Nuffnang

11 November 2014

pregnancy : Tekanan Darah Semasa Hamil

Assalamualaikum

Berat naik mencanak. Biasalah. Dapat arahan repeat minum air gula 17/11 ni. Pasrah jela.hehe

Dan susulan dari tu, ayu kena gi KD dua hari sekali untuk amik bacaan BP. Sebab doc takut kena darah tinggi.

Tapi lain lak detectnya. Since hari ahad lepas. Tekanan darah ayu yang previously normal... Jadi merundum.

7/11 : 109/63
9/11 : 94/59 (masa ni rasa melayang badan)
11/11 : 95/76 (masa ni pun rasa melayang)

Misi cakap.. Tekanan rendah sikit. Selalunya amik bacaan bp dlm range 110/80. Tapi dis week nampaknya turun pulak.

Misi cakap.. Biasa kes gini kena refer ke doc. Tapi appoiment ayu next week untuk jumpa doc. So,next week kite dengar apa kata doc.

Lately memang badan rasa semacam. Kekadang rasa melayang.. Mata pinar pinar je. Rupenya.. Tekanan darah ada rendah sikit.

Harap² dijauhkan lah ayu ni pitam tetiba. Huuuu..syukurla HB masih paras ok. 11+. Cume tekanan je rendah sikit..

Note:sibuk google cara kembalikan tekanan normal.

*tekanan & HB ni beza ye kekawan. Sbb ada yang ingat tekanan rendah itu ialah hb rendah. No no no. Hb rendah..means..darah cair.. Tekanan rendah means..keupayaan darah di pam..

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

semoga semuanya berjalan lancar

ecah khalili said...

semoga dipermudahkan yer..makan jambu batu banyak untuk stabilkan hb..

Z@i Z@mR33 said...

moga dipermudahkn sgala urusan

Fuza Musa said...

Ada yang kata makan sayur bayam merah,kerang which is good.
Semoga dipermudakan segalanya.
Kalau rasa nak melayang tu...cepat2 duduk...jangan bagi pitam.. InshaAlla

Dilaella Ella said...

moga dipermudahkan semua Ayu :)

Mazatul Muhamad said...

Semoga dipermudahkan semua urusan ayuzan :)

Hana Khairi said...

pergerakan xy laju-laju kena control kalau tak boleh melayang

Sya Mimie said...

Selain jga pemakanan, bnyk kn rehat ye ayu..

Rosmawati Ahmad said...

semoga semuanya selamat. banyakkan berehat. take care Ayu

ctfand said...

semoga semuanya baik-baik saja, ayu...nanti wassap2 keh... he he

hidayu ayumie said...

Ayu pon kene cek gula mase lepas raye.. bile berat tibe2 mendadak naik.. alhmdullilah.. smoga urusan kak ayu baik2 je

QasehnyaRania said...

jaga diri tau ayu. pemakanan sama.
byakkan rehat juga