Nuffnang

19 February 2015

Ragam Amani Balik Rumah

Assalamualaikum

Sepanjang berpantang, kami di kampung. Di muar, rumah mak. Sesekali time weekend hubby bawak g rumah MIL. Pun area muar juga.

Amani dalam keretanya. Hihi
Dan semalam, kami pulang ke Permas Jaya. 1st time bawa amani pulang. Mak ayu pun ikut sekali sebab risaukan si kecil berubah tempat baru.

Dan semalam, amani mulanya elok je. Menyusu.. Tidur seperti biasa. Nampak gaya amani tak colic sbb dia susu elok. Dan tidur nyenyak. (Fyi amani ni mudah kena kembung even kdg2 ayu cukup jaga makan).

Tetiba malam tadi sedang ayu bf amani.. Dia jadi serba tak kena. Anak ayu kembung ke..?,Sebab kalau colic masa nyusu amani resah..membebel mulut dia.

Dannnn..

Amani yg selalu coollll je even sakit perut pun amani xjerit jerit. Cume merengek je.... Tapi kali ni luar biasa.. Amani nangis jerit jerit. Mcm kena cubit. Dari ayu.. Ke tokmak dia.. Ke daddy dia.. Mcm2 usaha buat. Pujuk amani. Tuam perut amani. Sapu minyak telon ke amani. Mak ayu urut kaki amani. Dan baringkan posisi meniarap(posisi kesukaan time amani colic). Daddy amani bacakan surah pilihan dan ayat2 syifa... Pun tak jalan. Amani jerit juga. Nangis dan meleleh air mata sikecil ayu. Ummi pun rasa nak nangis sama. Sedih tengok anak macam tu.

Tokmak pujuk pujuk..dodoi..akhirnya amani cool sikit. Daddy terus terusan mengaji. Dan amani ayu baringkan atas badan ayu secara tiarap. Sbb niarapkan baby bole cepat keluarkan angin dlm perut. Tokmak amani terus juga urut urat kaki bawah betis tu dengan sapu minyak telon.

Amani cool. Nyusu sambil tiarap tu..haha... (Actually bukan nyusu sgt. Lebih pd ngempeng nak bg dia tenang). Dann..tiba tiba... pppprrrooottt.. Amani kentut besar. Lepastu...prooootttt.. Again.. Amani kentut besar lagi dan berakkkk banyak banyak. Hihi...

Terus hilang colic amani. Angin yang bersarang dalam perut dah keluar.

Perghhh.. Mencabar colic amani kali ni. Sebab kami tahu.. Amani colic bercampur tak selesa berubah angin agaknya. Rumah pun asyik tinggal je. Daddy amani weekend tentu di kampung kan.

Syukur lepas baik kembung tu, amani bole susu dengan tenang. Dan tidur mcm biasa. Tapi nak tidur tu ada susah sikit. Daddy dia baca ayat syifa.. Dodoi.. Dan akhirnya amani lelap di sisi ummi daddy.

Doakan amani baik baik je di rumah kami ni. Ayu risau jadi mcm semalam time mak ayu da balik kampung. Huuuu... Moga Allah lindungi dhiya amani binti mohammad hafrizam.

Ummi daddy amani

7 comments:

Maria Firdz said...

Sesekali meragam begitulah... Kna cepat2 cari puncanya... Moga dia sihat dlm pemliharaan Allah..

suwardi said...

Semoga lekas sihat dan pulih balik. Allah selalu menguji umatnya tapi tak akan meniggalkan umatnya

hidayu ayumie said...

ha same lah ng firash pon..
kalau kembong nak yakk ke sakit perut semacam je xselesanye..
tapi kalau da lega amboiii sembangnye kemain lg

thisni3zahata said...

Huhu..Kalo nangis sbb colic kite plk risau mcmane nk ubat..Tp kalo sbb bby "nmpk" pening jgk tu..huhu

Mar Mansor said...

dugaan jaga anak kecil...begitulah

sya mimie said...

Zahra pun klau nk brak, tp xmau gitu la rgamnya. Xselesa perut. Msa bru masuk umh pn dia x selesa jgk. 2,3x menangis tiba2..

izzeyda said...

itulah dugaannya menjaga baby kecil.. in shaa Allah nanti slow2 amani akan bertambah ok.. kurang ragamnya..