Nuffnang

09 January 2015

6 Januari 2015 Sinar Ketenanganku

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Entry terakhir sebelum ni, ayu story detik detik tunggu hari kan.. Alhamdulillah.. Betul betul lepas ayu buat entry tu, esok pagi nya bertarikh 6 Januari 2015 adalah detiknya

3.30am -… ayu terbangun jam 3,30 pagi sebab macam kena senggugut. Tapi kejap je. Dok confius sakit apekah ini. Adakah kontraksi manja manja atau sebenar-benarnya?

Ok. 10 minit seterusnya memulas pulak. Siap gi u'uk bersihkan usus besar lagi. Lega.. Eh.. 10 minit lg sakit lagi. Ok. Kejut suami.. Sebab macam syak nak bersalin. Even dok confius sebab macam senggugut sakitnya.

Pantau sejam. Contraction macam tak tetap sangat. Jap 10 minit. Jap 5 minit. Jap 15 minit. Tapi  suami kata mesti kena g hospital. Sebab nanti kalau dia gi keje siang jadi apa2 dia susah hati.

4.30am- Jadi, ayu bersihkan diri. Mandi..dan makan kurma 3 biji + air milo utk isi perut. Masa ni relax je. Sakit pun rasanya masih ditahap senggugut biasa. Sampai confius patut gi sepital ke tidak.

5.00am- Sampai hospital jam 5. Lebih kurang dekat kul 6 doc VE cek jalan dah buka 4+cm.(sakit upenya VE tuuu) Woooo... Terperanjat daku sebab contraction belum teratur. Tapi dalam sejam memang ada 4-5x kontraksi.

7.20am- Suami belikan nasi goreng kampung + telur mata, air milo dan makan kurma 3 biji lagi.. Sebab nak beranak mak pesan kena cukup tenaga. Ayu makan sambil kontraksi. Hehe. Masa ni ok lagi. Siap sempat bual bual dengan suami. Suami pun makan sesama. Sbb ayu cakap kat dia..nanti dia pun akan dok lama kat labour room sama dengan ayu. Pun kena isi perut.

8.00am- Masuk labour room jam 8.00+ menaiki wheel chair. Husband lum dapat masuk masa ni. . Ouchhh.. Kena cucuk pecah ketuban dan buang air kencing.. Uuuuu... Lepas tuuuu.. Baru la ayu faham rasa kontraksi yg diperkatakan..suami pun dah masuk teman masa ni. Doc ada 2 orang. Diorang cakap mungkin ayu akan bersalin dlm 10 jam lg. Tapi midwife namanya kak huda sangat baik. Dia cakap rezki orang xsama. Ada jgk bersalin sulung tapi kontraksi tak lama.

10.00am- Doc VE jam 10. Dah 5 cm. Tp.. Xlama pastu meter kontraksi kat mesin ape tah tu suami kata dah 100%. Masa ni tak leh cool. Siap cakap kat suami "Abg.. Bole ke ayu bersalin ni.. Sakit sangatt", masa tu rasa mcm tak bole nak terus harung. Suami urut pinggang tapi ayu xde rasa apa. Ayu siap ketuk2 pinggang sekuat hati time kontraksi super kuat tu.

10.30am- Doc tanya..ada rasa nak berak? Berkali kali dia tanya. Tapi ayu rasa mcm xde rasa tu. Cume rasa sakit gila. Tapi tak tahu sakit tang mana. Sokongan suami masa ni memang penting sangat. Dia banyak ingtkan ayu yang melahirkan ni jihad. Jihad fi sabilillah..

Doc tengok cara ayu kontraksi,dia suspen. Cek tengok.. Dah boleh teran. But i blur blur dat time sbb doc jugak yg cakap. Klo sulung ni dr 5 cm nk beranak mau 10jam. Tapi kuasa Allah kan. Dari 5 cm nak beranak cume sejam.. Sepanjang proses melahirkan ayu baring atas lengan suami. Suami yang tolong tolak badan masa teran. Midwife yg baik tu suruh ayu bukak mata pandang perut ketika teran. Tapiii.  Mmg tak bole bukak mata langsung ayu. Maka.. Tepat pukul 11.04am, lahirlah puteri comel kami. Masa tu baru ummi buka mata. Alhamdulillah..hehe

Memang syahdu masa tu. Tengok suami menitis air mata dengan lafaz syukur dan cium dahi ayu serta ucap terima kasih pd isterinya ni, terus lah meleleh air mataku.

