Nuffnang

11 March 2014

Ikan Talapia Masak Merah

assalamualaikum

lately entry masak-masak je kan. tapi kali ni lain sikit sebab chef nya bukan ayu, tapi suami. hihi
Ni kes ahad lepas, ayu kan kerja, beliau di rumah rajin masak buat isterinya, lunch time balik rumah buka pintu bau sedap semerbak buat perut kembang kempis. hihi. seronok bila sesekali makan air tangan orang lain. hihi.

lama dah tak makan ikan talapia ni. last makan masa Arwah abah ada lagi, arwah rajin pancing ikan air tawar ni. Memang biasa nya kalau makan ikan talapia ni ayu suka versi goreng dan sambal. Kurang suka kalau masak-masak berkuah sebab risau ada bau-bauan. hihi.

ikan talapia ni kitorang beli kat tesco tapi beli ikan talapia hitam, baru real macam gi memancing kan.hihi. kalau korang nak yang kaler cerah sikit, boleh beli talapia merah. harga yang merah mahal sikit dari yang hitam. Bab nak siang ikan talapia ni pun ayu lemah semangat sikit. nasib baik la suami yang siang dan masak. hihi.

air tangan suami :)

resepi nak share ke? simple dan super senang masak sambal ni. ala. macam korang masak ikan masak merah/sambal tu. hehe

ikan basuh bersih dan goreng dengan kunyit+garam.
sambal :
tumis bawang merah+bawang putih+halia yang ditumbuk. 
kemudian setelah agak wangi dan garing, masukkan cili kisar/boh sebanyak beberapa sudu, masak sampai pecah minyak.
masukkan soscili, sos tomato, sos tiram, garam, gula, air asam jawa.
masukkan ikan yang digoreng tadi, juga tomato di potong dadu, serta bawang besar yg di hiris.
balik-balikkan 1-2 kali dan sedia untuk dihidang.

ikan tu kalau tak mahu di masukkan dalam kuali pun xpe, boleh curah sambal/kuah ke atas ikan goreng tadi.

ni ayu pandai-pandai je bagi resepi ikut yang ayu biasa masak. Ala... korang lagi the boomm resepinya kan. hihi

nota kecil : big thanks to husband. cakap tak pandai masak, tp macam dah power je masak. (^_-)

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap nie

Ida Yuni said...

Nampak sedap je ikan tu..nnti boleh la cuba..:)p/s: org laki ckp x pndai msk, tp skali dia msk, fuhhh...=)

Karya Mahirah said...

wah.. nampak sedap... akak suka goreng garing pastu makan ngan nasi putih.. tak campur lauk lain.. best..

nuyui a.k.a miss YUI said...

untungnya suami leh msk..

Norhasniza Khalid said...

mama suka talapia ni ayu...

JunAina said...

Kalau ada nenas best jugak masuk sekali tapi dadu dulu lah.

Nurul said...

Kalau k nrl pun suka masak sambal je ikan talapia ni... ^__^

msredcheesecake said...

sesekali rasa air tangan somi plak, memang sedap je rasanya...hhee

ctfand said...

menyelerakan sungguh. thumbs up untuk husband ayu! bole geng dengan husband akak yg pandai masak..hihi

Maria Firdz said...

talapia.. my feveret fish.. :)