Nuffnang

16 December 2014

Pregnancy 37 week : berat turun

Assalamuaikum

Alhamdulillah.. Harini da genap 37wk usia kehamilan intan payung tersayang dalam rahim ni.

Perkembangan macam mana?

Last week.. Masa 36wk doc scan tengok baby.. Kedudukan ok, berat baby 2.45kg ketika itu. Dan lain lain semua ok.. Alhamdulillah.

Cume tu la.. Genap je 37 week, mak baby diserang selesema, batok dan demam. Pakej ok. Jangkit daddy baby yang kena demam teruk masa weekend lepas.

Dari awal pregnancy..ayu tak de pernah diserang demam selesema.. Tetiba hujung gini terkena pula. Memang tak mudah nak handle. Sebab sakit kepala bila selesema kan. Da hujung hujung kehamilan ni lagi lah, pakej dengan sakit pinggang segala. Hehe.. Gitulah pengorbanan seorang ibu kan? Btw.  Ayu enjoy melaluinya.

Semalam checkup 37wk, baby dah pun memasuki laluannya. Sebab misi kata, perut rendah dah. Tinggi rahim da jadi 35cm je. Plus.. Bawah dada ni tekan tekan da kosong.

Tambah lagi ayu batuk. Uhuk uhuk. Makin turun anak. Hahaa.

Ayu akan amik cuti bersalin awal. Bermula 28/12. Due ayu 9/1. Ok lah kot. Kalau belum nak bersalin sempat nak kemas rumah... :)

Oh ye.. Kalau nk bersalin, berat jadi turun ke? Sebab.. Berat ayu masa 35-36 week.. Dua minggu tu statik. 64.5kg. Dan 37week ni 63kg sahaja. Turun 1.5kg.

Da 10kg berat naik sepanjang 37 minggu kehamilan.. :)
Korang..doakan lancar dan mudah urusan bersalin ayu ya...

Nota : jom la join GA go green ayu buat. Sementara nak tuggu bersalin ni.. Ayu lancar GA. Ahad. Ni tamat. Isnin@selasa.. Ayu pos hadiahnya. Kena laju laju. Takut terberanak. Hehe

Nak join : klik sini.

5 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu..alhamdullilah semuanya ok dan dalam keadaan baik. tinggal tunggu tanda nak bersalin je. hehe ok ayu, sheila nak join GA ayu tu. support go green. hihiiii

QasehnyaRania said...

tak lama dh tu.
mmg dkt dkt nk bersalin berat turun

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga semua baik2 ya ayu..

izzeyda said...

memang tak lama dah tuh.. apapun semoga dipermudahkan segalanya.. dulu bersalin tak pernah sampai due..

mardiana abu darin said...

aha..dah tak lama tu, kalo akk dulu..dua-dua anak due awal, x pernah amik cuti awal. yang first dulu patut 15/3/07..terawal 07/03/14 (ceser) yang kedua, patut 24/4/12 jadi 10/4/12(normal)..hihii..semua pakat nak kuar awl. akk doakan yang terbaik utk ayu...