Nama ni kami dah panggil sejak tahu gender baby masa usia kandungan 6 bulan+. Nama diberi Dhiya Amani Binti Mohammad Hafrizam. Sinar ketenanganku@ sinar harapanku/cita-citaku.

Dan memang ummi sangat tenang lihatmu sayang....

Alhamdulillah..

:)


14 comments:

nadia mansor said...

tahniaah ni..bestkan pengalaman jd ibu..tgok anak anak membesar

sinuha said...

Tahniah. :) Comel nama tu.

Siti Rohaida Yusof said...

alhamdulillah..yang ditunggu tunggu sudah pun di depan mata..syukran ayu...comel..ayu jaga diri ye.

h- Zinnirah said...

Alhamdulillah. terlonjak tgk kat bloglist ada entri baru dr kak ayu. manis nama tu. rasa sebak pulak.. memori kan.

alhamdulillah selamat keduanya. Saya waktu anak pertama, sakit dr Subuh, 9.30 dh bersalin tp en suami xde. dia cuak, tak masuk pun. pergi menyembang dgn orang.

tp betullah. part sakit tu, xtau sakit kat mana T-T tp anak kedua lagi sakit sbb kembar darah dan besar. btw, berapa kg ya?

selamat berpantang ^^ jgn tatap blog lama2. Nanti rabun dan sakit kepalaa

Mar Mansor said...

alhamdulillah ayu dah selamat melahirkan ye..

Sheila Salim said...

assalamualaikum ayu. alhamdullilah. kuasa Allah. bestnya ayu dah jadi ummi. taniah dear. selamat berpantang.. nanti update wajah anakanda ayu ye... bestnya dapat baby girl (>___<)

Sha Purple said...

Alhamdulilah tahniah ayu...selamat berpantang...kita pulak neves bulan 6 nti. hhhehe

Mazatul Muhamad said...

Alhamdulillah.... Tahniah Ayu... Seronoknya cium bau syurga... Selamat berpantang.. Jaga diri n baby bebaik yer..

IntaNBerliaN said...

Tahniah ayu..!!

btw, mmg dorg akan estimate sejam 1cm utk ank 1st... tp tu just andaian la... sbb tak semstinya mcm tu pun... bergantung pada rezeki masing2 kan... ada yg lambat ada cepat... alhamdulillah ayu dipermudahkan...

btw yg pasal tahik mata tu, akak paham perasaan ayu sbb akak dulu pun camtu jugak... lama jugak baru nak hilang... akak duk lap2 je sellau tahik mata tu... lama2 dia akn hilang sendiri... InsyaAllah takda pe2.. time jadi tu, ramai gak akak tanya pasal ni.. risau kan...

thisni3zahata said...

Alhamdulillah...Tahniah Ayu..Semoga mnjadi ibu yg berjaya..huhu

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
tahniah ayu
sama besday dgn mmber ciksu..

mama zahra said...

Alhamdulillah ayu. Rezeki Allah dpt sakit yng kejap..

izzeyda said...

tahniah ayu.. tak sama pengalaman kita dengan orang lain.. dulu masa bersalin anak pertama pun tak ambik masa yang banyak untuk bersalin.. trun tanda waktu maghrib, pecah air ketuban dalam kul 10mlm, sakit kul 12 mlm..bersalin dalam 2.30pagi.. klu ikut nurse subuh br nak bersalin..

masa anak kedua plak siap boleh makna nasi tengahari dulu baru pegi hospital bersalin.. tapi time makan tuh 2-3 kali jugak sakit bersalin tuh..

IbuNoey said...

singgah sini,ayu..

alhamdulillah,selamat semuanya.teringat masa akak ngandungkan anak kedua.memang sokmo basuh toilet.tu juga yang bantu cepatkan bukaan kut.