Nuffnang

20 June 2015

Resepi : Kuih Kasturi

assalamualaikum

bulan ramadhan kali ni ayu dah jadi ibu. Pengalaman baru kali ini membuatkan ayu lebih merancang strategi. hehehe. maklum jelah, balik kerja jam 4 petang. paling cepat sampai 4.40 petang lepas ambil Dhiya Amani. Sampai rumah pulak dak comel nak kena ngempeng. jadi, masa nak masak tu macam tinggal baki baki je.

Kami suami isteri pulak tahun ni rancang untuk meminimakan bazar ramadhan. setakat dah 3 hari puasa ni belum berbazar lagi. Tapi even tak berbazar, ayu still nak hiasi ramadhan ni dengan juadah dan hidangan yang menyelerakan even simple. dan kalau boleh, nak frozen kan especially kuih muih ni.

semalam Jumaat, jadi ayu cuti. Disamping melayan si comel dapat juga curi curi masa, belah pagi ayu prepare samosa (separuh frozenkan) dan petangnya ada masa ayu buat kasturi (pun sebahagiannya di frozenkan).

dapat 12 ketul. 4 ketul goreng untuk berbuka.

Simple je kuih ni.
mudah dan tak costly.hehhe

Kuih Kasturi

Bahan-bahan

1 cawan kacang hijau
1 keping gula melaka(jenis keping)
2 sudu besar gula pasir (atau ikut kemanisan yang disukai)
garam secukup rasa
bahan untuk Kulit (untuk celup goreng)
1/2 cawan tepung gandum
1/3 sudu besar marjerin
1 sudu kecil garam
secubit gula
pewarna kuning

Cara-caranya :

1. Rebus kacang hijau dengan air yang cukup sehingga kacang lembut dan air kering. kalau air macam nak kering tapi kacang tak lembut lagi, sila tambah air lagi.
2. Masa air dah mula nak kering dan kacang dah hancur, tambah gula melaka, gula pasir dan garam dan terus masak hingga kering.
3. Biarkan sejuk dan kepalkan ikut kebesaran yang di inginkan.
4. Campur tepung gandum+marjerin+garam+gula+pewarna kuning. gaul sebati.
5. Panaskan minyak betul betul panas, celup kacang tadi dan goreng.

nota kaki : sedap gak kalau campur kelapa parut tapi masa ayu buat ni kelapa parut tak ada. belasah aje. hihi

3 comments:

Maisarah Humaira said...

Hai. Maisarah blogwalking kat sini.
Exchange Feed Group ada menganjurkan GIVEAWAY MEGA RAYA Dengan hadiah bernilai RM 3100.00 Jemput join tau. Boleh buat duit raya. Terima Kasih.

AinAthirah Anuar said...

Sedapnyaaaaa .

jalan2 sambil tekan2 nuff :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

nyum2 sdpnya tgk..