mama's yang nak homemade food for their babies & todds.

Since amani baru 8 bln, ummi buat no salt, sugar added ya.
tea time ummi hidang ni
Resepi Jejari Ayam & Kentang Bakar

Bahan - bahan :
kentang
isi ayam (prefer organic)
Air utk merebus

Cara:

1. Rebus kentang dan isi ayam sampai masak.
2. lenyek @ chop. Ayu guna chopper. Tahap halus ni depends pd umur anak anda.
3. Bentukkan. Dan simpan dlm fridge dlm 1/2 jam.
4. Untuk baby yang belum pass telur macam amani, ayu bakar suhu 180°c dlm 20-30 minit @ agak kering.
Kalau baby da pass telur boleh celup telur than, goreng macam bergedil.

bento amani hari khamis haritu.

Amani layan betul resepi ummi ni. Boleh pegang sendiri dan boleh juga mommies cubit sikit sikit suap ke babies.


oh ya.. buat lebih, boleh frozenkan dan goreng@bakar bila nak mamam ya.

#homemadebyummi

4 comments:

Siti Rohaida Yusof said...

mesti amani suka makanan yang umi dia buat

Mizz Aiza said...

assalam.. lama tak singgah sini.. bagus perkongsian resipi ni.. berkhasiat dan sedap pula tu..

Sally Samsaiman said...

hihihi....bukan takat Amani...Kak Sally yg dah besar panjang ni pun terliur..hihihi :P

sya mimie said...

Sngt2 bgus ayu ni. Smpat buat mcm2 mknn tuk amani.. Kita ni, erm.. Xsmpat. Bdak nangis ni pyah..