Nuffnang

05 July 2014

My Lil Caliph : Threatened Miscarriage !

Assalamualaikum

Lama jugak tak berupdate blog. Maaf ye kawan-kawan. Ayu sedikit diuji oleh Allah. Allahu Robbi. Syukur Alhamdulillah tiada yang buruk berlaku.

Rabu lepas balik kerja ayu dan suami ke Tesco belanja barang dapur. Yela, even keadaan morning sickness ayu belum pulih, ayu tetap suka masak kat rumah. Kadang-kadang guide suami, beliau yang masak. Lepas shopping tu, masa angkat barang naik rumah. Rumah kitorang tingkat 3 naik tangga. Banyak sangat barang, ayu bantu la suami barang seplastik dua. Pilih yang ringan ringan. Masa tu degil. dah pesan jangan bawa, ayu tetap bawa. tu akibat tak dengar cakap suami lah tu. huhu

Malam nya, perut ayu mula terasa macam sakit sikit sikit. Tapi ayu abaikan aje. Tapi tak tersangka, masa bangun siapkan juadah sahur, ayu terasa sesuatu keluar, laju laju pergi check. ALLAHU...ada spotting yang ayu pasti tu warna darah.. berjurai jurai lah air mata bakal ibu ni. Rasa bersalah menggunung gunung. Nangis nangis ngadu kat suami. Mahu tak takut? Terus wudhu dan solat doa minta Allah selamatkan anak ummi dalam kandungan ni. Tak ada apa yang ayu minta. Hanya itu.

Dalam pukul 9 cam tu, terus gi Klinik Dr Anis. Ni kali ke 2 ayu ke sana. Beritahu apa yang patut mengenai kejadian pagi tadi. Dan doctor terus buat scan. Alhamdulillah syukur. Bayi sihat, aktif dan selamat. Dah 13weeks+ pun dan siap boleh nampak baby tengah menendang nendang (tapi lum rasa lah). Kepala siap pusing-pusing. Dengar heartbeat pun syukur alhamdulillah normal beat. Daddy dia ni sampai ketawa ketawa tengok baby.

scan di klinik dr anis johor bahru
Sebenarnya spotting ni bukanlah kali pertama. Masa early pregnancy haritu. week 6- week 10 pun ada juga. Tapi sangat sikit secalit gitu je. Dan dah makan dhupaston yang di ambil di Klinik Dr Anis, dan alhamdulilah kurang sangat. Dan doc kat klinik pun cakap kalau sikit sikit coklat tu no worries. Tapi kalini bukan coklat. Dan banyak. Ofcoslah kami risau.
mc. 

Dan dr Anis pun minta ayu bedrest selama 2,3 hari. Syukur, lepas kejadian pagi tu, tak de dah spotting lagi..dan harapnya tak akan ada sampai baby lahir. Risau kalau jadi gitu lagi.

Nota : Mak kata, ayu jenis macam tu. Pembawakan orang ni lain lain. Tak leh lasak lasak even rasa diri tu kuat dan larat. Kawan kawan doakan ayu dan baby sihat dan selamat ya.... aamiinnn

12 comments:

Amy J said...

syukurlah tak ada apa-apa.

mak cik saya punya kandungan, doktor syak dah tak bernyawa. dan akhirnya terpaksa digugurkan.

mungkin disebabkan depressed. arwah atuk (ayah kepada mak cik) baru meninggal dunia.

takdir dah menentukan segala-galanya.

moga-moga kandungan sis akan sihat selalu sehinggalah dia menjengah ke dunia ni ^^,

Karya Mahirah said...

alhamdulillah... ok... insyaAllah ayu jgn buat kerja berat2.. lain orang, lain antibody.. akak dulu tolak kotak pakai kaki alhamdulillah... baby kuat.. kwn akak pulak bleeding sampai 9 bulan nak bersalin. doc suruh bedrest nasib baik cuti dia banyak... dan alhamdulillah... sekarang budak tu dah 7 tahun pun... haha.. banyakkan berdoa ya...

Cik Aann said...

Take care ayu.. Bertuah dpt rasa mengandungkn khalifah Allah.. Semoga sentiasa sihat dan baby n ayu pon selamat..

azizah :) said...

tahniah ayu.. pregnant yer.. Alhamdulillah.. jaga diri baik2 tau.jangan lasak2 la.. ingat sikit anak tu.. inshaaAllah moga di permudahkan yer

* OZIE MAHSA said...

Tahniah....alhamdulillah.....semoga selamat melahirkan....

IntaNBerliaN said...

Alhamdulillah takda pe2.. yg ayu spotting ni kan, lebih kurang sama time dgn akak... sbb akak pun time tu usia kandungan 13++... Apa2 pun ayu jaga diri yer...

msredcheesecake said...

bahaya ni... hati2 k n take care...doa byk2

QasehnyaRania said...

alhamdulillah.jaga diri ye ayu. jngn buat kerja berat tau..

Putri Devina said...

alhamdulillah semoga menjadi anak yang soleh/solehah

ctfand said...

alhamdulillah tak ada apa2 yang buruk berlaku.. moga Allah permudahkan ayu dan baby sampai lahir nanti.. moga selamat semuanya... :)

Mimi Azirah said...

Alhamdulillah takde pape..semoga baby membesar dgn sihat

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayu, lama sheila tak singgah sini rupanya ayu dah pregnant. alhamdullilah syukur. apa2 pasal pregnancy boleh refer kat blog sheila. hehe sheila banyak share pengalaman sendiri. hihiii sheila masukkan link blog ayu dalam preggymom2014 :)

*jaga kandungan baik2 tau, sheila pun amik duphaston masa keluar spotting dulu. risau kann~~~