Nuffnang

03 August 2013

lesung batu comel turun temurun

Alkisahnya masa ayu mula-mula duduk umah sewa, perkakas ofcos la byk yg xde. Nk masak harusla dihancur lumatkan bahan tumis kan? Blender lum mampu beli masa tu. Mak pun dengan suka cita dok turunkan kat ayu lesung batu beliau. Mak kata, dulu masa mak mula-mula dok uma sendiri da kawin tu, ni la lesung batu yang comel banyak berbakti untuk memasak.

Sekarang, ayu da ada blender. But still ayu masih 80% guna kan mesin lesung batu ni. Terasa macam puas hati la kalau dapat tenyeh-tenyeh bahan tu. Hihi. Pastu, masakan lebih enak (yeke?)...

Published with Blogger-droid v2.0.10

2 comments:

IntaNBerliaN said...

a'aa org kata kalau guna lesung batu lg sedap.. :)

ctfand said...

walaupun blender itu memudahkan, lesung batu tetap menjadi pujaan hatiku. hihi. certain masakan, kak pakai blender, certain lagi pakai lesung je. ikut jenis dan kuantiti masakan..