Nuffnang

05 March 2014

Tahu Jepun Masak Sos Tiram

Assalamualaikum.

just nak share simple resepi yang ayu suka masak dan suka makan. hehe. tapi sebelum ni ayu makan kat kedai je, baru sekarang je try masak juadah ni kat rumah. Senang je rupanya. hihi.. dan boleh makan banyak-banyak.

Bahan-bahan :

tauhu jepun 2 tiub - dibelah 8 bahagian (atau sesuka hati)
cendawan tiram sikit (guna sayur lan pun bole)
sos tiram
telur 1 biji- dikocak
bawang putih 2 ulas di tumbuk/mayang
kiub pati ayam (ayu guna 1/2 kiub)
daun bawang/sup
tepung jagung

cara-cara :
1- tabur tepung jagung ke atas tau
hu jepun tu dan goreng hingga kekuningan
2- tumiskan bawang putih, masukkan sos tiram, cendawan, kiub ayam dan air. biarkan didih.
3- masukkan bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah dan masukkan telur dan cepat-cepat kacaukan ia.
4- last sekali masukkan tauhu jepun yang telah digoreng tadi serta taburkan daun bawang.

tofu telur
sedap :)
Siap! senang kan.

p/s : ada orang panggil tauhu jepun ada yang panggil tofu telor. Ikutkan mana-mana, sama je dua-dua tu. hehe

9 comments:

mirza syazwina said...

waa..sedapnya ^^

Nurzakiah Hanum said...

SEDAP KAN

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu, wahh sodapnya. thanks kongsi resepi. boleh sheila cuba gak ~~~

nuyui a.k.a miss YUI said...

nyum2..sedapp...

Mar Mansor said...

yelah ada y panggil tahu telor..memang sedap ni

ecah khalili said...

sy panggil tauhu telor..selalu makan kat kedai..xpenah masak sebab xreti..
(Ooo..macam tu caranya)

thisni3zahata said...

Sedapnya...kenetry ni..huhu

JunAina said...

Akak pon suka tauhu jepun ni...lembut dan sedap.

Aku Penghibur said...

memang sedap nie ..nyum nyum