Nuffnang

06 July 2015

Pentingnya Sahur Penuh Nutrisi Untuk Ibu Menyusu

Assalamualaikum

Biasanya kalau bulan bulan biasa. Kalau ayu pam sekali ( 10 minit kiri, 10 minit kanan) paling banyak dapatlah 5-6oz. 

Tapi bulan puasa ayu bole pam dalam masa yang sama dapat hampir sikit lagi 7 oz. Alhamdulillah syukur puasa tidak mengurangkan susu buat bekal baby dhiya. Maklum jela. Si comel ummi sekarang dah besar. Susu pun makin banyak dah minum.


Hasil yang ayu tunjuk ni di pam pada jam 8.30 pagi, 6/7/15. 

Kenapa dapat lebih sikit? Ayu fikir dan kaji.. Ayu tulis hari hari hasil pam dan sahur apa. Memang boleh nampak hasilnya.

Mcm semalam... Ayu lewat bangun sahur. Jadi sempat jamah tamar 1 biji + air kosong 1 gelas sahaja. Serius. Susu memang tak berapa ada. Pastu cair je. Mcm foremilk shaja. (Maaf lupa snap gambar). Tapi syukurlah sampai petang masih boleh direct feed amani lepas balik kerja. Cume tu lah. Pam masa kerja susu segan nak keluar dan keluar pun cair aje.

Kesimpulannya.. Lepas dah habis ramadhan pun kena teruskan pengambilan nutrisi seimbang agar ayu dapat teruskan penyusuan susu ibu kepada amani. Teruskan oat. Teruskan kurma. Teruskan makan makanan yang berkhasiat. 

Nota : susu ayu bukanlah kategori meriah macam sesetengah ibu. Tapi ayu percaya, Allah bagi susu kat kite sesuai dengan keperluan anak kita. Yang susunya meriah banyak sangat tu mungkin anaknya kuat menyusu. Namun ayu bersyukur, susu ayu pam masih cukup buat bekal amani 3oz x 5 botol dan dapat buat stok backup utk 1-2 hari. Alhamdulillah syukur nikmat.

3 comments:

Syira Lokman said...

SELAMAT MALAM..RAJIN UPDATE BLOG YE :D

A Special Story About Me said...

xpe la ayu...
Lepas ini kunci jam taw...nanti lewat lagi bangun sahur...huhuhu....
selepas bulan puasa ini teruskan nutrisi yg seimbang taw...

QasehnyaRania said...

in shaa Allah smga kita istiqamah utk anakanda tersayang

mcm ciksu dulu umo rania nk 6 bulan bru ciksu pam tau. ye la ciksu kan x kja. tp bila sepupu sepupu ckp kena juga buat stok, mana tau emergency ke apa kan, maka buat la juga.tp sayang rania x suka mnm dlm botol.myn dia tahu umi ada di rumah. sikit aje dijamah.sayang la.

msa awal buat stok first pam mcm mlu mlu j susu kluar. lps tu bila sllu pam kan seronok pulak tgk hsil bila sntiasa pnuh. teruja. baru paham keterujaan ibu ibu bekerja yg berusaha buat stok utk anak.

oppst. terpanjang pulakk..