Nuffnang

07 December 2014

DIY Cloth Pantyliner

Assalamualaikum

Dah lama nak test jahit cloth pads. Tapi ayu start dengan jahit cloth pantyliner dulu lah ya.. Sebab kecik.. Banyak extra kain flannel masa jahit barut tempahan yang mencukupi sangat untuk jahit pantyliner kain ni.

GO GREEN & BEBAS BAHAN KIMIA

ni lah matlamat utamanya. Lagi lagi masa pregnant ni, tak selesa tanpa liner ni. Even dah hujung hujung trimester pun, better late than never kan. Kite tukar dari disposable kepada pantyliner boleh basuh ni. Tau je la kan.. Sanitary pad pakai buang tu memang dah jelas kite dengar ada terkandung pelbagai chemical berbahaya yang menjadi pembunuh senyap.

Cloth pantyliner ayu ni jenis nipis je. Sesuai untuk pakai harian..untuk jaga kebersihan dan keselesaan ketika dilanda candida (keputihan)

Ayu guna flannel secara keseluruhan. Yang liner tengah tu lapik 3-4 helai flannel. Seronok wehh jahit ni.hehe.. Butang snap yg molek tu lum ada, ayu pakai butang ketap jelaaa..hihi.. Xpela.. Guna sendiri jekan.. Ok ler tu.hehe


Nanti nak jahit cloth pads pulak lah. 

Nota : ayu rujuk sini untuk tutorial dan free pattern.

Update : ayu ada jual clothpantyliner ni. Harga untuk flannel rm7 each dan untuk cotton rm9 each. Boleh gi ke fb page : Cloth Pantyliner Ayu Zan.

9 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum ayu..nice dear! thanks kasi link.. nak minta mak buatkan ..da tak selesa pakai disposable pad.. nak lebih jimat and go green too ;)

ayu bila due?

Anizz Annisa said...

wahh.. bestnyee kalau anis ade mesin jahit.. nak jugak belajar buat bnda nie.. jimat dan yang penting selamat.. :)

Ayu Zan said...

Sheila.. Waalaikumsalam.. Hihi.. Mmg pun.. Pakai ni xde rasa gatal2 pun. Feeling fresh! Hihi..

Btw.. Ayu due 9/1/15..

Doakan ya.

Ayu Zan said...

Anizz.. Mmg sangat best dear menjahit benda comels gini.. Hehe

QasehnyaRania said...

ciksu mmg guna kain. tapi tu la masa awal awal bersalin hari tu guna juga maternity pada sbb x daya nk mncuci lagi kan.lagipon byk sgt darahnya..

cntik la..
ciksu guna kain biasa je...hihi

siti natrah said...

bestlah ayu ni rajin tau..suka sangat tengok kerajinan ayu..kalolah ti rajin macam ayu ni alangkah bgusnya hidup.,.hahaha..bdway ti doakan ayu selamat bersalin nnti ya..

s h a said...

Wahh...menariknya.Rajinnya dear.Kemas je tgk jahitan ayu.Lepas ni boleh order ngan ayu je utk pad kain. ;)

Btw,Semoga dipermudahkan urusan nak bersalin nnt dear. :)

fatin wawa said...

cantiknya! nak buat pun tak reti menjahit.. hehe..

Nur As said...

Waahhh kena try ni! hehe