Nuffnang

04 January 2015

EDD 9/1/15

Assalamualaikum

Tengok kawan due date 19/1 dah deliver 26/12 lepas.. Yang edd 8/1 pun selamat dah lahirkan baby 27/12 haritu. Sedara ayu pun due dekat dengan ayu dah deliver 23/12. Ayu? Oh.. Anak comel ummi masih selesa dok dalam rahim ummi dia.

Start 31/12 ayu ada share entry ayu mula rasa contraction acah acah kan? Sejak tu.... Sakit on off. Kekadang rasa mcm harini elok. Esok tak elok lak. Pastu contraction pun masih mild. Dan jarak jarak. Masih kategori Braxton hicks..atau bahasa manjanya.. Kontraksi manja manja je. Ayu rasa dah macam nak senggugut, sakit pinggang, mengeras. Tapi masih mild.

Tanda?

Bab tanda ni ada musykil sikit. Sebab ikut pembacaan(siap google rupe mucus plug), ayu dah keluar tanda mucus plug yang mana rupe bentuk lendirnya ala-ala gam likat. Tapi tidaklah banyak. Tapi misi cakap.. Show biasanya ada darah. Kalau lendir..beliau kata takut ayu keliru dengan keputihan. Wallahua'lam

Sejak mucus plug tu keluar semalam pagi, ayu mula juga la rasa Braxton hicks. Kata mak, dah boleh berjaga jaga. Tapi belum ada blood show mahupun kontraksi kuat yang melayakkan ayu ke hospital. Hihi

Kalau boleh, biarlah sekali datang terus beranak. Yela.. Sape nak warded lelama atau asik datang pastu kena balik kan.. Sebab tu ayu kena pantau betul2 sela masa kontraksi ni.  Itu nasihat dari mak dan kenalan tdekat.

Selain tu.. Orang kata kerapkan bergerak aktif. Memang ayu dalam mood mengaktifkan diri supaya berstamina nak melahirkan nanti. Sampai dua dua toilet kat rumah ni ayu cuci. Sambil sambil buat senaman squatting(cangkung) yang menggalakkan bukaan serviks katanya. Hihi.

Semalam ahad.. Ayu ajak encik somi jenjalan mall.. Dan jalan jalan tepi tasik sambil berdating berdua jugak. Tapi nampak gaya.. Belum masa lagi baby keluar.. Sebab selalu je dok baca kisah kisah orang preggy cukup bulan jalan jalan esoknya tberanak. Hehe

Lagipun...Allah dah tentukan bila tarikh lahir dia kan. Jadi...sebagai ibu yg menghamilkannya.. Ummi rela tunggu.. Asalkan anak ummi lahir selamat, sihat dan sempurna.. Ni baby kasi ummi rehat rehat dan nikmati saat saat ni dulu agaknya.. Hehe

Tapi..doakan ayu tak overdue ya.. Riso gak. 14/1 kalau tak deliver...doc da siap siap bagi date masuk ward utk induce.


7 comments:

Fuza Musa said...

InshaAllah, Moga dipermudahkan

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu, takpe. rileks je.. in shaa Allah. baby akan keluar juga. doa banyak2 semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti :)

Mar Mansor said...

saya ingatkan ayu dah selamat bersalin..sabar ye tenangkan fikiran...

sinuha said...

Semoga segala urusan dipermudahkan :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

Moga semua dipermudhkan...

h- Zinnirah said...

janganlah induce.. T-T esok kan? InshaAllah. sy dua2 anak sehari sblm due. nanti jgn lupa update kalau dah bersalin ya.

jaha kesihatan dn semoga dipermudahkan. nak gugurkan semua dosa lama, bukan mudah. hadiah besar Allah nak bg

izzeyda said...

semoga dipermudahkan ya..