Nuffnang

06 April 2014

Musim Bunga Sakura Malaysia @ Tekoma

assalamualaikum

musim bunga sakura kan.. ? mesti merata tempat penuh dengan pink putih ni. especially di pinggir-pinggir jalan di bandar. Pokok bunga ni jadi landscape pilihan kebanyakan developer sebagai hiasan jalanan. Kat area taman sekitar tempat tinggal ayu pun penuh dengan bunga cantik ni.





Setelah ayu google info mengenai bunga tekoma a.k.a bunga sakura malaysia ,baru lah ayu tahu, bunga ni bukan setakat warna putih dan pink sahaja malah ada juga warna-warna lain seperti lavendar, kuning, merah dan juga magenta. Spesisnya pun banyak.

Dan disebalik kecantikan dan keindahan panorama bunga ni, ia juga mempunyai kelebihan iaitu Anti Malaria dan Anti Bakteria.Tapi, berdasarkan sumber, bunga ni juga ada racunnya. Jadi, kalau korang nak photoshoot jangan pegang ya. Mencegah lebih baik dari mengubati. :)


sumber info : aku anak pahang

7 comments:

Kisah Si Dairy said...

samalah jugak tempat akak ayu,bawak MIL jalan2 semalam,dia cakap dah macam dekat jepun pulak...hehehe

Nurzakiah Hanum said...

CANTIK KAN

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu, lawanya. Subhanallah. macam dekat oversea pula kan. singgah menabung libresse sini~~~

Khir Khalid said...

Mmmg cantik suasana bila bunga2 bnyak.. menarik.. :)

Uni Aqilah said...

erkk.. beracun jugak eh.

klik2 libresse.. :)

Rai Ourkizuna said...

memang cantik sungguh...

Aty_Fared said...

besh ni kalau dapat buat photoghraphy kat sini... :)