Nuffnang

16 October 2013

Mee Bandung Muar

Assalamualaikum.
Rabu sepatutnya mula kerja dah. Tapi atas sebab urusan yang mendesak ayu menyambung cuti, terpaksa lah jugak.

Ada 3 kedai mee bandung muar yang ayu nak suggestkan kat u alls sekiranya singgah di muar...

1-Perencah haji sernan. (Perencah sahaja)
Biasanya ayu beli, dan mintak mak masakkan. Senang dan sedap. Haji sernan punya resepi memang ayu & family suka sangat. Tapi tak sure samada beliau ada gerai/restoran khas atau tidak. Lum pernah jumpa.

Lokasi : Berhampiran stadium.

2-Mak Pon.
Ni pun antara yang glamour dan meletups. Kalau nak makan, ayu suggest kedai kat Tg Emas Muar. Kat medan selera tu ada banyak kedai jual mee bandung. Sekiranya mereka masak guna perencah mak pon, ada iklan terpapar di depan kedai (banner). Ayu pun lupa dah nombor berapa gerai tu. Untuk beli perencah mee bandung makpon ni rasanya boleh google, sebab ada yang jual secara online.
mee bandung kat tg emas  - mak pon
lokasi : medan selera tg emas.

3- Mee Bandung Muar

yang ni ramai yang tahu. Terletak kat area tg agas.. dan banner kedai besar-besar tulis jenama mereka *MEE BANDUNG MUAR*. Ayu dah try juga. Memang tip top lah. :) cume ayu tak rencah jenama apa dorang guna. Mungkin resepi asli mereka kot. Btw, memang sedap lah.

Lokasi : Jalan Tnjung Agas.

banyak kedai jual mee bandung kat muar ni, cume nasib-nasib la sedap ke tak. Ayu pernah jumpa mee bandung tp rasa macam asam pedas. Alahai.. sedih. malu je kalau orang luar datang muar terkena mee bandung tak sedap, sebab muar memang dah gah dengan mee bandung.

Nota : Kat rumah, biasa ayu beli perencah Haji sernan tu dan masak je. Confirm berpuas hati. hihihi..


Published with Blogger-droid v2.0.10

24 comments:

ros_reeza said...

Ros ada beli dekat kawan satu pejabat yang Mak Pon punya. tak try lagi..

Cik Mun said...

sedapnya dapat makan mee ni..

Masya said...

sedapnya mee bandung, tp nak sampai muar tu xtaulah bilanya...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

salam aidiladha.. sedapnya mee.. terliur tengok.. :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

TGK GMBR DH NMPK SEDAP...

Khir Khalid said...

Mee bandung muar mmg terbaik.. lama juga dah x makan di situ.. :)

PakcikLie PCL said...

..salam Ayu, baru semalam kitorang bincang pasal mee bandung muar tu..., MIL sy tanya apa beza dgn mee bandung utara? sy xleh jawab sbb tak penah cuba lg...harus ke sana dulu..sedap eh?

Mazatul Azura Muhamad said...

Favourite cik abg saya nie... biasanye buat perencah sendiri jer... ikut selera tekak.. Nanti leh la try perencah ready made tu...

Syahmi-Suhana said...

all time fav... nyum nyum.. ;)

Syahmi-Suhana said...

all time fav... yummy...

M. Fizam said...

umpphh.. tiap kali balik muar mesti makan mee bandung ni..btw, perencah Haji Sernan tu mmg terbaik....

* OZIE MAHSA said...

tak pernah makan mee bandung muar... mee bandung shah alam adalah hehee

Norhasniza Khalid said...

sedap ni, meleleh je tengok...

Azhafizah Md Nor said...

sedapnye mee bandung pekat macam ni..nyummylicious~

Ayu Zan said...

@ros_reeza sdap tau.. try la..

Ayu Zan said...

@Masya jomla dtg muar..ehehe

Ayu Zan said...

@Mizz Aiza (Dunia Kecil) salam aidiladha kak.. mmg meliur.ehehe

Ayu Zan said...

@Khir Khalid haah kan en khir..meletops.

Ayu Zan said...

@nuyui a.k.a miss YUI tu yui belum makan...klau makan..fuhhh..lg la..

Ayu Zan said...

@PakcikLie PCL PCL try la..mmg xkan nyesal. ;)

Ayu Zan said...

@Mazatul Azura Muhamad akak tryla..

Ayu Zan said...

@M. Fizam tau xpe.. makan sesama kan.ehhehe

Ayu Zan said...

@Norhasniza Khalid ihihi..sediakan tisu kak..meleleh da tu..

Ayu Zan said...

@Azhafizah Md Nor aah fiza..pekat tau..