Nuffnang

05 July 2015

Amani Dah Mula Makan

Assalamualaikum

Harini alhamdulillah. Amani dah berusia 184 hari. Dan ini bermakna, amani dah masuk hari ke 4 ayu bagi dia makan semi solid food iaitu puree pear.

Asal cerita... Ayu nak extend exclusive breastfeeding sehingga lepas raya. Tapi sebab amani asik lah jumpa apa-apa nak masuk mulut. Dan pernah sampai nak tertelan kertas slip bank dan kena korek korek mulut dia nak keluarkan. Mak saudara ayu kata, tu petanda anak dah bersedia nak makan. Dan ayu ada baca info.. Apabila anak dah tak meleleh air liur, tu petanda anak bersedia untuk makan sebab dah boleh telan air liur sendiri. Jadi, dengan lafaz bismillah, ummi start on semi solid food untuk baby dhiya amani.

Gambar budak lepas makan.hihu

4 days rules.

Ayu gunakan konsep 4 days rules ni untuk perkenalkan amani kepada makanan. Ayu harap ayu rigid sikit bab ni. Sebab my dhiya ni sensitive skin. Jadi, harus try and error untuk pemakanan dia. Kalau makan tak cirit @ sembelit @ tak tumbuh apa2 kat badan @ tak sesak nafas means makanan tu lulus. Nampaknya pear lulus dah. Alhamdulillah

Puree pear

Camana ayu buat puree pear? Simple. Basuh, buang kulit, potong kecil, kukus 5 minit@sampai lembut, blend halus dan ayu tapis untuk dapatkan hasil yang super halus. Kemudian boleh lah frozenkan puree ini. Cara pengurusan bila nak defrost sama dengan uruskan EBM.

Berapa banyak amani makan?

First day amani memang tak berapa reti. Buat muka pelik pelik bila puree pear dah cecah lidah. Tapi telan. Ayu suap sikit je. Nak bagi dia rasa je dulu. Hari ke dua, amani makan lebih kurang 1 kiub ais puree, dan hari ke 3 amani makan 2 kiub puree dan habis. Amani dah pandai nganga bila ayu suakan sudu ke mulut. Dia dah mula syok. Hihihi

Oh ya.. Buat masa ni amani baru start puree 1x sehari.  Nanti agak dah 2-3 minggu baru 2-3x sehari. Pelan pelan ummi. Hehe

Ayu selalu berdoa,... Agar ayu terus dapat memberikan makanan terbaik untuk Dhiya Amani. Sebab makanan bentuk peribadi anak secara tidak langsung. Makanan yang baik hasilkan antibodi yang baik, badan yang sihat, otak yang cerdas. Dan semoga ada keberkatan dalam setiap suapan ke mulut dhiya. Insya allah ummi akan sedaya upaya terus study dan cedok ilmu agar dapat memberikan yang terbaik buatmu.

Sekian. :) jom buat puree.hihi


5 comments:

MG schmidt said...

comey nya!!
geyam2!!

mirza syazwina said...

comelnye dia..tembam..dh pndai makan dah :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhamdulillah dh boleh mkn mcm tu..

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

. stnrsyfh. said...

Comelnya Amani..
Jemput join segmen
http://stnrsyfh.blogspot.com/2015/07/segmen-memoir-of-ramadhan-by-yaya.html