Nuffnang

16 July 2014

Drama Berlima Ramadhan TV1

assalamualaikum

Kan sebelum ni sibuk dengan KTAR. Ayu layan gak. Habis, time buka bukak tv3 itu yang tertayang. Sejak dah habis KTAR, semalam suami terbukak tv1 ada drama Berlima Ramadhan.


Drama orentasikan famili macam ni sangat bagus pada ayu. Berkisarkan hubungan kasih sayang mereka, sifat kepimpinan si Along nak galas tugas arwah ibu ayah, sifat saudara mara yang selalunya tak peka dengan nasib si yatim piatu, dan juga kesungguhan dan ketulusan hati warga kampung yang terus beri semangat dan bantuan kepada si yatim piatu ini. Banyak moral. Bukan sekadar cintan cintun.hehe

Mengikut apa yang ayu faham, drama ni mengisahkan 5 beradik yang kematian ayah dan ibunya. Ada pakcik pulak, pakciknya jahat. Ada datuk nenek, tak sukakan mereka lah pula. Dan sekarang, 5 beradik ni sedang di uji di mana salah seorang adik beradik mereka telah disahkan buta. Allahu...sedih..

Rupanya, ayah mereka tak sempat tukar penama insurans dan KWSP atas nama anak anak. Penamanya adik beradik ayah. Jadi, si anak anak di terkontang kanting tanpa sumber. Namun, ayu suka budak budak tu semua. Dibesarkan dengan didikan agama yang cukup dari mak ayah buatkan mereka jadi anak anak yang cukup cukup bagus. Menyerahkan diri kepada Allah dan redha atas segalanya.

Watak utama dalam drama ni si kakak sulung yang bernama Hannan. Pelakonnya nama Nazeera Sardi. Alaa.. yang muka sedih sedih sikit tu. Suka nengok dia berlakon. Sejuk mata. hihihi

Masa dok google sinopsis drama ni, sekali jumpa FB beautiful nara..


oh, rupanya drama ni glamour dah. Ayu je lambat.hehe.

Untuk yang berminat nak tengok secara online boleh rujuk link ini -  MYKLIK

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

macam best nie

nuyui a.k.a miss YUI said...

sekali skala tgk gak..

mmg citer sayu skit..huhu

Khai♥Rin : anies said...

tgk cita ni bergilir2 dgn cite kt tv3 ;-)

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

jarang tengok drama...tengok tv pn jarang..dok sibuk buat apa tak tau la..=D

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

jarang tengok drama...tengok tv pn jarang..dok sibuk buat apa tak tau la..=D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu, alaa sheila jarang buka tv1.. haha singgah menabung zalora sini~~~

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu, alaa sheila jarang buka tv1.. haha singgah menabung zalora sini~~~

azizah :) said...

jijah lg la x tengok..hehehe

QasehnyaRania said...

mcm best.tp ciksu x tgk pon

Cik Itah@RRP said...

salam. wahh macam best cerita ni..