Nuffnang

07 October 2014

Pregnancy : Shopping Barang Baby

Assalamualaikum.

Kurang seminggu lagi nak masuk 7 bulan. Dah boleh cerita kot mengenai shopping barang baby.hehe

Ayu start serius shopping masa usia kandungan 6 bulan+. Rasanya ok kot dah 6 bulan lebih shopping barang baby.

Mula-mula ayu dan suami beli 2 pasang baju pureen kat mydin, sepasang J baby dan sepasang tollyjoy kat jusco beserta mitten booties yang sedondon. Pastu, tak beli ape-apa dah.. Jalan survey harga je. Sebab memang nekad nak tunggu baby expo kat persada haritu. So, ape lagi..rasanya hampir 60% barang ayu beli kat baby expo tu. Sekali jalan beli apa yang boleh. Sebab memang dah ada budget untuk tu. Hehe.

Antara kedai yang ayu beli barang paling banyak ialah Pureen, Tollyjoy dan Fiffy. So, baby comel nanti baju baju, towel, blanket, tilam, kelambu, grooming set, face towel, nasal aspirator, mitten booties, lampin dll semua dari 3 brand ni lah kebanyakannya. Hehe.. Ayu tak belo stroller,carseat dan carrier dulu. Sbb mmg plan nak beli lepas da habis pantang.



Total baju buat masa ni ada lah dalam 16 pasang kot. Ayu beli baju newborn (yg kat tag ada tulis New Born) ada lah dalam 7 pasang campur lengan panjang dan pendek. Selebihnya size S, 0-3mth dan paling besar pun M, 3-6 bulan. Tu pun xbanyak yang besar. Sebab mak ayu kata, kalau ikut pattern mak, baby tak besar sgt. Nanti kesian la anak ummi yg comel nak kena pakai bju besar gedabak. Masa scan 3D pun doc kat klinik tu advise ayu untuk tak beli baju besar besar. Sbb dia jangka baby ayu tak besar sgt, sebab ummi baby ni pun comel je katanya..yela,dulu ayu lahir 2.6kg je. Tapi kalau ikut daddy ni, lahir dulu 3.6kg woo.. So, kita tak leh agak lah kan.

Biasa u olls yang dah ada pengalaman ni, berapa pasang baju u olls prepare ya?

Ayu masih blurr.. Even dah banyak kali study checklist kat google ni. Hehe..



11 comments:

Sya Mimie said...

Asslmkm ayu.. 16 pasang tu ckup dh rasanya.mcm kita hritu 10 je. Sbb xnk terbeli bnyk, pastu besar.bby dh kuar mak bekikn lg 4 cmtu. Pastu orng bg pn dh bnyk dh.. Stkt ni mmng x membeli bnyk pn..

ctfand said...

sedang elok lah tu namblas..baby ni cepat beso. sekejap je dia tinggal..macam Hani. Arwah Yanie dulu lagi lah..sbb badan dia besar.. :)

Ayu Zan said...

Wsalam.. Ouh. Cukup da ya mimi. Sbb dok riso 7 psg je baju newborn tu. Harap cukupla.

Ayu Zan said...

@ctfand ada lg 3bln ni. Tkut jd penambahan baju je kak. Hahaha.. Sbb mata jadi bsinar tgok baju baby comel2.

CXopportunities said...

wahhh bestnye. doakan cx pula ya smga Allah perkenan doa cx preggy

Diana Rashid said...

beli tak banyak ..tak sampai 10 pasang kot..biasa la baby bukan pakai lama pun..masuk 2,3 bulan dah kena beli baju lain..lagi pun kalau musim panas jarang2 berbaju..heheh..

hidayu ayumie said...

salam kenal ayu
singgah sini and follow jugak
heee name same plak
banyak tu 16 pasang
kite bauju NB amek 4 pasang je
Yang laen besau2

Khai♥Rin : anies said...

tggu baby kuar kot ayu br shopping extra bj. tkt beli byk2 tp x muat / bsr ;-)

happy shopping

ctfand said...

Faham..faham..hihi.. Rambang mata kan... :D

Mar Mansor said...

banyak dah tu..baby maybe keluar kecik tapi mungkin akan cepat membesar..kot2 bolat tembam nanti..hehe..

QasehnyaRania said...

byk dh tu.
ciksu ari tu utk nb cma 5 helai je.selebihnya saiz L & M.total 18 helai je.
lps bsalin byk dpt .alhamdulillah rezeki anak kan..